EVAn analyysi sote palvelujen sokeista pisteistä
EVAn julkaisema analyysi kertoo karulla tavalla siitä, miten sote peliä pelataan yksityisten, valinnan vapautta ajavien piirien taholta. Siinä todetaan, että yksityinen sektori on epäedullisessa asemassa verrattuna julkiseen. Esille tuodaan kolme teesiä epätasapuolinen valvonta, tietosuojalain kaksoistandardi ja turha raportointi tappaa kilpailun.
Analyysi ei sinällään ole erikoinen. Tilaajan toive ja kädenjälki paistaa sen verran elävästi läpi. Toki täytyy myöntää ja kun sitä lukee, niin propagandallinen painotus on loistavasti toteutettu.
Anaalyysissä manitaan kolme epäterveellistä kipupistettä, nuo yllämainitut. Haittaavat liiketoimintaa ja luovat epäedullisen kilpailutilanteen julkisen ja yksityisen sektorin välille. Aivan yhtä hyvin voidaan ajatella, että näihän se juuri pitää ollakkin. Onko niin vaikea ymmärtää, että näillä kahdella toimijalla on jo lähtökohtaisesti erilainen tausta. Terveys- ja hyvivointipalvelut ovat luonnollinen osa hyvivointiyhteiskuntaa. Ne eivät ole liiketoimintaa.
Tottakai yksityinen sektori saa ja pitääkin olla mukana toimijana, mutta ei millä tahansa ehdoilla. EVAn analyysi on kaikkea muuta kuin terveen liiketoiminnan mukainen. Parkumista lähinnä. Veronmaksajien ja kokonaisen yhteiskunnan varojen sosialisointi tekemällä "pisnestä" sote alalla….siitähän lienee kysymys. Tarkoitan vai sitä, jos haluaa rohmuta yhteisestä kukkarostamme näin isossa asiassa, täytyy myös hyväksyä, että maksajalla on myös oikeus asettaa ehtoja.
Ai niin ohessa linkki. https://www.eva.fi/blog/2018/11/20/nain-saantely-k…
Ilmoita asiaton viesti
Olihan tuokin erikoista kun julkisilta sairaaloilta vietiin oikeus leikata potilaita jos ei ollut jatkuvaa päivytystä mutta yksityiset sairaalat saisivat leikata vaikka ei olisi päivystystä. Kaikin tavoin näyttää että julkiset toiminnot halutaan siirtää yksityisille ja valtio maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
EVA unohtaa kokonaan syyt, miksi raportointivelvotteita vaadittiin. Yksi merkittävimmistä oli, että rahat eivät erilaisten konserniveloitusten yms kautta valu ulkomaille.
EVA puhuu kohtuuttomasta rasitteesta raportoinnilla. Finnawtchin mukaan raportointivelvoitteet ovat edelleen liian kevyet eivätkä oikeasti estä veronkiertoa: ”Sote-yritysten veroraportoinnissa näkyy etujärjestöjen kädenjälki”
https://www.finnwatch.org/fi/blogi/538-sote-yritys…
EVA tekee sitä, mitä etujärjestöltä voi odottaakin. Unohtaa sopivasti ja kertoo vain osatotuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä samaan sijoittajasalkkuun voi kuulua lisäksi laitevalmistajia ja pahimmillaan lääketehtaita.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus on parhaansa mukaan yrittänyt saada yritykset julkisen terveydenhuollon kanssa samalle viivalle. Käytännössä se tarkoittaa, ettei julkinen saisi käyttää kaikkia mahdollisia etujaan. Yritysten kannalta hallituksen asenne on tietenkin hyvä, koska muuten ne jäisivät pelkästään ns. eliittiväestön palvelijoiksi. Tarkoitan tällä, että jos on tarpeeksi varakas, voi itse ohjata millaista terveydenhoitoa hän saa riippumatta siitä onko se lääketieteellisesti perusteltua vai ei.
Erityisen selkeä esimerkki julkisen puolen potentiaalista hyödyntää etujaan olisi koko terveydenhuollon – siis sekä hoidon että reseptilääkkeiden – siirtäminen maksettaviksi verotuksen kautta. Näin päästäisiin irti laskutus- ja korvausbyrokratiasta, joiden kustannukset voitaisiin käyttää terveydenhuoltoon. Säästyneellä rahalla saataisiin jonot poistettua ja vielä paljon muutakin.
Hallituksen tavoitteena on liiketoiminnan lisääminen, mutta terveydenhuollossa tavoitteen pitäisi olla järjestelmän yksinkertaistaminen (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote). Nämä kaksi asiaa eivät luonnollisesti sovi mitenkään yhteen. Hyvä esimerkki itsetarkoituksellisesta liiketoiminnasta on reseptilääkkeiden jakelu. Pitkä ketju ja jatkuvien pientoimitusten virta kasvattavat lääkkeiden hinnat ainakin kaksinkertaisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sote-vertailuna vaikkapa kotona syöminen. Sehän vie tuloja yksityiseltä ruokabisnekseltä. Samoin kotona siivoaminen pitäisi kieltää, koska se kilpailee yksityisen siivousalan kanssa. Entäs auton pesu itse.
Pyöräily ja kävely rokottavat joukkoliikennettä ja takseja. Ruohonleikkurit ovat varmaan jossain joskus satuttaneet jotain. Ainakin joku heinäsirkka on saattanut saada siipeensä. Niistä pitää tehdä luvanvaraiset tosi tiukoilla ehdoilla.
Mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan on. Kielletään vaan kaikki omatoiminen tekeminen sote-hengessä.
Ilmoita asiaton viesti