Huoltovarmuuskeskus ja suojamaskit
Viime viikot ovat nostaneet huomion kohteeksi kasvojen suojamaskit ja niiden riittävyyden. Uutiset maailmalta ja kotimaasta ovat kertoneet, että eri tyyppisistä suojamaskeista on huutava pula.
Suojamaskien hankinnassa vallitsee nyt viidakon lait: toimitusten aikataulut eivät pidä, saapuvat erät voivat olla muuta kuin tilattua ja toinen tilaaja voi viedä tilauksesi nenäsi edestä. Ei voi välttyä ajatukselta, että isot ottaa, pienet pyytää.
Viime viikon tapahtumat Huoltovarmuuskeskuksen ympärillä osoittivat Suomen hankintojen olevan oudoissa vaikeuksissa. Olemme tavaran suhteen Kiina-riippuvaisia. Tämä on huono asia erityisesti nyt ja myös tulevaisuutta ajatellen. Tarvitsemme monella tapaa korjausliikkeitä.
Oli välttämätöntä, että työministeri Haatainen pyysi heti kiirastorstaina Huoltovarmuuskeskukselta selvityksen suojavarustehankinnoista. Väistämätöntä myös oli ettei keskuksen johtaja voinut enää jatkaa tehtävässään. Asia ei ole kuitenkaan näillä toimin loppuun käsitelty. Epäonnistuneet hankinnat on selvitettävä perin juurin myös ulkopuolisen tarkastuksen kautta.
Henkilökohtaisesti olen aina luottanut lujasti Huoltovarmuuskeskuksen toimintaan. Viime viikon epäonnistuneiden maskikauppojen vuoksi luottamukseni keskukseen on kärsinyt kolauksen. Niin on varmasti monen muunkin.
Nyt on päästävä tilanteesta eteenpäin. Yhdyn työministeri Haataisen perjantaiseen näkemykseen, että ”Tässä haastavassa tilanteessa on tärkeintä turvata Huoltovarmuuskeskuksen kyky tehdä kriittisiä hankintoja, jotta Suomi voi suojautua koronavirusta vastaan”.
Työministerin viestin rinnalla haluan tuoda esiin sen, että kyse ei ole vain keskuksen kyvystä tehdä hankintoja koronaan liittyen, vaan myös laajemmin Huoltovarmuuskeskuksen toiminnan uskottavuudesta. Luottamus Suomen viranomaistoimintaan ja hallinnon toimivuuteen on aina tärkeää, mutta erityisen tärkeää se on kriisiaikana.
Viime viikon lopulla kuulimme hyvän uutisen, että kotimaassa ryhdytään valmistamaan pian hengityssuojaimia ja kirurgisia kasvosuojia. Sanonnan mukaan ”oma on aina oma” . Tämä on totta erityisesti nyt.
Koronavirus ei jääne viimeiseksi pandemiaksi. Mielestäni Suomen pitää irtautua kriittisten suojavälineiden Kiina- ja Aasia-kytköksestä ja varmistaa suojavälineiden riittävä saatavuus kotimaisella tuotannolla myös koronakriisin jälkeen. Omavaraisuutta ei koronapandemian jälkeen enää ole aihetta vähätellä. Olipa kyse suojatarvikkeista, ruuasta tai energiasta.
Vielä suojamaskien käytöstä. Kaikista tärkeintä on, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle riittää todellisen tarpeen mukaan eri tyyppisiä maskeja ja muuta suojatarpeistoa.
Entä suojamaskien arkikäyttö? Arvelen, että suuri osa meistä suomalaisista pohtii tykönään, olisiko aihetta itsekin käyttää suojamaskia kauppareissulla ja pakollisessa asioinnissa. Toki standardimalleista on juuri nyt huutava pula ja niitä ei ole saatavilla kaupoissa.
Moni myös miettii, olisiko itse tekemistä suojamaskeista hyötyä. Kyllä taitaisi olla, sillä kotitekoinenkin maski vähentää toisten tartuttamista, jos olet itse tietämättäsi viruksen kantaja.
Yksittäisen ihmisen näkökulma koronan selättämisessä on todella tärkeää. Suuret päätökset poikkeustilasta ja rajoitustoimista ovat maan hallituksen ja viranomaisten käsissä. Tämän rinnalla on olennaista, miten ihmiset itse voivat estää koronan leviämistä. Toistuvan käsien pesun ja hyvän hygienian rinnalla kasvojen suojaaminen tuntuisi loogiselta ja ymmärrettävältä.
Viranomaiskanta suojamaskien arkikäyttöön on ollut Suomessa varauksellinen. On korostettu niiden tarkoitusta ammatti-ihmisten käyttöön ja todettu, että huolimaton käyttö voi luoda vääränlaista turvallisuuden tunnetta. Tämä on varmasti totta. Silti ajattelen, että meidän olisi syytä muuttaa ajatustapaamme myönteisemmäksi suojamaskien arkikäyttöön. Miljoonat kiinalaiset eivät voi olla tässä väärässä.
Kertakäyttöisiä 96%:n suojan antavia (*FFP2) maskeja on kyllä saatavilla. Hintaan 50€/10kpl. Ei minulla ainakaan ole varaa ostaa.
(* http://www.vehmaskangas.fi/korona/3M.pdf)
Ilmoita asiaton viesti
Ei niitä FFP2:ia pitäisikään käyttää, vaan kirurginmaskeja, tai vaikka sitten ihan itse keittiöpyyhkeistä tehtyjä. Ne FFP2 ja -3 -maskit kun on tehty suojaamaan vain käyttäjänsä, kun taas laajan käytön pointti on siinä että oireettomat räkivät pöpönsä maskiin, eivät muiden naamalle.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei FFP2 suojaimia, jos niitä sattuu olemaan. Ovat ihan rautakauppatavaraa, tosin enää niitä ei taida rautakaupasta löytyä.
Perustavaraa hiontatöihin, jos nyt ei ihan viimeistä senttiä tarvitse säästää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pointtina maskien laajalle käytölle on se, että oireettomat eivät levitä virusta, ei FFP2 ja -3 suojaimista ole hyötyä, koska niiden tarkoitus on suojata käyttäjänsä, ei estää käyttäjää levittämästä pöpöjä ympäriinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta sitten, jos FFP2 suojaimella suojaa itsensä, silloinkin hidastaa leviämistä, koska sillä pienentää todennäköisyyttään muuttua minkäänlaiseksi levittäjäksi.
Epidemian leviäminenhän on pelkkää todennäköisyyslaskenta. Jos joukon sisällä tartuttavuuskerroint on alle 1, epidemia tyrehtyy. Sillä ei ole väliä, miten kerroin saadaan alle yhden. Estämällä sairastuminen (immuniteetti, rokotus), suojaamalla tartunnalta (suojavarustus), estämällä levittäminen (suojamaski tai riittävä eristys).
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustaja Vehviläinen on ajan hermolla.
Luottamuksen menetys on kuin tulitikun raapaisu, kerrasta poikki.
Luottamuksen palauttamiseen menee aikaa ja ’tupakkia’!
Kulisseissa kuhisee, kuin keväisessä muurahaispesässä.
Oheinen teksti Huoltovarmuuskeskuksen sivuilta kertoo:
”HUOLTOVARMUUSKESKUKSEN HALLITUKSEN PÄÄTÖS
Huoltovarmuuskeskuksen hallitus on kokoontunut 11.-12.4. käsittelemään suojainhankintojen tilannetta ja erityisesti julkisuudessakin olleita kauppatoimia. Asiassa on käynnistetty ulkopuolinen selvitys, joka valmistuu tiistaina 14.4.
HVK:n hallitus on päättänyt vapauttaa työvelvoitteesta johtoryhmän jäsenet Asko Harjulan ja Jyrki Hakolan. Määräys on voimassa kauppatoimien selvittelyn ajan.”
Ilmoita asiaton viesti
Maskeja tuli jotka varmasti löytävät käyttäjänsä ja lisää on tulossa, asia vaan muuttui poliittiseksi joka ei lisää maskien määrää ennenminkin tilausten peruuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Todettakoon, että STM:n ääni kuuluu HVK:ssa selvänä, jos halutaan.
HVK:n hallituksen tehtävät: 1) päättää Huoltovarmuuskeskuksen kannalta laajakantoisista ja periaatteellisesti tärkeistä asioista sekä asioista, joita ei ole säädetty toimitusjohtajan päätettäviksi (yleistoimivalta). Ylijohtaja Kirsi Varhila, sosiaali-‐ja terveysministeriöstä on yksi 11:sta jäsenestä
Huoltovarmuusneuvostossa STM:ä edustaa osastopäällikkö Päivi Sillanaukee
Ilmoita asiaton viesti
HVK:lla melkoisen mittava organisaatio, jota kukaan ei valvo!
Mistähän tuokin kertoo?
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka valvoo konsuleita”
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos. HVK istuu melko ison omaisuuden päällä, joten en menisi allekirjoittamaan väitettäsi suoralta kädeltä. Huoltovarmuusrahaston tase on 2 mrd. €
https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/organisaatio/talous-ja-lainsaadanto/
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole mistään muusta, kuin koko virkakuntamme täyttävistä poliittisin meriitein varustetuista byrokraateista. Kun organisaatioon valitaan useita eri osastojen ja eritason johtajia, kaikki voivat väistää vastuunsa. HVK on vain yksi esimerkki tästä. Porukka on lomaillut yhteiskunnan rahoilla vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Lomailu saattaa olla melko kiltti ilmaus hyväksikäytöstä!
Tosin, kun mitään ei ole vielä varmistettu, niin odotetaan selvitystä.
Mietin vain, miksiköhän johtoryhmän jäsenet Asko Harjula ja Jyrki Hakola vapautettiin tehtävistään tutkinnan ajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
No joo! Itse puhun lähinnä sarkastisesti, sillä blogin kirjoittanut Vehviläinen on tässäkin kohdin hyvin ympäripyöreä.
Kun on ympäripyöreä, ei jää sanoistaan kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
On täysin mahdollista, että THL:n johtoa tarkastellaan nyt suurennuslasilla.
Taisin jo aiemmin kirjoittaa Puheenvuorossa STM:n virantäyttöjen kilpailusta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mirjamiparant1/onko-sosiaali-ja-teveysministerion-toiminnoissa-ristiriitoja/
Olen ymmärtänyt, että ministeriöt ovat raadollisia kilpailukenttiä, joissa saattaa elää koston kierre.
Poliittiset nimitykset ja ministereiden vaihtumiset eivät ainakaan helpota asetelmia. STM:n nykyinen ylijohtaja Sillanaukee haki kansliapäälliköksi, mutta nimitetyksi tulikin SDP:n Kirsi Varhila.
Ulkoministeriöstäkin olemme kuulleet hätähuutoja, jotka nyt painettiin hetkeksi villaisella.
Ilmoita asiaton viesti
Anu, kirjoitat blogissasi, että ”Viime viikon tapahtumat Huoltovarmuuskeskuksen ympärillä osoittivat Suomen hankintojen olevan oudoissa vaikeuksissa.”
Miksi Suomen hankinnat ovat näissä oudoissa vaikeuksissa?
Kirjoittelin eilisessä blogissani, että ”kun me, vuosi tai kaksi sitten, keskityimme vain sote- ja maku-uudistukseen, niin samalla unohdimme kuntien oman sote-varautumisen. Ja siten edellisen hallituksen keskittyminen sote- ja maku-uudistukseen vei varat ja varautumisen esim. nykyiseltä koronaepidemialta.. 🙁
Roosa Talvitie, Hannu Rantanen ja Eeva Hämäläinen:
”Kunnan rooli turvallisuudessa korostuu”, (Kunnallisalan kehittämissäätiön Julkaisu 20 2018), sivulta 37:
– – ”Keskeisiä havaintoja varautumisesta
Lainsäädäntö on varautumisen osalta niukkaa. Uhkana on, että kiireessä tai resurssipulassa organisaatiot keskittyvät vain lain edellyttämiin toimiin, jolloin varautuminen jää hyvin vähäiseksi. Varautumisen tarpeeseen on havahduttu ja se on nostettu esiin monissa valtakunnallisissa hankkeissa. Lausuntokierrosten jälkeen myös sote- ja maakuntauudistuksen lainsäädännössä varautuminen on huomioitu paremmin. Monesti kunnat nojaavat valmiussuunnittelussa pelastusviranomaisiin, jolloin riskinä on, että kunnan valmiussuunnitelma suunnitellaan pitkälti pelastusviranomaisten näkökulmasta. Kunnan on vastattava suunnitelman laatimisesta itse, jotta kunnan kannalta keskeiset toiminnot huomioidaan. Kunnat vastaavat jatkossakin varautumisesta itse. Pelastustoimen siirty-minen maakunnalliseksi palveluksi vaikuttaa varautumisen osalta niihin kuntiin, joilla ei ole ollut päätoimista varautumisen ammattihenkilöstöä ja jotka ovat tukeutuneet pelastustoimeen. Suomessa on otettu käyttöön suositus 72 tunnin (3 vuorokautta) omavaraisuudesta häiriötilanteissa. Kuntalaisia ei kuitenkaan lailla velvoiteta varautumaan.” – –
https://kaks.fi/wp-content/uploads/2018/09/20_kunnan-rooli-turvallisuudessa-korostuu.pdf
Blogissani oli myös linkkejä aiheeseen:
”Kuntaministeri Vehviläinen selvityttää alueellistettavat työt”
https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/kuntaministeri-vehvilainen-selvityttaa-alueellistettavat-tyot/
”Valtio alueiden, alueet valtion voimavarana – Alueellistamisesta paikkariippumattomaan työhönAlueellistamispolitiikka ja -periaatteet 2020-luvulla -selvityshenkilöhankkeen loppuraportti (Anna-Kaisa Ikonen, Timo Reina, Valtiovarainministeriön julkaisuja – 2019:15):
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/b2c737c2-532a-410a-b378-7ed27acdb4eb/d75558ec-8d62-41f3-86f0-86418cf0abcd/JULKAISU_20190221080000.PDF
—
Sosiaali- ja terveysministeriö 23.5.2019
Tekijät: Mervi Savolainen ja Sari Vuorinen (toimittajat)
Julkaisun nimi: Sopimusperusteinen varautuminen, Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille
Julkaisusarjan nimi ja numero: Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2019
”Tiivistelmä:
Sosiaali- ja terveydenhuollon tulee varautua erilaisiin häiriötilanteisiin ja varmistaa yhteiskunnan toimintakyky ja väestön kannalta elintärkeiden toimintojen jatkuvuus kaikissa tilanteissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö rakentuu monituottajamallin mukaisesti julkisten toimijoiden ja yksityisten palveluntuottajien varaan. Palveluiden toimintavarmuus ja luotettavuus on turvattava sopimusperusteisella varautumisella. Tämä ohje on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriön ja Suomen Kuntaliiton yhteisessä Valmius- ja jatkuvuudenhallinta sote-rakenteissa -hankkeessa.
Ohjeessa kuvataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö, sen muutos sekä sopimusperusteisen varautumisen periaatteita ja toimintamalleja. Tekstissä kuvataan sopimusprosessin vaiheet, valmistelu, neuvottelut, käyttöönotto, seuranta ja valvonta.
Ohjeella pyritään varmistamaan, että jatkuvuudenhallinnan kannalta kriittisiin sopimuksiin tulee sisällytetyksi keskeiset sopimusehdot häiriötilanteisiin varautumisesta sekä asetettujen vaatimusten valvonnasta.
Tekstin lopussa esitellään myös varautumisen ja riskienhallinnan yhteistoiminnan muotoja eri sidosryhmien ja kumppanien kanssa. Tämä yhteistyö voi perustua vapaaehtoisuuteen tai yhteisiin suunnitelmiin.” – –
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161629/STM_9_2019_Sopimusperusteinen%20varautuminen%20sosiaali-%20ja%20terveydenhuollossa.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Tiivistelmätekstissä sanotaan, että ”Sosiaali- ja terveydenhuollon tulee varautua erilaisiin häiriötilanteisiin ja varmistaa yhteiskunnan toimintakyky ja väestön kannalta elintärkeiden toimintojen jatkuvuus kaikissa tilanteissa.”
Kun sanotaan, että jonkun ”tulee” tehdä jotakin, niin eikö silloin tule myös jonkun valvoa, että näin tapahtuu oikeasti?
Onko tässä Huoltovarmuusvaraston yleisessä huonossa varautumistilanteessa ja nyt tässä mahdollisessa yksittäisessä koronasuojien tilaukseen liittyvässä ”harhalaukauksessa” kyse viranomaisvalvonnan pettämisestä?
Onko sama valvonnan puute myös laaja valtakunnallinen vaiva niin tässä epidemian/pandemia suojainvarustautumisessa kuin esim. oli ns. vanhustenhoidon ”haamuhoitajien” kohdalla jne..
Yllä esitellyssä ”Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2019” -johdannossa sanotaan, että ”Kunnat vastaavat siitä, että ihmiset saavat riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikissa tilanteissa asuinpaikasta ja vuorokauden ajasta riippumatta.”
Onko kyse siitä, että meillä Suomessa ei valvota niitä tilanteita, kun sote-toimijoiden ”tulee” tehdä jotakin – niin, että ne myös tekevät sen..
Onhan esim. kahvila-, ravintola- ja ruokalayrittäjillä ns. omavalvontasuunnitelmat, joita aika ajoin käydään terveystarkastajien puolelta tarkastamassa. Miksi ei siis sote-toimijoiden omavalvonta ja sen päälle tarvittava viranomaisvalvonta ole toiminut epidemioihin varautumiseksi, esim. näiden suusuojien ja visiirien osalta?
Mitä Kuntaministerimme tähän vastaa? Nykyinen tai edellinen?
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä suojamaskeihin tulee, niin voisikohan Marimekko alkaa valmistamaan koronasuojia? Kesä on tulossa ja voisihan koronasuojat olla kauniitakin 😉
”Kalifornian Piilaaksoon syntyi suomalaisten ompelukerho, jossa kasvomaskeja ommellaan marimekkokankaasta – ”Hoitokoteihin ja kodittomien asuntoloihin näitä menee todella paljon”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kalifornian-piilaaksoon-syntyi-suomalaisten-ompelukerho-jossa-kasvomaskeja-ommellaan-marimekkokankaasta-hoitokoteihin-ja-kodittomien-asuntoloihin-naita-menee-todella-paljon/be1d6fd6-d566-4a9c-bac1-c2f5b49ffff6
Tässä vielä koko edellinen linkkiteksti (jos artikkeli menee maksumuurin alle)
Kalifornian osavaltio aikoo käyttää miljardin kuukaudessa ostaakseen 200 miljoonaa lääketieteellistä maskia. Piilaakson suomalaiset ompelevat katumaskeja marimekkokankaasta. ”Ajattelen isoäitiäni ompelemassa jalkarättejä sotilaille.”
Lukuaika noin 4 min
Piilaaksolla asuvalla Maija Lähdesmäellä on viikon päästä 98 vuotta täyttävä isoäiti mielessä, kun hän ompelee Marimekko-kankaasta kangasmaskeja paikallisiin hoitokoteihin ja kodittomien asuntoloihin.
”Isoäiti kertoi sota-aikana ommelleensa muiden naisten kanssa sotilaille lakanoista jalkarättejä”, Lähdesmäki sanoo.
Koronaviruskriisin sotilaita ovat Lähdesmäen mielestä lääkärit ja hoitajat. Tuntuu hyvältä, kun voi olla auttamassa heitä edes pienellä panoksella.
Vielä muutama viikko sitten Yhdysvalloissa keskusteltiin ankarasti kankaisten katumaskien käyttämisestä. Huhtikuun alussa Kalifornia suositteli kansalaisille kangasmaskien pitämistä ja pian myös Yhdysvaltojen terveysviranomainen CDC toisti suosituksen koko kansalle.
Suositukset ovat alkaneet kiristyä määräyksiksi. Maskipakko astui ensin voimaan Los Angelesin kaupoissa sekä palveluissa asioiville ja leviää nyt muuallekin.
Monet alueet vaativat maskin käyttöä julkisissa liikennevälineissä sekä niissä paikoissa, joissa ei voi pitää yli kahden metrin etäisyyttä muihin. Maskin puuttumista voidaan mätkäyttää jopa 1000 dollarin sakko ja vankilatuomio.
Sekä lääketieteelliset maskit että kangasmaskit alkoivat loppua maasta jo maaliskuussa.
Niitä ei ole edes kaikille lääkäreille ja sairaanhoitajille. Otsikoissa on näkynyt sairaanhoitajia pukeutuneina roskapusseihin ja kuulunut kritiikkiä siitä, että samoja maskeja on jouduttu käyttämään päivästä toiseen.
Samaan aikaan epidemiahuippu lähenee.
Maskit loppuivat kauttaaltaan
Piilaakson tuplasti Uudenmaan kokoisella talousalueella asuu viisi miljoonaa ihmistä. Koronavirukseen liittyvät rajoitukset ovat astuneet voimaan etukenossa.
Etätyöhön alettiin kannustaa helmikuun lopussa ja karanteenissa on nyt oltu kuukausi. Rajoitukset ovat purreet, sairastuneiden määrä on pysynyt matalana Suomen tapaan. Perjantaina astui San Franciscossa voimaan katumaskipakko.
Suojavarustekriisi koettelee yhtä maailman vauraimmista talousalueista. Yritykset, yhteisöt ja varakkaat yksityishenkilöt ovat lahjoittaneet miljoonia maskeja sairaaloille. Sekään ei ole riittänyt.
Nyt on jouduttu toteamaan, että vähemmän täydellinen on parempi kuin ei mitään. Viranomainen julkaisi maskinteko-ohjeita ja ompelukoneet hurahtivat käyntiin kodeissa.
Kangasmaskin on arvioitu suojaavan ennen kaikkea muita, sillä tartunnan saanut voi levittää virusta usean päivän ajan ennen kuin oireet alkavat.
”Hoidan perheen puolesta ruokaostokset. Oikeastaan kukaan ei enää liiku kaupoissa ilman maskia”, tekoäly-yritystä San Franciscossa vetävä Teppo Kuisma sanoo.
Sakkoja ja vankeutta
Tällä viikolla 40 miljoonan asukkaan Kalifornia ilmoitti, että kilpailu resursseista muiden maiden ja alueiden kanssa saa riittää.
Osavaltio aikoo käyttää miljardin kuukaudessa ostaakseen 200 miljoonaa lääketieteellistä maskia. Lisäksi ollaan investoimassa puhdistusteknologiaan, jonka avulla maskit voi käyttää uudelleen jopa 20 kertaa. Tarkoitus on puhdistaa 80 000 maskia päivässä.
Liittovaltiolta Kalifornia onnistui saamaan ainoastaan miljoona maskia, kun tarve olisi moninkertainen. Osavaltio on tähän mennessä jakanut 41 miljoonaa lääketieteellistä maskia, mukaan lukien valmiusvarastossa vanhentuneet 21 miljoonaa maskia.
Mikäli kotona on maalauksessa tai remontoinnissa käytettyjä suojamaskeja, nämä pitää viedä viranomaiselle. Lääketieteellisten suojavarusteiden hinnat ovat eskaloituneet samalla, kun kysyntä on noussut.
Maskien ylihintaan myymisen rangaistus on vankilatuomio ja jopa 10 000 dollarin sakko. Viranomainen on varoittanut suhtautuvansa ankarasti lääketieteellisiä maskeja hamstranneiden varastoihin ja näihin on viime päivinä tehty iskuja.
Kohta iskee kangaspula
San Josen lähistöllä Piilaaksossa asuva Nina Dalhblom alkoi huolestua maskitilanteesta maaliskuussa.
”Lääkärikaverit olivat järkyttyneitä, kun he huomasivat, etteivät maskit tule riittämään.”
Maija Lähdesmäki oli jo ommellut maskeja jo tovin, kun kysyntä alkoi nousta ja parivaljakko kutsui muita talkoisiin. Syntyi Piilaaksoon suomalaisten ompelukerho. Nyt marimekkomaskeja poljetaan seitsemän hengen voimin.
Maskit ovat vastaanottajalle ilmaisia. Niiden saajat kuin muutkin voivat tehdä vapaaehtoisen lahjoituksen ruokapankkiin.
Joukko on ommellut jo satoja maskeja ja tilauksia tulee jatkuvasti. Jopa Kaiser Permanente -sairaala on pyytänyt suomalaisilta maskeja.
”Hoitokoteihin ja kodittomien asuntoloihin näitä menee todella paljon”, Dahlblom sanoo.
Maskin mukana on käyttöohjeet, joissa korostetaan että fyysisen välimatkan noudattaminen ja käsien pesu on tärkeää.
Marimekkokankaasta alkaa kohta käydä pula.
”Se on piristävän värikästä ja suomalaista. Toivottavasti onnistumme saamaan lisää jostain.”
Puuvillakankaasta eikä pölynimuripussista
Piilaakson ompelukerho valmistaa kasvosuojuksia lähinnä puuvillakankaasta, sillä niiden pitää kestää pesua kuumassa.
Asiantuntijat ovat varoittaneet, ettei imurin pölypusseja saa käyttää maskeissa, vaikka niitä on paikoin suositeltu. Materiaali sisältää kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia hengitettynä, mikäli maski on kasvoilla pitkään.
Lähdesmäki oli ehtinyt maaliskuussa hankkia verkkokaupasta kangasmaskin sisään laitettavaksi tarkoitettua suodatinkangasta. Nyt sekin on loppunut, eikä kuminauhojakaan saa ennen toukokuun loppua.
Suurin osa marimekkomaskeista syntyy suorakaiteen muotoisena, mutta Lähdesmäki suosii kuonokoppamallia.
Mallia ja kuosia tärkeämpää on kuitenkin auttaminen.
Olemme kaikki yhdessä tässä tilanteessa, naiset sanovat.
PS. anteeksi toimitus, pitkä lainaus, mutta asia on tärkeä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
’Suomi oli Euroopan suojavarustebisneksen huipulla. Vaasan tehtaat siirtyivät kuitenkin amerikkalaisomistukseen, kun Scott Technologies osti Kemira Safetyn vuonna 2000. Valtio omisti tuolloin Kemirasta 48,6 prosenttia.
Amerikkalaiset omistajat ajoivat Vaasan tehtaan toiminnan alas vuosien 2013–2014 aikana ja oveen lyötiin lappu lopullisesti vuonna 2015. Mutta miten kaikki tapahtui?’
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/33b9707c-d0fc-4404-abe9-ad249537f849?fbclid=IwAR0f9xq912xYRzvD0Aoal8CuFFrWC5Vxbz78uSfYaR12hauTS3utnupG90Q
Ilmoita asiaton viesti
Noin sivuhuomiona, kannattaisi käydä kurkkaamassa mitä THL:n johtaja Tervahauta kommentoi maskeista tunti sitten Twitterissä.
Olisiko seuraava askel se, että poliittinen koneisto vihdoin ja viimein heräisi, ja pakottaisi ihmiset toimimaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tomi, kerrotko meille muillekin, mitä siellä Twitterissä asiasta oli?
Ilmoita asiaton viesti
Tomi, tätäkö tarkoitit? Ks. alla:
https://naistenvalmiusliitto.fi/ajankohtaista/kasvomaskin-ompelu-ja-kayttoohje/
Ilmoita asiaton viesti
Tervahaudan Twitter-tili löytyy vaikka googlella hakemalla, ja sitä voi lukea vaikkei olisikaan kirjautunut. Kyseessä on hänen 10 huhtikuuta aloittamansa Twitter-ketju, johon on tänään kommentoinut.
En lähde referoimaan, ettei joku palstan vakituisista pilkunn… pääse viemään keskustelua sivuraiteelle.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006473108.html
Nyt HS on löytänyt tiedon Hakolan ja Harjulan vapauttamisista HVK:n johtoryhmä -tehtävistään.
Mielenkiintoinen ilmaus – vapauttanut tehtävistään!
Katsotaan, pääsevätkö takaisin tehtäviinsä!
Ilmoita asiaton viesti
Löysin vähän asiaa näistä suojamaskeista. Ja paljon muustakin:
”Jokaisen kannattaa nyt miettiä omia toimiaan. Sosiaalinen eristäminen kannattaa nyt heti toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti: jos pinnistelemme 2–3 viikkoa, voidaan tätä purkaa. Ulkona hanskat kädessä ja kaulaliina suun edessä on turvallista liikkua porukassakin, jos on terve. Jos on sairas, kannattaa eristäytyä ja hakeutua hoitoon ohjeiden mukaan. Terveiden tulee auttaa sairaiden selviämistä ja erityisesti niiden, joilla on riskitekijöitä kannattaa oman sairastamisensa helpottamiseksi tehdä kaikki voitava, lopetettava tupakointi, nikotiinivalmisteiden käyttö, suolaa on syytä vähentää ja verenpainekuormaa alentaa, D-vitamiinisubstituutiosta kannattaa huolehtia.
Käsien pesu on itsestään selvä asia jo kaikille, mutta sen lisäksi kannattaa desinfioida käsiä alkoholipitoisella huuhteella ja huolehtia käsien rasvauksesta ja kunnosta, kynnet kannattaa pitää ultralyhyinä ja kasvojen koskettamista tulee välttää, yhteisissä tiloissa liikkuessaan kannattaa käyttää hanskoja.
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä toimenpiteenä tulisi meidän kaikkien alkaa nyt käyttää kasvosuojaimia. Virus käytännössä leviää ylähengitysteiden kautta joko kosketuksien tai pisaroiden välityksellä. Molemmat voidaan lopettaa käyttämällä mitä tahansa kasvosuojainta. Suojain suojelee erityisesti muita, ei meitä itseämme. Haastan kaikki, joilla on ompelukone tekemään erilaisia suojaimia, ohjeita löytyy netistä valtavasti. Eri vahvuisilla kankailla voidaan vaikuttaa ilmanvirtauksen määrään. Suojaimeksi käy putkilo, lappu, mikä tahansa järjestely, jolla pisarointi ja sierainten ja suun koskettelu estetään. Visiiri on yksi keino, tosin kömpelö. Voisivatko opettajat tehdä tästä käsityöprojektin ja mummot ja äidit ja ompelukonetaitoiset isät ja muutkin tyypit ottaa ompelukoneet kaapista?”
https://www.oulu.fi/ltk/tie-ulos-covid-kriisist%C3%A4?fbclid=IwAR1M1vun2fpq572_65Rbp4mnw0I-nXTgcs9-Ps8XvgWoDnPjyQaNGiH9Prs
Ilmoita asiaton viesti