Palvelusetelit valuuttana.

Puhina palveluseteleistä  on tosi mielenkiintoista seurattavaa. Mikä se sellainen palveluseteli oikeasti on ja mitä sillä saa? Kyllä se rahaa, massia, fyrkkaa aidosti tuntuu olevan. Sillä ostetaan tuotteita.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että näitä tuotteita voi asiakas ostaa kahdelta toimijalta yksityiseltä tai julkiselta. Tavara on sama mutta, mutta toisella alalla olevalla toimijalla on rasite. Rasite siitä kun pitäisi tuottaa voittoa josta jakaa osinkoja ja muutakin kivaa.  Julkisella ei näitä rasitteita ole,  voi rauhassa toimia ilman, että yhtiökokous vaatisi johdon päätä vadille kun sijoitus ei tuota tarpeeksi.

Onhan se epäreilua.  Vetoaminen markkinatalouden lainalaisuuksiin ja siihen, että se luo itsessään tehokkuutta oli aiemmin se kova juttu. Tästä ei enää niin hirveää mölinää pidetä. Päinvastoin yksityisen puolen suurin huoli lienee miten kilpailija joka ei suostu kilpailemaan saadaan samaan ruotuun. 

Helpoin tapa on tietysti nostaa hintoja Jos rutiinileikkauksen omakustannus hinta on vaikkapa 800 palveluseteliä joka riittää julkiselle. Yksityinen ei tähän tietenkään pysty, On tuo rasite ja tuottoa pitää saada. Hinnan pitäisi olla 1400, jotta kurssi olisi oikea. Hienoin, helpoin ja reiluin tapa olisi tietysti se, että julkisen puolen seteli olisi myös tuo 1400. Hölmö ajatus ja eihän kukaan tosissaan sitä ota, eihän. Kuka tällaista nyt haluaisi

Kuluttajan kannalta on em. tapauksessa yksi hailee minkä oven avaa setelitukko taskussaa. Veronmaksajan kannalta tilanne onkin sitten toinen. Ihannetilanne kuluttajalle kansalaiselle olisi tietysti se, että saisi tuon 1400 ja julkinen operoi 800:lla. Erotuksen voisi sitten käyttää vaikkapa kantakapakassa tai maksaa vapaan markkintalouden periaatteen mukaan yksityiselle.  Samalla se loisi aidon kilpailutilanteen. Operaation tarvitsija voisi kilpailuttaa palveluntarjoajat.

Innolla odotan Kokoomuksen seuraavaa siirtoa aiheen ympäriltä. Henkilökohtainen ajatukseni on, että nyt pitäisi viheltää peli poikki ja miettiä uudestaa. Materiaalia sote uudistuksen hyödyistä ja haitoista on kertynyt. Hyödynnetään tähän asti kertynyttä tietoa ja siirretään koko sote uudistus muutaman vuoden päähän. Liian iso asia ja höntyily, kiirehtiminen ei missään nimessä sitä paranna.

 

 

AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu