Nuorisotyöttömyys?

Hallituksen satsaukset nuoriin ja vastavalmistuneisiin ovat ministeriöiden TEM- ja OPM -pääluokat yhteensä lukien noin 50 miljoonaa euroa kuluvana vuonna. Siitä TEM satsaa noin 33 miljoonaa euroa nuorisotyöttömyyden helpottamiseksi ja keinot ovat vanhat ja hyväksi havaitut.

Nuorten ohjaamiseen työelämään huolehditaan valtion rahalla, mutta ei ole huolehdittu, että niitä työpaikkoja olisi. Ohjaus toimii, mutta alustaa ei ole.
Toisena keinona valtiolla on valmentaa nuoria työelämään, mutta sieltäkin puuttu se työelämä tyystin mihin valmistaudutaan. Ole valmis, -odottamaan!
Kolmas tie on tutkintoperusteinen työelämäkoulutus, eli olet sen käytyäsi diplomityönhakija.
Neljänneksi on nostettu oppikset ja toppikset, mutta oppisopimus on kuuskytluvun kankea ja hakeutuminen oppisopimukseen tässä työtilanteessa nykyjaksoin on ankeaa pelkästään ajatellakin.

Viides tie on viedä nuorisojoukkomme työpajoille viilaamaan viikatteenteriä gybrok-ruuveilla teräviksi.
Kuudenneksi etsitään uusia uria ja se onkin tärkeää toimintaa, sillä ensimmäistäkään uraa ei työttömällä tiuetenkään ole ollut.
Seitsemäs synti on kotouttaa lisää nuoria työttömiä ulkomailta ja kaikki nämä valtion seitsemän kuolemansyntiä tulevat maksamaan meille 33. 000 000,00 euroa. Tällä summalla satunnainen yrittäjä voisi palkata tuhat nuorta oikeisiin töihin eli summa ei ole paljon.
Opetusministeri Henna Virkkunen voi työllistää noin 17. 000 000,00 eurolla, joten 1500 nuorta olisi mahdollista saada oikeisiin töihin, mutta montako olemme saaneet?

Hennan raha valuvat ammatillisten opetuslaitosten hömppähankkeisiin ja kahvirinkeihin. Maahanmuuttajien kielikylpyihin, ammatillisiiin lisä- tai pätevöittämiskoulutuksiin, sekä ammatillisiin lisäkoulutuksiin ja etsivään nuorisotyöhön.

Paljonko olisi, jos muuttaisimme asenteita ja keinoja välillä, kun kerran olemme voimattomia nuorisotyöttömyyden edessä.

Nuorille työtä on helppo huutaa, mutta montako nuorta huuto työllistää? Nyt tarvitaan tekoja ei Sinnemäen onttoa puhetta.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu