Suomen historian myyteistä

Podcast-versiot: Spotify, Soundcloud
Videoversio 


Osmo Jussilan vuonna 2007 ilmestynyt Suomen historian suuret myytit puhkoo ansiokkaasti Suomen historian kansallisromanttisia ja nationalistisia myyttejä, tosin sitä vähemmän mitä lähemmäksi tullaan nykyaikaa. Kirjassa käsitellään Ruotsi-Suomi myyttiä jonka mukaan Suomella olisi ollut 1000 vuotta jatkunut poliittinen yksikkö, valtiomyyttiä jonka mukaan Suomen valtio olisi syntynyt Porvoon valtiopäivillä 1809, sortokausimyyttiä jonka mukaan Venäjän keisari olisi pettänyt lupauksensa 1899, ja kansalaissodan myyttejä. Jussilan kirja osoittaa, että vuosikymmenien ajan suomalainen historiantutkimus ei pyrkinyt selvittämään historian tapahtumia, vaan vahvistamaan kansallista identiteettiä.

Kirja on erityisen ajankohtainen nyt, koska sen aihe sivuaa suomalaista keskustelua rasismista ja kolonialismista. Usein kun Suomessa puhutaan rasismista, joku haluaa ilmoittaa ettei Suomella ole ollut siirtomaita, vaan päinvastoin suomalaisia on viety orjiksi Venäjälle. Harvemmin muistellaan sitä, että sotaretkien yhteydessä Venäjältä on myös viety orjia Suomeen. 1700-luvulle asti jatkunut orjien molemminpuoleinen ryöstäminen erosi huomattavasti transatlanttisesta orjakaupasta, ja suomalaisilla oli Ruotsin vallan aikana samat (joskin vähäiset) poliittiset oikeudet kuin ruotsalaisilla. Siirtomaissa ei ollut koskaan näin, niissä valloittajilla oli aina eri oikeudet kuin valloitetuilla.

Jussila osoittaa uskottavasti, että Ruotsi-Suomi konsepti on anakronistinen, Suomi oli osa Ruotsia eikä esimerkiksi nuijasotaan voi oikein liittää mitään kansallista intressiä. Suomalaisen kansallisen identiteetin syntyminen ajoittuu Jussilan mukaan vasta Krimin sodan jälkeiseen aikaan.

Toisaalta jää epäselväksi, kuinka tosissaan historian tutkijat ovat edes yrittänyt selvittää esim. 1500-1700 lukujen suomalaisten identiteettiä, kun koulukunnat hyväksyvät vain joko nationalismin tai sen täydellisen puuttumisen. Olivatko keskeisimmät identiteetit kristillinen, protestanttinen, ruotsalainen vai läänikohtainen, ja missä järjestyksessä? Jussilan pointti on kaiken kumoaminen, eikä hän etsi vasta-argumentteja itselleen. Hän pyrkii osoittamaan että nationalisti-historioitsijoiden teoriat ovat heikolla pohjalla, ja kansallisen identiteetin synty ajoitetaan niin myöhäiseen ajankohtaan kuin mahdollista.

Mutta onko todella niin, että varhaiset 1700-luvun itsenäisyystoimijat Sprengtporten ja Jägerhorn olivat yksittäisiä ja epäsuosittuja kylähulluja, ja kukaan ei tukenut Venäjän tsaarin Elisabetin manifestia, jossa Suomelle luvattiin itsenäisyys venäläismiehityksen aikana 1740-luvulla? Jos näin, miksi miehittäjien järjestämillä Turun maapäivillä ajettiin parempaa asemaa suomenkielelle? Jos suomenkielen asema ei kiinnostanut suomalaisia, miksi papisto ei vaihtanut kieltä ja opettanut ruotsiksi? Kielikysymys ei varmaankaan ole ollut 1700-luvulla ensimmäinen, eikä edes kymmenes kysymys Suomen (pappis)säätyläisten prioriteeteissa, mutta se ei tainnut myöskään syntyä täysin tyhjästä 1800-luvulla. Kielikysymyksen ympärille taas on syntynyt suurin osa keskisen Itä-Euroopan nationalismeista 1800-luvulla, muun muassa suomalainen nationalismi.

Seuraava Jussilan käsittelemä myytti on Suomen ”valtiomyytti”, valtion syntymisestä Porvoon valtiopäivillä 1809. Tämä osuus kirjasta tuntuu skolastiikalta, Jussilan mielestä valtio ei ole syntynyt valtiopäivillä vaan hallituskonseljin, eli Suomen ensimmäisen hallituksen nimittämisestä 1809, joka nimettiin senaatiksi 1816. Vaikeaa nähdä tämä kiista olennaisena, ”valtion” perustamisvuosi on joka tapauksessa 1809.

Sitäkään tuskin kukaan kiistää, ettei Suomen ettei Suomen perustuslaista ollut koskaan yksimielisyyttä tsaarien kanssa. Jussila esittää ettei ”sortokaudet” aloittanut Helmikuun manifesti 1899 tullut aikalaisille yllätyksenä, eikä tsaari siinä kumonnut mitään mitä olisi joskus selkeästi luvannut noudattaa. Tämä on totta, mutta toisaalta Aleksanteri I oli luvannut noudattaa joitain Ruotsin vallan aikaisia lakeja 90-vuotta aikaisemmin, vaikkakaan ei koskaan tarkalleen rajannut että mitä niistä. Venäjän vallan ensimmäiset 90-vuotta perustuivat tsaarien lupausten epämääräisyyteen, ja epämääräisyyden nimenomainen tarkoitus on erilaisten tulkintojen mahdollistaminen. Siksi ei ole myöskään yllättävää, että aikalaiset raivostuivat helmikuun manifestista.

Kansalaissodan käsittely on kirjan heikoin osa. Jussila kritisoi sekä punaisten että valkoisten myyttejä. Hän esittää aivan oikein, että Lenin ei antanut Suomelle pyyteettömästi itsenäisyyttä, vaan Lenin odotti että punainen Suomi liittyisi osaksi Neuvostoliittoa. Mutta Jussila ei pohdi, kuinka tämä Leninin visio olisi voinut käytännössä toteutua, jos mitenkään. Jussila esittää oikein, että vapaussota on myytti, eikä punaisilla ollut mitään aikomusta liittyä osaksi Neuvosto-Venäjää. Mutta tämän jälkeen hän esittää, että Neuvostoliitto olisi hyökännyt punaiseen Suomeen, kuten se valloitti Georgian vuonna 1921. Sitä ei selitetä, että miksi Lenin olisi uskaltanut hyökännyt punaiseen Suomeen, kun hän ei uskaltanut hyökätä valkoiseen Suomeen. Jussila ei pohdi mitä realistisia mahdollisuuksia puna-armeijalla olisi ollut Suomen valloittamiseen 20 vuotta ennen talvisotaa. Georgian armeijan vahvuus oli 1/6-1/12 siitä mitä punainen Suomi olisi voinut kutsua aseisiin Neuvosto-Venäjän hyökkäystä vastaan, Neuvosto-Venäjä oli niin heikko että se hävisi sodassa jopa Virolle. Lisäksi Georgian puolustautumista vaikeutti Turkin hyökkäys sen selustaan. Tätä aihetta olen käsitellyt omassa kirjoituksessani siitä, olisiko punaisesta Suomesta tullut diktatuuri.  

Myöhempiä myyttejä Jussila käsittelee vain nopeilla maininnoilla. Hän ei syvenny siihen olisiko Talvisodan ja Jatkosodan voinut välttää, sotasyyllisyysoikeudenkäynnin myyttejä ei käsitellä ollenkaan. Joka tapauksessa Jussilan kirja on tärkeä, joskin paikoittain hieman puuduttava perusteos siitä kuinka vähän populaarihistorialla on Suomessa (tai missään muuallakaan) tekemistä faktojen kanssa.

Antti Rautiainen

+1
anttirautiainen
Helsinki

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile
Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR
Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu