Rinteen keskisormi nuorille ja työtä tekeville

Pääministeri Antti Rinne on taas päästetty yksinään puhumaan. Tällä kertaa suusta pääsi väite, että joidenkin työeläkejärjestelmän asiantuntijoiden mukaan työeläkerahastoista olisi ”irrotettavissa” 200-300 miljoonaa ”kompensoimaan” sitä, että perhevapaiden ajalta alkoi kertyä eläkettä vasta vuonna 2005, ja jotkut ovat hoitaneet kotona lapsia sellaisena aikana, kun siitä ei vielä karttunut työeläkettä.

Toistaiseksi kaikki julkisuudessa tai sosiaalisessa mediassa asiaa kommentoineet työeläkejärjestelmän tuntijat ovat täysin yksimielisesti tyrmänneet Rinteen ehdotuksen. Ei tietenkään rahastoista voida ”irrottaa” senttiäkään ylimääräistä mihinkään päivänpoliittiseen nallekarkkijakeluun. Kaikille työeläkerahastoissa olevilla varoilla on jo käyttötarkoitus olemassa. Itse asiassa ne on jo ”ylibuukattu”, koska kattamaton eläkevastuu on valtava, ja tulevien työtä tekevien ikäluokkien koko uhkaa jäädä reilusti ennusteita pienemmäksi.

Valmiiksi hurjiin työeläkemaksuihin kohdistuu jo näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa huomattavia korotuspaineita. Tapahtuessaan se laukaisisi pahan kierteen, joka työvoimakustannusten kasvun kautta rapauttaisi entisestään suomalaisen työn kilpailukykyä ja koko hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa. Mukana viemäriin menisi se vähä, mitä vielä on jäljellä sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

Rinteen vappusataspuheet olivat alun perinkin edesvastuuttomia ja käytännössä toteuttamiskelvottomia. Tämä ”irrotusehdotus” viimeistään todistaa, että hänellä ei ole minkäänlaisia pidäkkeitä, säädyllisyyden tajua eikä vastuuntuntoa katsoa yhtään pidemmälle kuin välittömästi oman poliittisen navan edessä olevaa tilannetta. SDP:n nuorisokannatus on käytännössä kadonnut, mikä ei ole mikään ihme. Sitä sen sijaan on pakko ihmetellä, miten yksikään työikäinenkään enää voi edes kuvitella äänestävänsä puoluetta, jonka puheenjohtajan arvostelukyky on tätä tasoa.

Työeläkevarat ovat suomalaisen yhteiskunnan vakauden ja luottamuksen luja peruskivi ja ankkuri – vielä toistaiseksi. Rinteen populismi paitsi on hävytön ryöstöretki työtä tekeviä ikäluokkia ja nuoria vastaan, se myös asettaa vaaraan yhteiskunnan monien tärkeimpien instituutioiden uskottavuuden. Toivottavasti kaikki vastuulliset toimijat politiikassa oppivat SDP:n ja Rinteen nykyisestä moraalisesta alennustilasta, että edes joitakin säädyllisyyden rajoja pitäisi kyetä tunnistamaan vaalilupauksia heitellessä.

anttivesala

Mahdolliset yhtymäkohdat toisten mielipiteisiin ja varsinkin väitettyyn yleiseen mielipiteeseen ovat puhdasta sattumaa. Moderointilinja perustuu bloginpitäjän mielivaltaan, eikä sitä perustella mitenkään. Työskentelen Kansallisen Kokoomuksen ohjelmapäällikkönä. Aiemmin olen ollut mm. Kokoomuksen eduskuntaryhmän talouspoliittinen sihteeri ja valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri. Olen toiminut yhteensä viiden eri kansanedustajan avustajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu