Venäjän 14-vuotiaat Minecraft-”terroristit”

Denis Mihailenko ja Nikita Uvarov

Podcast-versiot: Spotify, Soundcloud
Videoversiot: IGTV, Youtube
English version

Kansk on vajaan 90 000 asukkaan kaupunki Siperiassa, Venäjällä. Lähin miljoonakaupunki on Krasnojarsk 250 kilometriä lännempänä. Kaksi viime vuonna viisitoista vuotta täyttänyttä nuorta, Nikita Uvarov ja Denis Mihailenko, on istunut viime kesästä vankilassa ”terrorismista syytettynä”. Syytteen mukaan he halusivat muun muassa rakentaa Minecraftissa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n pääkonttorin ja räjäyttää sen. Neuvostoliiton aikana FSB tunnettiin muilla nimillä, joista viimeisin ennen Neuvostoliiton hajoamista oli KGB.

Nikita ja Denis otettiin kiinni heidän levitettyään julisteita, joissa vaadittiin Moskovassa vangitun anarkistin ja matemaatikon Azat Miftahovin vapauttamista. Yksi julisteista kiinnitettiin FSB:n rakennukseen Kanskissa. Denis ja Nikita suunnittelivat myös järjestävänsä Kanskissa Ruokaa ei aseita -tapahtuman, jossa kodittomille jaettaisiin ruokaa. Nikita ja Denis pidätettiin jo kesäkuussa, mutta tieto tapauksesta levisi vasta marraskuussa Novaja Gazetan ja Baza-verkkolehden kirjoitettua tapauksesta. Tämä kirjoitus perustuu pääosin The Insider -verkkolehden Jevgenia Tamartšenkon kirjoittamaan artikkeliin tapauksesta.

Nikita ja Denis ovat tunteneet toisensa tarhaikäisistä lähtien. Heidän lisäkseen otettiin kiinni Bogdan Andreev, rinnakkaisluokkalainen, johon he tutustuivat yläasteella. Bogdan on tällä hetkellä kotiarestissa, eli hän ei saa käydä ulkona eikä käyttää puhelinta tai internetiä.

Kaikkia kolmea syytetään ”opiskelusta tarkoituksena tehdä terrori-isku” sekä ”terroristijärjestön perustamisesta ja siihen osallistumisesta”. Minecraftin pelaamisen ja julisteiden liimaamisen lisäksi kolmikko on valmistanut pieniä paukkupommeja. Täysi-ikäiset joutuisivat näistä syytteistä vankilaan vähintään 15 vuodeksi, ja maksimituomio on elinkautinen. Koska Denis, Nikita ja Bogdan ovat alaikäisiä, maksimituomio on 10 vuotta vankeutta.

Tutkijat valehtelivat ja manipuloivat Denisin ja Bogdanin tunnustamaan terrori-iskun valmistelun esimerkiksi lupaamalla, ettei heitä syytettäisi terrori-iskusta, mikäli he tunnustaisivat teot. Tätä lupausta ei tietenkään pidetty. Nikita ei tunnustanut mitään, mutta hän ei myöskään syytä Denisiä ja Bogdania tapahtuneesta. Nikitan mielestä päävastuu on kuulustelijoilla, jotka saivat valehtelemalla ja manipuloimalla Denisin ja Bogdanin todistamaan häntä vastaan.

Venäjällä rikosvastuun alaikäraja on neljätoista vuotta, ja Krasnojarskin alueella FSB on vuoden aikana vanginnut useita 14-vuotiaita pian näiden syntymäpäivien jälkeen. Heitä on usein seurattu kuukausien ajan ennen vangitsemista. Kahdessa tapauksessa lapset olivat keskustelleet kouluampumisista netissä. Kanskin tapaus on erilainen kuin koulumurhaajista kiinnostuneiden, koska se liittyy yhteiskunnalliseen aktivismiin.

Nikitan äiti on varma, että hänen poikansa vangitseminen on osittain myös opettajan syytä. Lokakuussa 2019 äiti kutsuttiin kouluun kasvatuskeskusteluun, jossa äiti kertoi Nikitan kiinnostuneen anarkismista ja katsovan 100 vuotta sitten eläneestä anarkistikasakka Nestor Mahnosta kertovaa TV-sarjaa. Tähän opettaja reagoi sanomalla, että ”kenties he valmistelevat jotain terrori-iskua, tilanne pitää ottaa kontrolliin”. Tuolloin Nikita vain naureskeli koko keskustelulle.

Nikitan luokanopettaja Sofia Pozytšuk kirjoitti syyttäjän pyynnöstä Nikitasta kielteisen arvion, jolla perusteltiin Nikitan vangitsemista. Koulukuraattori olisi ollut valmis kirjoittamaan Nikitasta myönteisen arvion, mutta rehtori kielsi häntä. Vangitsemispäätöksen perusteluiden mukaan ”rehtori kertoo, että Nikitan mielestä koulu on vihamielinen ympäristö, hän ei reagoi kasvatustoimenpiteisiin asianmukaisesti, ei löydä yhteisymmärrystä, kieltäytyy noudattamasta yhteiskunnan normeja ja sääntöjä”. Nikitan asianajajan mukaan koulun työntekijät voivat olla tulevassa oikeudenkäynnissä syyttäjän avaintodistajia Nikitaa vastaan.

Nikitan äidin mukaan konfliktit koulussa alkoivat vuotta ennen kiinniottoa. Opettajat eivät voineet hyväksyä sitä, että kahdeksasluokkalaisilla voisi olla myös omia mielipiteitä. Esimerkiksi kerran englanninopettaja kysyi oppilailta, mikä on maailman korkein rakennus, ja Nikita vastasi aivan oikein, että se on Burj Khalifa Dubaissa. Opettaja ei uskonut tätä, ja Nikita alkoi todistelemaan, mutta opettaja määräsi Nikitan olemaan hiljaa.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vangitseminen on saanut Suomessa paljon huomiota, mutta poliittisia vankeja on Venäjällä satoja, ja he ovat yhä nuorempia. Myös vähemmän tunnetut poliittiset vangit tarvitsevat tukea, ja Kanskin Minecraft-vangeille ollaankin järjestämässä tukikampanjaa. Toistaiseksi tukikampanjan sivustolla kanskdelo.com on päivityksiä vain Venäjäksi, tulevaisuudessa tulee materiaalia myös englanniksi.

Nikitalle ja Denisille voi kirjoittaa postia vankilaan, tosin tutkintavankeudessa postia sensuroidaan kovakätisesti ja poliittisia aiheita kannattaa välttää. Kirjeiden pitää lisäksi olla venäjäksi, mutta Googlen kääntäjällä pystyy usein kääntämään postia ymmärrettäväksi. Mikäli et luota automaattikäännökseen, voit lähettää esim. valokuvia tai piirroksia.

Osoitteet kirjeitä varten (nimet ja osoitteet on translitteroitu venäjän kyrillisistä kirjaimista englanniksi, joten nimet ovat eri muodossa kuin suomeksi):

Nikita on vapautettu lehtijutun kirjoittamisen jälkeen odottamaan tuomiota vapaalle jalalle, mutta Denisille voi edelleen kirjoittaa postia osoitteeseen

Mikhaylenko Denis Sergeevich 2005 g.r. SIZO-5 ul. Kaytymskaya 122, g. Kansk 663600 Krasnoyarskiy Kray Russia

Julkaistu Liberossa 1/2021

+4
anttirautiainen
Helsinki

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile
Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR
Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu