Tartuntatautilain 48 §:n vaikutukset sote-alan henkilöstöön

Arvoisa herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö,

päätin lähestyä Teitä asialla, joka tällä hetkellä ja pitkin kevättä on huolestuttanut lisäkseni suurta joukkoa sotealan henkilöstöä. Kyseessä on Tartuntatautilain 48 § muutos, joka käsittelee kausi-influenssarokotteen antamista sotealan henkilöstölle.

Lain tarkoitus ei ymmärtääkseni ollut sotealan henkilöstön rokotuskattavuuden nostaminen 100 %:iin, mutta valitettavaa on, että työnantajat tähän pääasiallisesti pyrkivät. Alalla jopa vuosikymmeniä työskennelleiden sairaanhoitajien työsuhteita on purettu rokottamattomuuden vuoksi ja määräaikaisia sopimuksia on kieltäydytty jatkamasta, jollei hoitaja suostu ottamaan influenssarokotetta. Myös alan opiskelijoiden työharjoittelujaksoja on peruttu, kun opiskelija ei ole valmis ottamaan rokotetta. Tämä puolestaan saattaa aiheuttaa pitkälle edenneiden opintojen keskeytymisen. Tällä hetkellä suurimmat vaikutukset lain pykälään koskettavat lähinnä hoitohenkilöstöä, sosiaaliala saanee oman osuutensa myllytyksestä syksyn aikana.

Facebookissa toimii vertaistuki- ja keskusteluryhmä Minä päätän itse, jossa tällä hetkellä on 753 jäsentä. Arvelen, että tämä joukko muodostaa vain minimaalisen osan sitä sotealan henkilöstöä, jotka eivät hyväksy Tartuntatautilain pykälämuutosta. Useat ovat ottaneet kaudella 2017 – 2018 influenssarokotteen enemmän tai vähemmän pakotettuna, sillä meidän on annettu ymmärtää, ettei töihin ole asiaa, jollei tähän pakkoon suostu.

Uskon kuitenkin, että tuo reilu 750 jäsentä on vain pieni osa ihmisiä, jotka eivät hyväksy piikkipakkoa. Avoimella Minäpäätänitse yhteisöllä on tällä hetkellä 2414 tykkääjää ja kansalaisaloitteen asian tiimoilta allekirjoitti yli 15000 ihmistä. Kansalaisaloitteen allekirjoittaneista kaikki eivät varmaankaan ole alalla työskenteleviä, mutta jos kolmasosakin on, ja on valmis pitämään syksyllä päänsä ja kieltäytyy influenssarokotteesta, miten käy terveydenhuollon järjestelmämme?

Itse olen viimeisen vuoden työskennellyt sairaanhoitajana Norjassa ja Ruotsissa, joissa kummassakaan ei rokotepakkoa influenssaa vastaan ole. Lisäksi työtämme arvostetaan siellä usein tavoin enemmän kuin Suomessa, ja veikkaanpa, että maiden vetovoimaisuus lisääntyy lähikuukausien aikana, itse asiassa on jo lisääntynyt. 

Onko Suomella varaa antaa ammattitaidon valua hukkaan – tai pikemminkin naapurimaihimme, entä mitä Te ajattelette tilanteesta, jolloin 30 vuotta alalla töitä tehnyt ammattilainen koetaankin yhtäkkiä uhkana? Alan ammattilaiset ovat osanneet vuosikausia suojautua kausi-influenssaa vastaan muillakin keinoin kuin rokotuksilla, ja kyseisen rokotteen tehon ollessa niinkin huono kuin se on ollut, koemme järjettömäksi altistaa itsemme mahdollisiin haitta-/sivuvaikutuksiin. Etenkään kun kukaan ei ota näistä vastuuta, sillä rokotehan on "vapaaehtoinen".

Olen itse ja olemme ryhmänä lähestyneet kansanedustajia ja muita tahoja asian tiimoilta lähiviikkojen aikana, mutta vastausprosentti esittämiimme kysymyksiin on lähellä nollaa.

Toivon, että viestini herättää Teissä ajatuksia, ja ymmärrätte millaiseen ahdinkoon meidät on ajettu. Jos sotealalle tilattiin kaaos tällä lakimuutoksella, se myös saatiin. Kantavatko päättäjät tästä vastuun?

 

Ystävällisin terveisin,

 

Anu Peura

Sairaanhoitaja (YAMK)

Dedicare AS, Norja / Stavangerin yliopistosairaala

Minä itse päätän vertais- ja keskusteluryhmän ylläpitäjä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu