EU-paketti monelta eri kantilta katsottuna

EU:n elvytyspaketti on Vapun hittituote. Sillä voidaan kerskua tai sitä voidaan kirota, mutta se on ja pysyy hallituksen pyhänä asiana.

EU:n elpymisväline (Next Generation EU) vauhdittaa ihmisten, talouden ja yhteiskunnan toipumista koronakriisistä. Väline sisältää 750 miljardin euron rahoituksen jäsenmaille: Siitä paketista 390 miljardia euroa on avustuksia ja 360 miljardia euroa lainaa.

Suomen maksuosuus elpymisvälineen avustusmuotoisesta tuesta (390 miljardia euroa) on noin 6,6 miljardia euroa (vuoden 2018 hinnoin). Tämä osuus lisättynä koroilla tulee maksettavaksi vuosina 2028–2058. Eli avustusosuuskin tulee maksaa takaisin, miksi se sitten jaetaan avustuksiin ja lainoihin, kun kokonaisuudessaan se on lainaa kaikki.

Suomen laskennallinen vastuu elpymisvälineen lainamuotoisesta osuudesta (360 miljardia euroa) on kokonaisuudessaan noin 6,1 miljardia euroa. Eli pelkän lainaosuuden taikaisin maksaminen nousee Suomen osalta lähes Suomen saamaan osuuteen 6,6 miljardia koko potista. Tammikuussa 2021 arvioitiin, että Suomi saisi elpymisvälineestä avustuksia yhteensä enintään 2,7 miljardia euroa (kaikki arviot vuoden 2018 hintatasossa, eli 2,7 miljardia saadaan ja mahdollisesti 6,1 miljardia maksetaan takaisin. No näistä luvuista on paljon eri näkemyksiä.

Suomi ei ole toistaiseksi ottamassa lainkaan elpymispaketin lainaosuudesta euroakaan, mutta takaajan vastuuta tästäkin summasta osaltaan kantaa.

Suomen osallistuminen elvytykseen on siis kiistatta negatiivinen, eli ei elvytä Suomea lainkaan, mutta kun Suomi on keskimääräistä vauraampi jäsenmaa niin solidaarisuudesta osallistuu Euroopan elpymiseen sillä änskällä, että saisi sitten tehtyä vientikauppaa kukoistavaan Europpaan.

Kokoomuksen mielestä pakettiin kannattaa osallistua vain siksi, että Eurooppaan kannattaa kuulua, suomalaisille siis on annettu mahdollisuus ostaa jäsenyys rahalla, kun toisille annetaan rahaa siitä, että kuuluvat yhteisöön.

Nyt meidän demokratian säännöillä valittu laillinen hallituksemme sanoo, että todennäköisesti taloudelliset seuraukset olisivat jäsenvaltioille vakavammat, jos elpymisväline jätettäisiin toteuttamatta. Mutta tuo väittämä perustuu vain hallituksen mutu-tietoon. Laskelmilla ei missään voida osoitaa, että paketin rahoilla saataisiin yhtään mitään. Ainoa takuumies on valtiovarainministeri Matti Vanhanen, mies joka on sanonut olevansa vain välivaiheen ministerinä, siis takaa meille pakettia, jota maksetaan vielä joskus 2058.

Tuo paketti on meidän lahja Euroopalle solidaarisuuden ele, jota me maksamme Matti Vanhasen vakuuttamana vielä 2058. Tuo paketti kehitettiin jo aikaa sitten, eikä se siis ole mikään akuutti korona-apu tai elvytys lainkaan. Se on avuttomien poliitikkojen oljenkorsi, johon he ovat takertuneet. Mehän olemme pärjänneet jo vuoden ilman tuota pakettia, miksi me emme pärjäisi jatkossakin. Olemmehan keskimääräistä vauraampi kansa. Muutama tällainen elvytys ja me olemme keskimääräistä köyhempiä. Outoa on se, että vuosi ei riitä hallituksella ymmärykseen siitä, että meitä huijataan ja rankasti.

Olemme pääministeri Sanna Marinin hehkutuksen maataloustukipotin kasvamisesta varassa. Lämmittääkö se 500 miljoonaa niin paljon, että siitä kannattaa maksaa 6,1 miljardia?

Vihreiden oppi siitä, että aina kannattaa kieltää kaikki totaalisesti ei sitten vihreillä toimikaan tässä paketissa. Eli he eivät ole hylkäämässä pakettia siksi, että se pakottaisi EU:n keksimään järkevämmän ratkaisun tilalle. Nyt kun haluamme taas myötäillä EU:ta niin sitähän me olemme tässä jo vuosia tehneet. Eikö ole jo aika laittaa viestiä Euroopalle, että me emme aio osallistua nyt tai jatkossa huonosti valisteltuihin rahareikiin. Vain kaatamalla tämän paketin on mahdollisuus saada parempi paketti ja nopeammin kuin tämä. Nythän Suomella on kaikki talismaanit käsissä, eli voimme omilla päätöksillä saada Euroopan tekemään paremman paketin ja nopeasti.

Ainoa kauneusvirhe olisi paketin kaatamisessa se, että pääministerimme Sanna Marinin uskottavuus katoaisi taivaan tuuliin. Kukaan ei ole kuitenkaan hallituksesta perustellusti puolustanut pakettia, muuten kuin kertomalla, että se olisi Suomelle suuri häpeä. Minusta häpä on maksaa solidaarisuuden nimissä olemattomia, koska ei ole mitään takuuta siitä, että paketti koskaan toimisi siten kuin se on meille kerrottu.

Hyvää Valpuria

+17
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu