Elvytyspaketti ja sen ymmärtäminen kansanomaisesti

Täällä Usarissa ollaan hyvinkin tietoisia siitä mitä elvytyspaketti tarkoittaa. Olen huomannut, että monille se ei kuitenkaan ole auennut. Siispä tarjoan seuraavassa oman ja ihmisläheisemmän version tarinan muodossa.

Jarppa ja Lilli ostivat omakotitalon 12v sitten. Ei se mikään loistokas ole 1960 alussa rakennettu pienehkö yksikerroksinen rakennus ja pihan perällä erillinen pihamökki. Tontti on kuitenkin suuri ja hyvin hoidettua ruohokenttää riittää ja puustoa. Kaikenkaikkiaan hyvä ostos joka on saanut todellista lisäarvoa erilaisten viihtyvyyteen tarkoitettujen investointien myötä.

Yllättäen on tullut ongelmia. Jo kertaalleen korjattu öljylämmitys on alkanut reistailemaan ja vaati pikaisia toimenpiteitä. Ei siinä mitään Lilli ja Jarppa ajattelivat. Olisiko jo aika vaihtaa maalämpöön. Lainaa kuitenkin tarvitaan ja samalla sitä voisi ottaa sen verran lisää, että saataisiin autokatos muutettua lämpimäksi talliksi. Talosta oli maksettu jo 60% joten luulisi riittävän vakuudeksi lisälainalle.

Lilli ja Jarppa menivät pankkiin seuraavana päivänä. Uusi pankinjohtaja oli hyvin myönteinen. Kertoi kuitenkin, että heillä on uusi käytäntö lainan myöntämiselle. Laina niputetaan parinkymmenen muun hakijan kanssa yhteen. Pankinjohtaja vuolaasti selitti ”tuotteen” hyviä puolia. Vastuu  jakautui tasapuolisesti kaikille ja samaten hoitokulut. Yhteisvastuu on kuulemma päivän sana ja sillä saavutetaan monia merkittäviä etuja…….

Lilli ja Jarppa olivat innoissaan ja allekirjoittivat paperit saman tien. Aamuyöstä Jarppa alkoi  kieriskellä sängyssään. Jokin kalvoi ja pahasti. Uni ei tullut ja otsaan nousi kylmä hiki. Jokin mätti mutta mikä? Jarppa meni keittiöön ja luki lainapaperit uudelleen. Hmmm…..hetkinen koko lainapotti jaettuna 20:llä. Kauhukseen Jarppa totesi luvun olevan lähes nelinkertainen heidän tarvitsemaan summaan nähden. Nyt ei ollut enää otsa märkä, vaan koko selkä kastui kuin rankkasateella. Mutta eihän sisällä voi sataa. Se mikä kastelee selän ei voi olla vettä….

Että sillain. Suosittelen etsimään Youtubesta Hectorin suomenkielisen version laulusta American Pie. Nimeltään Suomi neito. Se alkaa jotenkin näin ”Hei, hei Suomineitonen hei paljon siedät vaikka tiedät ketkä neitsyytes vei.”

AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu