Miksi on vaarallista valita Trump toiselle presidenttikaudelle?
Miksi on vaarallista valita Trump toiselle presidenttikaudelle? Syy on se, että Trump ei edusta presidenttinä Yhdysvaltoja vaan ainoastaan itseään. Kaikki hänen saavutuksensa ovat mitattavissa vain lyhyen aikavälin talousmittareilla ja jokaisen parannuksen talousluvuissa hän esittää juuri Trumpille saavutettuna voittona. Hänen vaalitaistelunsa aito iskulause olisi: ”Tee Trump suureksi jälleen!” Itsekunnioitusta häneltä ei puutu. Yhdysvallat on tälle miehelle vain väline hänen oman egonsa korostamiseen.
Trump elää konfliktista. Tämä on syy siihen, ettei hän halua sopia kenenkään kanssa mistään vaan ainoastaan voittaa jokaisen konfliktin, johon hän joutuu — ja joita hän itse pyrkii aktiivisesti luomaan. Suurimpana vaarana vaalitaistossa on se, että Trump saattaa pyrkiä masinoimaan jopa ulkomaisen konfliktin varmistaakseen uudelleenvalintansa. Hänen itsekeskeisyytensä ei ole jäänyt vaille huomiota. Demokraatit ovat puhuneet vuosia hänen itsevaltaisista toimintatavoistaan ja amerikkalaisen demokratian perinteitä halveksivasta ajattelustaan. Jo vuoden 2016 vaaleissa arvostettu Washington Post -lehti julisti täysin poikkeuksellisesti, ettei se voi uutisoida tästä miehestä puolueettomasti ja julisti hänet maalle vaaralliseksi.
Tämän arvion Trump on todistanut oikeaksi kaikessa mitä hän on ensimmäisen kautensa aikana tehnyt. Se ei ole vähän: Trump on käytännössä irtisanoutunut Yhdysvaltain perustamisesta lähtien vaalitusta periaatteesta edistää kansainvälisen kaupan vapautta. Iranin ydinasesopimuksen yksipuolisella purkamisella ja Yhdysvaltain Israelin lähetystön siirtämisellä Jerusalemiin hän on horjuttanut vakavasti ennestäänkin äärimmäisen vaikeaa turvallisuustilannetta Lähi-Idän alueella. Kuten asiantuntijat etukäteen pelkäsivätkin, hänen ainoa positiivinen ulkopoliittinen aloitteensa, neuvottelut Pohjois-Korean kanssa, osoittautui täysin tyhjän päälle rakennetuksi näennäisdiplomatiaksi. Tänään on uutisoitu, että USA asettaa pakotteita kansainvälisen tuomioistuimen tutkijoille, jotka tutkivat mahdollisia yhdysvaltalaisten sotarikoksia.
Kiinan politiikassaan Trump on pyrkinyt vain konfliktin lietsontaan. Amerikkalaisille hän esittää Kiinaa syntipukiksi kaikkiin Amerikan ongelmiin, olipa kysymys talousongelmista tai Korona-pandemiasta, jonka hän avoimen halveksivasti nimesi Kiina-virukseksi vuoden 2020 kampanjansa alussa. Viimemmäksi hän kehui järjestäneensä Kiinalta miljardikaupalla rahaa amerikkalaisille viljelijöille antaen näin ymmärtää, että hänen ansiostaan tärkeimmät maataloustukiaiset tulevat Kiinasta eivätkä enää amerikkalaisilta veronmaksajilta.
Sisäpoliittisesti jälki on ollut, jos mahdollista, vielä pahempaa. Syypääksi Trumpin sisäpolitiikan tuhoisaan vaikutukseen voi toki osoittaa myös republikaanipuolueen, jonka tuella hän on saanut läpi lähes kaiken haluamansa. Sydämettömin on ollut oikeiston hanke evätä kaikkein köyhimmille kuuluvat Medicaid -terveydenhoitojärjestelmän avustukset kaikilta, joilla ei ole työpaikkaa. Nälkäpalkkaakin siis voi pitää köyhän terveydenhoidon edellytyksenä Yhdysvalloissa. Esimerkiksi kymmenille tuhansille yksinhuoltajille tällainen säädös on epäinhimillinen. Kaikkein hädänalaisimmilta viedään näin terveyspalvelut kokonaan. Onko kylmäkiskoisempi politiikka mahdollista? Samoin on ehdotettu ruokakuponkien (kaikista viimekätisistä sosiaaliturvan muodoista se kaikkein viimekätisin) eväämistä maassa syystä tai toisesta asuvilta ulkomaalaisilta.
Erityisesti Trump on pyrkinyt, republikaanisen puolueen lähes yksimielisellä taustatuella, tuhoamaan vastikään maahan säädetyn yleisen terveysvakuutusjärjestelmän. Obamacaren terveysvakuutus ei enää Trumpin toimien johdosta ole pakollinen, joten vakuutusmaksut nousevat jälleen. Eikä Yhdysvalloissa ole julkisen tahon tarjoamaa terveysvakuutusta edelleenkään. Sellaisesta demokraatitkin vain haaveilevat — tilanteessa, jossa yhdysvaltalaisen eliniän odote on jopa kolme vuotta alhaisempi kuin esimerkiksi Suomessa.
Yhdysvaltalaisen yhteiskunnan tulo- ja varallisuuserojen hurja kasvu on länsimaisittainkin poikkeuksellista juuri siksi, että sosiaaliturvajärjestelmä on toivottoman tehoton. Köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on virallisesti samaa luokkaa kuin Suomessa. Tosin meillä köyhäkin voi yhä tienata tuhat euroa enemmän vuodessa kuin Yhdysvalloissa. Tosiasiassa vähintään 20% amerikkalaisista elää köyhyysrajan alapuolella tai aivan sen tuntumassa. Tähän on syynä erityisesti se, että 40% kaikesta Yhdysvaltain vauraudesta omistaa superrikkaiden 1% väestöstä, kun taas 80% väestöstä jakaa varakkailta jäävät vaivaiset 7% (siis seitsemän!) kaikesta varallisuudesta.
Amerikkalaiset tekevät töitä hiki hatussa. 66.5% naisista ja yli 85% miehistä tekee yli 40 tunnin työviikkoa koko ajan, yleensä ilman päivänkään maksettua lomaa. Äitiyslomaa nautiskellaan yleensä kolme kuukautta. Minimipalkka on noin 7 euroa tunnilta, millä ei kukaan elätä perhettään. Suomessa alle 10 euron tuntipalkalla tekee säännöllistä työtä noin 40 000 ihmistä, eli pienen pieni murto-osa edes alimmin palkatuista työntekijöistä. (Eikä meillä edes ole minimipalkkalainsäädäntöä.) On laskettu, että Yhdysvalloissa alimman palkan pitäisi olla vähintään 15 dollaria tunnilta, jotta palkalla eläisi ollenkaan ilman ylimääräisiä avustuksia.
Entä miksi tulonjako on näin järjetön ja miksi amerikkalaiset ovat niin tuhottoman velkaantuneita jopa suomalaisiin nähden, vaikka heidän bruttokansantuotteensa on noin 20% suomalaista korkeampi? Selitys on tässä: Yhdysvalloissa veroastetta on alennettu yhtä mittaa lähes 60 vuoden ajan, eli Kennedyn presidenttikaudesta lähtien. Nykyään amerikkalaiset maksavat noin 20% veroja bruttokansantuotteestaan. Tämä luku on pohjoismaissa 50% hujakoilla. Mitätön verotus tuottaa toki myös alhaisen henkilökohtaisen veroasteen ja sellaisen nimenomaan hyvin tienaaville amerikkalaisille: joutuakseen maksamaan tuloistaan noin 37% veroina suomalaisen tarvitsee tienata vain noin 65 000 vuodessa, amerikkalaisen yli puoli miljoonaa.
Amerikkalaisen yhteiskunnan järkyttävässä epätasa-arvoisuuskehityksessä ei näiden lukujen valossa ole mitään ihmeteltävää. Ei ole ihmeteltävää siinäkään, että demokraattien vasemmisto ehdottaa veronkiristyksiä, joista jo muutaman prosentin kiristys riittäisi korjaamaan tilannetta huomattavasti. Yhdysvaltojen ei tarvitsisi muuttua pohjoismaiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi korjatakseen räikeimmät yhteiskunnalliset epäkohtansa. Toki hyvinvointiin kannattaisi satsata enemmänkin, mutta siihen ei ole mahdollisuuksia, sillä amerikkalaisilla ei keskimäärin ole aavistustakaan siitä, kuinka huonosti heidän asiansa kansainvälisessä vertailussa oikeasti ovat.
Konkreettisin esimerkki kaiken tämän vaikutuksista ihmiselämään on se aiemminkin mainittu seikka, että amerikkalaisen odotettavissa oleva elinaika on kolme vuotta suomalaista alhaisempi. Tuon eron kiinnikuromisessa on rutosti enemmän töitä kuin yhden Koronan selättämisessä. Trumpin politiikka vain pahentaa tätä yhteiskunnallista epätasa-arvoisuutta, siksi nämä vaalit ovat niin tärkeät.
Ihmettelen amerikkalaisia äänestäjiä? Eivätkö he huomaa, ettei Trump aja rividuunarin asiaa? Tämä ehkäpä selittää sen, miksi varakkain eliitti haluaa pitää julkisen koulun huonona? USA:n kouluissa ei ilmeisesti opita edes perusasioita. Suomen kouluissa tosin ei opeteta talouselämän toiminnasta mitään, mutta noin yleisesti suomalaisia lapsia kuitenkin opetetaan ajattelemaan omilla aivoilla. Ainakin luulisin näin.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkkikouluissa opettajat ovat käytännössä vasemmistoaktiiveja, samalla lailla kuin Suomessakin.
Koronan myötä kun tuli etäopetus, opettajille tuli häntä, kun vanhemmat saattavat kuulla, mitä lapsille opetetaan koulussa.
Redditissä tai jossain oli opettajien keskustelua, mitä tehdä asialle.
Ilmoita asiaton viesti
Trump ajaa amerikkalaisen tuotannon asiaa kun yrittää saada Kiinan noudattamaan samoja pelisääntöjä kuin muutkin. Ei ole kovin rakentavaa leimata Trumpin äänestäjät yksioikoisesti tyhmiksi, veikkaan että elämän realiteetit ovat siinä joukossa aika paljon paremmin hallussa kuin sosialidemokratian holhokeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Trump ei ole kovin paljoa pystynyt parantamaan asioita, koska senaatti kiukuttelee ja demokraattien paikallishallinnot tunaroi, mutta siitä huolimatta hän on mustien keskuudessa suosituin republikaanipresidentti sitten Abraham Lincolnin. Mistä tämä johtuu ? Onko mustista tullut tyhmiä ?
Ilmoita asiaton viesti
”Onko mustista tullut tyhmiä ? ”
Ehkäpä se johtuukin siitä, että heillä on ensimmäisen kerran tosi tyhmä republikaanipresidentti kannatettavanaan. 😉 (Toisaalta kannatus mustien keskuudessa on edelleenkin vain 20%:n luokkaa.)
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Trumpin puheet ovat lähempänä keskiverto mustan amerikkalaisen ilmaisutapaa kuin Obaman sivistyneempi tyyli.
Ilmoita asiaton viesti
”Amerikkalaiset tekevät töitä hiki hatussa. 66.5% naisista ja yli 85% miehistä tekee yli 40 tunnin työviikkoa koko ajan, yleensä ilman päivänkään maksettua lomaa lukuun ottamatta.”
Pitäisikö tuo lause muotoilla jotenkin toisin? ( ”yleensä ilman päivänkään maksettua lomaa lukuun ottamatta.”) ”Ilman lukuunottamatta”???
Ilmoita asiaton viesti
Tattis! Korjasin sen.
Ilmoita asiaton viesti
”ja Yhdysvaltain Israelin lähetystön siirtämisellä Jerusalemiin hän on horjuttanut vakavasti ennestäänkin äärimmäisen vaikeaa turvallisuustilannetta Lähi-Idän alueella. Kuten asiantuntijat etukäteen pelkäsivätkin, hänen ainoa positiivinen ulkopoliittinen aloitteensa, neuvottelut Pohjois-Korean kanssa, osoittautui täysin tyhjän päälle rakennetuksi”
”Israel ja Arabiemiraatit pääsivät Trumpin johdolla historialliseen sopuun – ”Erittäin kylmää kyytiä palestiinalaisten kannalta”, arvioi professori
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu totesi, ettei liitossuunnitelmia ole peruttu vaan lykätty”
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006601136.html
Kauheasti feikki uutisia liikenteessä?
Trumpin ongelma on poliittisen korrektiuden puute ja ilmeisesti möläyttely. Amerikkalaiset ilmeisesti halusivat, että ”demokratian perinteitä” vähän uudistetaan.
Obamacare ei ollut kuulemma kovinkaan toimiva kokonaisuus käytännössä. En ole perehtynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikella kunnioituksella dosentti Helon kirjoittamaan Trumpin ” ylistykseen ” en malta olla muistuttamasta muutama vuosi sitten erään henkilön puheesta kaiken maailman dosenteista. Itse kukin voi mielessään miettiä, oliko kyseinen henkilö oikeassa vai väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli hän puhu Arto ”Bongo” Luukkasesta tai desantti Bäckmanista, hän oli oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpää, erehdyit tosi pahasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tammela, vinkkisi oli sen verran epäselvä, että oli pakko tyytyä villiin veikkaukseen. Kerro sitten kuka sanoi ja kenestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat USAn sisäisistä ongelmista mutta muu maailma on saanut kokea vähemmän sotaisan presidentin aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Amerikan tutkijaksi ei pääse ilman lähtökohtaisesti negatiivista asennetta tutkimuskohteeseen. YYA ajan peruja tämäkin varmaan. Itse ymmärrän varsin hyvin miksi työtätekevä väestö äänestää poliittisten broilerikasvattamoiden
ulkopuolelta tulevaa ehdokasta ja miksi akateeminen verorälssi karsastaa häntä.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä näitä suomalaisiakaan trumpisteja. Olen amerikkalaisille kustantajille kolme kirjaa värkännyt ja jokainen niistä on taitettu Intiassa, jossa myös näillä kansainvälisillä kustannusfirmoilla on ulkoistettuna kaikki minkä vain voi ulkoistaa. Mitä ihmeen työpaikkoja kuvitellaan amerikkoihin luotavan tällä Trumpin melskaamisella? Verorälssit on tyhjää puhetta. Yliopistoväki Suomessa maksaa veroja ihan samoin perustein kuin kaikki muutkin. Itsekin maksellut kymmeniä tuhansia. Jos tutkija joskus on 1700/kk verottomalla apurahalla, niin ei sellaista tuloista muilla paljon korkeampi se veroprosentti ole. Mitä tulee negatiiviseen asenteeseen tutkimuskohteen suhteen, niin yli puolet äänestäjistä Yhdysvalloissa äänesti Trumpia vastaan. Ei ole anti-amerikkalaista olla asioista eri mieltä Trumpin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Verorälssillä en viitannut pääsääntöisesti yliopistoväkeen, varsinkaan Suomessa. Mutta esim. viime vuonna eräänkin valtion viraston johtaja matkailu veronmaksajien piikkiin 50 000 euron arvosta. On totta että hänkin maksaa veroja mutta paljonko osallistuu lopulta yhteisen kakun leipomiseen? Verorälssiä sanon minä. Trumpin kannattajat ovat kakun tekijöitä ja vastustaja sen syöjiä jotka eivät ota osaa raaka-aineiden tuottamiseen eikä leipomiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”En ymmärrä näitä suomalaisiakaan trumpisteja…” Tarkoittaako Amerikan tutkija tällä, ettei hän ymmärrä Amerikankaan trumpisteja? Eikö kuuluisi toimenkuvaan ainakin yrittää? Varsinkin kun blogisti katsoo olevansa niin pätevä psykologi, että pystyy analysoimaan Trumpin motiivit täysin luettuaan lehtiä.
Blogisti teki paljon työtä tuottaessaan puhtaasti emotionaalisen vuodatuksen. Miksi? Tuskin muuttaa yhtäkään ääntä marraskuun vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen selittänyt ne trumpistien työttömyyshuolet ihan perusteellisesti tässä ja aiemmissa blogikirjoituksissa. Ovat ihan yleisesti tiedossa. Yhtä selvää on, ettei Trump pystyy niihin huoliin oikeasti vastaamaan, kunhan soittaa suutaan. Lincoln jo sanoi että kaikkia ihmisiä pystyy etevä huijaamaan jonkin aikaa ja joitakin kaiken aikaa, muttei kaikkia kaiken aikaa. Analyysi ei tarkoita puolueettomuutta, sitä yleisintä puolueettomuutta harrastavat kaikki ne jotka keskusteluohjelmiin laittavat spiritistin riitelemään fyysikon kanssa fysiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Argumentti olisi vakuuttavampi jos se perustuisi esim. BLS:n työllisyyslukuihin, eikä siihen, että kolme kirjaasi on taitettu Intiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikissa asioissa on aina hyviä ja huonoja puolia. Jos jostain asiasta ei löydä kumpiakin, niin on vahvasti puolueellinen, joka vaikuttaa kykyyn arvioida asiaa järkevästi.
Osaatko siis sanoa vaikkapa kolme positiivista asiaa Trumpista?
Ilmoita asiaton viesti
1. Hän ei elä ikuisesti.
2. Häntä ei voi valita kolmatta kertaa.
3. Hänellä on hyvä itsetunto.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän allekirjoitan heti! 3 hyvää asiaa Trumpista. Tuo edellisen kommentoijan väite että kaikessa on hyviä ja huonoja puolia kuuluu vaihtoehtoisten faktojen kategoriaan. ”Asioiden” luetteloimisen voi aloittaa ihan mistä vain, vaikkapa Holocaustista.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, hyvällä tahdolla mistä hyvänsä voi keksiä hyviä puolia. Pirukin on sentään ahkera.
Ilmoita asiaton viesti
Jos puolueellisuus on tuota tasoa, niin voidaankin kysyä, että mitä hyötyä tutkimuksesta, jonka tekevällä tutkijalla on syviä antipatioita tutkittavan kohteen päämieheen.
Holokaustin tapahtuminen on auttanut meitä pysymään valppaana äärioikeiston suhteen, mikä osaltaan estää samankaltaisen tapahtuman tapahtumista.
Koko hommasta tulee mieleen lähinnä kiukkuileva lapsi, joka on päättänyt jo olevansa jotain mieltä, eikä halua ajatella asiaa miltään muulta kantilta ja alkaa kiukkuilemaan, jos joku on eri mieltä hänen kanssaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tuosta kamalasta keltaisesta itseluottamusmiehestä tulee tosiaan mieleen kiukutteleva lapsi.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpin saavutukseksi voi laskea sen, että George W Bush on alkanut vaikuttamaan valtiomieheltä.
Ilmoita asiaton viesti
George W. Bushin aikana saattoi olettaa, että tyhmempää presidenttiä ei voi enää tulla, mutta tuli kuitenkin Trump.
https://aijaa.com/Gu571s
https://fi.wikiquote.org/wiki/George_W._Bush
Ilmoita asiaton viesti
Suoraan sanoen Trump on tyhjäpäinen suunpieksäjä.
Suurvallan presidentin asemaan täysin sopimaton.
”Trumpin oppi-isä jätti presidentille perinnöksi uhkailun, liioittelun ja piittaamattomuuden”
https://www.satakunnankansa.fi/maailma/trumpin-oppi-isa-jatti-presidentille-perinnoksi-uhkailun-liioittelun-ja-piittaamattomuuden-200284712
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ilmeistä Trumpissa: hän on täysin epärehellinen ja epäreilu, mikä käy ilmi yhä uudelleen ja uudelleen esim. siinä, miten hän tukee vastustajiin (esim. Obamaan, H. Clintoniin ja nyt Bideniin) kohdistuvia hörhöteorioita. Viimeksi jopa Fox-kanavan haastattelijalla (Laura Ingraham) oli sulattelemista, kun Trump sanoi, että Bidenia liikuttelevat synkät varjot, joista et ole kuullutkaan mutta jotka hallitsevat katuja.
Trump vaikuttaa myös tyhmältä mutta kuitenkin tavallaan ovelalta saamaan tietyn kansanosan puolelleen.
Jos olisin amerikkalainen, tässä olisi aivan tarpeeksi syitä äänestää ketä tahansa ei-Trumpia. Hänen vaarallisuutensa koko maailman kannalta on monimutkaisempi juttu. Ainakin Trump on merkinnyt takaiskua yrityksille saada globaalisia hiilidioksidipäästöjä hillityksi (mikä näiden palstojen tyypillisten huutelijoiden mielestä ei tietenkään ole mikään ongelma…)
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin toistaiseksi ainoa puheenvuoroni tuosta kamalasta keltaisesta itseluottamusmiehestä jo ennen kuin hänestä tuli presidentti, enkä ole joutunut tarkistamaan käsityksiäni ainakaan korkeammiksi. Jos minä olisin näissä vaaleissa äänestämässä, valinta olisi harvinaisen helppo. Donald Trump ja teekutsuliike väittävät talven olemassaolon todistavan ilmastonmuutoksen olevan huijausta. Olipa moisen helppoheikin vastaehdokkaana kuka tahansa, äänestäisin mieluummin häntä.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/224894-miehet-jotka-aanestavat-trumpia/
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi kysyä miksi on vielä vaarallisempaa valita Biden.
Biden on talutusnuorassa, samaan tapaan kuin valtionvarainministeri Vanhanen on muiden ministerien talutusnuorassa.
Aikomus on tehdä New Green Deal, laittaa sata miljardia miljardia ilmun torjuntaan. II maailmansodan suuruusluokkaa oleva taistelu hiilidioksidia vastaan.
Samaan syssyyn, ”ketään ei jätetä”, eli intersektionaalisuus tulee olemaan tavoitteena. Vihdoinkin hyvitetään orjuuden kärsimykset (sarkasmia). Ja latinoiden kaltoinkohtelu.
Kuvitellaan vielä miten diili synnyttää uusia työpaikkoja. Tosiasiassa käy kuten Kaipolassa.
Jopa oranssi monsteri on tervejärkisempi kuin hänen vaihtoehtonsa.
Ilmoita asiaton viesti