Hallituspuolueiden lahja Pride-viikolla: Eheytyskielto ei etene

Eheytyshoito, joka tunnetaan myös nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia, on uskomushoitoa, jolla pyritään muuttamaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kuten homoseksuaaleja heteroseksuaaleiksi sekä sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kätilön merkitsemään sukupuoleen.

 

Sekä seksuaalinen suuntautuminen että sukupuoli-identiteetti ovat ihmisen perustavanlaatuisia ominaisuuksia, joiden muuttaminen terapialla tai hormonihoidoilla on osoittautunut vuosikymmenien saatossa tehottomaksi ja psyykeä murentavaksi yritykseksi – kyseessä on pelkkä henkinen väkivalta. Muutosyritysten kohteena olevia ominaisuuksia voidaan verrata vasenkätisyyteen, jota vielä isäni lapsuuden aikana yritettiin ”eheyttää” – usein traumatisoivin ja muuten tehottomin tuloksin.

 

Konservatiiviuskovaisissa piireissä ajatellaan kuitenkin niin, että vaikka ihminen ominaisuuksineen on Jumalan luoma, homoseksuaalinen teko tai toisessa sukupuolessa eläminen on synti, joka on välttämätöntä ja mahdollista estää. Tähän ei ole vähiten vaikuttanut Päivi Räsäsen lääkärin arvovallalla tekemät täysin uuden lääketieteellisen tiedon ja Lääkäriliiton eettisten ohjeiden vastaiset kannanotot homoseksuaalisuudesta psykoseksuaalisen kehityksen häiriöstä ja siitä, että se on mahdollista parantaa.

 

Eheytyspropagandassa käytetään viljalti esimerkkejä eheytyneistä homoista. Eräät amerikkalaisen Ex-Gay-liikkeen johtohahmot ovat kertoneet liikkeestä irtaannuttuaan valehdelleensa muutoksestaan koko ajan. Kokemus eheytymisestä voi olla todellinenkin, kun kieltäytyminen tuottaa yhteisössä kehuja. Useimmiten tilanne kestää vain rajallisen ajan, kun selibaattiin verrattava tilanne johtaa halujen palaamiseen. Tässä tilanteessa seuraa hyvin usein totaalinen henkinen romahdus – tai uskonnollisesta liikkeestä irti riuhtaisu. Osa ”eheytyjistä” taas on biseksuaaleja, joille on täysin luontevaa rakastua välillä mieheen ja välillä naiseen.

 

Eheytystä tapahtuu ennen kaikkea uskonnollisten yhteisöjen sisällä, joissa se näyttäytyy jatkuvana henkisenä väkivaltana esirukousten, ”vanhempien” puhuttelujen ja yleisen vihamielisen asenneilmapiirin muodossa. Eheytystä ovat harjoittaneet myös terveydenhuollon ammattilaiset potilaskohtaamisissaan.

 

Hallitus on laatinut yhdenvertaisuuden toimintaohjelman. Siinä näkyy ministeriöiden virkahenkilöiden asiantuntemus myös sateenkaariasioissa, ja ohjelma nykyhallituksen antamaksi varsin kelvollinen.

 

Nyt se on aloittanut toteuttamaan ohjelmaansa taatulla tyylillään:

Pride-viikon kunniaksi Eduskunnan lakivaliokunta ei ota käsiteltäväkseen eheytyksen kieltävää kansalaisaloitetta hallituspuolueiden enemmistön turvin. Näin vaikuttaa, että Suomessa saa yhä edelleen pahoinpidellä laillisesti ihmisiä henkisesti heidän identiteettinsä vuoksi.

 

Jo tätä ennen hallitus ehdotti poistettavaksi yksikkökohtaisen yhdenvertaisuussuunnittelun varhaiskasvatuksesta. Selitykset olivat mielikuvituksellisia normien purusta alkaen. Todellisuudessa tuollaiset suunnitelmat on helppo toteuttaa laatimalla koko viraston pohjapaperi ja liittää siihen yksikön erityispiirteet. Hallituksen todellinen into muutokseen on kovin läpinäkyvä: On lähdetty mukaan konservatiivipiirien painostukseen siitä, että koulussa ja päiväkodeissa ei pitäisi kertoa ihmisen moninaisuudesta luonnollisena asiana.

 

Säädöspohjainen yhdenvertaisuus on edennyt tähän asti yhteiskunnassamme vaihtelevan kokoisin askelin. Nyt näemme historiallisen käänteen, kun suunta on heikennyksiin päin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu