Myyttinen Mannerheim
Vanha väite on koirasta, johon kalikka kalahtaa on saanut uuden muodon. Nyt koira älähtää vaikkei ole edes kalahtanut. Myyttinen Mannerheim? Kuka sellaista suustaan päästää. Uuden elokuvan tuottaja Lyytinen tietysti.
Mannerheimin myytti on sinällään myytti ei Mannerheim itse. Tuskin kenestäkään historiamme henkilöstä on yhtä paljon dokumentoitua tietoa kerätty kuin hänestä. Omat muistelmat tottakai ja sitten lukemattomat elämänkerrat, ansiokkaasti kirjoitetut. Puhumattakaan muiden historijoitsijoiden, elämänkerta kirjoittajien juttuja, joissa Mannerheim on suuressa roolissa ko. kirjoittajan elämässä. Näitä on paljon. On se kumma, jos tuosta valtavasta materiaalista ei voi rakentaa totuudenmukaista kuvaa ko. herran elämästä.
Omasta kotikirjastostani löytyy kymmenittäin teoksia, joiden avulla olen voinut luoda suhteellisen oikean kuvan marsalkasta. Käsittääkseni monet minua asiantuntevammat henkilöt ovat samoilla linjoilla. Mannerheimin elämä oli tottakai poikkeuksellinen, vaan ei mitenkään erikoinen verrattuna moneen muuhun suurmieheen.
Lyytinen on pahasti pihalla lausunnoillaan. Onko elokuvan tarkoitus tuoda esille uusia asioita Mannerheimin elämästä uudenlaisen tulkintatavan avulla. Näin sen käsitin. Voin jo nyt sanoa, että pieleen meni. Keinot tuoda ”uusi näkökulma” kenialaisittain on huvittavuudessaan omaa luokkaansa.
Hommassa haisee rahastus. Kuten toisen blogistin jutussa jo totesin. Olisi kiva päästä kuittitasolla kiinni koko projektin kirjanpitoon. Kysymys ei ole siitä, mihin rahaa on palanut vaan siitä, miten sitä on jaettu? Voi olla että höyhentyynyt ja terva loppuvat kaupoista ennenkuin tämä juttuu unohtuu sinne mihin se kuuluukin.
On se hienoa päästä maksamaan YLE-veroa ensivuoden alusta. Todella upeeta, ellei jopa FANTASTISTA!
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen suuresti, miksi YLE ei antanut kenialaisten tehdä myös Marski-elokuvan teon dokumentointia, ja YLE olisi dokumentoinut sitten dokumentoinnin dokumentoinnin, jjolloin yleläiset olisivat voineet viettää vielä ylimääräisen riemulomaviikon ja saaneet siitä täyttä palkkaa kaikilla etuisuuksilla?
Ilmoita asiaton viesti
Te AB kiteytätte ajatukseni.
Me kaikki asiaanperehtyneet tiedämme, että Lyytinen on erittäin merkillinen laatiessaan näin sekopäisen projektin.
Ihmettelen, kuka sen on hyväksynyt ja siunannut YLE:ssa.
Hallintoneuvoston jäsen Tossavainen sanoo, ettei voi vaikuttaa.
Miksi sitten hän otti mokoman kädettömän tehtävän?
Mihin hallintoneuvoston jäsen vaikuttaa, jos ei tähän asiaan, joka koskettaa miljoonia suomalaisia? Kokousten kahvipulliinko? Ja ehkä palkkioihin?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä näin. Kuten ylempänä totesin, taitaa monella olla yöunet vähissä lähiviikkoina.
Ilmoita asiaton viesti
Itse pidän koko tilanteen traagi-koomisimpana puolena sitä, että joukko kenialaisia on saanut käsittääkseni 20 000 euron budjetilla aikaiseksi sen minkä kanssa Solar-films on tuhertanut vuosikausia. Ihmettelen suuresti miksi suomalaiset itse eivät ole saaneet Marskin elämästä kertovaa elokuva-eeposta aikaiseksi. Ei ainakaan minun tietääkseni.
Pahoin pelkään että jos ja kun kyseinen leffa vihdoin saadaan purkkiin tulee se olemaan puuduttavaa Marski-myytin hehkutusta, vaikka miehen elämässä olisi muutakin mielenkiintoista kerrottavaa kuin hänen elämänsä kaksi viimeistä vuosikymmentä niin vaihe rikkaita ja Suomen historialle merkityksekkäitä kuin ne olivatkin.
Itseäni kiehtoisi nähdä tarina siitä miten villistä köyhtyneen aristokraatti perheen pojasta kasvoi kypsä ja viisas valtiomies, joka luotsasi valtion, jonka ulkopuolella hän oli viettänyt suurimman osan elämästään, vaikeiden aikojen läpi. Mannerheimin Keski-Aasian matkasta yksinään saisi kiehtovan elokuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Sori myöhäinen vastaus. Totta on, että pelkästään hänen matkoistaan tai kartoitus/tiedustelureissuista saisi oivan elokuvan. Aineisto ja muistiinpanot ovat erittäin laajat. Unohtaa ei myöskään voi ns. siviilielämän vaiheita. Niistäkin riittää aineistoa.
En tiedä miksi Solar ei rahoja saanut kasaan. Varmaa on kuitenkin se, että kunnolla tehty lähes tosipohjainen (ei kokeileva) elokuva herrasta maksaa maltaita.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin että Marski-leffan perusongelma ei ole rahoituksen löytämisessä, vaan ongelmat ovat enemmän luovalla puolella. Koska Carl Gustaf:in elämästä on järisyttävä määrä materiaalia uskoisin että tarinan nivominen edes 3 tuntiin on valtava haaste.
Mitä osaa Mannerheimin elämästä halutaan painottaa? Suomen markkinoille turvallisin lähestymistapa olisi tehdä Marski-myyttejä ylistävä Talvi- ja Jatkosota eepos. Kansainvälisesti tälläinen elokuva tuskin tulee menestymään, koska tarinan taustat ovat muulle maailmalle suht tuntemattomat. Kansainvälisesti paremmin saattaisi menestyä elokuva joka kertoo universaalimpi tarina Mannerheimista ihmisenä, jonka elämän vaiheisiin voisi samaistua, jolloin hänen nuoruudestaan saisi ehkä parempaa lähdemateriaalia.
Ilmoita asiaton viesti