Itsemääräämisoikeus vaakalaudalla
STM:n kansliapäällikkö Sillanaukeelle 9.8.18 lähettämäni sähköposti:
Arvoisa kansliapäällikkö,
kesä alkaa olla ohi, lomat on pidetty ja syksy uusine influenssakausineen lähestyy uhkaavasti. Tartuntatautilain 48§ on aiheuttanut runsaasti huolta sotealan henkilöstön keskuudessa ja johtuen liian tiukasta/väärästä lain tulkinnasta ovat jotkut alalla työskennelleistä joutuneet luopumaan työstään työnantajan vaatimuksesta.
Toteatte tiedotteessa https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kansliapaallikko-sillanaukee-…, että Tartuntatautilain 48§:n tulkinnassa on ollut sen voimaan tulon jälkeenkin horjuntaa, ja että STM on täsmentämässä lähiaikoina yhdessä THL:n kanssa joulukuussa 2017 antamaansa ohjetta pykälän tulkinnasta.
Tiedote on julkaistu 19.4.2018, mutta mitään muutosta ei asiaan liene tullut, jos ei täsmennyksellä tarkoiteta allaolevaa THL:n sivuilta löytämääni tietoa.
(https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjeita/usein-kysyttya/tart…)
THL:n sivuilta löysin 28.6.2018 julkaistun tekstin, jossa puhutaan Tartuntatautilain 48§:ään liittyvistä asioista. Tekstissä todetaan mm.
– Se, ketä pykälä koskee ja ei koske, on aina toimipisteen johdon paikallinen päätös.
– Ei siis ole mielekästä vaatia influenssarokotussuojaa kauden ulkopuolella.
– Sosiaali- ja terveydenhuollossa on ollut epäselvyyttä siitä, miten soveltuvuutta arvioidaan. Tämän seurauksena on laadittu ohjeistuksia, jotka eivät noudata lakia. Ohjeistukset tulisi nyt käydä läpi ja varmistaa, että ne noudattavat henkilötietolakia ja lakia yksityisyyden suojasta työelämässä. On hyvä muistaa, että tartuntatautilaki ei muuta palvelussuhdetta koskevaa lainsäädäntöä eikä muita työelämässä normaalisti noudatettavia toimintatapoja.
Sadat, jollei jopa tuhannet sotealalla työskentelevät ovat joutuneet elämään epätietoisuudessa kuukausia. Ihmisiä on irtisanottu, määräaikaisia työsopimuksia ei ole jatkettu, alan opiskelijoilta on estetty pääsy pakollisiin harjoitteluihin ja ammattitaitoisia ihmisiä on siirretty korvaaviin, toisarvoisiin tehtäviin influenssakauden ajaksi, vain koska ihmiset haluavat pitää kiinni itsemääräämisoikeudestaan ja eivät suostu ottamaan vuosittaista kausi-influenssa rokotetta.
Minäpäätänitse -yhteisöllä on liki 2600 tykkääjää (joillakin julkaisuillamme yli 23000 lukijaa), Minä päätän itse! Vertaistuki- ja keskusteluryhmässä yli 750 jäsentä, joukkokantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle rokotepakosta allekirjoitti liki 500 henkeä. Kansalaisaloite sai 15000 allekirjoitusta ja nyt netistä löytyvällä adressilla on reilut 1400 allekirjoittajaa. Meillä kaikilla on huoli tulevaisuudestamme. Suurin osa meistä haluaisi jatkaa nykyisessä työssään, jota moni on tehnyt vuosikymmeniä, mutta hinta jatkamisesta vain on liian korkea.
Itse työskentelen sairaanhoitajana Norjassa, ja tiedän, että kiinnostus sekä Norjan että Ruotsin työmarkkinoille on kasvanut valtavasti viimeisen reilun puolen vuoden aikana. Miten käy Suomen terveydenhuollon, jos ammattitaitoinen henkilöstö siirtyy muualle?
Toivon, että te asemanne vuoksi otatte Tartuntatautilain 48§:n siihen liittyvine ongelmineen mahdollisimman pian uudelleen esille, ja että sen tuloksena meillä, sotealalla työskentelevillä, olisi samat perustuslailliset oikeudet päättää omasta kehostamme kuin kenellä tahansa ”Matti tai Maija Meikäläisellä”.
Ystävällisin, mutta huolestunein terveisin,
Anu Peura
Sairaanhoitaja (YAMK), Tromssa, Norja
Kommentit (0)