Ratkaisu hoitajapulaan

Hoitajamitoitus 0,7% lienee taputeltu ja päätetty toteuttaa. Ongelmaksi on noussut  hoitajien puute ja syystä.  Ratkaisu voisi löytyä henkilökohtaisen avustajatoiminnan kautta. Maassamme toimii jo tuhansia henkilöitä tässä työssä osa-aikaisina tai täyspäisinä.  Vuosia alalla olleet ovat riittävän päteviä, tietyin rajoittein, toimimaan myös hoivakodeissa. Väittäisin erittäin päteviä. 

Vuorokausi hoivakodissa on useiden tapahtumien summa. On aamu- ja iltaruuhkaa, ruokailua, ulkonakin pitäisi käyttää. Erikoistilanne yöllä voi olla painajainen.  Ei näihin tehtäviin aina hoitajan pätevyyttä tarvita. Osaavia työntekijöitä sitäkin enemmän. Avustajilla on kokemusta erilaisista nostolaitteista, apuvälineistä jne.  Ajatellaan vaikka ruuhkahuippuja. Pari avustajaa aamulla ja illalla takaa sen, ettei hoidettava odota tuntikausia aamupuuroa tai sen jälkeistä ulkoilua.  Varsinaiset hoitajat saavat rauhassa tehdä sen mihin ovat päteviä esim. lääkejakelun. Yövuorotkin voivat hoitua yhdellä pätevyyden omaavalla ja parilla kokeneella avustajalla.

Päättäjä, joka näitä rivejä kuikuilet,  perehdy avustajatoimintaan. Avustajia välittävät paitsi työvoimatoimistot myös yksityiset rekrytointifirmat. Nämä eivät välttämättä ole päteviä. Parasta apua saat  kun otat yhteyttä organisaatioon joka on paneutunut avustajien välitykseen. Esim. Avustajakeskus Turussa  joka tekee monipuolista työtä asian tiimoilta. 

Avustajatoiminta ei sellaisenaan  taivu täyttämään hoivakotien tarpeita. Sitä on viilattava, mutta sinällään oivallinen käyttöalusta, kuten Linux josta on hyvä rakentaa. Ensiksi toki laki mitoituksesta on toteutettava. Peruskysymys lienee tarkoittaako 0,7% sitä että kaikilla olisi hoitajan pätevyys tai riittääkö kun paikalla edellisen lisäksi on muuten päteviä työntekijöitä. 

AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu