Demokratia on seestä
Demokratia on rikki sanoo joku, mutta minusta se on ihan seestä. Demokratia filosofisesti oikein, mutta käytännössä ei toimi lainkaan. Ajatellaanpa hetki, että kohtaus menee ohitse.
No demokratiassa on vapaat vaalit, se on hyvä asia ja OK. Mutta vaalien jälkeen demokratia menee nukkumaan, koska eniten ääniä saanut joukkue on saanut totuuden avaimet itselleen, tai sitten ei sittenkään, vaan on voinut käydä niin hassusti, että pieni joukkue on saavuttanut vaa`ankieliaseman itselleen ja täysin vahingossa ja näin kaikki muut menettävät pelinsä.
Se joukkue jolla on demokratia ja vapaiden vaalien suoma ”valta”, joko enemmistö tai tuo pirullinen vaa`ankieliasema niin saa muodostaa demokratian luvalla virallisen totuuden. Ja tätä totuudenmuodostamista se joukkue saa käyttää koko vaalikauden ajan surutta ja murheetta. Me olemme antaneet tälle väärinkäytökselle luvan vaalisalaisuuden ja vapauden nimissä.
Politiikassa siis enemmistö muodostaa itselleen totuuden ja syöttää sen sitten lusikalla vähemmistölle ja näin saadaan yhteinen päätös aikaan. Me äänestäjät olemme toisista tietämättä antaneet yhteisen luvan enemmistölle päättää totuudesta. Mutta joskus sattuma puuttuu peliin ja antaa sirpalejoukkiolle pelimerkit vaa`ankieliaseman turvin tehdä mitä milloinkin huvittaa.
Demokratiaa voidaan myös ohjailla helposti muokkaamlla yleistä mielipidettä. Siksi demokratia on mielestäni ihan seestä. keksitään parempi yhteiskuntajärjestelmä nyt eikä joskus. Kuka alkaa ajatella jotain muuta kuin kaikista huonoista parasta järjestelmää, kuka keksii sen kaikista parhaista parhaan järjestelmän?
Tässä myös yksi perustelu lisää asiaan. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arialsio/demokratian-kukkanen-jonka-lehma-eilen-jo-soi/
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kiva kirjoitus mutta…
Jos pitää keksiä demokratiaa parempi yhteiskuntajärjestelmä niin silloin ei riitä se, että valittaa demokratian puutteista. On samalla kertaa oikein ja kohtuullista hahmotella myös sitä parempaa järjestelmää, jota kertoo kaipaavansa. En huomannut blogissa mitään sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ihmeesssä ei voi sanoa että omena on mädäntynyt vaikka ei osaa tehdä omenaa sen tilalle. Outo teoria sinulla on vaatia sellaista täydellisyyttä avaajalta, jota ei ole kukaan muukaan keksinyt. Aikoinaan eräs panimo teki mainoksen jossa arvosteltiin limonaadipullon korkkia, eli keksikää parempi korkki. No heillä oli jo sellainen keksittynä, mistä tiedät että minulle ei ole jo parempi systeemi keksittynä. Kerron vain ensin mikä on vanhan tila.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä! Jään odottamaan blogiasi, missä esittelet demokratiaa paremman yhteiskuntamallin.
Ilmoita asiaton viesti
se tulee piakkoin ole huoleti.
Ilmoita asiaton viesti
Demokratiasta puhutaan, kun vaaleilla valitun toimielimen (useissa maissa parlamentti) enemmistö tö päättää.
Mikään ei estä tai kiellä tekemästä myös yksimielisiä päätöksiä, jos muutoin maassa valitsee sanan ja mielipiteen vapaus.
Hallitus antaa syyskuun alussa tiedonannon.
https://valtioneuvosto.fi/-/10616/tyoryhma-valmistelemaan-hallituksen-tiedonantoa-yhdenvertaisuuden-tasa-arvon-ja-syrjimattomyyden-edistamisesta-suomalaisessa-yhteiskunnassa
–> onkohan tuo lajissaan ensimmäinen tiedonanto, jossa nykyinen hallitus sitoutuu noudattamaan tiedonannon linjauksia .Menee paljon edelle ja pitemmälle kuin edellinen hallitus. Mitä tekee sitten oppositio, jatkaako se kesän jargonia. Vuonna 2015 sitoutuivat kaikki edskuntapuolueet rasismin vastaiseen toimintaan.
https://ihmisoikeusliitto.fi/rasismin-vastainen-peruskirja/
–> eikö nyt tuli pyrkiä konsessukseen. Suomella on edessä suuria haasteita, joissa tarvitaan yli puoluerajojen yhteistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
”Demokratia on seestä”
C:stä vai?
Ilmoita asiaton viesti
Seestä!
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän se tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
se tarkoittaa seestä
Ilmoita asiaton viesti
Pitänee vääntää rautalangasta. /c tarkoittaa per see, eli kun suomeksi lausutaan ja kirjoitetaan samalla tavalla, niin kun jätetään tuo jakomerkki lausumatta jää jälkeen see, eli seestä.
Yleinen käytäntö olisi ehdottamasi c:stä, mutta kun kritisoin demokratiaa niin miksi en sitten tekisi muutakin vastoin yleistä käytäntöä? /c on siis per see, eikä oikeasti C:stä? Mutta sitä on vain menyt virtojen mukana ja mennään ja sönkötetään totuus totuudeksi kun valtavirta niin meille kertoo. Kun ajattelee sanaa perse, niin missä kohtaa siinä on ”C”?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan Ari tarkoitti /seestä.
Mutta minä voisin hyväksyä Arin diktaattoriksi. Toki hänet voisi nimittää määräaikaiseksi muuten täysin valtuuksin, mutta jatkoaikaa hän ei voisi itselleen säätää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin tarkoitin ja kirjoitinkin jo sen otsikkoon, mutta sitten muotoilin sen toisin, koska minusta vain tuntui niin paremmalta.
Ilmoita asiaton viesti
Kansandemokratiat olivat /seestä.
Sosialidemokratia on oikeutenmukaseesta.
Ilmoita asiaton viesti
paljon muitakin asioita voidaan muodostaa perseen kautta
Ilmoita asiaton viesti
Siinä demokratiassakin näyttää unohtuvan se että me kaikki on tultu tähän maailmaan samasta paikasta.
Ja kun jokainen ihminen on erilainen, jopa sormenjäljetkin on erilaiset, ja niistä tehdään tasa-arvoisia, eikä raja-arvoja ole, tuloksena on toiset tasa-arvoisempia kuin toiset.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Lauri, kun demokratiassa me annamme joillekin oikeuden totuuden määrittämiseen, niin sen jälkeen ei ole väliä minkä muotoiset sormenjäljet meillä on. Neuvostoliitossa joku keksi hiustenleikkuurobotin, eli pää vain koneeseen ja hiukset muotoiltiin. Joku erehtyi kysymään, toiminnan mahdottomuutta, kun kaikilla on eri kokoinen pää. Vastaus oli, että jo kolmannen kerran jälkeen kaikilla on samanlaiset päät.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Soini oli väärässä väittäessään, että omenalle ja melonille ei sovi sama lakki!
Sopiihan se, kun riittävän monta kertaa parturoidaan!
Sama se on oikeistolaisessa politiikassakin. Kun riittävän monta kertaa kansaa opetetaan, niin alkaa hattu sopimaan viimeisellekin vastarannan kiiskelle.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin löydetty asian ydin;)))
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea dilemma tämä demokratian parantaminen. Miten olisi Sveitsin malli? Ovatko suomalaiset riittävän fiksuja suoraan päätöksentekoon? Se edellyttää tietoa ja perehtyneisyyttä – syvällistä tietoa ei löydy pelkästään somesta.
Ihmiset ovat muuttuneet pinnallisiksi, ja heitä eivät tylsät asiat kiinnosta. Varmasti moni taho on tyytyväinen nykyiseen tilaan, koska näin massoja on helpompi manipuloida.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea on, varsinkin jos ei yritetä muuttaa sitä. Lähes joka maassa on kuitenkin hieman toisistaan poikkeava demokratia, voitaisiin aluksi tutkia mikä niistä olisi mahdollinen pohja uudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ainakaan halua että edustuksellisesta demokratiasta luovutaan, kansanäänestyksillä tulisi nopeita harkitsemattomia muutoksia lähes varmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Saatais edes puoluekurin riivaamat politbyroot pois parlamentistamme. Valta on perustuslakimme mukaan kansaa edustavalla eduskunnalla, siis kansanedustajilla, ei puolueilla.
Ilmoita asiaton viesti
Arin peräänkuuluttama on jo ”keksitty”. Noin 2400 vuotta sitten Platon julkaisi ehkä tunnetuimman teoksensa Valtio, jossa hän
kuvailee täydellistä, oikeudenmukaista ihannevaltiota.
Ihmiset oli jaettu kolmeen kastiin: työläisiin, jotka olivat ainoita, joilla oli omistusoikeus, mutta heillä ei ollut asiaa politiikkaan, alempiin vartijoihin, jotka toteuttivat vartijoiden ohjeita ja hoitivat valtion yleisiä hallintotehtäviä, ja valtiota johtaviin vartijoihin, todellisiin filosofeihin, joiden löytäminen ja koulutus oli oleellinen valtion toiminnan tavoite.
Valtion ei ollut tarkoitus olla demokraattinen, vaan oligarkkinen, ”parhaan viisauden” omaavien filosofien johtama yhteiskunta.
Huomionarvoista mielestäni Platonin kuvailemassa ihannevaltiossa on paitsi sen oligarkkinen hallintomalli, myös se että kauppias-sääty puuttuu siitä kokonaan. Ts. Platonin ”työläiset” omistivat kaiken, ja siis kävivät myös kauppaa. Marx oli ilmeisesti ihmeissään tätä lukiessaan, mutta omaksui omaan (ja Hegeliltä lainattuun) ainoastaan Platonin yhteisomistajuuden käsitteen jonka ”konvertoi” kommunismiksi, sekä Platonin dialektiikka-käsitteen.
Demokratia voisi siis olla myös Peestä. 😏
Ilmoita asiaton viesti
Niin utopia on jo keksitty se pitää tässä myöntää, mutta jos hiukan voisi säätää tuota demokratiaa, että se ei vuotaisi tai olisi rikki.
Ilmoita asiaton viesti
Platonin ajattelutavan selvittäminen edelluttää tulkitaa, johon joudumme mahdollisesti eri tuloksin. Itse olen lukenut Platonia niin, että hän keskustelee pääasiassa vain kahdesta ylemmästä kansalaisluokasta jättäen alemmat elinkeinonharjoittajat (”työläiset”) vähälle huomiolle.
Viisaat tai filosofit ja vartijat (ja sotilaat) Platon katsoo niiksi, joiden piirissä sovelletaan paitsi omaisuudenyhteisyyttä, myös hylätään avioliitto ja perhe, minkä vuoksi yhteiskunta kokonaisuutena ilmeisesti vastaa heidän koulutuksestaan. Elinkeinonharjoittajat ovat käsityön ja kaupan harjoittajia, jotka ovat säilyttäneet perheen ja yksityisomaisuuden.
Tätä tulkintaa voidaan perustella sillä, että viisaiden sielua hallitsee sielun järkevä osa, vartijoiden sielua kiihkeys (tahtoa vastaava sielunosa) ja elinkeinonharjoittajia intohimot. Intohimojen hallinnan vuoksi elinkeinonharjoittajat on luontevaa nähdä yksityisomistuksen ja perheen säilyttäviksi. He elävät kuten Platonin kotivaltion Ateenan kansalaiset.
Vartijoiden olot on järjestetty, kuten idealisoidussa Spartan timokratiassa, paitsi, ettei miehen ja naisen asemissa ole eroa vartijan tehtävien hoidossa. Sama yhdenvertainen ja tasa-arvoinen suhde sukupuolten välillä vallitsee viisaiden joukossa, joten myös filosofikuninkaana voi olla filosofikuningatar. Valtio on aristokraattinen monarkia. Kun elinkeinonharjoittajien perhe- ja omistussuhteista ei ole puhe, tarkoittanee tämä, että ne on järjestetty, kuten Ateenassa. Platon halusi reformoida valtion hyväksi omistautuneiden elämäntavan.
Empirisoiva lukutapa Platoniin ottaa huomioon sen, missä valtiossa hän eli ja mitä historiallisia faktoja tiedossamme on Ateenasta. Eurooppalaisilla on ollut tapa idealisoida Ateenan ja sen kulttuuria ja vähätellä Spartaa. Platon näyttää kritisoivan Ateenan Saudi-Arabiaa nykyisin muistuttavaa silloisten ateenatarten asemaa. Spartassa naiset eivät olleet suljettu kotipiiriin, ja siellä oli liikuntakulttuuri, jossa naiset urheilivat kuten miehet ja näitä vastaan mm. painissa (pankrateiassa). Japani on nykykansoista analogisia Spartalle jossakin määrin.
Platonin naiskäsitys on amatsoninen sen vuoksi, että siihen vaikuttivat kreikkalaisten jyrkästikin toisistaan poikkeavista kulttiureista muutkin kuin ateenalainen. Tämä on maininnanarvoinen asia.
Platon sijoittaa täydellisen valtionsa sellaiseen menneisyyden, jota ei koskenut se vielä se rappio, jonka vuoksi Ateena oli hänen mielestään pitkällä rappiossa ja jonka vuoksi Spartakin oli siinä, mutta ei yhtä pitkällä kuin Ateena.
Platon ei ollut ”biologisti”,joten hänen miestään vain tiineysaika, kuten eläimilläkin, esti naaraita vain tilapäisesti tekemästä samaa kuin miehet. Sielut ovat samanlaisia eri ihmisissä erottuen vain sen mukaan, mikä on sielua hallitseva sen osa. Platon oli uskonnollinen ajattelija toisin kuin ”biologisti” Aristoteles (joka piti naisia vajavaisina miehinä) tai materialisti Marx. Platonin keskeiseksi näkemä asia oli, että ihmiset olivat sieluiltaan yhtäläisiä, mutta eri tavoin ruumiin vankeudessa, mistä vapautumisen välivaihe myös valtio sellaisena aristokratiana oli, millaisena Platon sitä kuvaili.
Selityksenä ajan lähteissä sanotaan, että naisten tuli olla fyysisesti harjaantuneita mahdollisimman vahvoiksi ollakseen terveitä synnyttääkseen vahvoja miehiä sotilaiksi. Platonin valtion vartijanaiset toimivat myös sotilaina, mutta Spartasta emme tiedä, mentiinkö näin pitkälle.
Lähteet ovat ateenalaisia koska Spartasta puuttui sellainen kirjallinen kulttuuri kuin Ateenasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista, olet ilmeisesti syvällisesti antiikin Kreikan ajatteluun tutustunut.
Ilmoita asiaton viesti
Ari viittaat kirjoituksessa yhteen demokratian kukkaseen eli siihen,että rkp on nykyhallituksessa päässyt sanelemaan ehtoja hallituksen koossa pysymisessä, vaikka on itse hyväksynyt hallitusohjelman.
Itse pidän rkp:n toimintaa epädemokratian irvikuvana, kuten myös ex-oppositiopuolueiden, koska nuo puolueet antoivat luottamuksen suojan ministerin virassa olleelle lakia rikkoneelle ministerille. Noin tapahtui juuri rkp:läisen oikeusministerin ollessa puikoissa. Itse pidän tuota tapaa eli luottamuksen osoittamisessa paljooon suurempana ”syntinä” kuin vanhojen (yli 15v) twiittien pitämisestä rasistisina ja kaiken lisäksi ilman oikeuden päätöksiä. Tosin eihän em. ministerin lainrikkomisesta ole oikeuden päätöstä, mutta johtuu siitä koskapa ministereillä on korkeampi syytekynnys. Tuosta johtuen mitä suuremmalla syyllä on demokratian irvikuva syntynyt, kun ministeri on saanut jatkaa virassaan. Monissa demokraattisissa maissa olisi joutunut astumaan syrjään ”kuin leppäkeihäs”.
Nyt sitten rkp häärää mukamas luottamuksen kimpussa ilman todettuja lain rikkomisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ex. ikeusministeri myös yritti nimittää Riksseuraamuslaitoksen pääjohtajaksi vasurin jo ollessaan toimitusministeristön ministeri vaikka ministerillä ei ollut nimitysikeutta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se politiikka demoratian tuella toimii. Oli kiire nimittää, kun aavistus vaalitappiosta jäyti sisimmässä.
Ilmoita asiaton viesti
Se tosiaan on yksi piikki jota tässä yritin tuodea esille, toinen on se, että vaalien jälkeen enemmistö ottaa asioissa sellaisen laiskan miehen otteen asioihin ja perustelaa kaikkea enemmistönsä turvin, kun tulisi perustella asiat asioina eikä niin, että kun olen nyt vain tätä mieltä ja te ette mahda mitään. Eihän se haittaa jos ovat oikeassa, mutta kun käytännössä ei voi olla neljää vuotta oikeassa joka asiassa. Sehän on nähty jokaisen hallituksen kohdalla ja kuultu eduskunnan kyselytunneilla. Kiitos Sirpa hyvin toit esille sen mitä olin lähtenyt avauksella hakemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa edellä yritin tuoda esiin, että kunkin kansanedustajan tulee itsenäisesti ottaa kantaa ASIOIHIN ja ajaa asioita ilman mitään sulle mulle touhuja tai puolueita. Eduskunnan ja muut virkamiehet sekä yliopistot, tutkimuslaitokset ovat sitä varten, että kansanedustaja saa asiallista tietoa päätöstensä pohjaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lintuinfluensa rankaisee pohjanmaalla sijaitsevia turkistarhoja. Uskon epidemian olevan sopiva muistutus kuolevaisuudesta Ruotsalaiselle kansanpuolueelle.
Ilman todettua lainrikkomusta voi terroria harrastaa median avustuksella.
Ilmoita asiaton viesti
”Me äänestäjät olemme toisista tietämättä antaneet yhteisen luvan enemmistölle päättää totuudesta.”
Annat nyt väärän todistuksen. Emme me kaikki ole antaneet hallitukselle lupaa harjoittaa rasistista politiikkaa ja köyhienkyykytyspolitiikkaa.
Vain ne jotka ovat äänestäneet kokoomusta, persuja ja kristillisiä ovat sen luvan antaneet. RKP:tä äänestäneet ovat antaneet luvan vain kyykyttää köyhiä, eivät ne ole antaneet lupaa rasistiselle politiikalle.
Loput, mm. minä eivät ole antaneet sellaisia lupia, minä äänestin keskustaa.
”keksitään parempi yhteiskuntajärjestelmä nyt eikä joskus. Kuka alkaa ajatella jotain muuta kuin kaikista huonoista parasta järjestelmää, kuka keksii sen kaikista parhaista parhaan järjestelmän?”
Demokratialle ei ole oikein kunnon vaihtoehtoja olemassa. Parempi olisi kuitenkin jos otettaisiin kaikkien ihmisten mielipiteet huomioon, eikä vain niiden jotka äänestivät voittajia.
Eri asiossa voitaisiin nykyisin helposti järjestää kansanäänestyksiä netin kautta. Esimerkiksi kehitysavun määrä ja turvapaikanhakijoiden määrä voisi olla asia josta äänestetään.
Myös se miten kuuden miljardin säästöt budjettiin toteutetaan voisi olla äänestyksen kohde. Väeltä kysyttäisiin että kyykytetäänkö köyhiä, vai verotetaanko rikkaita, vai olisiko syytä tehdä molempia.
Rasimiakin voitaisiin tiedustella kansalta. Voitaisiin kysyä pitäisikö mamuihin suhtautua eri tavalla kuin suomalaisiin, vai kuuluvatko niille samat oikeudet kuin suomen kansalaisille.
Tätä kansan tahtoa toteuttamaan muodostettaisiin sitten kaikkien puolueiden hallitus, tietenkin niin että ministereitä olisi kaikista puolueista puolueiden kansanedustajien määrään perustuen.
Nämä kaikkien puolueiden hallitukset tekisivät sitten päätöksiä nojautuen sekä kansalaisten mielipiteisiin että entiseen tapaan asiantuntijalausuntoihin ja virkamieht sitten väsäisivät lait, kuten tähänkin asti.
Eikös tämä olisi vähän parempi järjestelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit Arto median mielipiteen. Se on Suomessa hyvin tärkeä, koska osa porukasta uskoo siihen mitä lehdet kirjoittavat.
Lehdille olisi varattava heidän vaikutusvaltaa edustava osuus Hallituksesta.
Asiantutioihin suhtaudun varovaisesti. He ovat usein vain yhden asian tietäjiä ja silloinkin kallellaan.
Tehtäisiinkö päätökset sitten yksinkertaisilla enemmistöpäätöksillä? Suostuisivatko ruotsalaiset ja kristilliset siihen?
Ilmoita asiaton viesti
”Asiantutioihin suhtaudun varovaisesti. He ovat usein vain yhden asian tietäjiä ja silloinkin kallellaan.”
Hallitushan voi itse valita asiantuntijat mielensä mukaan, sellaiset kuin mitä itse haluavat. Yleensä asiantuntijoiksi syystä tai toisesta valikoituu sellaisia joilla on hallituspuolueiden kanssa yhteisiä näkemyksiä.
Vaikka asiantuntijatkin ovat toki erimielisiä ja erehtyväisiä, en kyllä jättäisi asiantuntijoita pois tästä prosessista.
Jos on kaikkien puolueiden hallitus, niin silloin saataisiin asiantuntijoitakin tasaisempi kirjo antamaan hallitukselle neuvoja.
Hallitushan ei tee päätöksiä, vaan antaa esityksiä. Eduskunta sitten päättää.
Tietenkin esitysten tulee olla sellaisia jotka menee eduskunnassa läpi. Tämän pitäisi olla kaikkien puolueiden kaikkien ministerien yhteinen tahto.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno oivallus Arto!
Meidän kansalaiset on vain valittava sellaisia edustajia päättäjäksi, jotka löytävät tuon tärkeän ”Yhteisentahdon”. Ei kai sen pitäisi olla vaikeaa sivistynelle ihmisille?
Ilmoita asiaton viesti
”Meidän kansalaiset on vain valittava sellaisia edustajia päättäjäksi, jotka löytävät tuon tärkeän ”Yhteisentahdon”. Ei kai sen pitäisi olla vaikeaa sivistynelle ihmisille?”
Sen verran vaikeata se kuitenkin on että joskus hallituksen ministerit äänestävät eduskunnassa hallituksen esityksiä vastaan. Jostain luin että Stubb pääministeriaikanaan äänesti joskus hallituksen esityksiä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voi noita ryökäleitä!
Minä uskon mielelläni demokratiaan ja ihmisten oikeamielisyyteen. Olen uskonut ettei enää esiinny epäluotettaviapolitikkoja yhteisten asioiden hoitajina jotka sortuvat tuohon kuuluisaan ”pelinpolitiikkaan”. Uskon nykyisten edustajien olevan suoraselkäisiä ihmisiä, jotka hoitavat yhteisiä asioitamme lupauksiensa mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Uskon nykyisten edustajien olevan suoraselkäisiä ihmisiä, jotka hoitavat yhteisiä asioitamme lupauksiensa mukaisesti.”
Usko tuo ihmiselle turvaa ja lohtua ja sanotaan että usko voi siirtää vuoria.
Valitettavasti minulla ei sellaista uskoa ole, niin että vuoret jäävät minulta siirtelemättä, eikä minulla ole myöskään turvaa, eikä lohtua.
Mutta jos olet oikeassa, ei se minun epäuskoni sitä tosiasiaa miksikään muuta. Toivottavasti olet oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen surullinen puolestasi Arto!
Epäilys ja epäusko nakertavat sinua ja kuluttavat energiaasi. Tulee mieleen mustasukkaisuus on kauhea tauti, joka saattaa johtaa väkivallan käyttöön.
Anteeksi antaminen parantaa haavat, jos sattuisi erehtymään ja luottamaan väärään ihmiseen. Asenteeksi suosittelen ”Myötätuntoa”.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten, kun Suomessa kaikki uskovat kaikkien – niin poliitikkojen kuin tiedotusvälineiden – valehtelevan, ovat persut päässeet tavoitteeseensa!
Lähestymme hyvää vauhtia trumppilaista maailmaa!
Ilmoita asiaton viesti
Vaalituloksesta ei voida yksilöitä erotella, joten me kaikki olemme syyllisiä tai syyttömiä vaalituloksessa, siis kaikki äänet ja nekin jotka eivät ole ääntään edes antaaneet ja varsinkin he ovat syyllisiä tai ansioituneita. Miten sen vain kukakin ottaa. Mutta vaalien jälkeen demokratiaa on alettu tulkita liikaa puolueiden kotiin päin.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaalituloksesta ei voida yksilöitä erotella, joten me kaikki olemme syyllisiä tai syyttömiä vaalituloksessa.”
En usko tällaiseen kollektiiviseen syyllisyyteen.
Minä äänestin keskustaa, enkä näitä rasistipuolueita ja rasismin hyväksyviä puolueita.
En siis ole syypää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, demokratia on sitä, että enemmistö on aina oikeassa, olkoonpa se oikeassa tai väärässä ja diktatuuri on sitä, että vähemmistö on aina oikeassa, olkoonpa se sitten oikeassa tai väärässä.
Enemmistö voi myös harjoittaa vähemmistön sortoa demokratian vallitessa.
Demokratian huonoja puolia on myös se, että tyhmillä ja viisailla on sama painoarvo, kuten myös tuhmilla ja kilteillä.
Antiikin Kreikassa, joka oli demokratian alkujuuri, oli jossain vaihessa käytössä myös diktaattorin valitseminen määräajaksi. Lienevätkö aidot demokratian ongelmat ajaneet yhteiskunnan muokkaamaan käytäntöä tuohon suuntaan.
Paras yhteiskuntamuoto olisi valistunut yksinvalta, jossa kaikkein viisain ja oikeudenmukaisin yksilö saisi päättää asioista. Mutta tämä on kuitenkin monistakin syistä täysin utopistinen tavoite. Siksi toistaiseksi ei ole löytynyt parempaa järjestelmää kuin aito kansanvalta.
Ilmoita asiaton viesti
” diktatuuri on sitä, että vähemmistö on aina oikeassa, olkoonpa se sitten oikeassa tai väärässä”
Määritelmä on puutteellinen. Eihän diktatuuri aina välttämättä perustu vähemmistön valtaan. Toki diktaattori voi – ainakin aika ajoin – edustaa myös enemmistöä. Näin saattoi olla mm. Saksassa 30-40 -luvuilla.
Toki tuota enemmistökannatusta kovin harvoin diktatuurissa faktisesti mitataan – äänestykset esim. Venäjällä ovat nyt mitä sattuvat.
Mitä antiikin Kreikkaan tulee, valistunutta oligarkiaa (ks. edell. kommenttini Platonista) arvostettiin siinä kuin valistunutta diktatuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Ei saattanut! Siis Saksassa 30-40-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla tämä väitteen tueksi jotain faktaa/dokumenttia, kun tuli noin syvällä rintaäänellä.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran, että ennen kuin silloiset Saksan ”sivistysporvarit” luovuttivat vallan Aatule, tämän puolueen kannatus taisi olla noin 33 %.
Sen jälkeisillä kannatusarvioilla ei ole mitään merkitystä, koska luisu diktatuuriin oli jo pitkällä.
Tämä tässä onkin huolestuttavaa, että ei tarvita edes ehdotonta enemmistöä ehdottomaan valtaan pääsemiseen, ellemme ole tiukkana demokratian puolella!
Ilmoita asiaton viesti
Eli ei mitään sen kummempaa faktaa. Kuten huomaat, itse em. kommentissani käytän varsin maltillisia äänenpainoja silloin kuin ei ole mitään faktaa olemassa. Arveluja voi sitten jokainen esittää, ja niitä on kovin erilaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos demokratia käsitetään enemmistövallaksi, niin siihen on rajoituksena se, ettei enemmistö ole aina oikeassa, vaikkakin on olevinaan sitä.
Kuten mm. Karl Popper totesi, politiikan peruskysymys ei ole, kenen tai keiden pitää hallita, vaan se, että hallitsipa kuka hyvänsä ja pyrkipä mihin pyrki, vallan tulee olla kontrolloitua, siis myös enemmistövallan. Demokratia ei ole välttämättä yhtään diktatuureja tai autokratiaa parempi, jos demokraattinen valta ei ole kontrolloitua hallittujen vapauden hyväksi. Juuri kontrolloituna enemmistön valta voinee onnistua olemaan vähiten huono taoa hallita meitä.
Viittaukseni on Karl Popperin filosofiseen pamflettiin Avoin yheiskunta ja sen viholliset, jossa asetetaan kysymys demokratiasta uudella tavalla, erilaisella kuin antiikissa. Tämä vastaa valistuksen myötä tullutta ajatustavan muutosta (John Locke).
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, eli – että hallitsipa kuka hyvänsä ja pyrkipä mihin pyrki, vallan tulee olla kontrolloitua, siis myös enemmistövallan.
Ilmoita asiaton viesti
Sveitsissä on toimiva pitkälle viety suora demokratia, jossa kansa päättää asioista niin kunta-, kuin kantoni- ja valaliittotasolla. Epämiellyttävät parlamentin päätökset voidaan saattaa kansanäänestyksessä (referendum) uudelleen (kansan) päätettäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Israelissa taas ne parlamentaarisesti valmistellut ja äänestetyt lait ja asetukset laitetaan demokraattisen päätöksen teon jälkeen vasemmistolaiseen myllyyn, nimeltä Korkein Oikeus ja katotaan mitä myllyn suusta kulloinkin tulee ulos. No sieltä tulee sellaisia päätöksiä, kuten mm. Gazan luovuttaminen, luulotellen, että siihen se väkivalta loppuu. Siitä se alkoi.
Tästä ihmis-oikeuksia loukkaavasta tempusta mieltään osoittavia nuoria israelilais-teinityttöjä pidettiin vähällä muonalla puoli vuotta pidätettynä rauhallisesta mielenosoituksesta.
Meneppä pidättelemään nykyisiä lipunheiluttajia.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeää huomata, että puhut raati-järjestelmästä. Demokratia ulkoistettu.
Nimike on hämäystä, mutta tätä toki eletään.
Sekasotku, jo käsitteestä lähtien.
PS
Tämä ei tarkoita, että edustuksellinen ”demokratia” (ED), siis demokratian väline olisi täysin huono.
Selvää kuitenkin, että ED tarvitsee muutakin. Pahimmillaan, voi olla mitä vain.
Ilmoita asiaton viesti