Hallitusneuvottelut. Miten niin vaikeaa?

Tuli luetuksi Jukka Relanderin blogi meneillään olevista hallitusneuvotteluista. Ihan asiaa ei siinä mitään. Jokin jäi kaivelemaan mieltäni.

”Ikävintä tässä on se, että yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaan en saa sanoa siitä mitään. Paitsi nyt ehkä sen, että keskustelemme hyvässä hengessä, ilmapiiri on avoin, ja tuotaaa… kyllä se tästä.” Kirjoitti Relander. Silloin jysähti. Miksi helkkarissa pitää olla näin? Miksi ei puhuta avoimesti siitä missä juuri nyt mennään. Käännetään asia päinvastoin. Nykyinen poliittinen tilanne vaatii, että hallitusneuvotteluiden on kestettävä vähintään kuusi kuukautta. Sitä ennen ei hallitusta saa muodostaa. Kansalaisten on tarkkaan tiedettävä missä mennään ja minkälaisia komprommisseja luodaan. Heillä pitää olla oikeus vaikuttaa myös varsinaiseen hallituksen muodostumiseen. Okei, kansa antoi eduskuntavaaleissa mandaatin. Näin se on ymmärrettävä. Minkälaisen?  Ennen vai jälkeen vaalien? Minkälaisten kompromissien, rajojen suhteen.

200 kansanedustajaa on jo valittu, hyvä niin. 12-15:sta ministeriä ei ole valittu, ehkä vielä parempi. Sen verran turhia aikaisemmissa hallituksissa on ollut. Ennen uuden hallituksen muodostamista, ratkaisevissa kysymyksissä voisi tulla mieleen vaikkapa kansan äänestys. Juu tai ei. Toinen vaihto voisi olla, että nyt valitut edustajat jalkautuisivat uudestaan ja haistelisivat ja maistelisivat kannattajiensa mielipiteitä kompromissien suhteen. Sinänsä se ei ole demokraattista. Vilkkaus äänestää jää aika vaisuksi ja niiden ehdokkaiden, joiden silmissä ministerinsalkku vilkkuu. No se siitä. Silti ajatus, että kansa pääsee vaikuttamaan myös todellisiin hallitusneuvotteluihin on mielestäni aika kiehtova.

Tuleeko maa sitten toimeen puolisen vuotta ilman toimivaa hallitusta? Kyllä tulee. Ei se hallitus niin toimiva ollut puoli vuotta ennen vaalejakaan. Kaksinkertainen äänestys ensiksi eduskuntavaalit ja sitten vaalit hallitusohjelmasta. Tulevaisuus tämän mallin kanssa on aika kaoottinen. Olen aina inhonnut jopa vihannut kahta sanaa ”ei käy”, yhteyksissä, joissa olen ehdottanut jotain, jopa asioissa joissa olen ollut väärässä. Toivottavasti joku kirjoittaa perustellen siitä miksi olen väärässä

Loppukevennyksenä. Toki hallitusneuvottelijat toimivat pelkällä peruspäivärahalla ja omat eväät mukana.

AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu