Joillakin on suuri sydän, toisilla suuri mantelitumake
Olen kirjoittanut jo aiemmin siitä, kuinka aivotutkijat ovat löytäneet neurologisia syitä sille, että joillekin ihmisille on ylivoimaisen vaikea muuttaa ajattelutapaansa silloinkaan, kun siihen olisi hyvät perusteet. Tämä on mietityttänyt itseäni kovasti, koska koen tämän ilmiön toisaalta ongelmana omassa yhdenvertaisuutta edistävässä työssäni, ja toisaalta se on uhka laajemminkin kehitykselle kohti ihmisoikeuksia kunnioittavaa maailmaa. Nyt löysin toisen artikkelin, jossa samaa asiaa käsitellään osin eri kulmasta. Sen on laatinut kognitiivinen neurotieteilijä ja tiedekirjailija Bobby Azarian. Esitän siitä raakakääntämiäni otteita.
”Vertaisarvioidut tutkimukset osoittavat, että konservatiivit ovat yleensä herkempiä uhille. Tämän ominaisuuden säilymiselle populaatiossa lienee selityksensä siinä, että tällaiset yksilöt välttyvät helpommin harkitsemattomista riskinottamisista johtuvilta uhilta, ja varoittavat niistä myös ympäröivää yhteisöä. Toisaalta tähän liittyvä uhkaharha voi vääristää todellisuutta, ruokkia järjettömiä pelkoja ja tehdä haavoittuvammaksi pelkoa lietsoville poliitikoille.
Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa liberaaleille ja konservatiivisille osallistujille näytettiin negatiivisten ja positiivisten kuvien kollaaseja tietokoneen näytöllä samalla, kun heidän silmiensä liikkeitä tallennettiin. Liberaalit katsoivat ensin miellyttäviä kuvia, kuten iloista lasta tai söpöä kaninpoikasta, kun taas konservatiivit keskittyivät ensin ja myös viipyivät pidempään uhkaavissa ja inhottavissa kuvissa – kuten pahoin kolaroitu auto, hämähäkki tai toukkia kihisevä avohaava.
Tätä psykologit kutsuvat ”negatiivisuuden vinoutumaksi”, mistä seuraa ylikorostetusti uhkatietoinen ympäristön arviointi. Monien konservatiivien mielestä maailma näyttää paljon pelottavammalta paikalta. Tämä näyttäisi selittävän, miksi niin monet suuret konservatiiviset näkemykset ovat yleensä juurtuneet pelkoon – presidenttiin, maahanmuuttajiin, rokotuksiin jne. liittyen.
Vuonna 2008 Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että konservatiivilla on voimakkaampi fysiologinen vaste hätkähdyttäviin ääniin ja graafisiin kuviin. Uhkiin suuntautuvaa yliherkkyyttä pidetään yhtenä ahdistuksen tunnusmerkkinä. Mutta miksi juuri ne, jotka pelkäävät helpommin, kannattavat konservatiivisia näkemyksiä?
Keski-Arkansasin yliopiston sosiaalipsykologi Paul Nail ehdottaa ilmiölle vastaukseksi seuraavaa:
– Konservatiivisuus ilmeisesti auttaa suojelemaan ihmisiä joiltakin luonnollisilta elämänvaikeuksilta. Tosiasia on, että emme elä täysin turvallisessa maailmassa. Asiat voivat mennä pieleen. Mutta jos voin hahmottaa tilanteen maailmankatsomukseni kautta, voin pitää ahdistukseni hallittavalla tasolla.” Tämä voisi selittää molempien osapuolten erilaiset asenteet aseiden käytön vapauteen ja rajoituksiin (Yhdysvalloissa). On loogista, että ne, jotka säikähtävät uhkia helpommin, ovat myös niitä, jotka uskovat tarvitsevansa aseen.
Vuoden 2008 tutkimuksessa luetteloitiin korkeakouluopiskelijoiden makuuhuoneista löydetyt esineet ja havaittiin, että liberaalit omistivat enemmän kirjoja ja matkailuun liittyviä esineitä, kun taas konservatiiveilla oli enemmän asioita, jotka pitivät järjestystä elämässään, kuten kalentereita ja siivoustarvikkeita.
Tämä viittaa siihen, että liberaalit etsivät useammin seikkailuja ja uusia kokemuksia. Konservatiivit sen sijaan saattavat pitää parempana järjestynempää, kurinalaista elämäntapaa. Tämä voisi auttaa selittämään, miksi he usein vastustavat muutosta ja edistyksellistä politiikkaa.
(Jo edellisessä tähän aiheeseen liittyvässä blogissa kerroinkin seuraavasta havainnosta)
University College London -tutkijat ovat magneettikuvauksen avulla havainneet, että konservatiiviksi tunnistavilla opiskelijoilla on suurempi mantelitumake kuin liberaaleiksi itseään kuvaavilla. Tämä aivojen rakenne osallistuu tunteiden käsittelyyn, ja se on erityisen reaktiivinen pelottavia ärsykkeitä kohtaan. On mahdollista, että ylisuuri mantelitumake (kuvassa punaiset alueet) voi aiheuttaa lisääntynyttä herkkyyttä, joka voi saada ihmisen tavallisesti ylireagoimaan kaikkeen, joka näyttää olevan mahdollinen uhka, olipa se sitten sellainen tai ei. Tämä suhteeton pelkoreaktio voisi selittää, kuinka esimerkiksi Bushin hallinto pystyi keräämään laajan julkisen tuen konservatiivien keskuudessa Irakiin tunkeutumiseen. Ehkä jos he sanoisivat lauseen ”joukkotuhoaseet” tarpeeksi monta kertaa, sillä ei olisi väliä onko niitä olemassa vai ei.
Empiiriset todisteet viittaavat siihen, että konservatiiveilla ja liberaaleilla ei ole vain erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä – heillä on myös erilaiset aivot. Tämä tarkoittaa, että poliittisen suuntautumisen ja yleisen maailmankuvamme valinta ei välttämättä ole kovinkaan suuri valinta. Meidän on kuitenkin pyrittävä ymmärtämään nämä psykologiset ja biologiset erot, jotta voimme viime kädessä käyttää tätä tietoa työskennelläksemme yhdessä ja löytääksemme keskitien. Sellainen tieto voi myös tehdä meistä vähemmän haavoittuvia niille, jotka haluavat käyttää näitä taipumuksiaan omiin itsekkäisiin tarkoituksiinsa käyttämällä pelonlietsomisen kaltaisia taktiikoita.
Lisäksi tieto siitä, miksi joku on sellainen kuin hän on, voi auttaa meitä olemaan suvaitsevaisempia ja kärsivällisempiä toisiamme kohtaan. Mutta meidän on myös oltava rehellisiä tässä tilanteessa. Kun tärkeitä valintoja tehdään vaistonvaraisesti loogisen päättelyn sijaan, on jokaisen vastuulla tuoda tämä esiin, jotta se ei johda katastrofiin.”
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Neurologiset löydökset vahvistavat sen, mitä itse asiassa on jo aiemmin tiedetty ihmisluonnosta yleisemmin. Näitä konservatiivisuuteen liittyviä pelkotiloja on käytetty häikäilemättä hyväksi ikimuistoisista ajoista. Aiemmin siinä kunnostautuivat ennen kaikkea uskonnolliset auktoriteetit, ja nyt menetelmän suorastaan tieteelliseen käyttöön on erikoistunut oikeistopopulistinen propaganda. Esimerkiksi Steve Bannonin toiminnassa nämä kaksi yhdistyvät, hän on toiminut niin amerikkalaisten populistien kuin Vatikaanin tiedotustoiminnassakin. Bannonin kehittämän kaltaisessa viestinnässä ihmisille esitetään mahdollisimman raadollisia ja mahdollisimman alhaisiin tunteisiin vetoavia uhkakuvia. Valeuutiset toimivat konservatiivisen vastaanottajan kohdalla juuri aiemmin esitetyllä tavalla: Uutisen sisältö on niin pöyristyttävä, että tunnetilan kuohu estää sen rationaalisen ja kriittisen tarkastelun.
On siksi hyvä ymmärtää, mitä eri agendoilla oikeasti ajetaan. Toisaalta konservatiivinen suhtautuminen on syytä ottaa huomioon yhdenvertaisuustyössä niin, että tullaan vastaan ja helpotetaan hankaliksi koettujen asioiden käsittelyä.
Samaa vertailua on tehty konservatiivi-ajattelun ja 60-lukulaisuuden välisistä moraalieroista. Siihen voi palata.
Mutta tiedäkkö, usein ajattelen sitä dilemmaa, että miksiköhän tiedon osoittaminen myytiksi, ei näillä juoksuhaudoilla aiheuta minkäänlaista reaktiota, kuten esim ihmettelyä. Korkeintaan ”kaistan vaihdon.”
No, heti korjattava sen verran, että Sinä olet kyllä muutaman kerran aidosti ihmetellyt ja tässä mielessä olet poikkeus. Toisaalta on tullut yhä uudestaan samoja juttuja jne, mutta mitäs vanhoja muistelemaan!
Ilmoita asiaton viesti
”Samaa vertailua (ei tutkimuksellisesti kuitenkaan) on tehty konservatiivi-ajattelun ja 60-lukulaisuuden välisistä moraalieroista.”
Olen törmännyt 70-luvulla ihmisiin, joilla oli tiukan konservatiiviuskonnollinen kotikasvatus, mutta joista tuli sitten tiukkoja taistolaiskommunisteja. Siirtymä edusti kapinaa ja isänmurhaa, mutta maailmaa yksinkertaistava ja autoritäärisiä ehdottomuuksia viljelevä orientaatio kulkeutui mukana ideologiasta toiseen siirryttäessä. Nämä ihmiset olivat radikaalisuudestaan huolimatta edelleen erittäin konservatiivisia suhteessa omaan viitekehykseensä. Liberaaleja he eivät olleet millään muotoa, siksi tämän blogin kysymyksenasettelu ei oikein sovi heihin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin esittelemästä näin yleisen tason teoriasta on vähän vaikea saada kiinni. Esimerkkejä taitaa olla vaikea valita reilusti ja kontrolloidusti.
Irakin sotaa perusteltiin valheellisesti ja se oli mielestäni suuri virhe konservatiivihallinnolta. Bannon on puolustanut Kongressitalon valtauksesta syytettyjen ihmisoikeuksia ja kritisoinut demokraattien vimmaa pyörittää sen väkivaltaisuuksia prime time edelleen yli 1,5 vuotta tapahtumien jälkeen.
Oletkohan puolustanut J6-vangittujen ihmisoikeuksia, tai näetkö heidän kohtelussaan mitään huolestuttavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Bannonista puhuessani ajattelin kyllä etupäässä hänen varhaisempia urotöitään, mukaan luettuna presidentin vaaliagitaattorina toimiminen, Breitbart Newsin ja Cambridge Analytican käyttö manipulaatioon ja Vatikaanin ja Euroopan populistien ahkera konsultointi – esimerkkeinä Saksan AfD, Ruotsidemokraatit, Unkarin Fidesz ja Puolan Laki ja Oikeus.
Jos J6-vangitut on käsitettävä uhreiksi, he ovat sellaisia enintään juuri mainitun oikeistopropagandan suhteen. Vakavista laittomista väkivaltaisista teoista ja niiden aikomuksista on luonnollisesti vastattava oikeudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Bannonilla on varmaan ollut epämääräiset seikkailunsa politiikan kentillä.
Ihmisoikeuksia tarvitsevat monesti sellaiset, jotka ovat tehneet jotain väärää, mutta jotka joutuvat kohtuuttomien rangaistusten kohteiksi poliittisten mielipiteidensä tähden. Ihmisoikeuksien puolustamisessa on tärkeää katsoa todistusaineistoa.
J6-vanki Jake Lang onnistui saamaan julkisuuteen (julkaistu 9.7.2022) videon, jossa hän kertoi olleensa 540 päivää yksittäissellissä. Kyseisessä The American Gulag -artikkelissa sanotaan, että hän päässee oikeuteen vasta vuoden 2023 puolella, jolloin hänelle kertyy 2,5-3 vuotta tutkintavankeutta perustuslain vastaisesti.
Kun olen itse yrittänyt puolustaa eri maiden vainottujen vähemmistöjen ihmisoikeuksia, en muista ennen törmänneeni vastaavaan länsimaissa. J6-dokumenttia katsoessaan jokainen voi toki itse arvioida, millainen tuomio olisi Langille oikein.
https://americangulag.org/incredible-video-january-6th-political-prisoner-inside-prison-jake-lang-documentary-truth-january-6th-seen-first-time-since-detainment-regime-17-months-ago/
Toki niin kauan, kun seuraamme vain yksipuolista valtamedian uutisointia, emme helpostikaan tule ajatelleeksi J6-vangittujen oikeuksia. Useimmilta suomalaisilta on tainnut jäädä huomaamatta myös esimerkiksi tuo Proud Boysin Kansasin ryhmää koskeva informanttiraportti, jonka mukaan he eivät olleet paikalla mellakoimassa.
https://americangulag.org/part-ii-proud-boys-trump-supporters-lives-destroyed-chris-wray-fbi-lied-documented-report-embedded-operative-jan-6/
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä ei voi paukuttaa henkseleitään kaiken kaikkiaan tutkinnan ja rangaistuksen aikaisella ihmisoikeuksista huolehtimisella.
https://sites.uab.edu/humanrights/2021/02/05/the-negative-impact-of-mass-incarceration-on-human-rights-in-the-united-states/
https://news.un.org/en/story/2022/01/1109472
https://www.prisonpolicy.org/research/race_and_ethnicity/
Kuulostaa kovin erikoiselta, että tässä yhteydessä pitäisi olla erityisesti huolissaan vakavan kapinan yritykseen osallistuneiden pidätettyjen oikeuksista ja pitää sitä nimenomaisena osoituksena systeemin kelvottomuudesta. Toki asiaan kuuluu, että heilläkin on oikeudellinen tuki turvanaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä suhteeton pelkoreaktio voisi selittää, kuinka esimerkiksi Bushin hallinto pystyi keräämään laajan julkisen tuen konservatiivien keskuudessa Irakiin tunkeutumiseen.
”
Tuohon aikaan Bushilla oli Irakin sotaan valitettavasti ylivoimainen enemmistön kannatus, eikä se todellakaan tullut pelkästään omasta puolueestaan.
https://news.gallup.com/poll/8038/seventytwo-percent-americans-support-war-against-iraq.aspx
Parhaimmillaan/pahimmillaan Bushilla oli 90% kannatus maassaan ( jonkin verran 9/11 jälkeen ), ja se oli ja on edelleen ennätys luokassaan. Pelkoa taisi siis olla lähes kaikissa ja support-the-leader tai ”Rally ’round the flag effect” oli voimissaan.
————————————————————-
Blogistin kuva asiasta on muutoinkin melkomoisen yksinkertaistava ja hieman kai puolueellinenkin. En edes usko, että asiat voi yksinkertaistaa ”konservatiivisiin ja ns. edistyksellisiin tai liberaaleihin” (mitä termit sitten loppupeleissä aina merkitsevätkään, koska asia ei ole ollenkaan yksinkertainen). Ja vaikka tilanteen voisikin yksinkertaistaa noin paljon, niin siinäkin tilanteessa kumpiakin tarvitaan useista syistä yhteiskuntaan. Muutoinkin luokittelu noin on yhtä älytöntä kuin luokitella vain ekstrovertteihin ja introvertteihin (ambivalentteja on ja laaja skaala persoonallisuustyyppien välissä, mihin eri ihmiset sitten sijoittuvat… eli useimmat ihmiset tuskin osuvat täsmälleen juuri mihinkään kuvaukseen). Tietenkin yksinkertaistuksia ja boxeihin asettamistakin joskus tarvitaan hieman, muttei kannata siihen jämähtää, vaan pitää yrittää ymmärtää laajemmin.
Kaiken lisäksi blogiin liittyy ”wanhaa tietoa”, eikä tietenkään liene totta, että konservatiivit pelkäisivät enemmän. Tuo on lähinnä vain ollut hyvä käyttää lyömäaseena. Uudempaa tietoa esim.
https://www.livescience.com/conservatives-not-more-fearful-than-liberals.html
”Conservatives aren’t more fearful than liberals, study finds
By Stephanie Pappas published February 24, 2021
They are just afraid of different kinds of threats.
…..
In a new international study, conservatives and liberals both responded to threats — but they responded more strongly to different kinds of threats. And to make matters more complex, those responses don’t always map nicely onto the political divide, or stay consistent from nation to nation.
…..
It made for a neat story.
”
Ja kuten jo totesin, ihmiset harvoin ovat pelkästään liberaaleja/konservatiiveja, vaan heillä on osia kummastakin – ja silloinkin pitää aika hyvin osata määritellä edes termit.. ja silloinkaan useimmat eivät taida pelkästään kuulua joko-tai jompaan kumpaan.
Ilmoita asiaton viesti
Esitin blogissa sitaatteja ja omaa arviotani. Kommentti Irakin sodasta oli näitä sitaatteja. Kemiallisten aseiden käyttö pelkoreaktion aikaansaamiseksi oli kuitenkin kiistaton ja klassikko valeuutisen käytöstä ihmisten mielen muokkaamisessa pelottelun avulla. Siihen on ilmeisesti vaipunut sillä kertaa muitakin kuin konservatiiveiksi laskettavia. Nykyajan populistisesta porpagandasta ja sen vaikutuksista saisi varmaan selkeämpiä esimerkkejä.
Ihmisiä on tietysti kaikensorttisia, ja jako liberaaleihin ja konservatiiveihin yksilöihin olisikin yksinkertaistava. Jos taas luodaan muuttujat konservatiivi ja liberaali, joilla voi olla joku reaalilukuna ilmaistava arvo nollasta isompaan päin, niillä on mahdollista arvioida kaikkien ihmisten ominaisuuksia harmaallakin alueella tilastollisin menetelmin.
Siteeratussa tutkimuksessa oli valittu erilaisia pelkoja, joista siinä esiin nostetut olivat tyypillisiä konservatiiveille. Se ei tietenkään tarkoita, etteivätkö liberaalit pelkäisi mitään. Ne pelot eivät vain liity sellaiseen, jossa joku vanha ja totunnainen pitäisi muuttaa. Konservatiivisten koehenkilöiden kiinnostus negatiivisiin asioihin oli kyllä melko merkityksellinen ero.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä on niitä tutkimuksia jotka muutaman vuoden päästä kumotaan jollain vastatutkimuksella. Aivan kuten kananmunien kohdalla, joka toinen vuosi tulee tutkimus jossa ne ovat haitallisia ja joka toinen vuosi tutkimus jonka mukaan ne ovat terveellisiä.
Mutta hauskojahan nämä tällaiset tutkimukset ovat ja varsinkin se, että jotkut ottavat nämä tosissaan kun ne sopivat omaan narratiiviin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minua ainakin pysäytti ensimmäistä kertaa kuullessani tieto, jonka mukaan osa ihmisistä vain ei kykene neurologisista syistä ilman suunnattomia ponnistuksia muuttamaan totuttua ajattelutapaa.
Se vaikuttaa olennaisesti omaan tapaani lähestyä konservatiiveja näistä asioista heidän kanssaan keskustellessani: Heiltä ei yksinkertaisesti voi vaatia, että jos kerron, miten asiat oikeasti ovat, he voisivat sen perusteella muuttaa kantaansa.
Ilmoita asiaton viesti
A.S:”..että jos kerron, miten asiat oikeasti ovat, he voisivat sen perusteella muuttaa kantaansa. ”
Entä jos he tekevät samoin sinulle, niin mikset pysty muuttamaan kantaasi?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin voin, jos perusteet ovat riittävän vakuuttavat. Maailmankuvani on saanut jatkuvasti lisää elementtejä, tämän blogin aihe esimerkkinä.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimuksia on moneen lähtöön. Propagandantutkijat ovat todenneet, että jos ihmisille syötetään jotain valhetta auktoriteetin toimesta noin kolmen kuukauden ajan, heidän on vaikea muuttaa mielipidettään propagandan vastaiseksi vaikka saisivat asiasta pitävät todisteet.
Kun ihmisiltä kysytään ovatko he taikauskoisia, valtaosa vastaa etteivät ole. Mutta kun ihmisiä pyydetään allekirjoittamaan sopimus jossa he luovuttavat sielunsa paholaiselle, ei monikaan halua sitä allekirjoittaa.
Jokainen on varmaan kuullut Milgramin tottelevaisuuskokeesta, jossa koehenkilöt antoivat kuolettavia sähköiskuja auktoriteetin käskystä, tai luulivat antaneensa. Samoin Stanfordin vankilakoe on mielenkiintoinen. Sosiaalipsykologi Solomon Asch havaitsi kokeissaan, että noin 77% ihmisistä mukautuu jollain lailla ryhmäpaineen alla.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan vähän koska pääpointti jäi kirjoittamatta, eli se miksi otin noita tutkimuksia esille. Auktoriteetti voi siis propagandalla ohjailla ihmisiä ja sitä tehdään nykyään monillakin tavoilla. Yksi näistä ovat monet sukupuolet. Jokainen tietää sukupuolia ihmisillä olevan vain kaksi, naaras ja koiras. Mutta kun auktoriteetti ilmoittaakin niitä olevan useita satoja ja sitä hoetaan joka taholta vähän väliä, mukautuu noin 77% ihmisistä auktoriteetin propagandaan ja alkaa uskomaan sukupuolia olevan monta sataa.
Vastaavaa ihmisten ohjaamista voidaan nähdä ennen vaaleja vaaligalluppien muodossa ja monissa muissa asioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Laitisen pääpointti nostaa esiin bloginkin pääpointin: Ihminen, jolle on vaikeaa ottaa haltuun uusia tieteen löydöksiä maailmankuvaansa rakentamaan, suhtautuu usein tunteella ja nimenomaan aggressiolla, jotta sitä uutta infoa ei joutuisi kohtaamaan. Tätä ajattelutapaa ja uhan kokemista ohjaillaan tarkoituksellisella ja suunnitelmallisella disinformaatiolla ja uhkakuvilla. Tässä toimijoina ovat ennen kaikkea sekä uskonnolliset ja muut konservatiiviset Think Tankit rapakon takana.
Ilmoita asiaton viesti
Migramin tottelevaisuuskoe kertoo ihmisten sosiaalisesta sopeutuvuudesta paineessa. Sitä kutsutaan myös konformiksiksi, ja sellaiseen kokeen mukaan taipuu lähes kuka tahansa. Blogin aiheena on vähän toisenlainen asia, ihmisten yhtäläisyyksien sijasta erot heidän välillään.
Ilmoita asiaton viesti
Milgramin tottelevaisuuskoe tutki nimenomaan ihmisten auktoriteettiuskoa. Kopioin muutaman pätkän Wikipedian sivuilta.
”Totteleminen oli vähäisempää niissä kokeissa, joissa uhri oli koehenkilöä lähellä tai auktoriteetti oli kaukana koehenkilöstä. Saadessaan itse valita iskutason koehenkilöt pitivät iskut heikkoina. Ylipäätäänkin harva totteli mielellään, ja koehenkilöt usein vastustelivat aluksi.”
”Vuonna 2017 puolalaisessa SWPS-yliopistossa havaittiin samankaltaisessa tutkimuksessa, että 90 prosenttia koehenkilöistä suostui aiheuttamaan toiselle ankarinta mahdollista kipua tuottavan sähköiskun.”
On myös koe jossa koululuokka jaettiin ikään kuin kahteen osaan siten, että opettaja kertoi sinisilmäisten olevan geneettisesti älykkäämpiä kuin ruskeasilmäiset. Nyt ruskeasilmäisten koetulokset huononivat ja sinisilmäiset alkoivat pitää itseään huomattavasti parempina ja ruskeasilmäisiä heitä alempiarvoisina.
Otin tämän esille siksi, koska tällä palstalla on joukko joka käyttää tätä metodia useita muita kirjoittajia kohtaan. Kun he joukolla käyvät kiinni henkilöön puhuttavan aiheen sijasta ja haukkuvat tätä, tällä on vaikutus lukijoihin ja osa alkaa ilman muuta kompata tätä joukkoa. Siksi keskustelun tulisi pysyä tiukasti esillä olevissa aiheissa, eikä mennä henkilöön kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkin ollaan eri asiassa kuin tämän blogin kohde: Laitisen viittaamissa tutkimuksissa osoitettiin, kuinka kuka tahansa ihminen voi auktoriteetin tuottamassa paineessa toimia epäeettisesti. Tutkimusten opetus on tärkeä, ja se on syytä muistaa itse kunkin omassa elämässään.
Se on kuitenkin ihan eri tutkimusasetelma kuin sellainen, jossa pyritään hakemaan eroja liberaalien ja konservatiivien välillä.
Ja se on myös eri asia kuin tilanne, jossa moni kommentoija huomaa saman ongelman kommentoijatoverinsa ulostuloissa. Siinäkään ei toki saisi mennä henkilökohtaisuuksiin – ei puolin eikä toisin.
Ilmoita asiaton viesti
Rinnastus seksuaalivähemmistöihin on siinä suhteessa osuva, että todella on syytä olettaa kyseessä olevan synnynnäinen ominaisuus: Heitä on tietty fraktio normaalissa ihmispopulaatiossa. En toki mene vannomaan, että sen voimakkuuteen ei voitaisi ympäristöä muokkaamalla vaikuttaa – esimerkkinä tästä voisi olla vaikka tuo Gröhnin esittämä mindfulness-efekti.
Itselle tämä ilmiö tulee merkitykselliseksi oman eettisen ajatteluni perusteesien kautta. Yhdenmukainen maailmankatsomus ei liene välttämätön tavoite, mutta kyky elää erilaisten näkemysten kanssa toisia niillä satuttamatta on erittäin suositeltava trendi. Sen edistäminen puolestaan perustuu Kultaiseen sääntöön: ”Kunnioita ja arvosta toisen ihmisen lähtökohtia, vaikka et niitä täysin ymmärtäisikään.” Tämä sääntö vaatii monilta melkoista ponnistusta, koska siinä pitää ponnistaa ajattelussa ulos tutuimmista ja totutuista uomista. Jos ihmisen aivot toimivat ylikorostuneen pelokkaasti uusiin asioihin suhtautuen, tämä on erityisen vaikeaa.
Tällöin ympäristö, jossa uusi ja erilainen koetaan kulttuurisesti uhaksi, korostaa vieroksumista, syrjintää ja vainoamista. Jos ympäristö toisaalta luo mielikuvia erilaisuudesta rikkautena ja kiinnostavana asiana, se vähentää tämänkaltaisesti toimivien aivojen defenssejä. Jotta ne defenssit saisivat mahdollisimman vähän ilmaa allensa, on syytä löytää keinoja, jotka helpottavat erilaisuuden kohtaamista. Sellaisia ovat tietysti yksinkertaiset kuvaukset tästä erilaisuudesta, mutta ennen kaikkea neutraalissa ympäristössä tapahtuvat sosiaaliset henkilökohtaiset kohtaamiset ja niiden mukana saavutettava tottumus erilaisuuteen on osoittautunut voimalliseksi avuksi tässä.
Helstamon kuvaamassa kuplaantumisessa mantelitumakkeen toiminnalla saattaisi näin amatöörineurologin ajattelulla olevan merkitystä: Oman totunnaisen ajattelun relevanssi kasvaa, ja tarve muunlaisen ajattelun huomioon otto vähenee. Erojakin näissä on, ja todennäköisesti ne mantelitumakkeen ylikorostuvan toiminnan muokkaamat kuplat löytyvät sieltä, jossa mielipiteet ja maailmankuva on kaikkein konservatiivisin. Todennäköisesti kuplaantumisen selittävät kuitenkin paremmin muut, esimerkiksi sosiaalipsykologiset efektit.
Ilmoita asiaton viesti
Kultaisen säännön vastakappale on nimeämätön sääntö, jonka mukaan on vastustettava toimintaa, joka toimii Kultaista sääntöä vastaan. Siis on syytä vastustaa sitä, että joku syrjii tai käyttää toista hyväksi sen toisen vahingoksi. Se, mistä kulloinkin on kyse, voi toki poliittisissa melskeissä hämärtyä.
Oikein toteutetussa kotoutuksessa maahanmuuttaja voi kokea pitävänsä identiteettinsä ja kulttuurinsa, mutta hänen on opittava elämään muiden keskuudessa mainittua Kultaista sääntöä noudattaen ja tietysti arjen käytännöt haltuun ottaen. Tämä ei ole helppo tavoite, ja erityisen vaikeaksi sen tekevät ihmiset, jotka eivät viesti mainitsemaani luontevaa kohtaamista, vaan päinvastoin herättävät tulijoissa defenssit vihamielisellä lähestymisellään.
Helstamon motoristikokemukset vastaavat aika hyvin sitä, minne suuntaan haluaisin viedä ihmisten välistä inkluusiota. Erityisesti pidin henkilökohtaisen kohtaamisen näkökulmasta. Toivotun lopputuleman ei pitäisi tällaisessa lähestymisestä olla kuitenkaan hauiksen koon tapaisten kynnysten takana.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi on kyllä periaatteessa ihmisystävällinen, mutta ”kansankoti” epäonnistui perusteellisesti kotoutuksessaan ruohonjuuritasolla. Suomalaisille ei lie tuntematon täältä muuttaneiden nuiva kohtelu, eikä tilannetta ole parantanut myöhempien maahanmuuttajien sijoittaminen erillisille alueille. Suomessa toivomaani kohtaavaa kotouttamista tapahtuu paljon maaseudulla, ja erityisesti siinä ovat onnistuneet ruotsinkieliset alueet. Voi miettiä, mikä merkitys kantaväestön asenteilla on. Toisaalta tässä on se ongelma, että syrjäistä seutua ei usein koeta viihtyisäksi tiheiltä asutuksilta muuttaneiden taholta.
”…ehkä hieman hassusti myös pelkäävät kokemattomuuttaan.”
Pelko erilaisuutta kohtaan on paradoksaalisesti voimakkainta niiden kohdalla, jotka eivät tätä erilaisuutta ole oikeasti edes kohdanneet. Tämä näkyy esimerkiksi tekemissäni sukupuolivähemmistöjen syrjimistä tutkivissa kyselyissä: Niissä vastaajissa, jotka olivat avoimesti omana itsenään, isot kaupungit olivat asuinpaikkoina yliedustettuina, ja piilossa olevissa taas syrjäseuduilla asuvat olivat yliedustettuna. Näin tilanne viime mainituilla alueilla säilyy samana, koska sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ei siellä tiedetä kohdattavan.
Hauiksen sijaan olisi hyvä, että erilaisuuden kohtaamiseen on tuettuja tilanteita, esimerkiksi työpaikalla. Tällöin ei ole mielekästä laittaa ihmisiä tuijottamaan toistensa erilaisuutta, vaan asettaa heidät luontevasti toimimaan toistensa kanssa ja tutustumaan siinä yhteydessä. Ainahan tämäkään ei toimi ilman lisätukea, jos toimintatavat ovat lähtökohtaisesti erilaisia. Turvallisuuden tunne kasvaa, kun tietää, että tutustumisen jälkeen aggressioiden todennäköisyys yleensä vähenee.
Ilmoita asiaton viesti
On olemassa ristiriita sen suhteen, että tutustuminen paikalliseen kulttuuriin tapahtuu usein nimenomaan ympäristössä, jossa ihmisillä on ylipäätään tapana olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Toisaalta kaipuu oman kulttuurin piiriin mahdollistuu suurilla paikkakunnilla yleensä alueilla, joissa tämä tiivis vuorovaikutus ei ole normi. Tässä tilannetta toki voidaan parantaa sillä, että luodaan niitä mahdollisuuksia. Usein vain kantaväestöä edustava osapuoli lähiöissä ei ole tähän niin kauhean viehtynyt.
Ihmiset ovat toki kykeneviä ymmärtämään toisen kulttuurin sääntöjä. Toisaalta käytös, joka kertoo sinun olevan ei-toivottu toisen luokan kansalainen, ei siihen kauheasti motivoi. Tutustuminen niin, että voi ajatella sen toisen potentiaaliseksi kaverikseenkin, sen sijaan auttaa kummasti.
Tuntemattoman pelko on luonnollinen reaktio, siitä oli puhetta jo itse blogissa. Minkälaisen merkityksen se saa erilaisten ihmisten ja kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa, on sen sijaan säädeltävissä. Ihanteena pidän, että sille ei tulisi tarpeettoman suurta määräysvaltaa. Ihmisten pelkoja voidaan ohjata toisiaan vastaan tai sitten tarpeettomia sellaisia voidaan pyrkiä hälventämään.
Olen tehnyt saman havainnon miesten homokammosta: Macho-miehen malliin kuuluu naisen metsästäminen, ja homon kohdatessa voikin tuntea itsensä metsästetyksi – riippumatta siitä, onko sellaiseen oikeasti mitään perustetta. Samaisessa kulttuurissa on erityisen häpeällistä tulla leimatuksi homoksi, jolle syyksi voisi nousta vaikkapa neutraali tai puolustava suhtautuminen jotain homoa kohtaan. Tämän takia ainakin osa miehistä korostaa omaa homovastaisuuttaan. Se, että lesboseksi ei häiritse samalla tavoin, on ainakin koherenssi edellä esitetyn kanssa.
” Hyvänä esimerkkinä on lienee se, miten hyvin työpaikkani maahanmuuttajat tulevat ihan itsestään toimeen alkuasukkaiden kanssa….”
Avustetulla kohtaamisella tarkoitan aika paljon samaa: Työpaikka viestii ko. työyksikössä syrjimättömyyden ja osallistavuuden pelisäännöt – joista annetaan myös tilaa keskustella. Työtehtäviin esitetään ihmisiä ihan normaaliin tapaan, mutta esihenkilöt keskustelevat moninaisuutta edustavien henkilöiden kanssa heidän peloistaan ja kokemuksistaan, ja lupaavat tukensa heille, jos ongelmia tulee. Tuki voi olla myös sitäkin, että muistutetaan vaikkapa toisesta kulttuurista tulevaa siitä, millä tavoin tilanteissa on toimittava. Siitä eteenpäin asiasta ei sitten tehdä numeroa, jos kaikki menee ongelmitta.
Työnantaja ei ole aina oikeassa: Sen on noudatettava yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja, mikä ei läheskään aina toteudu. Näissä tapauksissa tukena voivat olla luottamusmies tai työsuojeluhenkilöstö. Toki voi olla ongelmallista jatkaa samassa työpaikassa, vaikka voittaisikin kiistan työnantajaa vastaan. Jotta yhteistyö olisi mahdollista vastakin, sovittelu voisi olla silloin toimiva lähestyminen.
Ilmoita asiaton viesti
Takerrun vain tähän väitteeseen.
”Oikein toteutetussa kotoutuksessa maahanmuuttaja voi kokea pitävänsä identiteettinsä ja kulttuurinsa, mutta hänen on opittava elämään muiden keskuudessa mainittua Kultaista sääntöä noudattaen ja tietysti arjen käytännöt haltuun ottaen. Tämä ei ole helppo tavoite, ja erityisen vaikeaksi sen tekevät ihmiset, jotka eivät viesti mainitsemaani luontevaa kohtaamista, vaan päinvastoin herättävät tulijoissa defenssit vihamielisellä lähestymisellään. ”
Sulla taitaa olla oletuksena että ”vastaanottajien” pitää mukautua ”tulijan” kulttuuriseen eroon mutta et sanallakaan sano että ne tulijat ei edes välttämättä halua sopetua kulttuuriin johon ”turvaan” tulevat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole sellaista olettamaa; tuossahan juuri kerroin myös odotukseni siitä, mitä kotoutuminen maahanmuuttajan itsensä kannalta pitäisi tarkoittaa.
Kantaväestön ei tule pakottaa tulijaa sellaisiin muutoksiin, joilla ei ole kulttuurien välisen kanssakäynnin kannalta todellista merkitystä. Sama tietysti tulijoiden kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisellä on kaksi TOIMINNALLISESTI ERIYTYNYTTÄ mantelitumaketta. Mindfulnes surkastuttaa niitä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko lähdettä, jos lukis asiasta lisää?
Ilmoita asiaton viesti
scans show that after an eight-week course of mindfulness practice, the brain’s “fight or flight” center, the amygdala, appears to shrink. This primal region of the brain, associated with fear and emotion, is involved in the initiation of the body’s response to stress. Scientific American
Ilmoita asiaton viesti
Mantelitumake on se osa aivoista joka ohjaa ihmisten toimintaa, niin minun, blogistin, kuin Putininkin ja kaikkien Putinin kannattajien toimintaa.
Putinin mantelitumakkeesta on suora yhteys hänen kannattajiensa mantelitumakkeisiin ja se yhteys toimii propagandan voimalla.
Putin hallitsee sen pelin ja tietää mitä pitää sanoa jotta yhteys säilyisi.
Toki meillä länsimaisillakin ihmisillä on omat mantelitumakkeemme, joihin Putin yrittää vaikuttaa oman trolliarmeijansa kautta ja tukemalla Euroopan oikeistopopulistisia puolueita, joilla on sama tavoite kuin Putinilla, Euroopan yhtenäistymisen estäminen ja jo saavutetun Euroopan yhtenäisyyden hajoittaminen.
Putinin trolli ajaa samaa sanomaa eurooppalaisten mantelitumakkeisiin kuin oikeistopopulistit, Suomessa persut.
Eurooppalaisia on toki vaikeampaa manipuloida ihmisiä kuin venäläisiä, johtuen erilaisesta kulttuuriperinnöstä ja lännessä vallitsevasta sananvapaudesta. Putin ei voi yksin määrätä siitä miten ihmisten mantelitumakkeita täällä lännessä ohjelmoidaan.
————-
Mitäs sillä aivojen kuorikerroksella sitten oikein tehdään?
No, se on olemassa lähinnä sen takia että voitaisiin keksiä järkevän tuntuisia perusteluja mantelitumakkeessa oleville ”väärille” käsityksille ja sillä pohjalla tehdyille ”väärille” päätöksille.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisellä on kaksi TOIMINNALLISESTI ERIYTYNYTTÄ mantelitumaketta. Mindfulnes surkastuttaa niitä.
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/grohn/237309-mindfulness-surkastuttaa-mantelitumakkeita/
Ilmoita asiaton viesti
Jätän tuon mindfulnesin ja mantelitumakkeen surkastumisen kommentoimatta ja otan kantaa liitetiedoston väitteeseen ”tunnetietokoneesta” ja kyvystä vaistota epärehellisyyden ja kyvystä sosiaalisten suhteiden solmimiseen.
Pitääkö manipulaattorilla olla itsellään iso ja kyvykäs mantelitumake, jotta manipulointi olisi mahdollista ja tehokasta?
Ei välttämättä. Manipulointikyky voi perustua myö siihen että manipulaattori on onnistunut tietoisella tasolla, eli aivojensa kuorikerrosta käyttämällä, vaikuttamaan manipuloidun aivojen tiedostamattomaan osaan, eli siihen mantelitumakkeeseen.
Manipuloija tietää mitä tekee, koska hän käyttää manipulointiin aivojensa kuorikerrosta, mutta manipuloitu ei tiedosta että hänet on manipuloitu, koska vaikutus on tapahtunut hänen mantelitumakkeensa kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimustiedon perusteella psykopaatilla on nimenomaan ongelmia mantelitumakkeen toiminnassa, mistä seuraa omantunnon puuttuminen. Kuvio on kuitenkin monimutkainen, enkä tiedä, mikä aivojen osan erityisyys sitten luo mahdollisuudet psykopaatin manipulaattoritaitojen kehittymiselle. Mahdollisesti se johtuu siitä, että heillä ei ole tämän kyvyn kehittämiseen sisäistettyjä moraalisia esteitä.
https://www.aka.fi/tietysti/terveys/nyt-pinnalla1/maskin-takana-psykopaatti/#cb5cc3eb
https://www.duodecimlehti.fi/duo98933
Ilmoita asiaton viesti
Tiede-lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli psykopaateista. Kun meillä normaaleilla ihmisillä on mahdollisuus kytkeä empatia tarvittaessa pois päältä (kuten esim. kirurgilla leikatessa), psykopaatin täytyy erikseen kytkeä empatia päälle, se ei tule hänelle luonnostaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Mahdollisesti se johtuu siitä, että heillä ei ole tämän kyvyn kehittämiseen sisäistettyjä moraalisia esteitä.”
Jos ihminen ei osaa vaistomaisesti, niinkuin tiedostamattaan, käyttäytyä ”ihmismäisesti”, eli jos se mantelitumake ei toimi ihan niinkuin pitäisi, niin sehän näkyy sitten ulospäin vähän epänormaalina käytöksenä. Tästä on tietenkin asianomaiselle haittaa, yhteistyö muiden ihmisten kanssa ei toimi niinkuin pitäisi, ei toivotulla tavalla.
Jos ihminen on muuten älykäs, eli jos hänen aivojensa kuorikerros, se tietoinen osa, alkaa tietenkin miettimään ratkaisua ongelmaan. Ratkaisu voi olla siinä että ihminen tarkkailee muiden ihmisten touhuja, sitä kuinka ne touhuaa vaistonvaraisesti, tiedostamattaan ja pärjäävät sillä tavoin hyvin elämässään.
Kun tämä ihminen jonka mantelitumake ei toimi niinkuin pitäisi, kun siinä on jotain vikaa, oikein kovasti miettii sitä muiden käytöstä ja miten se vaikuttaa, hän tulee vähitellen tietoisella tavalla taitavaksi manipuloijaksi. Hän oppii yrityksen ja erehdyksen kautta millä tavalla pitää toimia, jotta saa tahtonsa perille ja homman toimimaan omalta osaltaan suotuisalla tavalla. Hän oppii temput, hänestä tulee manipulaattori.
Manipulaattorin taitojaan ihminen voi sitten käyttää monella tavoin, hyvin tai huonosti, hyödyllisesti tai vahingollisesti, muita ihmisiä vahingoittavalla tavalla tai myös muita ihmisiä hyödyttävällä tavalla, jos manipuloija niin haluaa.
Ongelmia tulee jos manipuloijalla on joku muu häiriö tai luonnevika kuin se mantelitumakkeen puutteellinen toiminta. Jos manipuloijan kyvyillä varustetulla on syystä tai toisesta heikko itsetunto, jos häntä on vaikkapa lapsena, tai nuorena, kohdeltu huonosti ja manipuloija yrittää paikata huonoa itsetuntoaan manipuloimalla muita tai ehkä vain kostaakseen yhteiskunnalle.
Maniulijalla voi olla pohjaton ja ääretön arvostuksen tarve ja saadakseen itselleen lisää arvostusta ihmisen silmissä manipuloija käyttää häikäilemättä hyväkseen manipulaattorin taitojaan ja muita ihmisiä, piittaamatta mitään niistä muista, itsestään vain.
Putin voi olla juuri tämän tyyppinen manipulaattori. Hänen motiivinsa kaikessa hänen toiminnassaan on hänen oman arvostuksensa nostaminen. Siihen hän käyttää kaikkia konsteja ja myös manipulaattorin taitojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mantelitumakkeiden toiminnasta – vähän myös siitä eriytyneestä – suomenkielinen kuvaus täällä:
https://www.duodecimlehti.fi/duo80504
Ilmoita asiaton viesti
Linkin takaa kannattaa lukea ennen kaikkea seuraava kohta.
”Mitkä ovat mantelitumakkeen tehtävät?
Klüverin ja Bucyn klassiset apinatutkimukset 1930-luvulla liittivät amygdalan ja tunnereaktioiden säätelyn pysyvästi toisiinsa (Klüver ja Bucy 1939). Koetta varten he poistivat apinoilta molemmat mantelitumakkeet sekä ympäröivän aivokuoren. Tämän seurauksena apinoilla ilmeni oireyhtymä, jota kutsutaan psyykkiseksi sokeudeksi. Eläimet olivat hyperseksuaalisia, hyperoraalisia (taipumus viedä lähistöllä olevat objektit suuhun) sekä pelottomia. Ne muuttuivat kesyiksi eivätkä kyenneet erottamaan uhkaavasti käyttäytyvää apinaa ystävällismielisestä. Sittemmin vuonna 1956 Weizkranz osoitti, että pelkkä amygdalaleesio riitti aiheuttamaan kyseisen oireyhtymän. Samoihin aikoihin Kling ja Brothers havaitsivat, että mantelitumakkeen poisto vaikutti apinoiden asemaan yhteisön sosiaalisessa arvoasteikossa: kun lauman johtajatyypeiltä poistettiin molemmat amygdalat, ne tipahtivat arvoasteikon alapäähän (Kling ja Brothers 1992). He päättelivät, että mantelitumakkeella on tärkeä tehtävä sosiaalisten signaalien havainnoinnissa yhteisössä. 1980-luvulle tultaessa amygadalan yhtenä tärkeimpänä tehtävänä pidettiin kykyä tunnistaa ja tulkita ympäristön signaaleja, jotka olivat keskeisiä lajin säilymisen kannalta.”
Eli tämän valossa näyttäisi siltä, että ne keillä mantelitumake on pienempi tai sitä ei ole lainkaan eivät tunnista uhkia ja ovat vaaraksi lajin säilymiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kukaan tämän keskustelun osanottaja ole esittänyt toivetta mantelitumakkeettomasta uudesta ihmisestä, elimellä on tärkeä rooli ihmisen ympäristöön kohdistuvan orientaation tukena. Blogin pääpointti liittyy sen yliaktiivisen toiminnan aiheuttamaan vinoutumaan ja keskustelun esiin tuoma sivujuonne taas huonosti toimivan mantelitumakepatteriston vaikutusta psykopatiaan. Molemmat näistä aiheuttavat ongelmia ihmisten toisiaan kunnioittavalle vuorovaikutukselle.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kuka ja mikä senkin määrittelee mikä on mantelitumakkeen yliaktiivista toimintaa. Sekö, että kun ihminen on konservatiivi, niin mantelitumakkeen toiminta on yliaktiivinen? Entä jos liberaalina oleminen tarkoittaakin mantelitumakkeen vajaatoimintaa ja konservatiivina oleminen on taas mantelitumakkeen normaalia toimintaa?
Mielestäni tämä koko juttu on näkökulmakysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Yliaktiivisella tarkoitan sitä blogissa viitatun tekstin mukaisesti, että siitä syntyy harhaisia uhkakuvia ja pelkoja. Harhaisuus tarkoittaa todellisuuteen perustumatonta, joten kyllä siitä jonkinlaista käsijarru päällä elämistä seuraa henkilökohtaisessa elämässä. Jos tämänkaltainen harhainen ajattelu pääsee valta-asemaan, sillä vaikutetaan negatiivisesti myös toisten ihmisten elämään.
Liberaalius lienee moniulotteisempi asia, kuin pelkästään mantelitumakkeella selitettävä, mutta ko. elin ei ilmeisesti ainakaan sitä ajatuksen vapautta silloin liikaa rajoita.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan samalla lailla liberaaleilla voi olla uhkakuviin liittyvä tunnistamattomuus, joissa he eivät tunnista edes reaaliuhkia. Esimerkkinä voidaan mainita seksuaalivähemmistöjen muslimimyönteisyyttä, vaikka he selvästi ovat uhka seksuaalivähemmistöille.
Eräs nainen antoi minulle luettavaksi Liza Marklundin kirjan Uhatut ja olen noin puolivälissä kirjaa. Mutta siinä tulee selvästi esille se, miten liberaali yhteiskunta ei kykene suojautumaan vieraan kulttuurin lieveilmiöiltä ja miten liberaalit naiset alistuvat vieraan kulttuurin heitä alistaviin käytäntöihin. Suosittelen kaikille naisille kirjan lukemista.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, että on ihmisiä, jotka ovat valmiina muutoksen tuuliin vailla realistista arviota niiden seurauksista. On siksi viisautta arvioida uusien askelien vaikutukset. Harhaisilla uhkakuvilla se ei onnistu mielekkäällä tavalla.
Uhkia ja niiden realistisuutta voi arvioida vaikkapa miettimällä, miten todenmukaisia romaanikirjallisuudessa esitetyt uhat ovat:
https://voima.fi/blogit/henkilokohtaista/2014/liza-marklundin-tositarinan-seuraukset/
Muslimeihin ei seksuaali- ja sukupuolivähemmistöissä suhtauduta kritiikittä, esimerkiksi järjestöt tekevät intensiivistä työtä maahanmuuttajiin kuuluvien sateenkaari-ihmisten tueksi.
https://pride.fi/together-with-pride/
Se, mitä ei kuitenkaan haluta tapahtuvan, on että sateenkaari-ihmisiä käytettäisiin maahanmuuttajien rasistisen vastustamisen välineinä. Tämä on hyvin keskeinen inklusiivisuuden periaatteesta nouseva linja.
Ilmoita asiaton viesti
Uhkiin ei myöskään voi varautua, jos niitä ei kyetä tunnistamaan tai tunnustamaan ja puhuminenkin niistä yritetään vaientaa. Liza Marklundin kirja Uhatut perustuu tositapahtumiin ja on julkaistu 1995. Nyt kun katsomme ruotsia, näemme miten maa alkaa olla katastrofaalisessa tilassa, koska liberaalina valtiona ei ole osannut varautua uhkiin jotka kohdistuvat liberaaliin vapaaseen yhteiskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Linkissäni kerrotaan, että hän itsekin on joutunut tunnustamaan, että totuutta on aika paljon kuorrutettu fiktiolla.
Ruotsin epäonnistumisesta kotouttamisessa on ollut puhetta toisaalla tässä keskustelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisiä jotka eivät halua sopeutua länsimaiseen kulttuuriin ja tapoihin, ei tulisi päästää länsimaihin lainkaan. Koska heitä ei saada integroitua. Enkä missään tapauksessa halua leimata kaikkia maahanmuuttajia tai kaikkia muslimeja. Joka maassa ja kulttuurissa on omat mätämunansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajalla on hassu asenne, jota voidaan varmaan käyttää jossain vaiheessa poliittisesti: konservatismi on sairaus, joka estää todellisuuden kohtaamisen ja ehkäisee mm. järkevän äänestyskäyttäytymisen ja muun päätöksentekoon osallistumisen. Sama tietysti voidaan sanoa ”vapaamielisen” aivoista: heillä on taipumus uskoa, että jotkin asiat (mm. kielenkäyttö ja tasa-arvo) ovat päätettävissä yhteisillä diktaateilla. Säätämällä todellisuuskuvaa ja maailmankuvaa loputtomasti (deplatformointi, viestinnän monoformatointi jne.) paha jää tapahtumasta.
Evoluutio itsessään todistaa, että molempia aivorakenteita tarvitaan eikä konservatismi ole sairaus (arvovarauksellisuus on tarpeen ja auttaa keskimäärin yhtä usein – tosin toisissa tilanteissa – kuin liberaalisuus). Nuoruudessani olin itse vihreisin kallellaan, mutta vähitellen mantelitumake on päässyt kasvamaan. Ja juuri ajoissa, sillä maailma on menossa perseelleen ja ratkaisuyrityksemme luovat vain lisää ongemia. Lopuksi varmaan pommit räjähtelevät ja ammuskellaan luoteja päähän, ties vaikka itse mantelitumakkeeseen osuen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä ole tainnut sanoa, että konservatismi on sairaus. Olen sitaatin kautta todennut, että moisen ajattelurakenteen evolutiivinen tarkoitus on jarrutella joko yksilön tai yhteisön tasolla, jos rupeaa menemään liian lujaa. Ominaisuus voi kuitenkin olla houkutteleva manipulaation väline. Tätä tapahtuu juuri nyt erittäin isossa mittakaavassa, ja on viisasta tunnistaa sellainen niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.
Toki voidaan vastaavasti sanoa, että myös liberaalit saadaan helposti innostumaan asioista, jotka eivät aina tuota parasta lopputulosta. Esimerkkinä muistan 80-luvun lopun, jolloin talouden ankara säännönmukaisuus oli muka lakannut olemasta voimassa ja kukaan ei ollut köyhä eikä kipeä. Kuten tiedämme, se köyhyys ja kipeys iski sitten jälkikäteen ja tosi rankasti.
Itse asetun tässä jollain tavoin välimaastoon: Tunnistan elämänkokemukseni perusteella aika helposti kovin korkealentoisiin uusiin virtauksiin hurahtamisen ongelmat ainakin omalla toiminta-alueellani. Toisaalta suodatan sieltä kestäviä ja itselle tärkeitä asioita, jotka usein asettavat vanhat uskomukset ja asenteet kyseenalaisiksi.
Ilmoita asiaton viesti