Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue

Otsikko on lainaus Ylen uutissivuilta, eli suomalaisetn ylenpalttinen sumutus johtaa ihmeellisiin teksteihin. Meidän hyvinvointivaltiomme tuottaa hyvinvointia, mutta Helsinki ei ole hyvinvointialue.

Entiset sairaanhoitopiirit ovat jatkossa hyvinvointialueita, mutta Helsinki ei ole hyvinvointialue. Koska siellä voidan pahoin, niinkö?

Jos suomalaisilla oli aiemmin pää pipi, niin piti mennä oman kunnan ”pääterveysasemalle”, nykyisin hyvinvointialueilla ei välttämättä joka kunnassa enää olekaan omaa terveysasemaa, mutta kunta on silti osa hyvinvointialuetta.

Selkosilla siis voidaan hyvin, mutta Helsingissä ei.

Sote joka maksaa enemmän kuin nykyinen sairaanhoitopiireihin jakautunut Suomi on sitten hintansa väärti. Kuudella pilkku neljällä miljardilla saamme muutettua sairaanhoitopiirien nimet hyvinvointialueiksi, mitään muuta muutostahan tässä ei tapahdu. Paitsi että tarvitaan hyvinvointivaltuustot ja hyvinvointiverotus. No samat ihmiset hakeutuvat uusiin valtuustoihin, kun muihinkin vaaleilla valittuihin tehtäviin. Päättäjät eivät siis muutu, verotus pysyy ennallaan, ainoa mikä vaihtuu on sairaanhoitopiirin nimi ja koko.

Vielä tänään erikoissairaanhoidon järjestämisvelvoite on kunnilla. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymät tuottavat erikoissairaanhoidon palvelut jäsenkuntiensa asukkaille. Näitä yksiköitä, eli sairaanhoitopiirejä on 20. Nyt kun asioita keskitetään hyvinvointialueiksi, niin hyvinvointialueita tullee olemaan 21 ja lisäksi Helsingin ”pahoinvointialue” ja Ahvenanmaa. Keskittämällä on saatu 20 kasvamaan 23:ksi. Hyvinvointimme on siis lisääntynyt.

Julkisuudessa on puhuttu 6,4 miljardin menolisäyksestä uudistuksen yhteydessä, mutta sittemmin valtiovarainministeri Saarikko on todennut, että Suomen Keskusta, jonka puheenjohtaja on sama Annika Saarikko, pitääkin kiinni kuntien terveysasemista. Terveysasemien määrä ei siis ole selvillä vielä, mutta viikkoa ennen Saarikon ulostuloa oli laskelamat kustannuksista levityksessä mediassa.

Mediaan annetaan siis laskelmia kustannuksiata, vaikka ei tiedetä mitä kustannuksia säilytetään ja mitä ei. Puhutaan siinä kauniisti hyvinvoinnista ja hyvinvointialueista, mutta ei vielä tiedetä mitä kerrointa laskelmissa loppujen lopuksi käytetään.

Medialle syötetään koepallona joku luku ja katsotaan miten kansa reagoi, kun asia ohitetaan, niin aletaan tekemään lehmänkauppoja terveysasemista.

Alkujaan soten piti tuoda säästöjä ja pienentää kuluja. Soten piti parantaa erikoissairaanhoidon ja terveysasemien kitkaa niin, että siitä tulee säästöjä. Nyt näyttää käyvän niin, että ainoa paikka jossa erikoissairaanhoito toimii terkkareiden kanssa suunnitellusti jätetään hyvinvointialueiden ulkopuolelle ja muissa sairaanhoitopiireissa vain nimi vaihtuu hyvinvoinniksi, mutta kustannukset kasvavat entisestään.

Tämä vääntö ei taida sittenkään olla vielä maalissa arvelen minä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä vastaavia hyvinvointialueita on yhteensä 21. Mutta, HUS-yhtymä on järjestämisvastuussa niistä vaativan erikoissairaanhoidon toiminnoista, joista säädetään erikseen laissa tai joista sovitaan järjestämissopimuksessa. Eli joka parhaiten on hoitanut asiansa jää omasta pyynnöstään pois systeemistä. Pitäisikö hälytyskellojen jo soida? Kun hyvinvoinnista tähän saakka parhaiten selvitynyt Helsinki ei ole hyvinvointialuetta, mutta koko muu kipuileva Suomi on.

Luulenpa vain, että tulevissa hyvinvointivaaleissa on aika matala äänestysprosentti ja ehdokkaat tuntevat itsensä enemmän kuin pelleiksi.

+3
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu