Joka hiekkalaatikolla on oma tyranninsa

Kun lapset olivat pieniä, tein havaintoja hiekkalaatikolla. Jokaisella hiekkalaatikolla on joku jota toiset joko kunnioittivat tai vihasivat. Tai tekivät molempia. Tämä yleensä isokokoinen muori on henkilö, joka päättää ehdoista. Jokainen vanhempi alistuu tyranniaan jo hiekkalaatikolla, eikä lapset edes ymmärrä mistä on kyse, heidän on toteltava kun isukkikaan ei voi tyrannille vastaan väittää.

Putinilla on oma suuri hiekkalaatikko jota kutsutaan Venäjäksi. Hän on se joka päättää kuka on natsi ja kenellä saa olla hiekkalapio ja ämpäri käytössä. Putin on niin iso hiekkalaatikkotyranki, että hän menee jopa toisen taloyhtiön hiekkalaatikoille päsmäröimään. Putin pyrkii koko maailman laajuisen hiekkalaatikon diktaattoriksi. Hänellä pitää olla valta käsitellä kaikki asiat hänen mielensä mukaisesti.

Jos et leiki minun pillini mukaan minulla on atomiase.

Putinin sotilaallinen operaatio on luvallinen, koska hän sanoo, että se ei ole väärin ja hän määrää. Ei ole toista tinanappia joka sanoisi vastaan, vaan kaikki myötäilevät. Jotkut kyräilevät ja jupisevat, että minun lapiosta Putin ei määrää, ei ainakaan ensi vuonna.

No sitten kun maailma on jakaantunut useisiin hiekkalaatikoihin, niin kaikista löytyy se pikkuhitlerikin. Omituista, että nämä pikkuhitlerit, syyttelevät herkästi muita natseiksi, eivätkä näe itsessään mitään vikaa. Miksi näkisivätkään, kun he ovat hiekkalaatikon kuninkaita tai kuningattaria.

Jotkut hiekkalaatikot ovat arvostetuimpia kuin toiset. Yhdysvaltojen laatikko on ollut pitkään arvossa ja maailman suurin pinta-alaltaan oleva Venäjä tuntee itsensä aliarvostetuksi. Siksi pitää pullistella ja ottaa valtaa. Aivan kuin pienet lapset hiekkalaatikolla joskus saavat kiukkukohtauksia, on Putinkin kiukkupäissään saanut joukkonsa masinoitua Ukrainaan. Ja kun johtajilla yleensä on paksu kallo, ei erehdystä voi hyväksyä omatekemäksi. Kaikki muut ovat aina väärässä! Ja piste!

Tätä Putinin akan mammanpoikaa kyllä pari vuosikymmentä yritettiin sietää. Kyllä hänestä vielä kasvaa aikuinen, niin haluttiin itselle antaa ymmärtää. Ehkä hän hetken aikaa olikin vastuullinen aikuinen, mutta vanhuusko tuli sitten väliin, pidäkkeet taas hävisivät aivan kuin noilla hiekkalaatikon pikkuisilla riiviöillä. Jokainen meistä on joskus nähnyt, kun kaupan karkkihyllyjen edessä pieni pentu saa itkupotkuraivarin. Siinä ei aina sanat auta, mutta kun muitakaan konsteja ei oikeasti ole kuin puhe. Silloin kiristetään, eli puhelimen käyttöoikeuden rajoitus, nurkkaan laittaminen tai taivaanmerkkien näyttäminen kotona. Näitä kaikkia konsteja käyttää nyt aikuinen nimeltä Putin. Ja jos ei mikään muu auta niin uhataan ydinsodalla.

No pitääkö ukrainalaisten ja muun maailman sitten lopettaa sota antautumalla? Annetaan olla kyllä konflikti hiljaa sammuu ja sitten on taas kaikki hyvin. Mutta kun ei se jää tähän tyranni ei muutu hänen kiukkunsa vain vahvistuu.

On meillä Euroopassakin omia hiekkalaatikkonsa kunkkuja, esitelläänpä vaikka Viktor Orbán. Nyt suomalainen meppi Jutta Urpilainen sanoo, että avustuksiin ei vaikuta vaikka joku maa olisi venäjämielinen. Hänen pitää sanoa noin, koska Viktor voisi muuten suuttua ja tehdä kiusaa. Meidän pitää siis sietää kiusaajaa, koska hänelle on jätetty valta tehdä kiusaa. Putinilla on valta lähettää Ukrainaan sotilaansa raiskaamaan ja ryöväämään maata sekä tappamaan ihmisiä, kiduttamaan ja öykkäröimään kaikin tavoin. Oikeasti hänellä ei ole valtaa siihen, mutta me annamme kaiken tämän tapahtua silmiemme edessä.

Kiinalla on mahdollisuus ottaa jyrkempi kanta odotellaan, mutta emme itse pysty totaalisesti luopumaan Venäjän öljystä tai kaasusta. Hieman meissäkin asuu tuo luuseri jota yritämme etsiä Kiinasta, Saksasta tai Yhdysvalloista. Kun hekään eivät pysty ei mekään pystytä.

Kun Oulussa oli raiskausaalto tuntui, että asiaa pidettiin esillä ja tuomittiin kaikin tavoin. Kun Turussa riehui yksittänen henkilö puukkonsa kanssa siitä ulistiin monta kuukautta. Nyt olemme niin paljon suurempien tekojen edessä, että olemme voimattomia. Ainoa mitä olemme voineet tehdä on suojautua itse, olemme menossa Natoon. Natoon josta ei takavuosina edes saanut ääneen puhua enemmistön loukkaantumatta.

Risto E.J. Penttilä kertoi meille jo joulukuussa 2021 miten tämä asia etenee, eli emme voi väittää, että tämä sota ja ahdinko olisi tullut meille yllätyksenä. Me yksinkertaisesti emme halunneet uskoa, että näin tapahtuu. Samoin kun emme halua uskoa, että naapurimme pieksää vaimoaan, vaikka vaimolla on joskus silmä mustana ja asunnosta kuuluu tappelun ääniä.

Putinin voima on meidän heikkoutemme. Se joka haluaa olla hiekkalaatikolla joutuu alistumaan tai ottamaan itse vallan.

+5
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu