Työtön kuluttaa!

Joensuussa työttömyysprosentti on huimat 19,2 ja epävarmuus jatkuu. Pääministeri Matti Vanhasen kaino toive on, että yliopistot vetäisivät työttömyyden alas. Kävin tänään lounaalla Joensuun työvoimatoimiston johtajan Jarmo Valtosen kanssa. Käydyn pöytäkeskustelun aikana minulle tuli selväksi, että suurin osa pitkäaikaistyöttömistä ja nimenomaan nuorista ei tule koskaan hakemaan yliopistoihin, koska vaikeuksia on kielissä ja muissakin oppiaineissa liikaa.

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen arvioi, että työttömyys kasvaa koko valtakunnan alueella yli 10 %, mutta Joensuussa mittari hipoo jo 20%. Tekisi mieli sanoa, että haistakaa paska koko valtiovalta, mutta mitä se auttaa; – tyhjän saa pyytämättäkin.

Katainen vakuuttaa, että kotimarkkinakysyntää pönkitetään ja elvytetään verotuksella, mutta minä en usko tuollaista leuatonta pulinaa, sillä yhden tilastonumeron takana on enemmän elämää ja tuskaa, kuin  joutavassa nokittelussa arvonlisäverosta. Jokainen nuori työtön on liikaa ja 211 000 työtöntä on katastrofi.

Verokikkailut on nyt hallituksen osalta nähty. Työssä käy enää 2,5 miljoonaa suomalaista ja heidän tuloveroasteikon tarkistuksista on taitettu peistä viimeiset kolme vuotta.

Kertaan vielä, että jos lasketaan tuloverotusta elvytysmielessä niin sillä tietysti haetaan kulutuksen kasvua, koska tilistä jää enemmän käteen. Kaksi ja puoli miljoonaa työläistä saa siis tuon ansaitun edun, mutta viisi miljoonaa kansalaista kuluttaa ja sinne ollaan puuhastelemassa 3% kulutusveron eli arvonlisäveron nostoa.

Hallitus kuvittelee, että kansa on niin tyhmää, että kusikin maistuu hunajalta. Yhdellä ukaasilla kolmen vuoden lupailujen jälkeen tarkistetaan 2,5 miljoonan tuloveroindeksiä ja annetaan ”erittäin kaivattua” apua elvyttävään kulutukseen, joka sitten ulosmitataan  viiden miljoonan kuluttajan kulutusta 3% nostaen alv:ta.

Tapelkaa ministeri tyhjästä, sillä kalliita te olette kansan maksaa. Kansanedustaja maksaa kansalle 610 000,00 euroa kappale vaalikaudessa. Ministerit siihen sitten tuovat 308 miljoonaa lisämaksua ja presidentti 90 miljoonaa eli neljässä vuodessa 900 000, 00 euroa ja meppien kanssa menee miljardi rikki.

Kaikesta hyvästä tulee maksaa kova hinta. Niin tässäkin tapauksessa, eli miljardia euroa vastaan olemme saaneet 100.000 uutta työtöntä. Työttömän hinnaksi siis tulee 10.000,00 euroa.

Tätä en kutsuisi kuitenkaan elvytykseksi, vaikka Valtion velka onkin kasvanut useita miljardeja.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu