quo vadis Ukraina?

Aika vähän on eri medioissa kirjoiteltu siitä, mitä Ukraina on 5-10 vuoden kuluttua. Sinänsä sääli, mutta aihe ei ilmeisesti ole jostain syystä ajankohtainen tai kiinnostava. Näen asian tärkeäksi, koska maan tulevaisuuden rakentaminen on syytä aloittaa jo nyt, vaikka sodan kauhut ja sen järjettömyys on arkipäivää toistaiseksi. Kun venäjä häviää lähitulevaisuudessa eri syiden takia koko revohkan ja Ukraina säilyttää itsenäisyytensä sekä toimivan valtionhallinnon on aika aloittaa jälleenrakennus. Sanon ”kun”, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Länsi ei yksinkertaisesti voi jättää Ukrainaa yksin. Tilannetta tulee helpottamaan Ukrainan hyväksi se, että sodan mielettömyys alkaa pikkuhiljaa vaikuttamaan myös venäläisten mielipiteisiin ja toisaalta lännellä on hemmetinmoinen arsenaali vielä käytettävissään. Arsenaali esim. kalustoavussa, jota ei vielä ole käytetty. Venäjällä sen sijaan on takki tyhjä ja sen mahdollisuudet uusia omaa kalustoaan on rajallinen.

Eri lähteissä on arvioitu Ukrainaa, minkälainen sen tulevaisuus tulee olemaan. Maan lähihistorian tuntemus auttaa tässä asiassa jonkin verran. Neuvostoliiton hajotessa maa jäi tavallaan neukkuaikaiseen loukkuun. Runsaat asevarastot siirtyivät paikallisten oligarkkien hallintaan ja tämä taas johti siihen, että korruptio  rehoitti ja vaikutti yhteiskunnan joka tasolla.  Tätä ongelmaa ei ole tulevassa jälleenrakennustyössä.

Ukrainan infraa se kaikilla tasoilla on tuhottu mielettömät määrät. Asuntojen, julkisten tilojen, kokonaisten kaupunkien luominen tuhkasta tulee olemaan mittava urakka. Tämä mahdollistaa kuitenkin sen, että siitä nousee aivan uudenlainen ja moderni infrastruktuuri vanhan tilalle. Kyynisyydessään ikävä väite.

On puhuttu biljoonan euron vai oliko se dollarin kustannuksista. Jotenkin on ikävä käyttää rahaa jonkinlaisena mittarina. Joka tapauksessa maailmalla on itse venäjältä jäädytettyjä varoja 300 miljardia. Takavarikoidut oligarkkinen varat jne. lienevät käytettävissä. Mikseivät olisi? Ukraina tulee saamaan mittavia varoja ja edullisia lainoja maailmalta puhumattakaan investoinneista.  Ukrainalla on myös omia resursseja mm. korkea teknologia osaaminen, kehittynyt vientikelpoinen maatalous jne. Uskon, että maa voi nousta nopeastikin Ehtona tietysti, että maahan ei kohdistu enää mitään ulkopuolista uhkaa.

Päivänselvä asia on se, että Ukrainan jälleenrakennus on merkittävä piristysruiske myös euroopan taloudelle.

Kaikesta huolimatta, emme saa koskaan unohtaa sitä, minkä hinnan Ukrainan kansa on joutunut maksamaan maansa uudesta tulevaisuudesta. Kyyneleitä, verta ja menetettyjä ihmishenkiä ei voi korvata mitenkään. Silti…….

AOBrusi
Sitoutumaton Kaarina

Eläkkeellä 1956 Jyväskylässä syntynyt ja Kaarinan Hovirinnassa majaileva kansalainen. Voi bongata Kallenraitilla pienen koiran hihnan päästä.

Ei vuosimalli mitään ratkaise. Kilometrit mittarissa merkitsevät enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu