Hassua, mutta totta!

Kun vuosi sitten tai vaikkapa puoli vuotta sitten markkinoi Natoa, niin valtaosa suomalaisista oli vastaan. Nyt eduskunta äänesti 188 puolesta ja 8 vastaan. Mistä tämä nopea muutos?

No presidentti Tarja Halonen kirjoitti jotenkin näin; olosuhteet ovat muuttuneet. Hassua, että kun vuosikymmeniä sitten kerroin vastustajille, että mitä jos olosuhteet muuttuvat? EI MUUTU oli vastaus! Oikeasti ei olosuhteet olekaan muuttunut, sama vanha Venäjä siinä pullistelee, kuten aiemminkin. Mikään olosuhde ei ole muuttunut. Ukrainaan tehty viimeinen hyökkäys vain oli liikaa ja se katkaisi kamelin selän.

Perustelu ei siis ole olosuhteiden muuttuminen vaan silmien avautuminen. Me nyt näemme kaikki sen mitä toiset näkivät jo paljon aiemmin.

Muistan ajan, jolloin Natosta ei saanut edes puhua joidenkin suuttumatta. Siksi siitä ei poliitikot juuri puhuneet, sillä poliitikon pahin vihollinen on herneitä nenäänsä vetänyt äänestäjä.

Onhan se hassua, että Naton kannattaja onkin kaiken aikaa ollut suuren enemmistön asialla, vaikka olikin aikoinaan vähemmistön edustaja. Ja sekin vielä, että Ruotsikin muutti Nato-kantaansa olosuhteiden muuttuessa. Kaikki siis puhuvat nyt, että olosuhteet ovat muuttuneet, mutta eivät perustele sitä sen kummemmin.

– Jo vuonna 2008 Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti: ”Jos Ukraina menee Natoon, se menee ilman Krimiä ja itää”.

Olosuhteet eivät ole siis muuttuneet 2008 jälkeen tuumaakaan. Minskin sopimus solmittiin 5. syyskuuta 2014, eikä sitä Venäjä juurikaan kunnioittanut. Mutta se ei meille riittänyt asian oikean laidan näkymiseen.

– Georgian sota oli elokuun 2008 ensimmäisellä puoliskolla Georgian sotavoimien ja eteläossetialaisten separatistien, abhasialaisten separatistien sekä Venäjän joukkojen välillä käyty sota. Vuonna 1991–1992 alueella oli käyty Etelä-Ossetian sota. (Wikipedia)

– Ensimmäinen Tšetšenian sota käytiin Venäjän ja Tšetšenian välillä vuosina 1994–1997. Sota johtui siitä, että tšetšeenien itsenäisyyttä ajavat tahot julistivat maan itsenäiseksi Neuvostoliiton hajottua. Ensimmäisen ja toisen Tšetšenian sodan aikana Venäjän joukot kiduttivat, murhasivat joukoittain ja raiskasivat antautuneita sotavankeja ja siviilejä. He polttivat ihmisten taloja. Venäjän joukot myös ryöstivät järjestelmällisesti ja kiristivät siepattujen sukulaisilta lunnaita. Venäjän hallituksen joukoilla oli Tšetšeniassa ”suodatusleirejä”, joissa kidutettiin kuolemaan asti. Monet sotarikokset olivat taistelujen jälkeisissä terroristien tuhoamiseen pyrkineissä ”puhdistusoperaatioissa” tehtyjä.(Wikipedia)

Millä perusteella voidaan sanoa, että olosuhteet ovat muuttuneet?

+17
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu