Arin aktiivimalli

Aktiivimalli kakkonen on tyystin vaiettu jo kuoliaaksi, vaikka tottahan se kuitenkin on. Poliittinen keskustelu ei kanna pitkään, kun jo huomenna tulee uusi kohu ja ylihuomenna vielä suurempi kohu. Mutta aktiivimalli kakkonen on ja pysyy.

Minkähän takia työttömien härnääminen on suosiossa joka ikisessä valtiossa? Saksassa työttömiä on 2, 2 miljoona, vaikka työttömyysprosentti on Suomea pienempi. Saksassa on myös laadittu minimipalkkalaki, jota Suomessa vasta haikaillaan. Saksassa ei siis voi tehdä töitä, jos tuntipalla ei ole vähintään 9 euron nurkilla. Varmasti Suomessa tuo minimipalkka voisi olla Saksan kanssa samaa luokka, loppuisi puheet noista 3 euron tunneista.

Suomi pitää itseään huippumaana, mutta joka ikinen ongelma pitää kuitenkin apinoida ulkomailta. Aktiivimalli 2 on apinoitu Tanskasta ja Tanska on sen apioinut ilmeisesti Saksasta. Tanska vaan jalosti sitä pidemmälle, mutta Suomen aktiivimalli ykkönen oli vain torso tanskalaisten kehitelmästä. Hyvä, että sellainen malli ei meillä menestynyt, mutta eihän tuo kakkosmallikaan paljoa ketään palvele.

Luuleeko päättäjät, että työttömiä hätistelemällä työpaikat lisääntyvät?

Sehän on hiukan sama jos kanalaan päästettäisiin kettu joka päivä hetkeksi hätistelemään kanoja, ja oletettaisiin, että se lisää kanojen munintaa.

Tai sitten se, että työvoimapalveluihin palkataan 1200 uutta virkamiestä jallittamaan työttömien suurta joukkoa töihin kuin käärmeitä pulloihin. Siinä menee 70 miljoonaa euroa karhun persieen, jos työvoimatoimistojen palvelutoimiin ei tule muuta muutosta. Julkisen sektorin työvoimaa siis kasvatetaan verorahoilla, kun työttömien hätisteleminen juuri johtuu siitä, että julkisen puolen kuluja ei nykyisillä verotuloilla pystytä kustantamaan ilman velanottoa. Koko rumpa siis menee perse edellä latvaa kohti.

No tiedetään nyt sitten mikä on työttömien hätistelijän palkkakulu per nenu, eli yksi toimitsija riipii veroeuroja 3861,11 euroa joka kuukausi. Halpaa se on, kun 22,70 euroa vain maksaa tunnilta, eikä tarvitse ottaa mitään riskiä mistään. Toimitsijan ei tarvitse omata kuin ehjät leukaluut, ja opetella sanomaan, että tule ensi viikolla uudestaan katsotaan sitten mikä on tilanne.

Eikö olisi tehokkaampaa opettaa yrittäjät menestymään niin hyvin, että eivät ennättäisi ilman lisävoimia tilauksiaan tekemään. Lisätä siis suomalaisten ostovoimaa, panostaa vientituotteiden tuotekehitykseen. Laittaa vaikka tuo 70 miljoonaa markkinatutkimukseen, eli mihin maahan mitäkin tuotetta voisi myydä, ja sitten vain myymään suomalaista työtä ympäri globaalia markkinaa.

Koulutetaan nämä 1200 vientiagenteiksi, laitetaan panokset tulevaisuutta parantamaan. Kevennetään yrittäjien kuormaa niin, että yhä suurempi osa työikäisitä valitsee vastuunkantoa vaativan yrittäjän osan itsensä ja perheensä elinkeinoksi. Suurennetaan yksityistä sektoria ja karsitaan mieluimmin julkista puolta turhilta työpaikoilta, niin voidaan vanhusten ja sairaiden hoitoon panostaa entistä enemmän.

Meidän vihollinen numero yksi ei ole työtön, vaan kasvuhaluton yrittäjä, joka tuskailee kannattavuutensa kanssa yksin. Autetaan yrittäjää työllistämään, niin voidaan lakkauttaa työvoimakeskukset turhina ja tarpeettomina.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu