Yritysjohtajien ammatitaito

Toivottavasti kukaan ei ota hernettä nenään ja pidä sepitelmääni minään koko totuunena tai yleistävänä. Silti on pakko kirjoitta ylös ajatukseni siitä, miten elinkeino elämässä jo vuosien ajan on suhtauduttu ns. markkinatilanteeseen. Tappiona pidetään sitä, jos edelleisvuoden 800 miljoonan liikevoitto tipahtaa tänä vuonna puoleen. Kauheaa, katastrofi nyt menee huonosti. Mitä miettii yritysjohto ensimmäiseksi? Säästetään juoksevissa kuluissa, helppoa ja kätevä tapa saada osakkaat tyytyväiseksi kun irtisanomiset alkavat. Vaan onko se oikea tie?

Suuyrityksellä on tuhansia insinöörejä, sadoittain vientikaupan asiantuntijoita, ohjelmisto-osaajia, patentteja. Miksi tätä aivokapasiteettia ei hyödynnetä visioimaan kokonaan uusia näköaloja siitä, mitä tulevaisuudessa pitäisi tehdä. Jos perinteisen tuotteen tulevaisuuden markkinat näyttävät huonoilta pitää tilalle kehittää jotain muuta. Äärimmäisessä tapauksessa hyödyntää olemassa olevaa tietotaitoa kokonaan uusilla tuotealoilla. Ei se niin mahdotonta ole. Maailmalta löytyy hyviä esimerkkejä innovaatiosta, jotka on kehitetty alunperin ihan eri tarkoitukseen. Joku valopää sitten kekkaa, että hei tuotahan voisi pikkuisen tuunattuna soveltaa myös tähän.

Ovatko (siis osa) suuryritysten johtajista sitten kyvyttömiä hoitamaan tehtäviään. Väitän, että kyllä ovat. Lomautukset ovat  usein välttämättöimiä. Se on selvää. Irtisanomiset ovat johdon vika ja osoitus siitä, että yritystä ei ole hoidettu kunnolla ja heiltä puuttuu luova visiointi tulevaisuudesta. Aletaan säästämään kun pitäisi satsata. Yhtä hyvin voidaan laittaa lappu luukulle heti eikä kitua vuosia.

”Paperikoneiden markkinat ovat pienentyneet paperin kulutuksen vähentyessä”. Tosi fiksu päätelmä.

AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu