Ennakkoäänestys tyhjän päällä on alkanut

Jokunen äääni on jo annettu, joten sinne meni, mitään selvyyttä ei kuitenkaan alueiden sotesta ole. Alueiden työntekijöiden palkkoja kyllä harmonisoidaan, mutta muuten alueilla on täysin vapaat ja villitkin kädet. Nyt valittavat saavat aivan itse päättää kokousaikatauiluista johtajasopimuksesta ym., mutta palkkojen pitää olla harmoniassa muiden alueiden kanssa.

Jos mietin nyt tässä vaikka Oulun merkitystä Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston tulevassa toiminnassa. Niin kaikenlaisia mörköjä olen näkemässä alueen reunoilla. Oululaiset ehdokkaat tulevat olemaan enemmistö ja he ovat oululaisille luvanneet sitä sun tätä, joten Oululla ei ole mitään heikkoa. Paitsi se, että oululaiset maksavat terveyspalveluistaan enemmän kuin tänään. Palvelu joka ennen maksoi 2 euroa maksaa jatkossa 5 euroa. No siitähän ei kannata välittää sanoo vasemmistolaiset, palvelu on tärkeintä, maksoi mitä maksoi.

Minustakin sairaanhoitoon menee juuri se raha joka siihen menee, mutta kun puhun nyt kiinteistä kuluista. Tyhjäkäynnille jäävät terveysasemat maksavat kiinteistönhoitokulunsa ja henkilöstönsä menot, vaikka palvelut pakenevat nopeasti Ouluun. Näin se vain menee, sanokoot Saarikko mitä tahansa.

Ja mitä hyötyä maaseudun terkkareista onkaan, kun siellä ei ole laboratorioita eikä röntgeneitä. Potilaan pitää ensin hilpasta kelataksilla Ouluun röntgeniin tai labraan ja sitten mentävä hakemaan resepti omasta terkkarista, jossa ei juuri muuta voida tehdä. Eikös se resepti olisi sama antaa jo Oulussa, niin potilas saisi lääkkeensäkin Oulusta samalla.

Mahtaa se olla taistelua, kun jostain pikkukunnasta on valittu yksi ainoa valtuutettu ja kaikki paineet lykätään hänelle, vastassa on kymmeniä oululaisia valtuutettuja, eikä joka pikkukunta edes saa yhtään paikkaa. Pidä siinä sitten reunojen puolia.

Reunakuntien ehdokkaille ja äänestäjille käy jyrä jo vaalipäivänä, kun vaalien tulos paljastuu. Ainoa keino kylillä olisi keskittää äänet muutamille puoluerajoista välittämättä, se olisi nyt ainoa mahdollisuus. Mutta se tuskin tulee tapahtumaan, niin itsekkäitä puolueet ovat omasta kannatuksestaan. Puolueiden hyvät puheet romuttuvat, kun ei saada edes yhtä edustajaa joka kunnasta.

Se olisi ollut aika helppo säätää lakiin, että jokaisesta kunnasta ainakin kaksi valtuutettua olisi noussut valtuustotyöskentlyyn. Pitää vain ihmetellä missä tässä on nyt se paljon puhuttu tasa-arvo ja miten sikeästi perustuslakivaliokunta on nukkunut viimeiset vuodet.

Meillä on nyt mahdollisuus äänestää hyvin vajavaisin tiedoin mitä äänestämme. Sitten valtuutetuilla on vajaa vuosi aikaa järjestäytyä. Neuvotella ensin johtajasopimukset yhdessä rintamassa, vaikka vaalikentillä ollaan napit vastakkain, niin vaalien jälkeen pulinat pois ja paras mahdollinen tiimi pystyyn. Vaikea on uskoa, että demarit ja persut kovin hyvin sopivat, tai kokoomus ja keskusta, joilla on aivan eri intressit. Liike Nyt saattaa yllättää muut housut kintuissa, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että pystyisi mitään sanelemaan yksin. Vihreille taitaa käydä köpelösti, kun Helsinki ei ole äänestysaluetta.

Joka tapauksessa homma etenee nyt vauhdilla kohti katastrofia. Somessa käymäni keskustelujen pohjalta ehdokkaat ovat aivan kädettömiä kertomaan yhtään enempää kuin mitä kansa jo tietää tai tietämättä, eli olemme huuli pyöreänä niin ehdokkaat kuin äänestäjätkin.

+10
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu