Myyttinen Mannerheim

Vanha väite on koirasta, johon kalikka kalahtaa on saanut uuden muodon. Nyt koira älähtää vaikkei ole edes kalahtanut. Myyttinen Mannerheim? Kuka sellaista suustaan päästää. Uuden elokuvan tuottaja Lyytinen tietysti.

Mannerheimin myytti on sinällään myytti ei Mannerheim itse. Tuskin kenestäkään historiamme henkilöstä on yhtä paljon dokumentoitua tietoa kerätty kuin hänestä. Omat muistelmat tottakai ja sitten lukemattomat elämänkerrat, ansiokkaasti kirjoitetut. Puhumattakaan muiden historijoitsijoiden, elämänkerta kirjoittajien juttuja, joissa Mannerheim on suuressa roolissa ko. kirjoittajan elämässä. Näitä on paljon. On se kumma, jos tuosta valtavasta materiaalista ei voi rakentaa totuudenmukaista kuvaa ko. herran elämästä.

Omasta kotikirjastostani löytyy kymmenittäin teoksia, joiden avulla olen voinut luoda suhteellisen oikean kuvan marsalkasta. Käsittääkseni monet minua asiantuntevammat henkilöt ovat samoilla linjoilla. Mannerheimin elämä oli tottakai poikkeuksellinen, vaan ei mitenkään erikoinen verrattuna moneen muuhun suurmieheen.

Lyytinen on pahasti pihalla lausunnoillaan. Onko elokuvan tarkoitus tuoda esille uusia asioita Mannerheimin elämästä uudenlaisen tulkintatavan avulla. Näin sen käsitin. Voin jo nyt sanoa, että pieleen meni. Keinot tuoda ”uusi näkökulma” kenialaisittain on huvittavuudessaan omaa luokkaansa.

Hommassa haisee rahastus. Kuten toisen blogistin jutussa jo totesin. Olisi kiva päästä kuittitasolla kiinni koko projektin kirjanpitoon. Kysymys ei ole siitä, mihin rahaa on palanut vaan siitä, miten sitä on jaettu? Voi olla että höyhentyynyt ja terva loppuvat kaupoista ennenkuin tämä juttuu unohtuu sinne mihin se kuuluukin.

 

AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu