WOKE-myytti valkoisesta ylivallasta
Jotkut tutkijakollegani yhä epäilevät, ettei anglosaksinen woke-vouhotus ole juurtunut suomalaiseen akateemiseen kulttuuriin. Oma kokemukseni puhuu aivan toista. Luen jatkuvasti ”tieteellisiä” suomalaisia artikkeleita ja blogikirjoituksia valkoisesta ylivallasta, joissa esimerkiksi todistellaan miksi käänteistä rasismia ei voi olla olemassa.
MIKSI KÄÄNTEISTÄ RASISMIA EI VOI OLLA OLEMASSA?
Käänteisellä rasismilla tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että myös valkoisiin ihmisiin toisinaan kohdistuu ennakkoluuloista suhtautumista pelkästään heidän ihonvärinsä vuoksi. Tämän valkoisen ylivallan teoreetikot toteavat mahdottomaksi. Näin todistivat asian olevan esimerkiksi tutkijat Suvi Keskinen ja Minna Seikkula blogikirjoituksessaan ”Käänteisrasismin mahdottomuus” jo vuonna 2015.
Tutkijoiden mukaan tosiasialliset rasistiset ennakkoluulot on maailmaan luonut euroamerikkalainen imperialismi 1500-luvulta lähtien, jolloin ”eriarvoisuus oikeutettiin väitteillä siitä, että eurooppalainen sivistys ja kehitys olivat korkeammalla tasolla kuin siirtomaissa”. Näin ollen ”käänteisrasismiin vetoaminen tarkoittaa tällaisten rodullistettujen valtasuhteiden kieltämistä.” Nämä ”rodullistetut valtasuhteet” ovat valkoisen ylivalta -paradigman perusta. Tämä upouusi rasismin käsite ilmenee arkielämässä juuri rodullistettujen ”valtasuhteiden” kautta ”tiettyjen ryhmien systemaattisena syrjintänä”.
Rasismi ei siis enää tarkoita sitä, että johonkuhun yksilöön suhtaudutaan ennakkoluuloisesti pelkästään hänen ihonvärinsä perusteella. Vain ja ainoastaan euroamerikkalaisen imperialismin luomat valkoisten ennakkoluulot kuuluvat uuden rasismin määrittelyyn. Tämä on nyttemmin kuuluisan ”valkoisen ylivalta” -ajattelun pääteesi.
Koko länsimainen kulttuuri ja nykyinen maailmanjärjestys on paradigman mukaan euroamerikkalainen imperialistinen rakennelma, jossa muut etniset ja kulttuurilliset ryhmät on erityisellä tavalla ”rodullistettu” normaalista poikkeavina vähemmistöinä tai väheksyttävinä poikkeuksina.
Tämä vuoksi kaikki valkoihoiset (rasistisista tai rasisminvastaisista mielipiteistään huolimatta) nauttivat yhä tänä päivänä etuoikeutetusta asemasta suhteessa kaikkiin muihin ihmisryhmiin. Niitä, jotka aidosti tunnistavat ongelman, ”saattaa ahdistaa oman etuoikeutetun asemansa tunnistaminen valkoihoisena” (Yle, ”Monet käyttävät omaa ihonväriä tummempia emojia” 17.4. 2021).
MITEN MYYTTI SYNNYTETTIIN?
Miten rotuteoreetikoiden käsitys valkoisten etuoikeutetusta asemasta synnytettiin? Ensin rodullistettiin valta ja sen jälkeen vallanpitäjät sekä vielä kaikki muut ihmiset, joilla on sama ihonväri perimänään. Tämä on se yksinkertainen strategia, jolla kriittinen rotututkimus (Critical Race Theory) on luonut myytin valkoisesta ylivallasta.
Abstraktina käsitteenä valta toki on aina tilannekohtaista tai pysyvämpää käskyvaltaa johonkuhun toiseen ihmiseen tai luontokappaleeseen nähden. Perustava rotuteoreetikoiden virhe on määritellä moderni yhteiskunnallinen valta pelkästään valkoisen imperialismin synnyttämänä ”rodullistettujen valtasuhteiden” verkostona. Tästä kaiken pahuuden verkostosta valkoiset liberaalit vain ovat olleet tietämättömiä.
Laajalti hyväksytty paradigmaattinen väite rasismin rakenteellisten syiden ”piiloon jäämisessä” on, että koululaitoksemme kaikkialla länsimaissa itse asiassa opettaa ja samalla ”tuottaa valkoisuutta”, ei aitoa tietoa maailmasta. Ajatus, että koululaisille opetetaan miten kapitalistinen, tieteellisteknologinen järjestelmämme toimii ja kuinka kilpailluilla työmarkkinoilla parhaiten pärjäisi, selittyy rotuteoreetikoille siis vain valkoisen valtakulttuurin pakkosyöttönä. Samoin saamme lukea dogmaattisia julkilausumia, joiden mukaan maailmanhistorian tehokkain talousjärjestelmä eli kapitalismi itsessään ”on olemuksellisesti rasistista”. Näin julisti aikanaan yksi rotuteorian varhaisimmista ylipapeista, professori Ibram X. Kendi.
Dogmaattisesta uskosta ylihistorialliseen valkoiseen ylivaltaan seuraa esimerkiksi, että mustan miehen aasialaisamerikkalaiseen kohdistama viharikos onkin tosiasiallisesti ”valkoisen ylivallan motivoima”, joka ”ei vaadi valkoista ihmistä sitä toteuttamaan”. Näin toteaa intersektionaalista tutkimusta opettava professori Jennifer Ho The Conversation-julkaisussa 8.4. 2021.
Myös afrikkalaisamerikkalaisten viharikokset edustavat siis valkoista ylivaltaa, samoin heidän laajamittainen yhteiskunnallinen syrjäytymisensä ja siitä seurannut, väestöllisesti suhteeton rikollisuutensa. Tietenkin myös Yhdysvaltain laaja poliisiväkivalta johtuu samasta syystä. Itse asiassa intersektionaalisessa tutkimusparadigmassa sama valkoisen rodun ylivallan selitys ulottuu myös seksuaalisten vähemmistöjen, alkuperäiskansojen, vanhusten, kouluttamattomien ja pitkäaikaissairaiden sortoon. Kaikkia joita ei suorastaan sorreta, vähintäänkin väheksytään.
Kun kaikki paha maailmassa selittyy yhdellä, ylihistorialliseksi käsitetyllä termillä, alkaa termi muistuttaa vanhaa kristillisen perisynnin käsitettä. Yleisselitys kaikelle ei enää selitä erityisesti yhtään mitään.
VALKOINEN YLIVALTA HISTORIAN LEHDILTÄ
Miksi yhteiskunnallinen syrjäytyneisyys Yhdysvalloissa koskee niin silmiinpistävän selvästi juuri afrikkalaisamerikkalaista väestöä? Tähän on historiallisia ja rakenteellisia syitä. Historiallisista syistä ollaan yksimielisiä sikäli, että koko modernin maailman synnyttänyt kapitalistinen maailmanjärjestys on imperialismin ajan euroamerikkalaista alkuperää. Eliitti oli valkoista.
Mistään muusta ei olla historiallisesti yksimielisiä. Syy on yksinkertainen: valkoisen ylivallan käsite ei ota historiallisesti lainkaan huomioon sitä, että kaikissa länsimaissa on 1960-luvulta lähtien lailla kielletty ihonväriin perustuva syrjintä politiikassa, oikeuslaitoksessa ja työpaikoilla. Sen jälkeen kysymys syrjäytymisen vastaisesta taistelusta on ollut sosiaalipoliittinen kysymys.
Entä millä tavoin rasistisia olivat eurooppalaiseen säätyvaltaan perustuvat varhainen kauppakapitalismi ja myöhempi teollisuuskapitalismi? Perimmältään euroamerikkalainen imperialismi oli erityisesti kapitalistisen talouseliitin hanke.
Imperialismin varsinainen käyttövoima oli varhaismodernin ajan uusi taloudenpidon järjestelmä. Euroopasta oli peräisin kaksinkertainen kirjanpito, kansainvälinen pankkilaitos ja byrokraattinen valtiokoneisto, jotka yhdessä mahdollistivat pitkäaikaisen investointitoiminnan kansainväliseen kauppaan ja lopulta teollisen vallankumouksen rahoittamisen.
Ei imperialistinen talouseliitti tarvinnut afrikkalaisia orjia sorrettavakseen vaan työvoimaksi. Pelkkinä työvoimapanoksina se kohteli kaikkia muitakin kansanryhmiä niin siirtomaissaan kuin kotimaissaankin. Euroopassa käynnistyneen teollisen vallankumouksen kurjat työolot nälkäpalkkoineen ja 16-tuntisine työpäivineen kuusipäiväisine työviikkoineen ovat hyvin historioitsijoiden tiedossa.
Vähissä olivat etuoikeudet myös vitivalkoisille suomalaisille torppareille, mäkitupalaisille tai loisille yhä 1900-luvun vaihteen sääty-yhteiskunnassa. Ei heillä ollut edes periaatteellista äänioikeutta. Elinkeinovapauskin oli saatu Suomeen vasta 1870-luvulla, eli paljon sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa oli orjat vapautettu.
KAPITALISMIN NIIN KUTSUTTU KRITIIKKI
Koska kapitalismi on aina ollut täysin värisokeaa sen suhteen, keitä se riistää (kaikkia joita se voi), siitä muodostui väkisinkin erityisongelma rotuteorialle. Tämä päädyttiin ratkaisemaan lopulta vain professori Kendin legendaarisella julistuksella, että kapitalismi onkin ”olemuksellisesti rasistista”.
Kapitalismin kritiikki on intersektionaalisen tutkimuksen parissa säännöllisesti esitetty ikään kuin se olisi suunnitelmatalouden kaltainen talousjärjestelmä. Kapitalismin koko innovatiivinen voima perustuu siihen, että sitä kontrolloidaan mahdollisimman vähän, jotta markkinamekanismi oikeasti toimii.
Tämä ei tarkoita, etteikö kapitalismin haitallisia vaikutuksia voitaisi tai olisi pyritty kontrolloimaan veroperusteisesti kustannetun julkisen vallan toimesta. Suomessa on kontrolloitu paljon, Yhdysvalloissa vähän. Siksi amerikkalaisten keskimääräinen elinikäkin on kolme vuotta suomalaista alhaisempi. Näin on siitä huolimatta, että USA on Suomea bruttokansantuotteella per capita mitattuna neljänneksen vauraampi maa.
Kapitalismi ei voi vastata yhteiskuntapolitiikan haasteisiin, koska yhteiskuntapolitiikka ei kuulu talousjärjestelmän tavoitteisiin lainkaan sen ohella, että se lähtökohtaisesti pyrkii mahdollisimman vapaaksi säännöstelystä. Sen tavoite on tehokas tuotanto, jonka ansiosta olemme jo lähes kaikkialla maailmassa suunnattoman vauraita verrattuna mihinkään esiteollisen ajan yhteiskuntaan. Tasa-arvoa kansallinen vauraus ei sinällään tietenkään takaa.
RODULLISTAMISTEORIAN PERUSTAVA VIRHE
Rotuteoreetikoiden perustava analyyttinen virhe syntyy käsityksestä, että koska imperialismiin syyllistynyt kapitalistinen eliitti sattui olemaan euroamerikkalaista valkoista eliittiä, itse valta on valkoista väriltään. Tämän vuoksi puhutaan ainoastaan ”rodullistetuista valtasuhteista”.
Rodullistettujen valtasuhteiden logiikalla ei pysty analysoimaan mitään valtasuhteita vaikkapa etnisten ryhmien sisällä. Siihen rotuteoria on pätemätön oman dogmaattisuutensa vuoksi. Ei sillä pysty analysoimaan myöskään afrikkalaisamerikkalaisen väestönosan syrjäytymisen syitä ja seurauksia erillään toisistaan.
Rotuteoreetikoille ei kerta kaikkiaan jää analysoitavaksi yhteiskunnallisia valtasuhteita tai yhteiskuntarakenteita, koska ei ole olemassa muuta kuin ”valkoista ylivaltaa” ja sen tuottamaa rasismia. Afrikkalaisamerikkalaisille valkoisen ylivallan käsitteellä luodaan ylisukupolvista uhriutumisnarratiivia orjuusajalta aina nykypäivään saakka. Sen analyyttista voimaa voi verrata tilanteeseen, jossa suomalaista syrjäytyneisyyttä tutkittaisiin 1800-luvun säätyvallan rakenteista periytyvänä ongelmana.
Jos afrikkalaisamerikkalaisten syrjäytymiskehitystä haluaa sosiologisesti tai historiallisesti ymmärtää, pitää analyysi aloittaa 1960-luvulta. Silloin on mahdollista analysoida, missä amerikkalainen yhteiskuntakehitys epäonnistui, koska vasta silloin aitoon tasa-arvoon edes väitettiin pyrittävän. Samoin voi perustellusti pohtia, keitä epäonnistumisesta voi syyttää. Ei tarvitse tutkia orjaisäntien ajattelua, vaan yhdysvaltalaisen poliittisen järjestelmän toimintaa aina 1970-luvulta tähän päivään.
Laajamittaisen syrjäytymisen taustalla on käytännössä aina yhteiskunnallisten rakenteiden vinoutumia. Niiden korjaaminen on enemmistövaltaisessa demokraattisessa nyky-yhteiskunnassa aina politiikan asia. Ja kuten woke-ajattelun anomaliana tunnettu Barack Obama joskus totesi: ”tiesin, etten saisi taakseni yhtään äänestäjää leimaamalla vastustajani rasisteiksi”.
Rotuteoreetikot vaikuttavat lähinnä epä-älyllisiltä. He ovat yksioikoisia ja sokeita todellisuudelle. Ihminen on vain ihminen, hyvine ja huonoine puolineen ihonväristä riippumatta. Kulttuureissa on toki eroja, mutta kulttuurierot eivät johdu ihonväristä. Woke-kulttuuri siis estää kehittämästä yhteiskuntaa tasa-arvoisempaan suuntaan, ja lisää lähinnä ristiriitoja.
Miksi esimerkiksi naiset ja tytöt ovat tasa-arvoisia miesten kanssa lähinnä vain länsimaissa? Miksi albinolapset Afrikassa harvoin elävät aikuisuuteen asti? Miksi Kiinassa ja Afrikassa sorretaan ja tapetaan vähemmistöjä? Miksi muualta tulleet etniset ryhmät, myös naiset, voivat melko turvallisesti liikkua Suomen kaduilla? Näin ei ole laita monissa muissa kulttuureissa. Euroopassa on siis paljon hyvää, mutta kehitettävää tietty on vielä vaikka hur mycket.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka puhut asiaa, ei tämä tarkoita sitä, etteikö käänteinen rasismi olisi hömppää.
Kyse on isosta asetelmasta, ja siihen liittyen, käänteiseen rasismiin viittaaminen on kuin sanoisi että, onpahan pirulainen, kun hakattu tantereeseen, … ja vielä jaksaa pullistaa vastaan.
Se, että albinot saavat samaa heikommilta,… on enemmän p*skan valumista alas, ts vahvistuu se, mitä eletään kautta linjan.
Kun ollaan hierarkian (sivistys) huipulla, seuraus ei ole samalla tapaa karun havaittava, kuin ankaremmissa oloissa.
Käytäntö on kuitenkin voinut olla se, että katseen kestävien yhteiskuntien vaikutukset ovat selkeä osa erimaailmallisuutta, jopa pitkän ajan kuppajaisia.
Pelkästään eriarvoasetelma saa aikaan sen, että sitä eletään, entistä vahvemmin. Vaikea ajatella, että menisi jotenkin toisin.
Jos valkoinen mies (muuten etuoikeutettu ryhmäläinen, MER) on ongelmissa, niin perushierarkisten järjestelyjen takia. Yksilö ja marginaalikohtaisesti, vaikuttavuus voi olla isompi, mutta toisella tapaa.
Etuoikeutettu ryhmäläistys (ER), luo poljetut vastaryhmät (VR). Siinä kun on muuten ER, mutta kuitenkin siitä poissuljetusti (PER), myös VR voi käydä päälle, ja yhteispeli a la ER+VR.
Näissä tulee pyrkiä olemaan enemmän tarkka, ettei aiheuta sotkua, ja lisäkärsimystä.
Perinteiseltä retoriikalta kannattaa suojautua, koska siihen ei yleisesti ottaen liity avaavuutta, tai vinkkeleitä, joita näiden ratkaisemiseen tarjotaan.
On pallo, ja pyyntö siitä, että katse pallossa. Eiköhän peli auttamattomasti jatku, kuten aiemminkin.
Muuten pallopelit voivat olla ihmiselle hyvä ja kehittävä harrastus.
Ilmoita asiaton viesti
Effektiviivinen valta (EV), ja sen mahdollinen järkevä kritiikki, ei ole kohdennettavissa selkeästi ihonväriin (valkoinen), vaikka se antaa suuntaa.
Vaikea sanoa, mikä olisi rodunvärin tilalle parempi sana. Ehkä esim vain Länsi, tai sen valtatahon nimeäminen, joka lännessä käyttää valtaa, ja johon voi liittyä, ja liitytään kilvan.
Näin esim kapitalismin (talous) voi hyvin sanoa olevan (olleen) osa EV:tä. Kommunistinen taloustapa, voi hyvin olla samaa, ja tärkeää olisi löytää analyyttisiä mittareita sille, mikä oikeasti on demokratian vastaista, tai muuten kyseenalaista.
Sama koskee ihonväriä.
Vaikka obama on värillinen, hän oli selkeä osa EV:tä, Nobelin arvoisesti nostettuna. Sanottu, että kävi muita enemmän sotia. Kyseessä saattoi olla sama kuin Hitlerillä, kun oli oikeasti vähän juutalaisverinen.
Toisaalta ne valkoiset, jotka eivät ole osa EV:tä, voivat olla hyvin heikossa asemassa, koska enemmän uhka, kuin aidot värilliset, joihin ei liity hankaavuutta, mutta enemmän neutraalisuutta, ja EV:n mukaisia mahdollisuuksia.
Kaukaa tuotu tumma, on sisäisesti aivan toista suomalaisessa kontekstissa, kuin sisällissodan ajan valkoinen tai punainen.
Tumma uutuus, ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö hän itse voisi aidosti olla huonossa asemassa, kun palloksi otettu, eikä itse tutustumassa kulttuuriin, vaan on ns toimenpiteiden kohde, jne.
Ihmiset ovat yhä enemmän, toimenpiteiden kohteina. Tämä on minusta selkein osa EV:tä. Kyse on pitkällisestä rakentamisesta, ja rakenteen jatkuvasta voimaantulosta.
Kiina menee paljolti läntisin ideoin. Sitä voi kuitenkin olla vaikea verrata, koska kulttuuri on hyvin epäsiirrettävä. Tulisi enemmän puhua siitä, mistä on tietoa, ja kokonaisempana. Erikseen kuriositeetilliset seikkailut.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä vaikutus on yleismaailmallisella yksilöiden ”tietoisuuden lisääntymisellä” näiden uusien aatteiden ilmaantumisille? Pääsy informaatioon on lisääntynyt ja helpottumit eksponentiaaliisesti internetin ansiosta, ja myös koulutus on kasvattanut tietoisuutta.
Miten yksilön tietoisuus kasvaa ja miten sitä voi kasvattaa:
” Muun muassa Bernard Baars on katsonut, että tietoisuudessa on kysymys ”äärimmäisen toiminnallisesta sopeutumisesta”, ja ehdottanut erilaisia toimintoja, joissa tietoisuudella on merkittävä, jos ei oleellinen, osa: vaihtoehtojen priorisointi, ongelmanratkaisu, päätöksenteko, toimintojen ohjaus, virheiden havaitseminen, suunnittelu, oppiminen, sopeutuminen, kontekstin hahmottaminen, sekä pääsy informaatioon.
Miksi tietoisuuden kasvu on tärkeää yksilölle:
”Antonio Damasio on pitänyt tietoisuutta osana eliön selviytymispakkausta, joka mahdollistaa suunnitellun toiminnan pelkkien vaistonvaraisten reaktioiden sijasta.
Harvalukuinen ”edistyksellinen” akateeminen joukko, joka on onnistunut lisäämään tietoisuuttaan, on saanut some maailmasta helpon informaatio kanavan levittää uusia aatteitaan ihmisille ja ihmisryhmille, joiden tietoisuuden taso on itse asiassa vähentynyt, kiitos nykymaailman hektisyyden, narsistisuuden, huume- ja alkoholin käytön ym lisääntymisen johdosta; ihmisryhmiä, jotka eivät pysy tietoisuusuuden yleisen kehityksen mukana, on helppo saada kannattamaan uusia ”pelastus” aatteita.
1800 -luvun lopulla useat filosofit pohtivat mihin ihmisten tietoisuuden kehitys johtaa
kansakunnan tasolla (poliittista liikehdintää, psykologista katkeruutta jne)
Marx:
” Marx katsoi, että yhteiskunnalliset suhteet edelsivät ontologisesti yksilöllistä tietoisuutta. Samalla hän kritisoi ajatusta tietoisesta subjektista pitäen sitä ideologisena käsitteenä, johon liberaali poliittinen ajattelu perustui. Marx kritisoi erityisesti Ranskan ihmisoikeuksien julistusta vuodelta 1789, katsoen, että niin kutsutut luonnolliset oikeudet, esimerkiksi ensiyön oikeus, olivat ideologista sepitettä, jonka tarkoituksena oli vain peittää yhteiskunnallinen epätasa-arvo. Myöhemmin Louis Althusser arvosteli ”poroporvarillista subjektin ideologiaa” interpellaation (”kutsuminen”) käsitteensä kautta.
Nietzsche:
” Nietzsche puolestaan kritisoi teoksessaan Moraalin alkuperästä ajatusta tietoisuuden kehittymisestä syyllisyydentunnon ja kaunan (ressentiment) seurauksena, ja kirjoitti, että ”he antavat sinulle vapaan tahdon vain syyttääkseen sinua myöhemmin”. Näin Nietzsche käänsi klassisen käsityksen vapaasta tahdosta ylösalaisin. Samalla hän oli ensimmäisiä, joka esitti väitteen, että nykyaikainen ajatus tietoisuudesta oli syypää nykyaikaiseen rankaisemisjärjestelmään, jossa ihmisiä rankaistiin heidän ”moraalisen vastuullisuutensa” mukaan, eli sen mukaan, missä määrin teot olivat yksilöllisen subjektin tietoisesti tekemiä.”
Jne.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tietoisuus
Ilmoita asiaton viesti
Marx on kuin Jeesus tai kristinusko, muuten ateistisessa päällekäyntiympäristössä, tai sen jälkeisissä, kanssakäymistä koskevan formatoinnin käyttöönottovaiheissa.
Kyse on törkypuheesta. Tämä käytännön vaikuttavuus on hyvä tuoda esiin.
Osa puheesta kokee törkyistymistä, jopa aktiivisesti (törkyistäminen).
Tosi tärkeää nähdä se, millä tavoin asiat jäävät käsittelemättä, ja käsittelyjen perusmahdollisuus toteutumatta.
Kun väline kaputt, eikä edes tätä tajua, … on aika heikoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on hyvä jos ihmiset ovat hereillä (awake, Yhdysvaltain mustien slangissa woke). Silmien avaamiseen auttaa vaikkapa kirjallisuus.
”Nura Farah näyttää tiiviissä muodossa, millaista ulkopuolisuus on, millaista on kun ei kelpaa, vaikka mitä tekisi. Samalla kokee olevansa kiitollisuudenvelassa: kun on päässyt Suomeen turvaan ei saisi valittaa, ei saisi olla hankala, koska kukaan ei voi sietää vaikeaa mustaa ihmistä. Olisivat edes kiitollisia!
Samaan aikaan suomalaisilla ei ole minkäänlaista vaikeutta valittaa ja olla hankalia ja ennakkoluuloisia somaleita kohtaan. Yhden virhe on koko yhteisön vika ja jokainen somali saa jatkuvasti edustaa kaikkia muita. Suomalaiseksi voi vain syntyä ja järjestelmä pistää kyllä vääränvärisen paikoilleen, jos joku erehtyy itsestään luulemaan liikoja. Jopa sinänsä myötämielisetkin ihmiset voivat olla lannistavia ja suhtautua pätevään aikuiseen somaliin kuin hienosti suoriutuneeseen pikkulapseen.”
https://kulttuuritoimitus.fi/kritiikit/kritiikit-kirjallisuus/nuorena-somalina-suomalaisuuden-ja-klaaniperinteiden-puristuksissa-arviossa-nura-farahin-lumimaa/
Ilmoita asiaton viesti
”Sen analyyttista voimaa voi verrata tilanteeseen, jossa suomalaista syrjäytyneisyyttä tutkittaisiin 1800-luvun säätyvallan rakenteista periytyvänä ongelmana.”
Ei muuten hassumpi idea.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos dosentti Helolle haastavaa aihetta käsittelevästä asiantuntevasta kirjoituksesta.
Paljon liittyi riistoa kapitalismin nousuvaiheeseen, ja orjakauppa oli pahimmasta päästä. Kunnioitusta puolestaan herättävät erityisesti ne, jotka nousivat riistoa vastaan jo sen tapahtuessa.
Mainittakoon vaikkapa evankelikaalinen brittipoliitikko William Wilberforce, joka ajoi aktiivisesti orjakaupan hylkäämistä jo 1700-luvun lopulla. https://www.britannica.com/biography/William-Wilberforce
Fanitan paljon myöhemmin vaikuttanutta Martin Luther King nuorempaa, mutta myös Wilberforce ansaitsee (valkoisuudestaan huolimatta) käsittääkseni ehdottomasti jälkipolvien arvostuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Monikulttuurisuusfanitus jota valtamedia suorittaa on todella huonoa journalismia joka lopulta kääntyy agendaansa vastaan.Otan esimerkiksi väkivallan maailma suurimmassa jalkapallotapahtumassa Ruotsissa.Hesarin juttu asiasta oli vähän ”outo” ja vajavainen.Asiahan kirkastui kun vähän perehtyi asiaan monipuolisemmin.Jos valtamedian jutuissa on joitain tietopuutteita asia kannatta tsekata eri lähteistä.
Ilmoita asiaton viesti