Hiljainen kansa

Ajelimme vaimon kanssa Lapista etelään, 10 vuotta sitten. Vähän ennen Suomussalmea Kainuussa näimme jotain outoa pellolla. Pitihän sitä pysähtyä ja ottaa selvää mistä  on kysymys? Hiljainen kansa on Taideteos  isolla Teellä.

 

 

Hiljainen Kansa – Suomussalmi

suomussalmi.fi
Vaimoni kierteli hahmojen joukossa yhtä hiljaisena kuin nekin. Itse istuin penkillä ja mietin. Mikään Hiljaisessa kansassa ei osoittanut selvää kohdetta, asiaa johon tekijä haluaisi kiinnittää huomion. Käänsin Neonin nokan kohti Suomussalmea. Seuraavana päivänä odotti käynti Raatteentielle. Yleensä puhelias vaimoni oli aika vaitonainen. Muisteli omaa lapsuttaan ja nuoruuttaan NL:n aikaisessa Eestissä ja ehkä niitä yksinäisiä vanhuksia, joiden elämään itsenäistyminen ei tuonut mitään muutosta. Nuo hiljaiset olivat kärsineet karhun käpälän alla eniten. Itselleni tuli mieleen valokuvat kasvaneista leipäjonoista. Epäkohta jota ei vieläkään ole ratkaistu.
Kannattaa lukea juttu ylen uutissivuilta
https://yle.fi/uutiset/3-12152217
Otsikossa painotetaan koronan osuutta, mutta sehän ei ole totta. Ruokaa on jonotettu jo ennen vuosituhannen vaihetta. Ison laman jälkeen siitä tuli pysyvä ilmiö maassamme. Asian eteen ei vieläkään ole tehty mitään. En ole pettynyt vaan hiljainen raivo voisi paremmin kuvailla tunnetilaani.
Miten on mahdollista, että maamme päättäjät eivät tätä kansallista häpeää ole pystyneet korjaamaan. Eivätkö he tajua, että kansalaiset näkevät aidosti nälkää. Mikään puolue ei ole syytön, kaikki ne ovat vastuussa tilanteessa. Vapautusta ei myöskään saa STM:n korkeat virkahenkilöt ja päättäjät Kelassa. Juuri heillä olisi mahdollisuus lähestyä poliittisia päättäjiämme ja vaatia tekoja asiantilan korjaamiseksi. Mutta ei. Kuin hiirulaiset kelan johto uinuu koloissaan. Toivotonta sakkia.
Jos joku ajattelee, että nyt Brusilla keittää yli. Piru vie niin keittääkin. En voi millään pitää maatamme hyvinvointiyhteiskuntana, kun tilanne on tämä. Hulluinta on se, että asia voitaisiin korjata nopeasti ja helposti. Silti…..no en voi ymmärtää.
Raatteentien museon vieressä on myös teos/muistomerkki, jossa on tuhansia kiviä aseteltu ikuisesti  hiljaisuuteen vaipuneen kansanosan muistoksi.
AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu