Hän ampui itseään jalkaan, vaikka laukaus osuikin maahan

Suomi on tunnetusti maa, jossa on ilmassa vain yksi kohu kerrallaan. Nyt kyseessä on hutilaukaus, joka osui maahan. Vain se vielä puuttuu, että osumajäljen paikalle olisi tuotu kukkia tai kynttilöitä.

Aseet ovat olleet esillä ja kritiikin kohteena meillä, kun 12 -vuotias toi aseen kouluun ja laukoi siellä.

Nyt kansanedustaja on saanut tämä opin ilmeisesti uutisten kautta, koska on ottanut aseen kapakkaan. Tähän saakka on luultu, että nuoriso ottaa mallia meistä vanhemmista, mutta tässä kävikin niin, että kansanedustaja on ottanut mallia lapselta.

Kaikkien huulilla on jälleen kerran kysymys, että miksi?

Puhutaan raskauttavista tekijöistä ja lieventävistä tekijöistä. Tänään, kun itseään ”jalkaan ampunut” päästettiin putkasta, niin lieventävä asia oli, että tapaturma oli sattunut vahvasti päihtyneenä. Ja raskauttavaa oli se, että tapaus tuli julki. Vanha totuushan on se, että kaikkea saa tehdä, mutta ikinä ei saa jäädä kiinni.

”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” Näin totesi Axel Oxenstierna jo 1600 -luvulla, joten hyvin vähän tai ei lainkaan on järjen käyttö tai järjen määrä sen jälkeen lisääntynyt. Sillä ei kovin paljon järkeä ole päättäjän(kään) päässä vahvassa humalatilassa, kun ei nujakointia pysty ilman aseen voimaa välttämään. Siinä ei diplomatia ole valitettavasti edustajan paras puoli, kun tuhlaa panoksensa kansanedustajana tyhmyyksiin.

Jostakin muistuu mieleeni Tony Halme. Halmeen tapausta tutkittiin virallisesti kuolemansyyntutkintana, mutta missään vaiheessa kuolemaan ei ole arveltu liittyvän rikosta. Ei vaikka paikalta löytyi laiton ase. Ampuma-aselain ja lupaviranomaisen antamien määräysten rikkominen on rangaistavaa ampuma-aserikoksena. Mutta ko. tapauksessa ei löytynyt mitään rikokseen viittaava.

Ampuma-aserikoksena ei kuitenkaan pidetä ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden, erityisen vaarallisten ammusten, ohjus- tai raketinheitinjärjestelmän, kaasusumuttimen tai tehokkaan ilma-aseen hallussapitoa, jos tällaisen esineen hallussapitäjä oma-aloitteisesti ilmoittaa esineestä poliisille ja luovuttaa sen poliisin haltuun. No tässä tänäisen kohun tapauksessa aseen haltija on oma-alotteisesti ilmoittanut poliisille ja myös luovuttanut sen samaisen poliisin käyttöön. Laissa ei puhuta onko oltava virassa luovutuksen hetkellä, eli riittää kun on poliisi. Näin siis jos kyseessä olisi ollut laiton ase, laillinen asehan on aina laillisen omistajan vastuulla.

Nyt meillä on paljon lieventäviä asioita, eli ase oli laillinen, aseen laukaisija on poliisi ja kansanedustaja. Lisäksi oli aikainen aamu ja vahva humalatila, tottahan sekin on lieventävä asia, sillä kukapa selvinpäin ampuisi maahan keskellä kaupunkia. Monesti kerrotaan, myös että on ajauduttu huonoon seuraan, mutta tässä tapauksessa oltiin varsin hyvässä seurassa. Joten eiköhän tuo laukaus ollut pelkkä vahinko. Tarkoitus oli kaivaa taskusta portsarille kolikoita, mutta vahingossa sormi osui liipasimeen.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu