Koulukiusaajapopulismin läpivalaisua kyökkipsykologin näkökulmasta

Tämän ajan oikeistolaisen koulukiusaajapopulismin nousu on ollut hämmentävä asia. Sen keskeisiä ominaisuuksia ovat empatian puute, viha erilaisuutta vastaan ja salaliittoteorioin kuorrutettu viha demokraattisen oikeusvaltion instituutioita ja arvoja kohtaan.

Asioita pirtin pöydän ääressä miettiessäni olen päätynyt seuraaviin ajatelmiin tällaisen vaarallisen ajattelun nousun syistä:

 

Oudon asian pelko:

Kaikissa ihmisissä on eriasteinen luontainen outouden kokemus, ja joillakin se on erityisen voimakas. Tälle on myös ominaista, että mitä vähemmän erilaisuutta kohtaa, sitä enemmän sitä myös pelkää/vihaa.

 

Narsismi:

Henkilö, jolla outojen asioiden luontaisen inhoamisen lisäksi on narsistisia luonteenpiirteitä, on taipumus operationaalistaa asia kohteeseen suunnatuksi aggressioksi. Minulle tuntemattomasta syystä – ehkä vallanhimosta – tällainen henkilö saa aikaansaannoksestaan suurta tyydytystä. Tämä on tuttua koulukiusaamisesta.

 

Joukkovaikutus:

Narsistisia luonteenpiirteitä omaava saa muut mukaan manipulaatiotaidoillaan: Ensin joukkoon tulevat aika usein mukaan toiset narsistit, joiden kesken syntyy ydinryhmä. Toisena toimintaan liittyvät ne, jotka ovat oudon asian vierastajia. Näistä helpoin kohde on se joukko, joilla ei ole riittävää tiedollista tai kokemuksellista pohjaa arvioida asioita toisista näkökulmista; voimme puhua tässä ”kansan syvistä riveistä”. Kolmannessa aallossa liittyvät ne, jotka lähtevät mukaan sosiaalisesta paineesta. Yksi siihen liittyvä kannustin on tarve olla ”voittajien puolella”.

Omassa nuoruudessani minulla on muistoja niin kiusaamisen kohteena, kuin kiusaajien joukossa olosta, josta viime mainitusta en tosiaankaan voi olla ylpeä. Omalla kohdallani oli kyse yhdistelmästä, jossa henkilö oli jollain tavoin erilainen, ja siitä, että lähdin mukaan jo kaverien aloittamaan toimintaan. Jälkeenpäin ajatellen oli kaikille onni, että tämä episodi oli hyvin ohimenevä.

Esimerkki kertoo myös sen, että tällaiseen toimintaan voi osallistua ihmisiä, joilla ei ole synnynnäisesti voimakasta vieraan asian pelkoa. Lohdullista siinä on se, että myös populistiseen koulukiusaajatoimintaan osallistuvista vain pieni osa on toivottomia tapauksia toisten ollessa kykeneviä muuttamaan ajatteluaan terveemmäksi ja empaattisemmaksi, kunhan vain joukkopsykoosista pääsevät irtautumaan.

 

Pelko omien valtaoikeuksien ja mukavuusalueen menettämisestä:

Yksi keskeinen oikeistopopulismin dynamo on kokemus siitä, että yksilö menettää sen valtansa, jonka hän olettaa itsellään olevan suhteessa toisiin ihmisiin. Nämä toiset voivat olla naisoletettuja miesoletetuille tai vähemmistöjen edustajia. Perusteet oletetulle vallalle ovat yleensä perinteiset, ”näin se asia on aina ollut”, eikä niitä ole koskaan ymmärretty/viitsitty kyseenalaistaa.

On fakta, että perinteisiä valtasuhteita ja syrjintää ei voi jatkaa yhteiskunnassa, jossa vallitsee yhdenvertaisuus erilaisten ihmisten välillä. Tästä syntyvä paine mukavuusalueen muuttamiseen vaikuttaa valta-asemaansa tai syrjivään asenteeseensa tai toimintaansa tottuneelle yksilölle usein todellista ahdistusta, mikä lisää houkutusta koulukiusaajapopulismin kannatukseen.

 

Todelliset syyt ja niiden väärinkäyttö:

Vähäväkisellä kansalla on oikeasti asioita, jotka vaativat parannusta, eikä heitä aina kuunnella. Tätä asiantilaa käytetään härskisti hyväksi luomalla illuusioita muistakin tällaisista asioista ja salaliittoteorioita ”valtamediasta” ja päättäjien kavalista suunnitelmista.  Näin kansan syviin riveihin kohdistetaan tehokas tyhmentämiskampanja. Tähän on valjastettu valtava kapasiteetti rahaa ja osaamista maailmanlaajuisesti.

 

Kuplautuminen:

Kuuluminen joukkoon, jossa asioita käsitellään vain luodussa sosiaalisessa informaatiokuplassa, ajattelu vääristyy niin, että ei enää osaa ottaa vastaan muunlaista informaatiota.

 

Kansankiihotus/koirapilli:

Näin ihmiset saadaan käyttäytymään vääriksi kokemiaan ajatuksia edustavia henkilöitä kohtaan tavalla, mitä he itsekään eivät varmaan olisi voineet usein kuvitella tekevänsä ennen kuplaan uppoamistaan: On kyse todellisesta kansankiihotuksesta. Manipulaatio on pahimmillaan niin tehokasta, että johtajien pienet vihjeet saavat joukot toimimaan toivotulla tavoin, milloin toistelemaan lanseerattuja valheita/vinoon ajatteluja ja milloin hyökkäämään vastustajien henkilöitä kohtaan hyvin ikävillä tavoilla.

 

Entä sitten…?

On tärkeää ymmärtää, mitä on tapahtumassa. On tärkeää ymmärtää, että vastaavanlaisia kehityskulkuja on tapahtunut maailmanhistoriassa lopputuloksin, jotka ovat eräitä sen historian surullisimpia. 2000-luvun oikeistopopulismi on vakava uhka kaikelle sille, mikä on arvokasta länsimaisessa ihmisoikeuksiin perustuvassa demokraattisessa yhteiskunnassa. Oikeistopopulismin rinnalla maailmalla on noussut monta uskonnollista fundamentalistista liikettä, joiden vaikutukset alueillaan ovat samaan tapaan tuhoisia.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu