Näivettääkö Orpon leikkauslistat maamme taloutta entisestään?
Harva tieteenala on niin jakomielinen kuin taloustiede. Punainen lanka puuttuu ja talouteen liittyvät päätökset ovatkin useimmiten uskon varaan rakennettuja. Tulos voi olla onnistunutkin tai sitten täysi katastrofi, kuten 1990-luku osoitti.
Jan Hurrin kolumni on mielenkiintoista luettavaa.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009551077.html
Suomen pankki ei seiso rajujen leikkaustarpeiden takana. Syy on hyvin selkeä. Jos leikkaukset vaikuttavat kotimaisen ostovoiman, kysynnän vähentymiseen se näivettää maamme taloutta entisestään. SP pitää sisämarkkinoita taloutemme kannalta erittäin tärkeinä. Näinhän asia todellisuudessa onkin. Rahan pitää kiertää.
Eli nyt tarkkana noiden leikkauslistojen suhteen.
Kysymys onkin siitä, miten leikataan ja miten ”tuhlataan”. Orpo tuntuu hokevan noita leikkaustarpeita, vaikka piikki tuntuu olevan auki kaiken maailman oikoradoille samaan aikaan kun vanhassakin infrassa on korjattavaa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/suur-suomen-ja-ison-britannian-ratahankkeista/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/oikoratahankkeet-ja-julkinen-talous/
https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/5897518
X
Ilmoita asiaton viesti
Taloustiede on tiede, mikä ei korjaa itseään, eikä vakioitua tutkimusasetelmia pystytä järjestämään, että voitaisiin varmistua siitä, onko talousteoria oikea, väärä vai jotain siltä väliltä.
Taloudelliset tutkimuslaitokset ovat rahoittajiensa juoksunarussa. Julkaisevat ennusteitaan prosentin kymmenysten tarkkuudella, eli eivät mitenkään voi pitää paikkansa. Ennusteisiin liittyvä sanallinen selitys paljastaa aina, että kyse onkin arvauksesta, eikä tulevaa kehitystä pystytä sanomaan, eli tuleeko laskua vai kasvua. Neuvot päättäjille sattuvat aina olemaan tutkimuslaitoksen rahoittajalle ja työnantajalle mieluisat.
Ei tarvitse olla ekonomi, että tietää leikkausten heikentävän kysyntää ja siitä seuraa taloudellinen pysähtyneisyys. Tätä taloudelliseen valtauskontoon kuuluvat haluavat korjata hikipajayrittäjyyttä kannustamalla, eli kehitysmaataloutta edistämällä.
Vanhan ajan vuorineuvokset tiesivät, että hyvinvointivaltiota ei rahoiteta paitoja pesemällä, vaan vientituloilla. Se taas edellyttää tuottavuuden ja jalostusasteen jatkuvaa parantamista. Meillä kuitenkin on vallalla usko, että ulkomailta tuotavan työvoiman avulla prekariaattitalous saadaan kasvuun ja vaje pienenee, mutta ei. Niin toimien jakajien määrä ja köyhyys lisääntyy ja valtion kassavaje pahenee.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu järkevältä.
Otetaan reilusti vain uutta velkaa ja hyvässä kierrossa oleva raha ja kasvava kysyntä korjaavat Suomen talousongelmat täysin.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä kuitenkin on vallalla usko, että ulkomailta tuotavan työvoiman avulla prekariaattitalous saadaan kasvuun ja vaje pienenee”
Ketkä tähän uskovat? Kokoomuksen edustajat ja elinkeinoelämän vuorineuvostason porukka.
”, mutta ei. Niin toimien jakajien määrä ja köyhyys lisääntyy ja valtion kassavaje pahenee.”
Ketkä tähän uskovat? Persut
———————————
Mikä onkaan totuus?
Totuus taitaa olla se että hyvinvointia tehdään työtä tekemällä. Jos ei ole niitä jotka työtä tekevät, suomalaisista sellaisia on vain puolet kansasta, ei hyvinvointiakaan voida rakentaa. Ei ole niitä jotka tekee tuotteita vientiin, eikä niitä jotka hoitaa vanhuksia, eikä edes niitä jotka pesee toisten paitoja.
Työtä tekemällä hommat kyllä hoituu. Velka on vain velkaa ja raha on vain rahaa. Tärkein asia olisi saada ihmiset töihin.
Jos suomalaisia ei ole tarpeeksi Suomen hyvinvointia rakentamaan, pitää sitä hyvinvoinnin rakentajaporukkaa tuoda jostain muualta ja homma pitää järjestää niin ettei sitten vain eletä lupsakasti siellä jossain yhteiskunnan suojaverkoissa, vaan jokainen tekee töitä, sen mitä osaa ja sen mitä jaksaa.
——————————
Siinä vain on Suomessa käynyt nyt niin, että on rakennettu sellainen systeemi jossa kaikkien pitäisi työöelämässä jaksaa tehdä töitä sen verran kuin mitä siihen omaan elämään ja hyvinvointiin tarvitaan, eivätkä kaikki jaksa, jaksaisivat kyllä hyvin tehdä puolet siitä mitä oma elämä ja hyvinvointi edellyttää, mutte heille ei mitään töitä ole edes tarjolla. Miksi ihmeessä?
Ennen vanhaan perunannostotalkoisiin kelpasivat kaikki, nekin jotka eivät saaneet kerättyä perunoita kuin pulet siitä määrästä mitä nopsemmat kerääjät saivat koottua ja heillekin tarjottiin tuvassa samat sapuskat kuin sille paremmallekin talkooväelle. Sitä periaatetta pitäisi edelleen työelämässä noudattaa, mutta jostain syystä ei noudateta. Se on tyhmyyttä se,
Ilmoita asiaton viesti
”Ketkä tähän uskovat? Kokoomuksen edustajat ja elinkeinoelämän vuorineuvostason porukka.”
Ei vuorineuvokset, vaan EK ja Kokoomus. Jos alikehittynyttä ammattitaidotonta porukkaa rahdataan Suomeen, prekariaattitalous kasvaa. Jos ylikoulutettua ja ammattitaitoista porukkaa saadaan ulkomailta, kyseiset sektorit kasvaa. Suomessa on niin pienet palkat, ettei tänne hyvätuloisia tule.
Itse perustin yrityksen, joka valmistaa joulukoristeita kiinalaisille. Vielä en ole keksinyt mitä hyötyä toiminnasta on. Katteet on pienet ja tulos nippa nappa plussalla. Itse saan leivän pöytään.
Monta sormiparia tarvitaan valmistamaan ja pakkaamaan kimaltelevia kuusenkoristeita. Menekki on huono ja työtä on tarjolla vain muutamaksi tunniksi / päivä. Onneksi valtio maksaa ulkomaalaistaustaiselle työvoimalle leivän, asunnon, työttömyyskorvaukset ja muut julkiset palvelut.
Suomalaisia nämä työt ei kiinnosta, eikä ole ihme. Kilpailukyky ei riitä. Ulkomaalainen työntekijäni maksoi 15.000 euroa, kun myin tarjoamani työpaikan hänelle. Vuoden sillä töitä tekee, minkä jälkeen myyn työpaikan uudelle siirtolaiselle.
Ilmoita asiaton viesti
”Monta sormiparia tarvitaan valmistamaan ja pakkaamaan kimaltelevia kuusenkoristeita.”
Luulisi että sinun kannattaisi ulkoistaa se koristetuotanto sinne Kiinaan. Mutta onhan se hyvä jos Suomessakin löytyy näppärille ja ahkerille käsille jotain työtä, edes pienellä palkalla.
Ihme kyllä jos niille näppärille ja ahkerille käsille ei löydy mitään muuta tekemistä työvoimapulasta kärsivässä maassa. Mutta hyvä jos sinä saat työvoimaa tällä tavalla.
Suomessa taidetaan tätä nykyä tehdä aika suuri osa kaikesta työstä niin että yhteiskunta maksaa siitä palkasta osan, tavalla tai toisella. Se työ hyödyttää koko meidän yhteiskuntaa, mutta tietenkin myös niitä kiinalaisia jotka ostavat niitä sinun koristeitasi. Niistä on heille varmasti paljon iloa.
Toisaalta, ilman niitä kiinalaisia ahkeria käsiä jotka tekee halvalla töitä ja tuottaa meille kaikenlaista hyötytavaraa siellä Kiinassa, elämämme olisi paljon köyhempää täällä. Nämä tietokoneetkin olisivat paljon kalliimpia.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän minä olen yrittänyt halpatyösektorin auvoisuuteen uskoville selittää, että yrittäminen ei rikastuta julkista taloutta, jos sitä täytyy tukea sosiaaliturvalla. Sellainen yritystoiminta, kuten joulukoristeiden valmistus, pitää lakkauttaa ja vapauttaa työvoima aidosti hyödylliseen ja tuottavaan toimintaan.
Se, että joku Suomessa perustaa starttirahoilla startup-yrityksen, minkä tarkoitus on vallata pehmolelumarkkinat, hyödyntämällä kotimaista tai ulkomaista orjatyövoimaa, mikä maksaa valtiolle, ei rikastuta meitä, vaan köyhdyttää kaikkia. Valtiota, yrityksiä ja kansalaisia. Nuo ihmiset eivät tuota taloudellista vaurautta, eikä tuotannollista lisäarvoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nuo ihmiset eivät tuota taloudellista vaurautta, eikä tuotannollista lisäarvoa.”
Mitenniin ei. Joulukoristeet tuottavat nimenomaan sellaista hyvinvointia mitä ihmiset juuri kaipaavat. Ihmiset haluavat koristella kotinsa jouluksi, se tuottaa hyvää oloa. Se hyvä olo juuri on sitä vaurautta.
Jos joku ei halua joulukoristeita niin se on hänen asiansa. Hän sitten hankkii itselleen varmasti omilla rahoillaan jotain muuta viihdykettä. Jokainen hankkikoot itselleen hyvää oloa kukin omalla tavallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnalle tulisi halvemmaksi ostaa roinat Kiinasta, kuin elättää kyseistä tuontoa ja työvoimaa kotimaassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhteiskunnalle tulisi halvemmaksi ostaa roinat Kiinasta, kuin elättää kyseistä tuontoa ja työvoimaa kotimaassa.”
Yhteiskunnalle tulee halvemmaksi jos nämä ihmiset tekee joulukoristeita, sen sijaan etteivät tee mitään, tai tekevät jotain pahaa.
Toki se ettei näitä ihmisiä pystytä hyödyntämään paremmin kuin joulukuusen koristeiden tekemiseen on suurta tuhlausta. Jos nämä ihmiset työllistettäisiin yhteiskunnan varoin vaikkapa jossain tuottavammassa prosessissa, se olisi tietenkin parempi.
Ilmoita asiaton viesti
K A Weiste on pärjännyt joulukoristeiden varmistuksella 99 vuotta.
https://weiste.com/
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen kerran mainitsemasi persut kylläkin vastustaa tätä rahan siirtoa ulkomaille. Nythän tuolta uutisten puolelta on selvästi luettavissa, koronapaketiksi naamioitu tukipaketti oli vain ja ainoastaan Italian pelastamiseksi kyhätty hätävalhe. https://www.uusisuomi.fi/uutiset/italian-paaministeri-yrittaa-epatoivoisesti-vakuuttaa-markkinat-keskuspankilta-ja-eulta-jaakylma-suihku/19e432a4-fb7a-420d-8dad-5b6f4ec589e5 Tämä ei taatusti tule Suomen taloutta pelastamaan, ajaa ainoastaan veronmaksajien talouden entistä ahtaammalle.Ja tätä herkkua on lisää luvassa, taitaa hallitusneuvottelut Orpon ja Purran välillä kaatua tähän.
Ilmoita asiaton viesti
”Jälleen kerran mainitsemasi persut kylläkin vastustaa tätä rahan siirtoa ulkomaille. ”
Minua ihmetyttää tämä persujen nuiva suhtautuminen italialaisiin, vaikka sielä on persujen omat aateveljet vallankahvoissa.
Italialaiset tykkää persu politiikasta ja äänestävät sen puolesta, mikä on johtanut Italian siihen jamaan missä se nyt on.
Tottakai Italialaiset pitää yhteisvoimin pelastaa itse itselleen tekemästään vahingosta.
Mutta millä saisi Italialaiset luopumaan uskostaan tuohon persu-tyyliseen äärioikeistolaiseen ajatteluun. Se on jo paljon vaikeampi kysymys se.
Ilmoita asiaton viesti
Ei näin Arto. Italiaiset saavaat ihan itse pelastaa itsensä, meillä on jo ihan tarpeeksi talkoita pelastaa oma maamme. Se kiinnostaa mua ainakin helvetin paljon enemmän kuin Italian talous Missähän ne Urpilaisen lupaamat turistit ovat? Ja toiseksi, tavalla tai toisella joudumme Italian laskujen maksajiksi, uhkaavat euroerolla ja komissio on heti lompakko levällään. Tulonsiirrot pohjoisesta etelään tulevat jatkumaan maailman tappiin asti, nuo maat ei ikinä tule pärjäämään eurossa ilman tukiaisia. Toivottavasti ne halveksimasi persut tulee tämän siirron torppaamaan. En tosin usko siihen itsekään, Italian lähtö eurosta tietää koko järjestelmän kaatumista. Tällä tekaistulla inflaatiolla ollaan jo yritetty pelastaa Italiaa, ei tule onnistumaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja toiseksi, tavalla tai toisella joudumme Italian laskujen maksajiksi, uhkaavat euroerolla ja komissio on heti lompakko levällään.”
Globaalissa taloudessa joudumme aina kaikkien laskujen maksajiksi, tavalla tai toisella, riippumatta siitä missä olemme jäseniä ja mitä sitoumuksia meillä on.
Tärkeintä on että yritetään hoitaa asiat yhdessä niin että asiat hoituvat parhaalla mahdollisella tavalla, vähimmillä vahingoilla. Pitää huomioida että vaikka esim. Italian talouden luhistuminen ei koskisi Suomea suoraan, se koskee meitä kuitenkin kovasti jos se koskee meidän tärkeitä kauppakumppaneitamme ja vaikuttaa niiden talouteen negatiivisesti. Kun on tällainen yhteistalous, kaikki vaikuttaan aina kaikkiin. Erillistaloudest ei kannata edes keskustella, se on mahdoton ajatus.
”Toivottavasti ne halveksimasi persut tulee tämän siirron torppaamaan. ”
Toivottavasti persut eivät tyri koko Suomen taloutta pilalle, enkä usko niin tapahtuvan. Pitää kuitenkin koputtaa puuta.
Sanoisin perusteiksi toveikkuudelleni kuitenkin sen että ne jotka tänä päivänä näyttäisivät vaikuttavan persuissa eivät enää ole aivan hullun tuntuista väkeä, kuten ennen oli asian laita. Toki ne puhuu edelleen hulluja, mutta ne puheet onkin tarkoitettu niille hulluille äänestäjille, joille pitää puhua hulluja, jotta ne äänestäisivät persuja ja persut saisivat edustajan paikkoka ja ministerin posteja.
Siis olen vähän sitä mieltä etteivät Purra ja kumppanit ole ihan sitä miltä ne oppositiopuheiden ja vaalikamppanjan perusteella näyttää. Tovottavasti en ole tässä väärässä, siihen ainakin perustan toivoni. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Oma ymmärrykseni taloudesta on toki harrastelijatasoa. Oma talouteni ei edes sitäkään.
Tuo vienti on päivänselvä juttu. Toisaalta näen, että kotimainen kysyntä tukee vientiä tehokkaasti. Näitä kahta ei oikeasti voi asettaa siten, että toinen olisi tärkeämpi. Molemmat ovat sidoksissa toisiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Vientisektorin kotimainen kysyntä tietenkin tukee vientiyrityksen vientiä. Käyttämällä alihankintaketjuja, jonon päässä on yksinyrittäjä, joka ei elä tuloillaan. Lopputulos on se, että valtio antaa yritykselle palkkatukea elättäessään sen työläisen.
Alihankintakejussa byrokratia on helvetillinen, kustannukset kasvaa, vilunki lisääntyy ja riisto pahenee. Kyse on ihmiskaupasta ja orjataloudesta. Orjatalous on levinnyt kaikille yksityisille aloille ja myös julkiselle sektorille ulkoistettujen tehtävien osalta.
Kilpailukykyä ei voi ikuisesti ylläpitää leikkaamalla kustannuksia kikka kolmosilla. Tarvitaan aitoa tuottavuuden kasvua ja aitoa jalostusasteen nostamista.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa ja valitettavasti kehitys on kulkenut tähän suuntaan jo tovin. Pidetään jotenkin luonnollisena, että porukalle voidaan maksaa niin pientä palkkaa, ettei sillä elä ja tarvitaan julkista rahoitusta paikkaamaan vajetta.
Tosiasiassa luulen, että kyse on loppujen lopuksi jostain mikä ei isossa kuvassa olekkaan niin merkityksellinen. Totta kai yritys joka myy esim. siivouspalveluja. Sille on tärkeä pitää palkkakustannukset alhaalla. Yritystä joka ostaa näitä palveluja ei juurikaan hetkauta, jos pääkonttorin siivous maksaa vaikkapa 20% enemmän. Jos sillä on merkitystä. No voin vain todeta, ettei hyvin noillakaan mene.
Ilmoita asiaton viesti
”Toisaalta näen, että kotimainen kysyntä tukee vientiä tehokkaasti.”
Sanoisin niin että kotimisen tuotteen kotimainen kysyntä on tuontia korvaavaa kysyntää, kun ostaa kotimaassa tuotettua, ei tarvitse ostaa ulkomaista.
Mutta tuo ajattelu on jotain historiallista perua ajalta jolloin talous pyöri omien rajojen sisällä. Tehtiin itse niin vaatteet, mopot, polkupyörät, televisiot, kun pyykinpesukoneetkin.
Nykyisin, kun tehdään jotain, se tehdään aina kansainvälisille markkinoille, kilpailemaan muiden kansainvälisillä markkinoilla olevien tuotteiden kanssa. Suomen osuus niistä markkinoista on mitätön. Mutta jos tuote ei pärjää kansainvälisillä markkinoilla, kovassa kilpailussa, ei sitä tarvitse Suomeenkaan tyrkyttää.
Elämme siis käytännössä globaalissa maailmantaloudessa ja olisi tosi epämukava tilanne jos tilanne olisi sellainen että kaikki pitäisi tehdä itse, autot ja tietokoneetkin. Ei siitä mitään tulisikaan, tai tulisi jotain tosi surkeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toki olisi kivempi käyttää ne 3 miljardia euroa, jotka Suomi arvion mukaan tänä vuonna joutuu käyttämään valtion lainan pelkkiin korkokuluihin, esim. terveyspalvelujen kehittämiseen.
Blogistin kysymykseen: Totta kai säästöt lyhyellä aikavälillä kurittavat, mutta pitkällä tähtäimellä ne oikein kohdennettuna tuottavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse pitää paikkansa. Jos talous ei kasva leikkausten takia, velkoja ei voida lyhentää ja budjettiaukkoa ei saada kutistettua. Eletään talousmontussa pysyvästi korot niskassa.
Vasemmisto lääke on talouskasvu, millä rahoitetaan menot ja korot. Nyt on niin, että valtion velkojen reaaliarvo on laskenut enemmän kuin on korkomenot. Velka on siis vähentynyt, vaikka korkomenot ovat kasvaneet. Myös valtion omaisuuden arvo on noussut. Pitää tarkastella kokonaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös kokoomuksenkin lääke ole nimenomaan talouskasvu?
Sopeutus = talouskasvu + rakenteelliset muutokset + kohdennetut leikkaukset/kulujen supistaminen
Ekaan komponenttiin vaikuttaa useampi asia, mm. fiksut investoinnit.
Sen merkitys yhtälössä on suurin. Totta kai oppositio riekkuu mielellään vain välttämättömien kululeikkauksien takia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä!
Säästöt tuntuvat ikäviltä. Mukavampi jatkaa rahan käyttämistä mukaviin kohteisiin ja jättä velkojen maksu tulevaisuuteen, parempiin aikoihin.
Kun on tuo sotakin Ukrainassa ja virukset taas lisääntyvät jätevesissä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä järkeä on valtion omaisuuden myynnillä tässä tilanteessa? Valtio saa muutaman miljardin, millä paikataan budjettiaukko kerran. Sen jälkeen tuotot jää saamatta ikuisesti, mikä edellyttää verotuksen kiristämistä ja leikkauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Häkämiehen ehdotus on täysin älytön, 4mrd omaisuutta myyntiin, siis rahantekokoneita. Eikö olla aiemmista kaupoista opittu mitään..?
Ilmoita asiaton viesti
Valtion ei pidä pitää yllä yrityksiä. Valtion yritykset ovat markkinahäirikköjä, koska niiden taseita pidetään pystyssä verovaroin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitä tahansa yrityksiä, mutta valtion toimintaan elintärkeitä ei todellakaan pidä myydä. Alko yms turha toki lihoiksi heti. Valtiolla kuuluu olla luonnolliset monopolit hallussaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lannoite-, sähköverkko yms kaupoista ei vaan näemmä opita.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on tuntuma, että kuluttajien laskeva ostovoima ja varovaisuus saa aikaan jonkinlaisen taantuman. Valtion ei kuitenkaan kannata elvyttää niin kauan kuin keskuspankit kiristävät. Keskuspankkia vastaan ei kannata taistella.
Sitten kun keskuspankki (keskuspankit) kääntävät kelkkansa, on aika valtiollisellakin tasolla miettiä suuntaa. Finanssipolitiikan ja rahapolitiikan pitää olla saman suuntaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa!
Inflaation nostamat hinnat ovat saaneet ihmiset varovaiseksi rahojensa käytössä. Ostetaan vain vähän ja vain aivan tarpeellinen ruoka. Ne ostokset joita voi siirtää tulevaisuuteen, lykätään.
Ilmoita asiaton viesti
Kun keskuspankki laskee korkoa, ei silloin pidä elvyttää. Talous kasvaa muutenkin.
Taantumassa julkisen sektorin on tuettava taloutta. Muun muassa automaattisten vakauttajien avulla. Indeksejä ei siis pidä leikata.
Vaikka Suomessa toimittaisiin finanssin osalta samansuuntaisesti kuin keskuspankki, ei kansallisella finanssilla ole vaikutusta euro-alueen inflaatioon, vaan kotimaisen kuopan syvyyteen, mihin pudotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Keskuspankki laskee korkoa, koska talous ei kasva. Keskuspankkien ja hallitusten pitää pelata samassa joukkueessa, ei toisiaan vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä Hurrinkin kriittisesti suhtautuvaa talouspolitiikkaa on harrastettu koko 2010-luvun ja siksi supistuvaa talouttamme on pönkitetty velkarahalla. Talouden sopeutus on tehtävä noususuhdanteen aikana, nollakasvun tai taantuman aikana se vain kasvattaa ongelmia valtiontaloudessa. Kokoomus aikoo lähteä peukaloimaan kansantalouttamme ideologi kärkenä, ei realipolitiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää kuitenkin muistaa, että kokoomus on ehdottanut myös ansiotuloverojen alentamista, mikä puolestaan lisää keskiluokan kulutusta. Ajatuksena on, että pientä tulonsiirtoa tehdään nykyisiltä tukien varassa eläviltä työssä käyville.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä hyötyä on ottaa niiltä, joilla muutenkaan ei ole mitään. Tililläni on jo hilloa 300.000-400.000 € , enkä tarvitse yhtään lisää.
Tuilla eläviltä ottaminen, on kaupalta varastamista. Euroja ei siirry kaupan kassaan entistä määrää, mutta näpistyshävikki kyllä lisääntyy. Itse sanon kaikille, että jos hyvinvointivaltiossa tulee nälkä, ruokaa saa aina varastaa. Niin ne kauppiaatkin toimivat.
Ilmoita asiaton viesti
Olet poikkeus. Useammilla keskituloisilla työssäkäyvillä on tuon verran velkaa kuin sinulla varallisuutta. Korkea progressio ja korkea verotusaste aiheuttaa sen, että monet keskituloiset elävät kädestä suuhun kuukaudesta toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä noinkin, koska keskiluokka tulee olemaan seuraavana jonossa, joita aletaan kurittamaan. Mikäli ostovoima jostain syystä lähtee laskuun. Tyylikkäin tapa olisi hoitaa alv kannan alentamisen kautta kysynnän turvaaminen.
Niin tai näin on idioottimaista edes hyväksyä sellainen palkkataso, joka vaatii kompensointia tuli se mistä tahansa. Onko kukaan ajatellut kuinka paljon pieniä palkkoja pitäisi nostaa, jotta niillä saisi säällisen toimeentulon. Yhdessä kohtuullisemman alv:n kanssa väittäisin, ettei se kaada yhtään yritystä ja jos kaataa on vika pikemminkin yrityksessä itsessään. Vastuutaan voisivat eri elinkeinoelämän etujärjestöt harkita tarkemmin, eikä vain parkua veronmaksajien kukkaron äärellä.
Ilmoita asiaton viesti
…USA:ssa keskiluokkaa asustelee jo kaduilla, pahvikoijissa…
( – Jokainen olkoon oman onnensa seppä.)
Ilmoita asiaton viesti
Paras taloustiede jonka tiedän toimivan tulee Kiinan Maolta näin se kuuluu.”Älä anna heille kalaa, anna heille onki”.
Ilmoita asiaton viesti