Kannustava tarina Naistenpäivän kunniaksi

Kaikille ihanaa, iloista ja yhdenvertaista Naistenpäivää!

 

Päivän kunniaksi upea tarina siitä, mitä kotoutumisen onnistuminen voi tarkoittaa nuorelle maahanmuuttajatytölle.

Puolisoni kertoi viime viikolla istuneensa metrossa vastapäätä nuorta arabinaista. Nainen tuntui yrittävän kontaktia, ja kysyi lopulta, oliko häntä vastapäätä istuva henkilö puolisoni. Selvisi, että hän oli ollut puolisoni opetettavana vuosia sitten valmistavassa opetuksessa.

Hän kommentoi, että opetus oli ollut varsin tiukkaa, kaksikymmentä suomalaista sanaa piti opetella viikossa, myös kirjoitettuna – hän ei ollut käynyt päivääkään koulua 9 ikävuoteensa mennessä ennen valmistavan luokan aloitusta. Puolisoni muisti hänet hyvin arkana pikkutyttönä.

Nainen kertoi edelleen, että koulu oli tuosta eteenpäin sujunut mainiosti, kymppejä tuli erityisesti matematiikasta ja fysiikasta. Hän antoi piutpaut neuvoille hakeutua lähihoitajaksi tai kampaajaksi, ja meni opon tukemana lukioon. Tällä hetkellä hän opiskelee insinööriksi Aalto-yliopistossa.

 

Tarinassa on myös tärkeä opetus kouluttajille: Vaatimustaso voidaan pitää korkeana, jos samalla tuetaan ja ilmaistaan usko siihen, että haaste on mahdollista saavuttaa. Tämä on hyvä muistaa, kun mietitään oppimistuloseroja eri kouluissa: Hyviksi mielletyissä kouluissa tämä on usein oletusasetuksena, monissa muissa se ei aina ole itsestäänselvyys. Kun oppilaiden selviytymistä aliarvioidaan, se kiihdyttää syrjäytymistä ja polarisoitumista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu