Hyvinvointi on strateginen valinta

Pieni poika tulee ja pyytää isältään hyvinvointia ja isä alkaa syytää hänen käsiinsä lisää rahaa. Pojan hyvinvointi on sillä sitten kuitattu, ei kysymyksiä, mitä tarvitset, vaan tukku lisää viikkorahaan.

Vanhus putoaa sängystään ja hoitajapulan takia ei häntä nosteta takaisin, kuin vasta aamulla. Hallituksen lääke on, että lisötään hoitajia, vaikka lisälaidat sänkyyn auttaisivat helpoimmin. No hoitajia lisätään matemaattisesti ja hyvinvointi on taas ostettu.

Koira on kylmissään ulkona ja pyytää sisään, omistaja ei ota koiraa sisälle, vaan ostaa ulos isomman häkin. Rahaa syytämällä ostamme hyvinvointia, vaikka hyvinvointia ei olisikaan aina järkevää rahan kautta ajatella.

Oppilas syrjäytyy koulussa ja haluaisi töihin nopeammin, no yhteiskunta järjestää yhden pakollisen oppivuoden lisää ja ongelma on taas rahalla ratkaistu. Kukaan ei mieti mikä on ongelman ydin, vaan keksitään poliittinen keino asian hoitamiseksi. Asiaa sitten hoidetaan niin, että meidän puolue hoiti tämnkin homman, vaikka ei ole mitään hoitanutkaan.

Valtion talousarviota kehitetään ainoastaan korottamalla panoksia tietyn kertoimen mukaisesti. Se on käänteinen juustohöylä, joka antaa kaikille sektoreille tasaisesti jotain. Jos vanhustenhoito on rahallisesti kuopassa, niin se ei koskaan saa kuoppakorotusta menoihinsa, koska kukaan ei pidä siitä meteliä. Vanhukset eivät enää jaksa myöskään bilettää pääministerin kanssa ja siksi lisäpanos meneekin kulttuurille. Myös poliisit saivat lisää, kun ovat vuosikymmeniä rinkuneet 30 miljoonaa yli yleisen tason.

Siitä tietää aina syksyn alkaneen, kun poliisit nousevat rinkumaan itselleen lisää rahaa. Siitä tietää vaalien lähestyvän, kun poliitikot alkavat olla huolissaan, vanhuksista, työttömistä ja eläkeläisistä. Kun vaalit on pidetty rahaa ei tietenkään puheiden takana sitten ole, koska budjetit tehdään vaaleista riippumatta. Siinä käy niin, että vaikka talousarviot kasvavat joka vuosi, niin rahaa on aina vain vähemmän hyvinvointiin jaettavaksi.

Luulen että rahaa tuhlaantuu viljalti turhaan, mutta kun ”turha” saa joka vuosi samat koroukset budjetissa kuin tarpeellinen, niin raha haihtuu entiseen malliin. Jos joku esimerkiksi minä ehdotan, että mennään rakenteisiin ja karsitaan kaikki ”turha” pois, niin hörönauruksihan se menee. Virkamiehet ja poliitikot kammoavat rakenteisiin menemistä, koska silloin ne jotka ennen ovat rahaa turhasta saaneet nostavat kovan metelin. Vertaa, ”Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten”!

Yksi suuri turha on monelta pienemmältä hyvältä pois. Vastakkain ei pidä laittaa vanhustenhuoltoa ja kulttuuria, vastakkain pitää laittaa turha ja hyödyllinen.

+7
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu