Globalisaation koronahikka

Maapalloistumien sai takapakkia koronan myötä, vaikka korona nimen omaan on globaali. Lentoliikenteen väheneminen ja lisääntyneet rajamuodollisuudet ovat hidastaneet hyvässä vauhdissa olleen globalisaation.

Myös ilmastotuska tappaa yhteistyötä ja maailma jakautuu globalisaation juoksussa ilmaston saastuttajiin ja ilmaston kanssa esimerkin omaisesti painiviin. Myös Yhdysvaltojen aseman muutos ja jenkkien suhtautuminen Kiinaan on katkonut jalkoja globalisaatiolta. Samoin UK:n ero EU:sta on laittanut kiviä maapalloistumisen sandaaleihin.

Populistipuolueiden yltiöpäinen isänmaallisuus on jo laantumassa, mutta sillä oli suuri vaikutus globalisaation hidastumisessa ennen koronaa, mutta korona ikään kuin ajoi sen asian päätökseen.

Nyt sitten maailma on loogisessa pattitilanteessa. Ennen koronaa ruotsalainen neitiokainen uhosi lentoliikennettä vastaan ja sai hurjaa kannatusta mm. suomalaisilta vihreiltä. Nyt kun sitten korona lähes lopullisesti kaatoi lentoliikenteen, niin eipä se maailma olekaan pelastunut.

Nyt hallitus tukee lentoliikennettä esimerkiksi Joensuuhun lentäen sai kaksi matkustajaa valtiolta käytännössä kyydin, kun valtio kyydin maksoi. Nyt odotellaan, että lentoliikenne palaisi ennalleen , kun vain valtio jaksaa maksaa alussa tyhjistä lennoista. No ruotsalainen neitokainen ja suomalaiset vihreät eivät tätä vastusta. Pitäähän ympäristöministerinkin päästä lentäen ilmastofoorumeihin ja muihin tärkeisiin kokouksiin, kun ei koronan aikana ole päässyt mihinkään.

Korona on tappanut globalisaation ja nyt sitä puhalletaan henkiin. Globalisaatio on kuitenkin paljon muuta kuin lentelemistä edestakaisin. Kansojen tulee olla valmiit hyväksymään maapallon yhteiseksi asioiden hoitopaikaksi. Siihen ei tarvita erikseen lentolupaa, kun viestit kulkevat ja etätyössä oppittu tekniikka hoitaa lentämisen paikasta toiseen.

Maailma voisi nyt koota itsensä ja perustaa globalisaationsa toisella tavalla, kuin lentelyyn ja matkustamiseen. Mikä pakko mennä lentäen lomalle poistamaan ilmastoahdistusta, mikä pakko on ilmastofoorumi, eletään vain visusti ja pelastetaan maailma yhdessä turhaa ilmastohumppaa hössöttämättä. Kyllä nykyiset ihmiset osaavat muodostaa omia pelkotilojaan ilman, että poliitikot niitä kilvan lietsovat.

Tehdään uusi globalisaatio koronasta jotain oppineena, ei siis pyritä samaan vanhaan oravanpyöräpolitiikkaan josta korona meidät hetkeksi vapautti. Joensuusta ei ole pakko lentää täysillä koneilla, onko pakko lentää lainkaan?

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu