En ymmärrä ministerin motiivia

Valtio on velho laitos. Vai olenko ymmärtänyt kaiken ihan väärin. Valtio rahapelimonopoli Veikkaus Oy joutui perääntymään peliautomaattien määrää lasketaan. Valtion menetys tulevina vuosian noin 150-200 miljoonaa.

Minä ymmärrän niin, että peliongelmaiset köyhät ”säästävät” tuon saman summan ja kuluttavat sen johonkin muuhun. Toivottavasti päivittäisiin tarpeisiinsa.

Nyt omistajaohjauksesta vastuussa oleva ministeri Sirpa Paatero etsii kiivaasti uusia tapoja miten saisi köyhiltä jujutetuksi sen 200 miljoonaa takaisin valtion pohjattomaan kassaan.

Mitä järkeä on tuossa toisesta taskusta toiseen rahojen siirtelyllä?

No valtion tekopyhyys tässä asiassa on aitoa, kun sama ministeri joka kovistelee Veikkaus Oy:tä pelikoneista ja saa tahtonsa läpi on jo seuraavalla viikolla itse peräänkuuluttamassa uusia keinoja peliongelmaisten lypsämiseksi.

Valtiolla on omistajan roolissa mahdollisuus päättää, onko sillä halukkuutta tehdä jotain isoa muutosta Veikkaukselle asetettaviin tavoitteisiin, Paatero sanoo”. (lainaus Yle uutiset)

Ministeri haluaakin oikein työryhmän kehittämään uusia keinoja peliongelmaisten pään… anteeksi rahanmenoksi.

Valtiohan ei voi leikata omia alati kasvavia kulujaan, jonkun on ne aina katettava. Eli iäkkäät ihmiset pelikoneiden ääressä ovat valtiolle paljon tuottoisempia kuin iäkkäät ihmiset palvelutaloissa. Hoitajamitoitus piti saada kirjatuksi, mutta kuka kirjaisi pelikoneille oikean mitoituksen, jotta edes työryhmä ei saisi keksiä ”menetettyjen” pelikoneiden tilalle uusia ansoja pelivammaisille.

Vaikka  Veikkaus Oy tilittänyt voittoja vuosittain noin miljardin euron edestä.

Se on aika pieni summa jos vertaa siihen että todellisuudessa tahkossa pyörii yksitoista miljardia vuositasolla, siitä miljardi on vajaa kymmenen prosenttia.

Nykyisellään hajasijoitettuja eli esimerkiksi kauppojen auloissa ja huoltoasemilla olevia automaatteja on 18 500. Näistä on tarkoitus vähentää 3500-8000 lähivuosina.

Moni pieni kahvila tienaa kuukauden vuokramenonsa yhdenkin pelikoneen tuotoilla. Asiakkaat siis pelatessaan avittavat paikallista yrittäjää säilyttämään kylällä kahvilatoiminnan.

Nyt kun pelit halutaan siirtäää nettiin, niin valtio tienaa saman kuin ennenkin, jos ei vieläkin enemmän, mutta syrjäkylien pienet kahvilat ja huoltoasemat menettävät tulopohjastaan ison palan. Siitä ministeri Paatero ei kuitenkaan ole yhtään huolissaan. Pääasia, että Veikkaus kasvattaa voittojaan. Huolta ei hänen mielestään ilmeisesti pidä kantaa peliongelmaisista tai pienistä kuppiloista ja niitä pyörittävistä pienyrittäjistä.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu