Birdlife maajussi die

Valkoposkinen hanhi on nyt Suomessa ihmetyksen aiheena. Joskus tuntuu mihin tarvitsemme digitalisaatiota ja keinoälyä, kun poliittiset päätökset ovat hitaita ja älyttömiä joskus jääräpäisiäkin.

Valkoposkihanhia on elänyt jo viisisataatuhatta vuotta, tämä 2 kg painava siivellinen ei siis ole mikään uusi tuttavuus ihmiselle. Valkoposkihanhi oli sukupuuton partaalla reilu sata vuotta sitten ja kanta oli heikkoa vielä 1970-luvun loppuun saakka. Sen jälkeen kasvu on ollut ripeää, kun valkoposkihanhi munii noin 4 munaa, niin petoja sillä ei sitten taida juurikaan olla, koska kanta on voimistui 1960-2000 40 vuodessa vajaasta 20 000 yksilöstä yli 300 tuhanteen, nyt niitä on jo miljoonia. Syy kannan voimistumiseen on se, että talvehtimisalueilla ei saa enää valkoposkihanhea metsästää. Ja tämä taitaa sitten olla syy, miksi sitä ei Suomessakaan saa metsästää.

Suomen kohdalla käänteentekevä vuosi oli vuosi 2006, olosuhteet tai luonnollinen evoluutio toi hanhet ”turistiksi” Pohjois-Karjalaan, kun ne normaalisti tekivät välilaskunsa Aunuksen aukeille pelloille Venäjän puolelle. Valkoposkihanhet rakastuivat pohjoiskarjalaiseen vieraanvaraisuuteen, eikä Aunuksen pakettipellot enää viehättänyt. Suomessa viljelykset ovat viljelyssä ja siksi peltojen kattaukset miellyttivät.

Valkoposkihanhien muuttokäyttäytyminen on muuttunut sitten 1990-luvun ja nyt ne muuttavat keväällä siihen tahtiin kun viljelijöiden nurmet ovat syöntikunnossa. Jos ministeri Krista Mikkonen haluaa riistapeltoja valkoposkihanhille laatia on niiden oltava yli 10 hehtaarin aukeita, muuten homma ei toimi. Pikkupelloille linnut eivät uskalla laskeutua. Joensuun lentokenttä voisikin nyt Finnairin päätöksen jälkeen joutaa valkoposkihanhille syöttöpelloksi. Ministeri sitten vain hankkii Pohjois-Karjalan laajimmat peltoalueet ja istuttaa niihin valkoapilaa ja englanninraiheinää. Sellaiset alueet ehkä löytyvät entisiltä turpeenottoalueilta. Uskon ainakin niin, että maajussit eivät parhaita peltolohkojaan ministeriölle vapaaehtoisesti myydä tai luovuta. Alle 10 hehtaarin riistapeltoja ei hanhille kannata perustaa, koska eivät ne laskeudu sellaisille pikkupelloille.

Suomessa tapahtunut hanhien voimakas esiintyminen ei tarkoita, että koko kanta olisi nyt viimevuosina niin voimakkaasti kasvanut. Mutta se tarkoittaa sitä, että hanhien muuttoreitti on oleellisesti muuttunut. Suomessa hanhien levähdyspaikoilla on kymmenessä vuodessa yksilöiden määrä satakertaistunut.

Meillä on siis kymmenen vuotta ollut aikaa tehdä päätöksiä, mutta digitalisaatiosta huolimatta päätöksiin ei ole tullut nopeutta. Se että linnuille yritetään nyt saada viljelyspeltoja ruokintapöydiksi on tietysti edistystä. Ongelmaan olisi muitakin keinoja, mutta päättämättömyydestä johtuen niihin keinoihin ei ole mitään uutta luvassa. Ampumista harkitaan, mutta silloin ei metsästäjä saisi syödä saalistaan, vaikka linnut syövätkin hänen ruokapöydästään.

Linnuille tehdään ruokintapellot, mutta maajussi ei saa ampua ja syödä niitä, koska päätöksiä ei osata tehdä.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu