Anteeksi inflaatio

Pääministeri Sanna Marin pyysi saamelaisilta anteeksi, että ei ole saanut tehtyä sitä mitä olisi halunnut saamelaisten hyväksi tehdä. Minä pyydän inflaatiolta anteeksi, että en ole saanut kerätyksi sitä määrää mammonaa jota nyt inflaatio minulta huutaa. Olemme siis Sannan kanssa molemmat saamattomia ja joudumme pyytelemään anteeksi voimattomuuttamme.

Rinne-Marinin hallitus lähti alusta saakka toteuttamaan keynesiläisen taloustieteen ilosanomaa, eli hallitus uskoi valtion väliintulon vakauttavan taloutta. Hallitus lähti tohtoroimaan talouskehitystä lainaamalla rahaa ulkoa ja syytämällä sitää tarpeeseen ja tarpeettomuuksiin runsaalla kädellä. Sanna Marin jopa arvosteli keskuspankkipolitiikkaa, väittäen koronnostojen ajavan kohti taantumaa.

Antti Rinteen aloittaman teorian perusteella Marinin hallitus suoritti julkisten menojen lisäämistä kysynnän stimuloimiseksi ja Suomen talouden vetämiseksi ulos pidempiaikaisesta kurimuksesta.

Vihreän siirtymän ja keynesiläisen rahanjakopolitiikan turvin on Suomea siis ajettu pois köyhyydestä. Rahaa on kannattanut lainaksi ottaa, kun korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä vuosikaudet. Onpa salin vasemmalta puolelta kuultu välihuuto, että valtion lainoja ei koskaan tarvitse maksaa takaisin.

Suomessa on siis keskitytty lainaamaan rahaa ja jakamaan sitä kokonaiskysynnän elvytykseen. On luotu työllisyyttä kun työtön on tehnyt töitä kaksi päivää kuukaudessa, hänet voidaan siis lukea työlliseksi, kun hän täyttää Antero Vipusen silmänkääntöpolitiikan ihmeen ja tekee vuodessa 24 päivää töitä, vai oliko se 24 tuntia;)

Inflaatio on tavoiteltu olotila, puhutaan korkeintaan kahden prosentin inflaatiosta, joka pitää deflaation loitolla. Jopa tuo kahden prosentin ihannetila syö rahan arvoa kymmenessä vuodessa 18 prosenttia. Nyt inflaatio laukkaa yli 10 prosentissa, eli paljonko onkaan 5 kertaa 18? Reilussa kahdessa vaalikaudessa rahan arvo nollautuu jos inflaation annetaan jatkua samanlaisena. Meillä on siis tarkoituksella haluttu luoda kysyntää, mutta ei ole ajateltu, että se muodostaisi kysyntä-inflaation. No kustannukset ovat nousseet myös, eli meillä on myös kustannus-inflaatio ja onhan meillä sisäänrakennettu hallituksen linjan mukainen inflaatiokin.

EU:n elpymispaketti loi meille ongelman jota yritetään paikata ehkä toisella paketilla, mene ja tiedä, kuka elää niin näkee tulevaisuuden.

Ainakin energiayhtiöt tuntuvat nyt viihtyvän tässä jamassa, hintoja voi nostaa ilmoittamatta mitään syytä, jos joku kysyy vastaus on kaasun korkea hinta. Ihmettelen kuitenkin sitä, että kun on hyvä tuuli niin pörssisähkö voi hipoa nollaa ja jopa käydä negatiivisen maksun puolella. Missä silloin on se kuuluisa kaasusidos? Miksi kaasu vaikuttaa vain määräaikaisen sähkön hintaan. Energiayhtiöillä olikin kova kiire tehdä uusia kaksivuotisia sopimuksia kaikkein kalleimman energian aikana.

Muistettakoon, että kunnat ovat useimpien energiayhtiöiden takana, eli eräänlainen piilovero sisältyy hintaan. Nyt Lintilä yrittää kovasti ohjeistaa tätä sirkusta ruotuun, eli valtio antaa rahaa hintojen huojennuksen varjolla, mutta yhtiöt haluavatkin kattaa sillä omaa tasettaan.

Pyydän siis anteeksi Sinulta inflaatio, sillä itse en onnistunut kaappaamaan yhtään senttiä noista Marinin jakamista rahoista, kun se vappusatkukin jäi piippuun. Mutta btw. kyllä varmaan lakkoilijoitakin ketuttaa, kun lakkojen avulla saatu palkkojen parantunut maksuvoima leikkaantuu eli hupenee kokonaan ja rahan arvo sen kuin jatkaa vain alamäkeään.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu