BKT ei erottele hyödyllistä ja haitallista tuotantoa

Bruttokansantuote on määre, josta ei ota pirukaan selvää. Valtion lainanotto on investointi tulavaisuuteen sanoo Sanna Marin, eikä siitäkään kukaan mitään selkeää kuvaa investoinneista saa. Yhdysvalloissa on hyväksytty iso infra-paketti ja raha otetaan taikaseinästä. Tavalliset pulliaiset taistelevat arjen pikku harmiensa kanssa ja elämä jatkuu hallituksista tai yhdysvaltain presidenteistä huolimatta. Putin on ja pysyy vaaleista vaaleihin ykkösenä Venäjällä, ei siis mitään uutta taivaan alla.

BKT ei erottele hyödyllistä ja haitallista tuotantoa, BKT on kuin kauha, jolla saavista ammenetaan lusikkaan nestettä. Vaikka kauha eli BKT olisi kuinka suuri tahansa ei lusikkaan pysty jäämään yhtään enempää nestettä, kuin mitä lusikan koko mahdollistaa saada. BKT on kuitenkin mittarina monissa yhteyksissä vertailtaessa globaalissa menossa valtioiden menestystä tai menestymättömyyttä.

Kansan tuottamaa kansantuotetta on helppoa lisätä keinotekoisesti, eli lisötään julkisia palveluja kiristämllä verotusta ja lisätään ”investointeja tulevaisuuteen” lainarahalla. Tai riistetään öljylähteitä ja valuteaan voitot päämiehen salaiselle tilille. Kaikissa näissä tapauksissa BKT kasvaa, mutta ”kansan” lusikkaan ei jää yhtään enempää. Verotuksen kiristäminen, jopa pienentää ostovoiman lusikkakokoa.

Hallitukset voivat laittaa lisää pöhinää talouteen ottamalla investointeihin rahaa lainana tai rasvata kansatalouden kuntoon niin että rakenteet ovat enemmän tasapainosa, eli lusikkaa suurennetaan ja pidetään BKT inhimillisellä tasolla suhteessa lusikan kokoon. Ei siis oteta yltiöpäisesti lainaa tietämättä mitä sillä oikeasta saadaan lisäarvoksi. Jos lainaa otetaan pitää siinä olla joku ”juju”, eli tuotto.

Kun ajatellaan Bidenin voittoa infrapakettinsa kanssa, niin ei se meitä paljon lämmitä. Meidän pitää rakentaa oma tulevaisuus ja sillä on merkitystä miten me sen teemme.

Jos Bidenin paketti suhteutetaan Suomen talouteen puhumme noin 20 miljardin kokonaissummasta. Eli nyt hallitus ottaa ”syömävelkaa” ja pukee sen ”investoinniksi tulevaisuuteen” puheillaan tulevaisuuden rakenteiden kohentamiseksi. Mutta eihän Suomessa rakenteille olla tehty yhtään mitään. Meillä ihastellaan tai kauhistellaan Bidenin suurta pakettia, mutta eihän tuo niin suuri ole, kun sen suhteuttaa Suomen kokooon. Suomen hallitus tupakoi kahdessa vuodessa tuon 20 miljardia ja sillä ei saada mitään rakenteellisa uudistuksia, vaan rahaa joudutaan pumppaamaan taas jatkossa lisää ja lisää.

Ehdotan, että hallitus tekee Bidenit, eli rakentaa ensin paketin ja sille talousarvion, olkoonpa se sittn vaikka 20 miljardia. Otetaan sitten se laina, mutta seuraavana vuonna on sitten pärjättävä omillaan. Ei ole mitään älyä ottaa joka vuosi puolta määrää tuosta summasta, mutta vailla minkään maailmaan budjettiajattelua. Rahaa otetaan ja BKT-kauhamme kasvaa aina vain suuremmaksi ja suuremmaksi, mutta ostovoima-lusikkamme kokoa ei kukaan aiokaan suurentaa.

Kun valtiolla on rakenteet kunnossa ei tarvita suuria infra-paketteja, ei tarvita kohtuullista lainanottoa sillä nimikkeellä, että sitä vaan on nyt edullista ottaa. Lainaa voidaan ottaa, mutta sille arvolle on oltava vastine siellä tulevaisuudessa, ei syömävelka ole mikään investointi tulevaisuuteen.

+5
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu