Voimme saada jotain parempaa

Tästä tviitistä tuli tilini kaikkien aikojen tykätyin.

Toisaalta ei pitäisi valittaa. Kun olin nuori aktivisti 90-luvulla, esimerkiksi eläinten oikeuden ja ilmastonmuutos olivat marginaalisia kysymyksiä, vain harvat pitivät niitä esillä. Mutta toisaalta silloin aktivisteilla oli myös visio kokonaisvaltaisesta yhteiskunnallisesta muutoksesta, siirtymisestä kestävään maailmaan ilman kapitalismia ja mitään alistavia valtarakenteita. Puolueiden erot olivat pieniä, Lipposen hallituksessa olisi voinut olla mikä tahansa eduskuntapuolue. Politiikan vaihtoehdottomuus ei kuitenkaan estänyt radikaaleja ruohonjuuritason visioita.

Nyt tilanne on toinen.  Ei voi väittää että kaikki puolueet olisivat samanlaisia. Mutta kunnianhimoiset yhteiskunnalliset visiot puuttuvat, sukupuuton välttäminen ei ole sellainen. On hyvin kuvaavaa, että Sitra yrittää tekohengittää uskoa tulevaisuuteen ja utopioihin omalla tapahtumallaan, Tämä kertoo selvää kieltä utopioiden vaarattomuudesta ja kuolemisesta.

Sipilän hallituksen vuodet olivat aktivisteille raskaita, ruohonjuuritaso uupui leikkausten vastustamiseen jo vuoden 2016 kieppeillä. Aika kului pienimpien yhteisten nimittäjien mukaan koottujen laajojen koalitioiden rakentamiseen, joilta ei tietenkään voi odottaa mitään rohkeita visioita. Jo vuonna 2015 aktivistien energia alkoi suuntautua äärioikeiston vastustamiseen, mikä ei ole paremman maailman rakentamista vaan sen estämistä ettei maailmasta tulisi huomattavasti entistäkin huonompi.

Ay-liike jaksoi vastustaa Sipilän hallitusta kauemmin kuin ruohonjuuritaso, ja sai syksyllä 2018 merkittävän voiton pienten yritysten irtisanomismenettelyn helpotusuudistuksen kaaduttua. Tämä vastoinkäyminen taisi murtaa Sipilän hallituksen selkärangan. Se ei enää saanut läpi yhtäkään merkittävää uudistusta, ja muutti itsensä toimitusministeriöksi melko tarkalleen vuosi sitten. Eduskuntavaaleissa Sipilän hallituksen puolueet kärsivät murskatappion.

Vaalien jälkeen muodostettiin vasemmistovetoinen punamultahallitus. Ruohonjuuritasolle tuli tilaisuus siirtyä puolustus- ja väsytyskamppailuista tekemään uusia, rohkeita aloitteita. Ensimmäistä kertaa vuoden 2015 jälkeen, tai oikeastaan vuoden 2008 talouskriisin jälkeen.

Mutta nyt tämä mahdollisuuksien ikkuna tuntuu sulkeutuneen, yhtä nopeasti kun se avautui. Perussuomalaisten paisunut suosio on saanut ihmiset pelkäämään. Tuntuu siltä, että nykyisen hallituksen monin tavoin puutteellinen ohjelma on parasta mitä ihmiset uskaltavat enää toivoa, kun vaihtoehtona on kokoomuksen ja persujen villin kapitalismin ja rasismin synteesi.

Mikäli tarjotaan vain huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja, ihmisiä ei enää kiinnosta vaikuttaminen. Oma aika ja oma elämä käytetään johonkin muuhun. Mikäli meillä ei ole tarjota mitään vaihtoehtoa nykyisen todellisuuden rinnalle, sen tarjoavat oikeistolibertaarit ja etnonationalistit. En välttämättä usko utopioihin itsekään, mutta jotain parempaa pitäisi olla tarjolla. Ihmiset tuskin kiinnostuvat kamppailuista jos ei ole toivoa paremmasta.

Siksi aktivistit eivät voi mielestäni keskittyä vain opposition äärioikeiston vastustamiseen, vaan pitää haastaa myös hallitusta. Keväällä pikavauhtia tehty hallitusohjelma ei saa lukita näkemyshorisonttiamme neljäksi vuodeksi, monet liikkeiden vaatimukset jäivät hallitusohjelmassa puolitiehen tai kokonaan auki. Tätä ollaan tekemässä ensi sunnuntaina Helsingissä Ulkoparlamentaarinen toiminta 2020 -tapahtumassa, keskuskirjasto Oodissa klo 12:00-18:00. Puhumassa on aktivisteja saamelaisliikkeestä, tasokorotus toimeentulotukeen!-kampanjasta, turvemanifestista ja kaivoslaki nyt-kansalaisaloitteesta.

Ulkoparlamentaarinen toiminta 2020 -tapahtuma facebookissa: https://www.facebook.com/events/858003304641337/

Kirjoituksen videoversio: https://www.youtube.com/watch?v=rR9srbGWbR8

anttirautiainen

Esittelyni löytyy täältä: http://anttirautiainen.livejournal.com/profile Ask.fm: http://ask.fm/AnttiR Twitch: https://www.twitch.tv/arautiainen Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjyKQiYgSwFGihpsz27BvHw

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu