Tapaus etämyynti: Vihreitä ja Keskustaa uunotettiin perusteellisesti

Koronakevät rajoituksineen kuritti ankarasti ravintola- ja panimoaloja, ja edelleenkin monet yritykset ovat valtavissa taloudellisissa vaikeuksissa. Kevään aikana syntyneiden tappioiden kiinni juokseminen on pitkä urakka, ketkä nyt onnistuvatkin selviytymään siihen asti. Moni ravintola on jo lopettanut toimintansa, ja jopa Henri Alénin kaltaiset sitkeät innovaattorit ovat joutuneet repimään toimintaedellytystensä jatkon käytännössä omasta selkänahastaan. Hallitus ei ole tuonut alojen toimintaan mitään helpotuksia, ja tukitoimetkin ovat roikkuneet kuukausikaupalla.

Jo maaliskuussa Kokoomus esitti kriisitoimikokonaisuuden osana muiden kuin väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyynnin sallimista toimijoille, joilla on joko anniskelu- tai valmistuslupa. Tämä olisi mahdollistanut esimerkiksi juuri ravintoloille tai panimoille turvallisen kaupankäynnin asiakkaiden kanssa ilman suoraa kontaktia. Pieni lisä liikevaihtoon omalla toiminnalla olisi ollut – ja olisi edelleen – monelle ravintolalle tai panimolle ehkä juuri se oljenkorsi, jonka avulla vaikean ajan yli selviäisi. STM:n piittaamaton asenne tuli esiin saman tien: monille tuttu ”viinavirkamies” Ismo Tuominen tyrmäsi Kokoomuksen ehdotuksen täysin ja totesi, ettei sellaisia lueta otsikkoa pidemmälle.

Kokoomus ei Tuomisen isottelusta lannistunut vaan jatkoi asian pitämistä esillä. Samaan aikaan Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski teki huhtikuussa aloitteen panimoiden etämyynnin väliaikaisesta sallimisesta. Myös vihreiden varapuheenjohtajat Fatim Diarra ja Jaakko Mustakallio kirjoittivat 27.4. näyttävän kannanoton, jossa tukivat vapautuksia ja kertoivat puolueen olevan niiden takana. Myllykosken aloite keräsi 110 allekirjoitusta.

Toukokuun 20. päivänä Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo loihe twiittaamaan seuraavaa: ”Hallituksen viisikko keskusteli pienpanimoiden etämyynnistä. Asia etenee nyt jatkokeskusteluun hallituspuolueiden välillä. Ratkaisuja etämyynnin kohtalosta tehdään vielä tässä kuussa. Etämyyntimahdollisuus olisi alalle tärkeä apu vaikean koronatilanteen keskellä.” Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni puolestaan twiittasi samana päivänä näin: ”Prosessi pienpanimoiden etämyynnille saadaan käyntiin. Hallituspuolueet jatkavat keskustelua ja hallitus päättää asiassa etenemisestä vielä toukokuussa. On syytä avittaa #korona kriisin aikana kotimaista panimotuotantoa nettikaupan mahdollisuuksilla.”

Keskustan edustajista myös esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sekä Mikko Kärnä ja Anu Vehviläinen kommentoivat useissa yhteyksissä myönteiseen sävyyn etä- ja ulosmyyntimahdollisuuksien avaamista. Sekä vihreiden että keskustalaisten taholta esitettiin pitkin kevättä ja alkukesää sen suuntaisia puheenvuoroja, että ainakin panimoiden ja ehkä ravintoloidenkin suhteen olisi todella toivoa. Pitäisi vain odottaa sitä hallituksen omaa esitystä, jota koskevat ”jatkokeskustelut” tarvitsisi ensin käydä.

Toukokuun lopulla eduskunnassa käsiteltiin koronatukitoimia. Niiden yhteydessä Kokoomus teki 27.5. eduskunnassa ponsiesityksen: ”Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi alkoholilain muutosesityksen, jolla sallitaan väliaikaisesti mahdollisuus ravintoloille muiden kuin väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyyntiin.” Hallituspuolueiden edustajat äänestivät esityksen nurin, vaikka aiemmin Vihreät puolueena sekä useat näkyvät Keskustan edustajat olivat julkisuudessa puoltaneet juuri viinien ravintolaulosmyyntiä.

Äänestys herätti etenkin Vihreiden keskuudessa melkoista hämminkiä, ja jostain olikin pikaisesti saatu meriselitys, jonka mukaan hallitus aikoo keskustella asiasta ja tuoda oman esityksensä. Esimerkiksi Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen twiittasi näin: ”Kokoomus tekee härskiä politiikkaa eilisen alkoholijuomien ulosmyynnin äänestyksestä. Asia on hallituksella keskustelujen alla ja vihreiden kanta on sallia ulos- ja etämyynti helpottamaan yrittäjien ahdinkoa. Kun hallituksen esitys tulee, sen puolesta äänestetään.” Vihreiden kansanedustajista muun muassa Atte Harjanne joutui selittämään, miksi äänesti Kokoomuksen esitystä vastaan vaikka oli sen sisällöstä samaa mieltä. Keskustelu asetti hassuun valoon myös Vihreiden ikiaikaisen rehvastelun aiheen, jonka mukaan heillä ei eduskuntaryhmässä ole ollenkaan ryhmäkuria.

Meni toukokuu, ja meni kesäkuukin, eikä mitään tietoa näistä Ohisalon mainitsemista jatkokeskusteluista kuulunut. Ei, vaikka sitä useaan kertaan suoraan tiedusteltiin. Normaalisti Twitterissä hyvin vuorovaikutteisesti toimiva ministeri vaikeni kuin muuri.

Tuli heinäkuu. Alkoholilainsäädännöstä vastaava ministeri Krista Kiuru (sd.) vahvisti Helsingin Sanomille, ettei mitään valmistelua etämyyntiasiaan liittyen ole ollut käynnissä, eikä asiassa ole mitään uutta kerrottavaa. Kiurun kabinetti ei ollut edes tietoinen siitä, mitä esityksiä muut hallituspuolueet heiltä odottavat. STM:stä todettiin HS:lle, ettei etämyynnistä ole saatu kuittausta suuntaan tai toiseen. Käytännössä siis mitään ”jatkokeskusteluita” ei ollut käyty, eikä ainakaan sellaisissa tehtyjä päätelmiä kommunikoitu mihinkään.

Viimeisin käänne tuli 3.7., kun Helsingin Sanomat uutisoi, että koko etämyyntiasia on hallituksen viisikon päätöksellä haudattu. Asian herättäneen kuhinan myötä Vasemmistoliiton eräs erityisavustaja twiittasi näin: ”En lähde näin kesälomalta käsin ottamaan päivänpolitiikkaan kantaa, mutta yleisellä tasolla kovat puheet julkisuudessa ja passiivisuus neuvottelupöydissä on harvoin se voittava strategia omien tavoitteiden edistämisessä.” Tarina ei kerro, keitä erityisavustaja tässä sittemmin poistamassaan twiitissä (screenshot tallessa) varsinaisesti opettaa, mutta omat tiedustelutietoni viittaavat ennen kaikkea Vihreisiin.

Asetelma on nyt sellainen, että sekä Vihreitä että Keskustaa on uunotettu oikein olan takaa. Kummankin puolueen keskeiset toimijat ovat viikkokausien ajan julkisuudessa puhuneet ilmeisen aidossa käsityksessä, että hallituksella olisi jotain tähän liittyvää valmistelussa. Missään vaiheessa Kiurun kabinetti tai kukaan demari ei ole vaivautunut ottamaan puhelinta käteen kertoaksen, että mitään sellaista, mistä te nyt puhutte, ei ole tekeillä.

SDP, Sanna Marin, Krista Kiuru ja STM ovat antaneet kahden keskeisen hallituspuolueen keskeisimpien toimijoiden -puolueiden ylintä johtoa myöten – nolata itsensä täysin.

Ehkä hallituksen pitäisi palkata muutama erityisavustaja lisää, kun tieto puolueiden välillä kulkee näin huonosti (=ei kulje lainkaan).

 

 

 

anttivesala

Mahdolliset yhtymäkohdat toisten mielipiteisiin ja varsinkin väitettyyn yleiseen mielipiteeseen ovat puhdasta sattumaa. Moderointilinja perustuu bloginpitäjän mielivaltaan, eikä sitä perustella mitenkään. Työskentelen Kansallisen Kokoomuksen ohjelmapäällikkönä. Aiemmin olen ollut mm. Kokoomuksen eduskuntaryhmän talouspoliittinen sihteeri ja valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri. Olen toiminut yhteensä viiden eri kansanedustajan avustajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu