Jaahas, yksityiset terveys- ja hoivapalveluiden järjestäjät ovat vaikeuksissa

Hesarissa ja Iltasanomissa oli aiheesta artikkelit. Kannattaa lukea myös rivien välistä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009211480.htm

https://www.hs.fi/talous/art-2000009212444.html?

Hesarin juttu näkyy kopioimalla osoite ja hakukoneen kautta. Joka tapauksessa yksityisten terveysyritysten ulostulot ovat tosi hämmentävää luettavaa.

Ville Ilhon Terveystalon TJ:n mukaan ”Julkisen terveydenhuollon ruuhkat ovat lisänneet selvästi yksityisten palveluiden kysyntää. Juuri nyt kysyntä meidän palveluille on liiankin kovaa, emmekä pysty vastaamaan siihen täysin. Meillä on pula varsinkin lääkäreistä”.

Yrityksen kannattavuus on siis laskenut kun kysyntä on lisääntynyt. Vaikka miten veivaisi, en ymmärrä logiikkaa. Tulos laskee kun kysyntä on kasvanut???? Samalla hän ajattelemattomuuttaan paljastaa sen tosiasian, mistä puhuttiin jo viime kierroksella eli siitä, miten yksityiset  kahmivat rusinoita pullasta alalta.

”Lisäksi kysyntä oli Terveystalon kannalta vääränlaista. Asiakkaiden hoitoketjut jäivät lyhyiksi ja diagnostiikka­palveluiden käyttö jäi verrattain vähäiseksi. Terveysyhtiöt tekevät usein suuren osan tuloksestaan laboratoriossa ja muilla diagnostiikka­palveluilla, kuten magneetti­kuvauksilla.”  Kertoo Ilho ja jatkaa, että yritys on aloittanut mittavat toimenpiteet kulujen vähentämiseksi, 50 miljoonaa.

Hyvä näin, koska ainoa mistä voi vähentää on purkamalla hallintohimmeleitä eli samaa mitä pitäisi julkisen puolenkin palveluissa tehdä. Satsata tuotekehittelyyn ja tuotantoon. Perusjuttuihin.

Toisaalta nämä lausunnot todistavat sen, kunka vaarallisen syvälle nämä yritykset ovat integroituneet yhteiskuntamme peruspalveluihin. Poliittiset päättäjät, virkahenkilöt ovat antaneet sen tapahtua, koska se on ilmeisen helppo tapa olla kantamatta vastuuta. Jotain on vinksallaan. Julkisia palveluja arvostellaan hitaudesta, jonoista jne. Yksityiset ottavat pakkia, kun porukka jonottaa palveluihin, sellaisiin joista ei saa riittävää katetta omistajille kun lähetteet kalliisiin ja kannattaviin labra ja magneettikuvauksiin eivät tuo kassavirtaa julkisista varoista. Tästähän on kysymys.

Vanhusten hoiva”pisness” on yllättävää kyllä, vielä enemmän vaikeuksissa. Yritysten edunvalvojan Halin hoivajohtajan Arja Laitisen mielestä ja tutkimusten mukaan Kuntien hoivapalvelut maksavat 180 ecua per kärsä per vuorokausi?????. Yksityisellä vain 150€:a. Tottakai Hali jo toimenkuvansa mukaan haluaa korostaa hintaeroa. Olen aiemmin arvostellut yksityisiä isoja palvelun tuottajia ja aiheesta. Mielipiteeni perustuu kokemukseen ja siihen, että olen ollut työni puolesta tilanteessa, jossa olen nähnyt kuinka esim. Mehiläisen hoivapalvelu eroaa julkisesta.

Kysymys ei saa olla kolmenkympin erosta, vaan siitä mitä erolla saa. Ero on valtava ja enemmän kuin tuo 30€:a julkisen hyväksi. Eikö me mitään ole opittu. Kattotaan nyt mitä nämä uudet kuviot saavat aikaan. Pahaa pelkään ettei mitään, jotkut onnelliset saavat hyvän julkisen palvelun ja toiset laitetaan vain johonkin. Minkäänlaista vertailua en ole palveluiden laadusta nähnyt ja se on oikeasti avainkysymys.

Eikä tässä kaikki. Vanhukset maksavat omista tuloistaan, eläkkeistään lähes 100 rossaa ilman mitään kuluttajasuojaa näille yrityksille, koska muut päättävät.

+9
AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu