Arvonlisävero ja sen tuotto

Suomessa on arvonlisävero, jonka tuotto kasvoi 6,1 prosenttia vuonna 2022 eli 25,0 miljardiin euroon. Nyrkkisääntönä 24 prosentin mukaan tuo olisi reilu 1 miljardi per prosentti. Mutta kun on myös alennettuja prosentteja niin al-veron tuotto on hiukan alle miljardin per yleisen 24 prosentin tuotto prosenttia kohden. Nyt hallitus sitten haluaa miljardin lisää, eli 26,0 miljardia yhteensä, kun yleistä prosenttilukua entrataan 25,5 %.

Se tietää noin 1,21 prosentin nousua, joka ei tunnu suurelta, mutta on kuitenkin sen verran inflatorinen, eli ostovoimaa heikentävä päätös. EKP:n aiemmat koronnostot sattuivat jo Suomeen huonosti, kun meillä on kulutuslama, eikä siihen paras mahdollinen lääke ole koron nosto, eikä myöskään al-veron korotukset.

Suomessa vallitsee tällä haavaa kysyntälama, eli kysynnän heikkoudesta johtuva lama. Yritysten ei kannata tehdä tuotteita, kun ne eivät käy kaupaksi. Samasta syystä ei myöskään investoida. Myös vienti on heikkoa, kun ei ole kilpailukykyä ja lakkojen aiheuttava mainehaitta vaikuttaa ulkolaisten investointien päätymisessä Suomeen.

Olemme globalisaation ja EU- alueen direktiivien vaikutuksen alaisia, ja meidän on tyytyminen muiden puolesta tehtyihin, jopa omalta kohdaltamme varsin vahingollisiin päätöksiin. Joudumme tukemaan omia yrityksiämme, kun kaikki muutkin tukevat.

Viimeisin aivopieru mediassa oli, kun keksittiin, että Suomi tarvitsee runsaasti uusia menestyviä yrityksiä ja yrittäjiä. Mutta jo samassa uutisessä ehdotettiin, että listaamattomien yhtiöiden osinkoetu on poistettava. Suomessa on totuttu aina ottamaan yrittäjän menestyksestä iso siivu. Ja kun yrittäjät ovat nyt kyykkyasennossa jo valmiiksi, heiltä voidaan taas vaatia menestystä sillä alaspäin ei voi meidän suomalisessa yrittäjäilmastossa enää mennä.

Kun tavara ei mene kaupaksi, niin arvonlisäveron korotus ei juurikaan ole lääke siihen, vaikka se olisi kuinka nimellinen tahansa. Investointien vähyyteen ei auta EKP:n korkojen nostoketjutus, joka nyt on onneksi pysähtynyt, mutta ei ole lähtenyt laskuun monista toiveista huolimatta.

Leikkaaminen on päivän kirosana, mutta se on ainoa konsti, kun lakataan jakamasta sellaista mitä meillä ei ole jaettavaksi antaa. Kysellään suu pyöreänä, että miksi rikkailta ei leikata? No ehkä siksi, että valtio ei heille mitään anna, joten tyhjästä on paha nyhjästä. Leikkaukset kohdistuvat siis aina niihin almuihin joita nousukaudella on ajateltu vähäosaisille antaa. Tavallaan rikkailta leikataan nyt, kun tehdään näitä kulutusveron korotuksia, eli köyhempi väestö ostaa vähemmän ja silloin rikkaiden tuotot kärsivät. Rikkaat kun rikastuvat ottamalla osansa kulutuksen rahavirroista.

Rikkauden perusta on markkinoiden toimiminen mahdollisimman suurella volyymilla. Eli kun koskessa on kevättulva vettä riittää lipottavaksi. Mutta kun uoma kuivuu niin rikkauksia on huonosti saatavilla. Onko tämä ay-liikkeen suosima keino ottaa rikkailta eli tuhota markkinat, nyt sitten ainoa talouspoliittinen ideologia Suomessa?

Tulevaisuuden kuvat olisi nyt hyvä luoda näkyviin, eli tehdä pitkän aikavälin strategiat. Siitä mitä oikeasti tahdomme? Onko se tahtomme menestyä menestyvien yrittäjien ja heidän ahkerien työläisten työllä yhdessä tulevaisuuteen puskien. Vai onko meidän tiemme päästä EU:n nettomaksajan paikalta netto saajaksi, jolloin emme enää itse päätä omista asioistamme, mutta saamme kaiken ”ilmaiseksi” EU:sta.

Ehdotankin, että al-veroa ei nosteta, vaan se yksi miljardi leikataan vain kylmästi yritystuista pois. Vuonna 2022 maksetut suorat yritystuet ovat 960 miljoonaa, joten kokoluokka on sama. No tämä teko menee hintoihin samoin kuten al-veron korotus, mutta tukien maksu poistuu, mitä ei al-veron korotuksessa tapahdu, eli tienaamme miljardin.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu