Eikö menestys luo menestystä?

Kuka muistaa shown siitä, kun UPM oli sulkemassa Voikkaan tehdastaan? Vuosihan oli 2007, eli ennen 2008 talouden murrosta. Jos tehdas ei ollut kannattava vuonna 2007, niin miten sen olisi käynyt vuoden 2008 jälkeen?

Voikkaa eli silloin paperitehtaan varjossa, mutta miten on Voikkaan vointi tänään?

Eikö silloinen menestys luonutkaan menestystä? Otetaanpa tähän vertailuun StoraEnson Uimaharjun tehdas ja Uimaharjun kylänraitti. Tehdas tuo kyllä vaurautta Pohjois-Karjalaan, mutta näkyykö vauraus Joensuun Uimaharjun korttelissa? Eikö tehtaan menestys kulminoidu sen sijaintipaikkakunnalle? Minne menestyksen rahat katoavat?

Kun tehdas aikanaan lopetetaan ei paikkakunnalle jää juuri mitään, niin on tapahtunut monilla tehtaan ympärillä näivettyneillä paikkakunnilla. Paperitehdas ei jaksa nostaa lähipihojen tasoa, raha virtaa jonnekin toisaalle. Kuka muistaa Voikkaata sen menestyksestä, tai Myllykoskea, Kaipolaa? Kuinka menestyksekäs on Uimaharju tai Imatra nyt?

Miksi aikoinaan virkeät tehdaspaikkakunnat eivät ole synnyttäneet ympäristöönsä muuta uutta teollisuutta?

Paperin tessin alaiset työläiset eivät siis kuluta rahojaan paikkakuntansa hyväksi. Alueen parempi palkkataso ei nosta paikkakunnalle lisää ”pöhinää”, eikä yrittäjyys kukoista. Kaikki on napanuorassa tehtaaseen, eikä muuta vaihtoehtoa ole. Entisen kaltainen patruuna-ajattelu, että huolehditaan työntekijöiden perheistä ja lähialueen kulttuurista ei kuulu nykyisen menoon. Raha virtaa paikkaunnilta pois, pörssiin, ulkomaisiin investointeihin ja paratiisisaarille, mutta mitä jää tehtaan voitosta esimerkiksi Uimaharjuun?

Miksi paperitehtaiden korkea palkkataso ei luo kannusteita investoida uuteen teollisuuteen paikkakunnilla? Siinä missä ennen patruunat olivat riistäjiä demareiden mielestä, niin nyt eivät demarit kuitenkaan kasvata liioin palkoillaan ympäristönsä infraa. Mihin menestyksen tuoma raha katoaa?

Kun paperitehdas lakkaa, jäljelle jää vain ansiosidonnainen työttömyys paikkakunnalle, joka olisi voinut vauraina vuosina kehittyä enemmän asuttavaksi.

Paperitehtaista on noustu politiikkaan, Matti Puhakka Uimaharjusta ja monet muut hänen perässään, mutta ovatko nämä etumiehet, huolehtineet paikkakunnistaan sen koommin. Onko heidät muistettava paikkakuntansa patruunoina, jotka kaiken voimansa ovat käyttäneet niiden äänestäjien hyväksi, joiden äänillä vallassa istuivat tai istuvat.

Tehdaspaikkakuntien nuoriso oppii nopeasti, miten ylisuuri palkkataso on hyödynnettävissä, opiskellaan ammattiyhdistyksen lakimieheksi ja siirrytään sitä kautta lihapatojen ääreen politiikkaan ja pyyhitään tomut kotikylän näivettyneiden palvelujen luota kasvukeskuksiin.

Näin tehdaspaikkakunnille ei synny aitoa pienyrityskulttuuria ja siksi sinne halutaan vain suuria tehdaslaitoksia; työmarkkinoidemme rakenteet on luotu suuryritysmaailmaa varten ja erityisesti valtio-omisteisia ja poliitikkojen vaikutusvallassa olevia suuryrityksiä varten. Luotto on ainoastaan muutamien suurten yritysten tukemisessa, pienyrittäjien sulkiessa oviaan, kun raha joka alueella tuotetaan ei jää pyörimään sinne heidän asiakkaidensa taskuihin.

Uimaharjulla on vielä mahdollista nähdä sellainen hyvyyden kierre, joka nostaisi palvelutasoa tehtaan lähiympäristössä, Kaipolassa Voikkaalla ym. lakkautuspaikkakunnilla se ei enää ole mahdollista. Missä viipyy Uimaharjun nousu?

+3
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu