Ei kasvu tuo välttämättä lisäarvoa

Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, totesi jo Juho Kusti Paasikivi. Hjallis Harkimo perää kasvua, mutta ei pelkkä kasvun perään haikaileminen tuo meille lisäarvoa.

Ensin pitää meillä olla tuottavuuden kasvu ja sitten vasta voimme odotella talouden kasvamista.

Kun olemme jääneet Pohjoismaiden ja koko Euroopan taantuman esikuvaksi, niin sieltä on vain ponnisteltava pois. Viisitoista vuotta taantumaa luulisi jo meille ja meidän poliitikoille riittävän.

Kirjoitin eilen facebook-seinälleni: ”Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on vastannut lainmukaisesti yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Pohde työllistää noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. MUTTA! Hoitojonot ovat liian pitkät, leikkauksia haetaan kissojen ja koirien kanssa. Sanotaan, että Suomessa on työn tuottavuus muita Pohjoismaita heikompi, kun Ruotsissa tehdään 10% paremmalla hyötysuhteella töitä se tarkoittaa, että Ruotsissa Pohteen henkilömäärä olisi lähes 2000 henkilöä vähemmän. Se on aika iso ero muihin Pohjoismaihin. Asialle ehkä ”Tarttis tehrä jotain””!

Tuhat työpaikkaa on jo paljon, eli muistan kuinka Perlos Oy:n alasajo Joensuussa aiheutti ”kansallisen hätätilan”. Eli heti vuoden 2007 alussa Perlos kertoi ”tulosparannusohjelmasta” ja koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista. Tammikuun 15. päivä putosi sitten uutispommi: Perlos vähentää Suomesta yli 1 100 työntekijää, heistä lähes tuhat Joensuun ja Kontiolahden tehtailta.

Muistan kuinka pääministeri Matti Vanhanen kävi henkilökohtaisesti paikanpäällä, eli Perloksen Joensuun tehtailla. Valtiolta saatiin rahaa tilanteen tasapainoitukseen jne… Kyse oli tuhannesta työpaikasta. Nyt yksittäisellä hyvinvointialueella Pohteella on lähes 2000 työpaikkaa ”YLIMÄÄRÄISTÄ” Verrattuna muihin Pohjoismaihin ja muihin Euroopan maihin. Meillä on siis pula hoitajista ja samaan aikaan meillä on useita tuhansia turhia käsipareja hoitamassa tätä asiaa.

Jos muualla pystytään hoitamaan potilaat 10 prosenttia pienimmin kuluin, eli kun ruotsalainen tekee yhdeksän tuntia töitä joutuu suomalainen tekemään samaan tulokseen päästäkseen kymmenen tuntia töitä.

Tässä ei nyt kasvu auta, eli kasvua on turha odotella jos olemme 10% kalliimpia joka asiassa ympäröivään talousalueeseen nähden. Ensin pitää saadaa rakenteet kuntoon, eli tuottavuutemme pitää hinata samalle tasolle muiden kilpailijamaiden kanssa.

Tuntuu minustakin absurdilta esittää, että esimerkiksi Pohteelta pitää irtisanoa 1850 työntekijää, kun siellä osastoja ja terveysasemia laitetaan kiinni ”hoitajapulan” takia. Mutta se on tosiasia joka tulee nyt tunnustaa. Nämä 1850 työntekijää, johtajaa, päällikköä ovat ylimääräisiä, jos tehdään asioita kuten kilpailijamaat tekevät. He tekevät yhdeksässä tunnissa sen, mitä me jahkaamme kymmenen tunia. Lopetetaan jahkaaminen ja aletaan tehdä töitä samaan tapaan kuin muutkin. Lopetetaan lässytys ay-liikkeen hyvistä saavutuksista, sillä ne eivät meitä elätä. Työ on se mikä tässäkin asiassa tekijöitään neuvoo.

Aletaan siis tehdä työtä työn eteen, eikä vain haikailla kasvusta ilman tekoja.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu