Anteeksi inflaatio
Pääministeri Sanna Marin pyysi saamelaisilta anteeksi, että ei ole saanut tehtyä sitä mitä olisi halunnut saamelaisten hyväksi tehdä. Minä pyydän inflaatiolta anteeksi, että en ole saanut kerätyksi sitä määrää mammonaa jota nyt inflaatio minulta huutaa. Olemme siis Sannan kanssa molemmat saamattomia ja joudumme pyytelemään anteeksi voimattomuuttamme.
Rinne-Marinin hallitus lähti alusta saakka toteuttamaan keynesiläisen taloustieteen ilosanomaa, eli hallitus uskoi valtion väliintulon vakauttavan taloutta. Hallitus lähti tohtoroimaan talouskehitystä lainaamalla rahaa ulkoa ja syytämällä sitää tarpeeseen ja tarpeettomuuksiin runsaalla kädellä. Sanna Marin jopa arvosteli keskuspankkipolitiikkaa, väittäen koronnostojen ajavan kohti taantumaa.
Antti Rinteen aloittaman teorian perusteella Marinin hallitus suoritti julkisten menojen lisäämistä kysynnän stimuloimiseksi ja Suomen talouden vetämiseksi ulos pidempiaikaisesta kurimuksesta.
Vihreän siirtymän ja keynesiläisen rahanjakopolitiikan turvin on Suomea siis ajettu pois köyhyydestä. Rahaa on kannattanut lainaksi ottaa, kun korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä vuosikaudet. Onpa salin vasemmalta puolelta kuultu välihuuto, että valtion lainoja ei koskaan tarvitse maksaa takaisin.
Suomessa on siis keskitytty lainaamaan rahaa ja jakamaan sitä kokonaiskysynnän elvytykseen. On luotu työllisyyttä kun työtön on tehnyt töitä kaksi päivää kuukaudessa, hänet voidaan siis lukea työlliseksi, kun hän täyttää Antero Vipusen silmänkääntöpolitiikan ihmeen ja tekee vuodessa 24 päivää töitä, vai oliko se 24 tuntia;)
Inflaatio on tavoiteltu olotila, puhutaan korkeintaan kahden prosentin inflaatiosta, joka pitää deflaation loitolla. Jopa tuo kahden prosentin ihannetila syö rahan arvoa kymmenessä vuodessa 18 prosenttia. Nyt inflaatio laukkaa yli 10 prosentissa, eli paljonko onkaan 5 kertaa 18? Reilussa kahdessa vaalikaudessa rahan arvo nollautuu jos inflaation annetaan jatkua samanlaisena. Meillä on siis tarkoituksella haluttu luoda kysyntää, mutta ei ole ajateltu, että se muodostaisi kysyntä-inflaation. No kustannukset ovat nousseet myös, eli meillä on myös kustannus-inflaatio ja onhan meillä sisäänrakennettu hallituksen linjan mukainen inflaatiokin.
EU:n elpymispaketti loi meille ongelman jota yritetään paikata ehkä toisella paketilla, mene ja tiedä, kuka elää niin näkee tulevaisuuden.
Ainakin energiayhtiöt tuntuvat nyt viihtyvän tässä jamassa, hintoja voi nostaa ilmoittamatta mitään syytä, jos joku kysyy vastaus on kaasun korkea hinta. Ihmettelen kuitenkin sitä, että kun on hyvä tuuli niin pörssisähkö voi hipoa nollaa ja jopa käydä negatiivisen maksun puolella. Missä silloin on se kuuluisa kaasusidos? Miksi kaasu vaikuttaa vain määräaikaisen sähkön hintaan. Energiayhtiöillä olikin kova kiire tehdä uusia kaksivuotisia sopimuksia kaikkein kalleimman energian aikana.
Muistettakoon, että kunnat ovat useimpien energiayhtiöiden takana, eli eräänlainen piilovero sisältyy hintaan. Nyt Lintilä yrittää kovasti ohjeistaa tätä sirkusta ruotuun, eli valtio antaa rahaa hintojen huojennuksen varjolla, mutta yhtiöt haluavatkin kattaa sillä omaa tasettaan.
Pyydän siis anteeksi Sinulta inflaatio, sillä itse en onnistunut kaappaamaan yhtään senttiä noista Marinin jakamista rahoista, kun se vappusatkukin jäi piippuun. Mutta btw. kyllä varmaan lakkoilijoitakin ketuttaa, kun lakkojen avulla saatu palkkojen parantunut maksuvoima leikkaantuu eli hupenee kokonaan ja rahan arvo sen kuin jatkaa vain alamäkeään.
Ei mieliä väärää. Mitä tuota anteeksi pyytelemään keneltäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Milton Friedmanin pysyvän tulotason hypoteesiä on kyllä pyritty kumoamaan. Kumoaminen olisi keynesiläisille tärkeää, koska Friedman on kyennyt sen avulla argumentoimaan keynesiläistä finanssipoliittista elvytystä vastaan. Milton Friedmanin hypoteesin mukaan valtion tekemällä elvytyksellä ei ole toivottuja vaikutuksia. Niinpä valtion kansalaiselleen antamilla tukiaisilla ei Friedmanin mukaan olisi vaikutusta kulutuskäyttäytymiseen eikä tukiaisilla siten olisi taloutta elvyttävää vaikutusta. Silti tätä yritetään lähes jokaisella vaalikaudella.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta btw. kyllä varmaan lakkoilijoitakin ketuttaa, kun lakkojen avulla saatu palkkojen parantunut maksuvoima leikkaantuu eli hupenee kokonaan ja rahan arvo sen kuin jatkaa vain alamäkeään.”
Veikkaan, että kaikkia niitä, jotka eivät lakkoilleet, vaan tyytyivät yleiskorotukseen, ketuttaa vielä enemmän.
Palkankorotus 1.6%, inflaatio liki 10%
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli inflaatio nousee tänä vuonna 10 % ja samoin ensivuonna, niin tuolla 1,6 %:n palkankorotusvauhdilla palkat saavuttavat kadonneen ostovoiman 12 vuoden päästä. Tuolloin lisäksi pitää olettaa, että hinnat pysyvät vakiona loput 10 vuotta.
Minusta on perin ihmeellistä, että poliitikot eivät ymmärrä sitä, että kun energian hintaan luodaan jopa keinotekoisia korotuksia, niin sillä on vaikutusta ihan kaikkeen hinnoitteluun. Vai tuleeko jollekin mieleen tavara, jossa energiaa ei tarvita edes jossain muodossa?
Synninpäästöjä haetaan sitten niin, että joillekin annetaan tukea kohonneisiin kuluihin. Oletteko koskaan kuulleet, että ”kaikkein heikommassa asemassa olevia on tuettava tässä taloustilanteessa”. Ensin ajetaan lähes kaikki kansalaiset pahaan väliin, ja sitten jee…tellaan jollain tukipaketeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä tuo 1,6 ei olisi pukannut inflaatiota liikkeelle, joten asioilla on puolensa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt yritysten hintojen nostoja perustellaan omien tuotantojen hintojen nousulla. Lisäksi kovasti varoitellaan siitä, että nousseita hintoja ei ole järkevää lähteä paikkaamaan palkkojen nostolla, koska se lisää yritysten painetta nostaa lisää hintoja. Ilmeisesti siis halutaan, että palkansaajien ostovoiman tulee laskea. Miksi näin halutaan, kun kuitenkin palkansaajat ja muukin väestö pitävät ostovoimallaan rattaat pyörimässä? Rahapolitiikkaa kiristetään ja palkkapolitiikkaa myös, mutta kyllähän kohonneet hinnat ohjaavat rahaa johonkin, joten kysyä voikin, että mihin? Hyvänä esimerkkinä voi ottaa juuri energiasektorin menestymisen tänä vaikeana aikana. Mitä siellä vielä kehdataan tehdä? Nostaa härskisti hintoja ja rahastaa välistä sekä pakottaa muut yritykset hontojen nostoon. .
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ne, jotka pyytävät ole tyhmiä. Se, joka antaa on sitten ihan toinen juttu.
Sähkötuottajien Pohjois Euroopan ’pörssi’ on kun OPEC in kartelli. Hinnoittelua ohjataan tuotannon kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä ongelmana on, että kun ei voi säästää niin paljon, että hintojen nostoilla ei olisi vaikutusta. Pyytäjät ovat asemassa, jossa niiden ei kuuluisi olla niillä kuuluisilla vapailla markkinoilla.
Blogin aiheesta voisi vielä sanoa, että onhan se vähintäänkin ongelmallista, että otetaan velkaa ja siirretään sitten sitä velkarahaa muiden maiden käytettäväksi. Liittovaltiokehitys toki sitä vaatii, mutta miksi sitten ei puhuta asioista niiden oikealla nimellä? Mikään eikä kukaan voi taata, että tuo hyödyttää omaa maatamme mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Sekasikiö, eli kansallisvaltioiden ja liittovaltion sukurutsa ei oikein toimi, pitää olla jompi kumpi, mutta ei sekametelisoppaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ainakin energiayhtiöt tuntuvat nyt viihtyvän tässä jamassa, hintoja voi nostaa ilmoittamatta mitään syytä, jos joku kysyy vastaus on kaasun korkea hinta. Ihmettelen kuitenkin sitä, että kun on hyvä tuuli niin pörssisähkö voi hipoa nollaa ja jopa käydä negatiivisen maksun puolella. Missä silloin on se kuuluisa kaasusidos? Miksi kaasu vaikuttaa vain määräaikaisen sähkön hintaan. Energiayhtiöillä olikin kova kiire tehdä uusia kaksivuotisia sopimuksia kaikkein kalleimman energian aikana.”
No kun sillä nolla hinnalla ei voi maksaa niitä 30 000 €/vuosi/mylly maan vuokria.
Ilmoita asiaton viesti
”Reilussa kahdessa vaalikaudessa rahan arvo nollautuu jos inflaation annetaan jatkua samanlaisena.”
10 prosentin jatkuvalla inflaatiolla tavaroiden hinnat tuplaantuvat reilussa 7 vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Reilu 7 vuotta vastaan reilu 8 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
En ajatellut noin vaan siten, että rahan arvo puolittuu reilussa 7 vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin 7 tai 8 vuotta kuitenkaan inflaatio laukkaa 10 prosentissa. Elvytys on hiukan sama kuin krapulan parantelu, huikka liikaa ja ollaan jo humalan puolella. Sanna Marinin hallitus unohtui jakaamaan rahaa, kun vaalitkin tulivat liian aikaisin, jotta olisi ennättänyt taloutta tasapainottamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä olisi ehkä paikallaan mennä inflaation juurisyihin, siis nykyisen inflaation.
Se, että se johtuisi tai sen aiheuttaja olisi sota Ukrainassa on selkeää punavihreiden propagandaa. Yhtä lailla kuin että Cov olisi aiheuttaja.
Nykyinen inflaatio johtuu EKP:n ymmärtämättömyydestä jonka takia se on suostunut politisoitumaan ja luopunut tehtävästään.
EKP on tehnyt kardinaalimunauksen kun se on lähtenyt, ilmeisesti isäntiensä Saksan ja Ranskan vaatimuksesta, ostamaan ns. bondeja eli velkakirjoja ”sijoittajilta” eli Saksan ja Ranskan pankeilta mm.
Näin se on ensiksikin ruokkinut valtioiden velkaantumista koska ”sijoittajat” ovat saaneet lisää pääomaa jota lainata valtioille poliittisiin tarkoituksiin, siis punavihreän porukan vallassa pysymiseen.
Toiseksi se on tätä kautta tunkenut markkinoille katteetonta rahaa, tai siis rahaa jonka takuumiehinä ovat EKP:n alaiset kansalliset valtionpankit eli siis ko. maiden kansalaiset. Kuten me suomalaiset. Kukaan tuskin kertoo summia mutta ne eivät ole pieniä.
Jos EKP olisi toiminut tehtävänsä mukaisesti, se ei olisi jakanut rahaa jota sitten ”sijoittajat” lainasivat jopa miinuskoroilla velkaisille valtioille syömiseen, vrt. Arhinmäki ja ”velkaa ei tarvitse koskaan maksaa” – (siis juhlat jatkukoon kuten Titanicin kannella, oma lisäys).
Hallitukset olisi pitänyt pakottaa sopeuttamaan syömäsäkki saamasäkkiä myöten eli karsimaan turhia kustannuksia ja toimintoja jotka eivät ole yhteiskunnan tehtäviä ja / tai sitten monissa maissa korottamaan / tehostamaan verotusta.
Koska näin ei ole tehty, on inflaatio lähtenyt laukkaamaan eikä sen pysäyttäminen ole helppoa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää pohdintaa, johon on helppo yhtyä.
Ilmoita asiaton viesti