Ei onnistu demokratian transformaatio

Demokratia on jännä olotila, se on sekoitus pelkoa ja tuskaa siitä, mitä tapahtuu jos jotain tehdään. Suuri demokratiapomo Mauno Koivistokin tyytyi vain toteamaan, että ”Tarttis tehrä jotain”!

Kun tekeminen on sitten ajankohtaista demokratia hyytyy, demokratia on valmis mihin tahansa, paitsi radikaaleihin toimenpiteisiin. Demokratia yrittää syleillä ongelmat kuoliaaksi, mutta ei suostu ongelman ratkaisuun. Korkeintaan vesitetty konsesnsus on odotettavissa, mutta terve ratkaisu jää kokematta.

Kun tosipaikka tulee kuten nyt koronan sulkemat yritykset, niin demokratia tuntuu taas olevan kädetön. Kun joku on pulassa ei auta, että rahaa jaetaan löysemmin kehittämiseen, mutta näin kuitenkin tehtiin. En ole kateellinen heille jotka löysää rahaa saivat, mutta se ei ollut ratkaisu siihen mitä demokratia haki.

Oikeasti kyse on olosuhteiden pakosta tapahtunut rahankierron keskeytyminen. Pitää etsiä ratkaisu siihen miten raha kiertäisi taas, vaikka asiakkaita ei ole tätä kiertoa toteuttamassa. Jos myllystä vesi loppuu on myllyä pyöritettävä muilla keinoin ja näitä keinoja ei nyt hallitus tunnu löytävän, mutta ei opposition keinotkaan oikeita keinoja ole.

Demokratia on jämähtänyt tässä karille, eikä se itkemällä lähde irti.

On miljoonia keinoja pelastaa tilanne, mutta yhtäkään ei ole vielä löydetty. Jos olisimme diktatuurissa, voisimme määrätä veroparatiiseista rahaa tähän tarpeeseen, mutta emme ole. Siksi jossain sanotaan olevan verottajan ohitse vietyä rahaa pilvin pimein, mutta demokratia ei siihen ulotu.

Diktatuurissa voisimme myös kerätä ihmisiltä kolehdin, eli satanen siitä, että et syö ravintolassa ja näin meillä yksin Suomessa olisi 550 000 000 euroa jaettavaksi ravitsemusliikkeille jotka eivät sitä satasta saa pakkotoimenpiteistä johtuen. Ja satanen on jo monilta säästynyt moninkertaisesti kun ravintolaillat on jääneet väliin.

Diktatuuri siis helpommin uskaltaa avata sellaisia väyliä, mitkä eivät äkkiseltään demokratiassa tule edes mieleenkään.

Demokratiassa pitää aina olla laki takana, ei edes ravintoloita saatu kiinni ajoissa ilman lakia. Diktaattori kun sanoa päräyttää, että putiikit kiinni on ne jo lukittuna, eli demokratian vaikeus on päätösten hitaus.

Meillä on paljon keinoja myös demokratiassa käyttää, mutta kun päätöksiä ei synny ei synny mitään muutakaan. Poliitikot ovat aikojen kuluessa olemaan tekemättä mitään ja homma on toiminut. Sitten tulee pieni virus ja sotkee kaiken.

Pandemiavaroituksia on vuosien varrella kuultu, mutta miksi niihin ei ole tehty valmiuslakeja valmiiksi saakka. Valmiuslain nojalla pystytään pysäyttämään yritystoiminta, mutta rahoitusta yrittäjän osalta ei ole mietitty, koska se on vittumaista antaa rahaa vapaasti rosvoille, rosvoinahan demokraatit yrittäjiä pitävät.

Rahan lisääminen rahankiertoon ei olisi nyt muutenkaan pahitteeksi, ja sitä on jo vuosia pumpattukin. Mutta tämä pumpattu raha ei ole oikein kohdennettua, se on mennyt niin sanotusti kankkulan kaivoon. Vai mitä luulette, kun raahaa on kymmenen vuotta pumpattu markkinoille on koko sen ajan pörssit lihoneet. Kun pörssi sitten yhdessä viikossa kadottaa vuosikymmenen pumppauksen tuloksen, niin eikös se ole silloin kankkulan kaivo jossa rahat ovat olleet.

Loppujen lopuksi ihminen tulee melko vähällä rahalla toimeen, mutta yrityksissä kiertää rahaa jonka ei soisi pysähtyvän, vain siksi, että emme pysty päätöksiä ymmärtämään.

Nyt tulisi laskea liikkeelle niin ”kuumaa” rahaa, että se ei pitkään kenenkään näpeissä säily, eikä sillä voisi maksaa lainaa, eikä sitä voisi jemmata. Se mahdollistaisi että tästäkin kurimuksesta selvittäisiin mahdollisimman pienin vaurioin.

Ravintoloiden kanta-asiakkaat voisivat nyt lahjoittaa vaikka osan kiellon aikana säästyneistä rahoista suoraan ravintolayrittäjille. Se ei olisi silloin keneltäkään pois. Eli jos hyvää tahtoa löytyisi edes sinapin siemenen verran asia olisi jo ratkaistu.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu