Kannustava tarina Naistenpäivän kunniaksi
Kaikille ihanaa, iloista ja yhdenvertaista Naistenpäivää!
Päivän kunniaksi upea tarina siitä, mitä kotoutumisen onnistuminen voi tarkoittaa nuorelle maahanmuuttajatytölle.
Puolisoni kertoi viime viikolla istuneensa metrossa vastapäätä nuorta arabinaista. Nainen tuntui yrittävän kontaktia, ja kysyi lopulta, oliko häntä vastapäätä istuva henkilö puolisoni. Selvisi, että hän oli ollut puolisoni opetettavana vuosia sitten valmistavassa opetuksessa.
Hän kommentoi, että opetus oli ollut varsin tiukkaa, kaksikymmentä suomalaista sanaa piti opetella viikossa, myös kirjoitettuna – hän ei ollut käynyt päivääkään koulua 9 ikävuoteensa mennessä ennen valmistavan luokan aloitusta. Puolisoni muisti hänet hyvin arkana pikkutyttönä.
Nainen kertoi edelleen, että koulu oli tuosta eteenpäin sujunut mainiosti, kymppejä tuli erityisesti matematiikasta ja fysiikasta. Hän antoi piutpaut neuvoille hakeutua lähihoitajaksi tai kampaajaksi, ja meni opon tukemana lukioon. Tällä hetkellä hän opiskelee insinööriksi Aalto-yliopistossa.
Tarinassa on myös tärkeä opetus kouluttajille: Vaatimustaso voidaan pitää korkeana, jos samalla tuetaan ja ilmaistaan usko siihen, että haaste on mahdollista saavuttaa. Tämä on hyvä muistaa, kun mietitään oppimistuloseroja eri kouluissa: Hyviksi mielletyissä kouluissa tämä on usein oletusasetuksena, monissa muissa se ei aina ole itsestäänselvyys. Kun oppilaiden selviytymistä aliarvioidaan, se kiihdyttää syrjäytymistä ja polarisoitumista.
Jatkuvasti kuulee, miten musertavalta tuntuu lukea kantasuomalaisten kauhistelevia ja ivallisia kommentteja maahanmuuttajanuorista, jotka ”kuvittelevat r u p e a v a n s a lääkäreiksi !”
”Kun ei minunkaan lahjakas lapseni päässyt edes kolmannella kerralla lääkikseen!”
Ei tarvitse tulkita erikseen, mistä tuo asenne kertoo.
Samoin asenne opiskeluvaatimuksiin: kuvitellaan että mekaaninen vaatimus riittää ja ellei opiskelija suoriudu, vika on hänen tyhmyydessään.
Kunnianhimon ja tunnollisuuden oikeanlainen tukeminen johtaa oman alan hahmottamiseen ja onnistumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Toki on. Kukin mies voi miettiä, miten omalla asenteellaan ja toiminnallaan voi edistää naisten asemassa olevien katveiden ja kattojen purkua. Se voi tapahtua esimerkiksi pohtimalla, miten naisten ja miesten välisiä kulttuurisia konflikteja voisi lieventää.
Joillakin se tapahtuu ihan itsestään, joillekin siihen vaaditaan melkoista paradigman muutosta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaanko paradigman muutosta vai sen hyväksymistä. Jos ei hyväksy vallitsevaa todellisuutta ja niitä tosiasioita tosiasioina, joita aempien sukupolvien viisaat ovat tuottaneet, joutuu pyörän keksimään aina uudelleen alusta saakka. Minusta vaikuttaa tämän blogikirjoituksen mukaan siltä, että me suomalaiset joudumme kompuroimaan paradigman muutoksessa ja empirismissä liikaa ja muiden maiden kansalaiset järkevämpinä kiitävät ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Aiempien sukupolvien viisaudet ovat monilta osin omaan aikaansa sidottuja. Yksi niistä on, että suutarin jälkikasvu pysyköön lestissään. Toinen liittyy siihen, mitkä alat ovat miehille ja naisille sopivia.
Kolmas näkökulma on muiden kuin omaa sukupuolta edustavien kohtelu. Tässä on valtava työ edelleen edessä, ja on samalla yllättävää että masentavaa, että asia on edennyt havaitulla tavalla hitaasti jopa nuoren sukupolven kohdalla.
https://yle.fi/a/74-20076469
Ilmoita asiaton viesti
Aiempien sukupolvien viisaudet ovat todellakin olleet omaan aikaansa sidottuja, ja se on otettava huomioon niitä kritisoitaessa.
Esimerkiksi miehille ja naisille sopivat alat. Ennen vanhaan oli paljon raskaita ruumiillisia töitä ja miehet keskimäärin voimakkaampina pystyvät niitä tekemään keskimääräisiä naisia selvästi paremmin. Niihin kysyttiin miehiä ja niitä nimitettiin miesten töiksi. Keveämmistä töistä tuli naisten alaa, koska naiset pakostakin etsiytyivät niihin.
Kyllä oli fyysisesti voimakkaita naisiakin, ja he tekivät miesten töitä. Mutta keskimäärät vaikuttivat.
Nyt vain harvoissa ammateissa on fyysinen voima ratkaiseva. Aika on muuttunut. Jako miehiksi oletettujen ja naisiksi oletettujen töihin palkkauseroineen ei enää vastaa nykyaikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Palkkaeroista puheenollen…
Taustalla on alun perin tietoisesti tehty hajurako, jonka kiinni kuromiselle ei sittemmin ole, kumma kyllä, koskaan löytynyt sopivaa hetkeä.
https://www.miljoonanalku.fi/naisten-palkkakuoppa-historia/
Ilmoita asiaton viesti
Palkkaero asiana on tilastollista massatietoa. Kaiken aikaa moni nainen menestyy taloudellisesti paremmin kuin ehkäpä keskituloinen mies. On kummallista oikeastaan suomalaisessa keskustelussa, että tuijotetaan noin voimakkaasti palkkaeroa ja palkkaprosentteja. Vaikuttaisi siltä, että palkka ja sen suuruus olisi lähes ainoa motivaatiotekijä työssä käymisessä. Motivaatiotekijöitä ja keskustelun aiheita voisi helposti olla muitakin, kuten työssä viihtyminen, työssä kävijöitten elämänlaatu, sukupuolinen tyytyväisyys elämäänsä. Mies ja nainen eroavat fyysisesti toisistaan saman lajin edustajina, mutta heillä saattaa olla tunnettua suurempia psyykkisiäkin eroja. Miehet tuntevat helposta suurempaa tyytyväisyyttä työhön ja elämäänsä osallistuessaan ns. miesalojen töihin. Naisten henkistä perimää kulttuurievoluutiossa on tyytyväisyys kodinhoidon tyyppisiin töihin ja sellaisia työpaikkoja on nykyään runsaasti. Työtyytyväisyyttä naisille tuottaa selvästi koulutus alansa töihin. Jo se, että aiemmin palkattomista töistä nykyään saa palkkaa, tuottaa varmasti tyytyväisyyttä naisille enemmän kuin julkisessa keskustelussa tavallisesti myönnetään.
Ilmoita asiaton viesti
On tietenkin harmillista, että yritetään pitää suutarin jälkikasvu lestissään, mutta tällainen pyrkimys kääntyy itseään lestissä pitäjää vastaan. Ihmiset ovat yksilöitä sosiaalisesta luonteestaan huolimatta. Mielestäni Suomessa toteutuu melko hyvin nykyään yksilöllinen sosiaalisen aseman tai taloudellisen aseman parantaminen. Ikävää on, jos tahallaan suhtaudutaan, kuten kommentissa #4095126, että suutarin jälkikasvu pysyköön lestissään.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää Naistenpäivää! Naiset on ihania ja viisaita.
Ilmoita asiaton viesti