Sotasyyllisyysoikeudenkäynti ja salaliittoteoria Kekkosesta

Podcast-versiot: Spotify, Soundcloud
Videoversio
Tutkimukset sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä osoittavat, ettei mikään määrä tietoa saa ihmisiä luopumaan aatteellisista ennakkoasenteistaan. Aihetta on tutkittu valtavasti, kaikki Suomessa saatavissa olevat lähteet on todennäköisesti perattu läpi. Tästä huolimatta uskomus, että sotasyyllisyysoikeudenkäynti olisi ollut Kekkosen ja kommunistien sisäpolitiikkaa, tai valvontakomission puheenjohtajan Andrei Ždanovin henkilökohtainen kosto (tai molempia) elää sitkeästi, eikä varmaan kuole koskaan.
Keskustelu ei ollut minulle kovinkaan tuttu, kunnes käsiini osui sattumalta Hannu Rautkallion toimittama kokoelma Sotasyyllisyyden asiakirjat vuodelta 2006. Rautkallio on ajanut tätä kekkossalaliittoteoriaa mm. Lasse Lehtisen ja Max Jakobsonin kanssa vuosikymmenien ajan. Tämä voi liittyä tai olla liittymättä siihen että valvontakomissio määräsi Rautkallion isän Paavo Rautkallion vangittavaksi Petroskoin keskitysleirien (1,2) sotarikoksista epäiltynä, Kekkosen toimiessa oikeusministerinä. Näiden ”Lista 1:n vankien” rikoksien esitutkinta hoidettiin leväperäisesti, sikäli kun tuomioita annettiin ne suoritettiin tutkintavankeudella. Tuhannet venäläissiviilit kuolivat Itä-Karjalan keskitysleireillä, suomalaiset ja leireiltä välttyneet Vienan asukkaat eivät kuolleet samaan aikaan joukoittain nälkään. Joku on siis syypää, ja Rautkallio vanhempi on vahva kandidaatti yhdeksi syylliseksi, vaikka tapahtumia ei ole koskaan haluttu selvittää Suomessa kunnolla. Tausta sotarikollisena ei estänyt häntä toimimasta kokoomuksen kansanedustajana 1962-1966, ja poliisiopiston johtajana
Sotasyyllisyyden asiakirjat ei ole ainoa Hannu Rautkallion kekkossalaliittoteoriaa esittelevä teos, mutta uskon että sain siitä riittävän käsityksen argumentista. Pääosa kirjasta on historiallisia dokumentteja, joiden välissä Rautkallio perustelee omaa teoriaansa. Dokumenteista ei juurikaan löydy tukea Rautkallion teorialle, ja ajoittain ne ovat sen kanssa täysin ristiriidassa.
Kekkossalaliittoteoria perustuu ajatukselle, että sotasyyllisyysasia olisi ollut Iso-Britannialle ja Stalinille täysin yhdentekevä. Vaikka välirauhansopimuksen pykälä 13 vaati että sotasyylliset piti tuomita, olisi sotasyylliset voinut jättää tuomitsematta, eikä siitä olisi tullut mitään seurauksia.
Stalin ammutti valtakaudellaan yli 700 000 omaa kansalaistaan, ja lähetti vankileireille miljoonia. Kekkossalaliittoteorian kannattajien mielestä natsien rinnalla hyökkäyssotaa käyneen maan johto ei siltikään ollut Stalinin mielestä vihollisia joille pitäisi kostaa. Kekkossalaliittoteorian kannattajat kuuluvat yleensä niihin, jotka uskovat ettei ollut mahdollisuuksia välttää Talvisotaan joutumista diplomatian keinoin. Sen sijaan heidän mielestään oli mahdollista välttää sotasyyllisyysoikeudenkäynti diplomatian keinoin, sen jälkeen kun Suomi oli käynyt Neuvostoliiton kanssa kaksi sotaa, joista toisen kokonaistappiot olivat Neuvostoliitolle yli puoli miljoonaa, ja osallistunut Leningradin piiritykseen.
Rautkallio edustaa ”dokumentteihin perustuvaa” historiantutkimusta. Koska Rautkallio ei ole löytänyt dokumenttia jossa Stalin käskee Ždanovia järjestämään sotasyyllisyysoikeudenkäynnin, on prosessi Rautkallion mukaan pelkästään Ždanovin ja Kekkosen yhteistä kieroilua ja kostonhalua. Ždanovin motivaatioksi Rautkallio esittää koston Leningradin piirityksestä (s. 252).
Dokumentteihin perustuva historiantutkimus ei kiellä järjen käyttöä. Stalinin Neuvostoliitto ei ollut järjestelmä, jossa olisi voinut sooloilla. Rautkallion itse kirjassaan julkaisemien dokumenttien mukaan Ždanov on matkustellut Helsingin ja Moskovan välillä jatkuvasti toimiessaan valvontakomission puheenjohtajana. Ždanov on tuskin ollut Moskovassa kattoon syljeskelemässä, vaikka tapaamisista Stalinin kanssa ei ole jäänyt ainakaan suomalaisten tutkijoiden käytössä olevia muistiinpanoja. Stalin on aivan varmasti huolehtinut siitä että sotasyyllisyysprosessin tulos on hänelle mieleinen, vaikka hän on huolellisesti vältellyt omien sormenjälkiensä jättämistä siihen. Stalinin Neuvostoliitossa mikään muu ei olisi ollut mahdollista.
Kirjan dokumenteissa ei ole myöksään mitään näyttöä siitä, että Iso-Britannia olisi ollut sotasyyllisyysasiassa välinpitämätön tai Neuvostoliiton ohjailtavissa. Oikeudenkäynti ja tuomiot on selvästi ollut myös Iso-Britannian virallinen linja, ja täysin sama linja kun briteillä oli muissakin natsien liittolaismaissa Euroopassa.
Rautkallion koko teorian pihvi on sivuilla 299-308 julkaistut dokumentit, Kekkosen muistio keskusteluista Ždanovin kanssa 24.7.1945, ja Ždanovin raportti samaisesta keskustelusta. Nämä dokumentit eivät ole täysin yhdenmukaiset, esimerkiksi Kekkonen kirjoittaa että Ždanov on uhkaillut sotasyyllisten asian siirtämisellä kansainväliseen tuomioistuimeen, mutta Ždanovin raportissa ei ole tästä mainintaa. Rautkallion mukaan tämä on pomminvarma todiste siitä, että Kekkonen on ajanut omaa poliittista agendaansa, uhkailemalla Suomen hallitusta vakavammilla seurauksilla kuin Ždanov uhkaili.
Dokumenttien erolle on monia muitakin mahdollisia selityksiä kuin Kekkosen mahdollinen valehtelu. Ždanovin raportissa ei ylipäätänsä ole kirjattuna mitään Ždanovin sanomisia. Raportin tarkotus ei ole referoida Moskovan kantaa sille itselleen, vaan Kekkosen kantaa Moskovalle. Mikä tahansa onkin näiden kahden dokumentin toisistaan eroamisen syy, on äärimmäisen pitkälle vedetty johtopäätös että nämä todistaisivat koko sotasyyllisyysoikeudenkäynnin olleen pelkästään Kekkosen juonittelua.
Rautkallion, Lehtisen ja Jakobsonin kekkossalaliittoteorian mukaan Kekkonen oli Stalinia kierompi, kostonhaluisempi ja vaikutusvaltaisempi Suomessa välirauhan jälkeen. Kaikilla kolmella on omat syynsä olla katkeria Kekkoselle, eikä Kekkonen ylipäätänsä ollut mikään demokratian mallioppilas. Kekkosen pitäminen Stalinia pahempana on silti vahvasti liioiteltua. Kekkossalaliittoteoria osoittaa, että fiksut ja koulutetut ihmiset voivat uskoa mitä tahansa jos tarpeeksi tahtovat.
Sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin liittyy kolme historiallista kysymystä
1. Olisiko oikeudenkäynnit voitu välttää diplomatian keinoin?
2. Oliko oikeudenkäynti laillinen ja oikeusperiaatteiden mukainen?
3. Olivatko sotasyylliset syyllisiä sotaan, ja kuuluiko heille rangaistus?
Monet jotka uskovat vastauksen 2. ja 3. kysymykseen olevan ei, käyttävät jostain syystä valtavasti vaivaa hataraan ja epäuskottavaan todisteluun että vastaus 1. kysymykseen olisi kyllä. Näin vaikka kaikki kolme kysymystä ovat toisistaan riippumattomia.
En voi tietenkään varmuudella sanoa, että Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen jos Suomi olisi kieltäytynyt noudattamasta välirauhansopimuksen 13. pykälää. Mutta välittömästi sodan jälkeen Neuvostoliitto oli vahvempi kuin koskaan, eikä Suomella ollut yhtäkään liittolaista. Miehitys olisi onnistunut Neuvostoliitolta kädenkäänteessä jos niin olisi päätetty, eikä siihen olisi välttämättä tarvittu kovin kaksista tekosyytä.
Vastaus toiseen kysymykseen on ei ja kyllä. Oikeudenkäynti oli muodollisesti laillinen, koska laki siitä oli säädetty laillisessa järjestyksessä. Mutta laki oli säädetty takautuvasti ja oikeudenkäynti ei ollut riippumaton. Prosessi oli täysin poliittinen ja oikeutta painostettiin jatkuvasti, mikä tulee osoitetuksi moninkertaisesti myös Rautkallion dokumenttikokoelmassa.
Suomi osallistui selkeästi hyökkäyssotaan. Toisaalta Neuvostoliitto hyökkäsi 1939, ja sotaan olisi voitu joutua joka tapauksessa myös ilman hyökkäystä, ja tällöin lopputulos olisi voinut olla huonompi. Joidenkin tuomittujen, kuten vasta 1942 hallitukseen liittyneen Tannerin ja suurlähettiläänä toimineen Kivimäen osuus vuosien 1940-1941 hallituksien päätöksentekoon on kyseenalainen. Mutta koko aikakauden poliittinen ajattelu, sen kunniamoraali, riskinotto ja seikkailunhalu tuntuvat nykynäkökulmasta niin kaukaisilta, että on hankalaa täysin ymmärtää sitä maailmaa, jonka kontekstissa poliitikot päättivät mitä päättivät. Mielestäni oli mahdollisuuksia välttää sota, eikä niitä käytetty. Tämän perusteella sotasyylliset kuuluivat vankilaan, ja mikäli Suomen 1941 rikoslaissa ei tuomittu tällaista ilmiselvää rikosta, oli koko Suomen järjestelmä rikollinen. Tämä on toki jälkiviisautta ja kolmas kysymys on kimurantti, mikä ei tarkoita että ensimmäinen tai toinen kysymys olisivat hankalia.
Antti Rautiainen
”Mielestäni oli mahdollisuuksia välttää sota”
Neuvostoliiton hyökkäykset Suomea vastaan alkoivat 22. kesäkuuta, jolloin Neuvostoliitto pommitti suomalaista laivasto-osastoa merellä.
Kesäkuun 25. päivänä 1941 Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat Helsinkiä, Turkua ja Porvoota sekä tusinaa muuta paikkakuntaa noin 500 koneella.
Näiden pommitusten ja aiempien tapahtumien perusteella eduskunnalle antamassaan tiedonannossa hallitus oli tehnyt sen johtopäätöksen, että maa oli joutunut sotatilaan. Tämän kannanoton eduskunta hyväksyi. Vielä samana päivänä 25.6. pääministeri Jukka Rangell totesi radiossa, että Suomi oli jälleen sodassa Neuvostoliiton kanssa.
Olisi sota pystytty välttämään, jos tyynenä olisi otettu vastaan kaikki mikä taivaalta niskaan sataa ja luovuttu Suomen puolustamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyökkäykset alkoivat samana päivänä (22.6.), kun Hitler oli julkisesti todennut Suomen olevan mukana Saksan sotatoimissa; tässä englanninkielinen käännös:
”At this moment, an attack unprecedented in the history of the world in its extent and size has begun. With Finnish comrades, the victors of Narvik stand by the Arctic Sea. German divisions, under the command of the conqueror of Norway, together with the heroes of Finland’s freedom and their marshal, defend Finnish soil. On the Eastern Front, German formations extend from East Prussia to the Carpathians. From the banks of the Pruth River, from the lower Danube to the Black Sea, German and Romanian soldiers are united under state leader Antonescu.
The purpose of this front is no longer the protection of the individual nations, but rather the safety of Europe, and therefore the salvation of everyone.
I have therefore decided today once again to put the fate of Germany and the future of the German Reich and our people in the hands of our soldiers.”
https://research.calvin.edu/german-propaganda-archive/hitler4.htm
X
Ilmoita asiaton viesti
Saksankielinan sana oli ”im Bunde”, joka on liitto tai urheiluseura 🙂
Bundesrepublik Deutschland.
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedian mukaan oli saksalaisten kanssa sovittu Suomen yhtyvän hyökkäykseen muistaakseni kuuden päivän kuluttua, ja Ryti sanoi sen suoraan. Näin ainakin minulle myös koulussa opetettiin, ts. oli sovittu sotaan yhtymisestä. Petsamossahan myös saksalaiset päästettiin Suomen alueelle heti hyökkäyksen alettua, ja laivasto tunkeutui heti Barbarossan alettua miinoittamaan Viron aluevesiä. Miksi olisi mobilisoitu, jos ei olllut tarkoitus yhtyä sotaan?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta almanakkaan katsomalla huomaa joka tapauksessa, että sota alkoi Neuvostoliiton hyökkäyksellä Suomeen. Ja sen huomioiden oli ilmeistä, että Suomella oli ollut niin hallituksessa kuin armeijassakin riittävästi oikeaa näkemystä varautua tuohon tilanteeseen, jotta vastaisku voitiin käynnistää välittömästi.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni Suomi aloitti ainakin laivastolla sotatoimet samaan aikaan, kun Saksa hyökkäsi, ja eivätkös saksalaiset hyökänneet Petsamosta käsin samoin? Siinä mielessä Suomi aloitti sotatoimet, joskin vain muutamaa tuntia aikaisemmin. Suomalaiset tiesivät Saksan hyökkäävän; NL piti selvänä, että Suomi yhtyy sotaan, kuten Aatu puheessaankin julisti.
En oikein ymmärrä, miksei Suomessa voida reilusti myöntää Suomen ryhtyneen ihan tietoisesti Saksan liittolaiseksi sotilaallisessa mielessä. Tosiasia on toki sekin, ettei siinä tainnut paljoa vaihtoehtoja olla. Kai se on ihan senkin vuoksi pakko valita puoli, kun maassa on kahden sotaa käyvän valtion joukkoja samanaikaisesti.
Mikä muuten on totuus ”lomalaiskuljetuksista”? Olivatko ne sitä, vai vain peiteltyä joukkojen keskittämistä Suomeen? Saksalaisethan olivat Lapissa nopeasti valmiina hyökkäämään Muurmanskiin.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän sinua Jukka Kuikka hyvänä blogien kommentoijana, mutta nyt kyllä hieman ”heittää”. Kyllähän nämä ajopuuteoriat ovat tutkijoiden toimesta jo aikaa sitten heitetty historian roskakoriin.
On ihan toinen juttu se, että miltä silloin tuntui ja näytti. Luultavasti olisin itsekin silloin eläneenä nuorukaisena lähtenyt ”riemusta kiljuen” mukaan. Historia on vekkuli tiede, menneisyydestä on enemmän tai vähemmän varmoja mielipiteitä, osin opittuja ja varmuudeksi sisäistettyjä, nykyhetkeä eletään nyt ja siinäkin on ongelmansa, historia seuraa mukana, tulevaisuuteenkin käsityksemme historiasta vaikuttavat.
Mutta selvät faktat pitää kuitenkin tunnustaa itselleen, muutenhan emme mitään opi.
Ilmoita asiaton viesti
Almanakkaa katsomalla sodat aloitetaan. Tuskin, kyllä viimeiseen asti koetetaan salata aikeet. Tarkkaa päivääkään saati kellonhetkeä ei tienneet muut kuin Saksan korkein sotilasjohto. Onnistuivatkin siinä hyvin, NL:n joukot yllätettiin ns. ”housut kintuissa.”
Tiedettinkö siitä sitten täällä, kyllä tiedettiin, muttei tarkkaa aikaa. Vai tiedettiinkö sittenkin, joku kommentoija taisi edellä mainita, että miinoja yhdessä saksalaisten alettiin laskea yöllä jo ennen virallista Saksan hyökkäystä. Näitä Hitlerin puheita en viitsi kommentoida, siinähän vain todettiin tosiasia.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta almanakkaan katsomalla huomaa joka tapauksessa, että sota alkoi Neuvostoliiton hyökkäyksellä Suomeen”
Täytyypä ostaa uusi almanakka, siitähän voi jokainen katsoa milloin seuraava sota alkaa. Olisi tietysti kiva, jos seuraavien sotien aloittajat laittaisivat kansalle kalenterit, joihin olisi merkitty sodan aloittamispäivä. Ainakin meille siviileille se olisi hyvä ennakkovaroitus.
Täällä maallahan kyllä pitkään pärjätään, kiitos metsästyksen, kalastuksen ja runsaiden marjasatojen ansiosta. Pärjäättekö te stadilaiset?
Ilmoita asiaton viesti
Tätähän toistetaan totuutena, että sota alkoi Venäjän pommituksista. Mutta onhan se monin tavoin todistettu ja dokumentoitu, että viimeistään keväällä 1941 oli jo Saksan kanssa sovittu Suomen osallistumisesta hyökkäykseen. Suomelle oli suunniteltu saarrostushyökkäys Laatokan Karjalaan, jossa he kohtaisivat saksalaisjoukot, siis osana Leningradin valtausta.
Saksalaiset toimivat heti sodan alettua Suomalaiskentiltä Etelä-Suomessa, yhteistoimin aloitettiin miinoitukset Suomenlahdella ennen sodan julistusta. Hyvä olisi ehkä muistaa sekin, että saksalaiset olivat jo vahvoin voimin Pohjoissuomessa täydessä hyökkäysvalmiudessa. Suomi oli tehnyt täydellisen mobilisaation ennen sodan syttymistä, kaukopartioita oli lähetetty linjojen taakse ennen sodan syttymistä.
Saksa sitten hyökkäsi ja NL totesi olevansa sodassa, Suomessa oli jo satojatuhansia saksalaisia, jotka toimivat luonnollisesti heti agressiivisesti, Suomen Armeija oli mobilisoitu täydellisesti.
Oli täysin selvää, että vastaus tulee, tulihan se ja saatiin hyvä syy julistaa sotatila. Olisiko sota sitten voitu välttää, ei näiden toimenpiteiden jälkeen, mitä oli sovittu ja pantu täytäntöön. Joka muuta väittää, on vähintäänkin hyväuskoinen tai haluaa vääristellä faktoja.
Ilmoita asiaton viesti
Sotilaat olisivat syyllistyneet laiminlyöntiin mikäli eivät olisi suunnitelleet ja valmistelleet tuollaista. Neukkula on käyttäytynyt erittäin uhkaavasti välirauhan aikana, ampuen alas mm. suomalaisen matkustajalentokoneen.
Nyt on syytä muistaa että Suomi on ollut yksi harvoista demokratioista ja
Suomessa sodan voi aloittaa vain siviilit. Sotilailla ei ole lupaa eikä oikeutta aloittaa sotaa. Tämä on ollut kaikkien osapuolien tiedossa.
Hallitus on todennut maan olevan sodassa. Ja sotaa ei aloittanut Suomi.
Sotaan syylliset olisi etsittävä rajan toiselta puolen.
Mitä tulee Hitlerin ilmoitukseen, niin ei pitäisi kuunnella muita kuin asianosaisia. Hitler on saattanut esittää tällaisen toiveen, mutta ei päätä asiasta eikä tällä ole ollut puhevaltaa puolestamme.
Mitä tulee itse asiaan, oikeudenkäyntiin, niin tätä voidaan sitten pohtia loputtomiin. Ainakin oikeudenkäynti on ollut järjestettävä. Tuskin Iso-Britannia olisi vaatinut oikeuden vastaista päätöstä, eiköhän heille olisi riittänyt ihan aito ja asiallinen oikeudenkäynti, vaikka syytetyt olisikin todettu syyttömiksi. Hiukan vaikea sanoa, olisiko riittänyt neukuille.
Ilmoita asiaton viesti
Vähällä päästiin. Jossakin Bulgariassa hirtettiin ja ammuttiin ”sotasyllisiä”. Samoin vaikkapa Norjassa ja Ranskassa ja monissa muissa maissa. Stalin ilmoitti, ettei Mannerheimiä tulla syyttämään mistään. Aikamoinen kannanotto voittajalta. Jonkinlainen rangaistus suomalaisille piti kuitenkin antaa, kyllä sitä Britanniakin vaati, mutta ei mitään hirttäjäisiä.
Suomi nostettiin jo silloin vähän erilaiseksi Saksan muiden kanssasotijoiden rinnalla. Suuri kiitos siitä tulee sotilaillemme, jotka uhrautuvuudellaan onnistuivat pysäyttämään hyökkäyksen kesällä 1944.
Ilmoita asiaton viesti
Norjassa ja Ranskassa kyse oli miehittäjävaltion vasallien kuolemantuomioista. Suomen kohdalla tilanne oli toinen.
Ilmoita asiaton viesti
Meidänkaltainen valtio oli esimerkiksi Romania, jossa täytäntöönpantiin poliittisten päättäjien kuolemantuomioita (Antonescu ei ollut ainoa).
https://www.britannica.com/biography/Ion-Antonescu
X
Ilmoita asiaton viesti
Se on katsojan silmissä, ei NL vaatinut miehityttejen alueiden johtajien rankaisemisesta, kyllä he tekivät sen ihan itse. Olisi mielenkiintoinen tutkimusaihe. Monissa maissa naiset selvisivät tukanleikkuulla. Toki muutakin syrjintää esiintyi.
Toinen asia on sitten, mitä tapahtui NL:n ”vapauttamilla” alueilla, luultavasti hirveitä asioita. Esimerkiksi Ukrainassa tapahtui kauheita. Siellä ei ollut kukaan seuraamassa. Kosto oli varmaan kauhea heille, jotka olivat yhteistyössä saksalaisten kanssa, taisi sodan loppuvaiheissa keskitysleirien vartijoista suuri osa olla ukrainalaisia. Puhumattakaan vapaaehtoisista.
Taitaa nykyinen Ukrainan kriisi johtaa paljon niihin aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt on syytä muistaa että Suomi on ollut yksi harvoista demokratioista ja
Suomessa sodan voi aloittaa vain siviilit.”
Näinköhän oli, siviileille ei näistä asioista puhuttu yhtään mitään. Muutama kenraali tiesi keväällä 1941, että mitä tulee tapahtumaan. Vai siviileille nämä tiedot olisi pitänyt levittää? Tulihan se jopa NL:n sodanjohdolle yllätyksenä.
Tarkoittanet sitä, että eduskunnassa olisi asiaa käsitelty tai jopa äänestetty. Näin ei tapahtunut, vaan asia ilmoitettiin edustajille päätettynä asiana. Kuka sen sitten hallitukselle ilmoitti? Otappa tästä selvää.
Ilmoita asiaton viesti
No ei Suomessa sotilaat omin päin aloita sotia.
Hallitus veti johtopäätöksen että maa on sodassa.
Sotilaat eivät voi omin päin katsoa maan olevan sodassa, eivätkä alkaa sotimaan omin päin.
Useinkin rajoilla voi olla selkkauksia, jopa rajakahakoita, mutta eivät ne silti johda sotaan. Niitä mm. sovitellaan. Hiljakkoin oli rajakahakka Kiinan ja Intian rajalla. Tulkinta että joku vähäinen poikkeama suomalaisten käytöksessä voitaisiin tulkita sodan aloittamiseksi, ei oikein pidä vettä.
Mutta kun Etelä-Suomen rannikkokaupunkeja pommitetaan siten että mm. Turun linna ja Kotkan työväentalo vaurioituvat, niin sitä ei voi enää pitää minään rajaloukkauksena vaan sodan aloittamisena.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos joku siis ei tiedä niin Suomessa oli jatkosodan alkaessa siviileistä koostuva hallitus. Suomessa ei ollut sotilashallitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa tietämätön kirjoitus.
Stalin oli Suomen valloitukseen valmistautunut jo paljon ennen sotaa 30-luvulla. Hän antoi esikunnalleen tehtäväksi valloituksen tarkemman suunnittelun.
1939 Stalin sopi Saksan kanssa hyökkäyksestä Puolaan, Baltiaan ja myös Suomeen. Kyse oli hyökkäyssopimuksesta eikä hyökkäämättömyyssopimuksesta. Meidän suuri sotaveljemme Saksa tarjoili meidätkin syöttinä Stalinille ja tämä tarttui syöttiin.
Venäjän hyökkäys Suomeen oli valloitussota. Välirauhan jälkeinen takaisinvaltaus ei ollut mikään erillinen sota, idioottikin tajuaa sen. Suomen joukot kieltäytyivät vanhoja rajoja merkittävästi suuremmasta valtauksesta. Se oli pettymys Hitlerille.
Rautiainen kirjoittaa puppua Suomen osallistumisesta Leningradin piiritykseen. Suomen kaukopartiotkin komennettiin pois katkomasta Muurmannin-Leningradin huoltorataa. Isäni oli yksi näistä rintaman takana Venäjän puolella puuhanneista partiomiehistä.
On sangen uskomatonta, että tällaiset pojankollit ryhtyvät kirjoittamaan historiaa uusiksi ja väittämään, että sotasyyllisyyskäsittely oli laillinen edes juridisteknisesti tai että Suomi olisi voinut välttää Venäjän hyökkäyksen.
Kyllä Suomi oli ainakin neljään kertaan petetty. Meidät petti Saksa, Venäjä sekä liittoutuneet erityisesti Englanti. Ranskakaan ei saanut edes lupaamiaan ukkoja parin päivämatkan päästä avuksemme lupauksistaan huolimatta.
Pohjoismainen yhteistyö oli ja on yksi tyhjän kanssa. Kaikki on ennallaan. Jotkut pöljät luulevat Nato-jäsenyyden meidät pelastavan. Se on lapsellinen luulo.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihteeksi voin sinunkin kommenttiasi suositella.
Ilmoita asiaton viesti