”Jokaisen pitää mennä itseensä”, – no ei pidä

Pääministeri Petteri Orpo kehottaa meitä kaikkia menemään itseemme. No ei pidä käpertyä rasismiin itsetutkiskelua lisäämällä. Esimerkkien on muututtava.

Minulla on altzheimerin tautia sairastava 89 vuotias sukulaismies, ja hän on rasistinen, kun kotisairaanhoidossa on musta hoitaja. Mies ei kykenen menemään itseensä, ei ole koskaan kuunnellut mitä muut ajattelevat. Mitä siis auttaa jos pääministeri sanoo, että mene jätkä itseesi? EI MITÄÄN!

Mieshän on mennyt itseensä ja oppinut ajattelemaan rasistisesti, tai paremminin ei ole oppinut arvostamaan ihmistä ihmisenä, vaan värin tai mahdollisen vamman perusteella. Mies ei ole yksin ajatustensa kanssa. Vanhempia ihmisiä on vaikea komentaa sanoen, että menen nyt itseesi hyvä mies. Jos ei ole liki 90 vuden ikään mennessä ajatellut asioita pääministerin odottamalla tavalla, niin luuleeko pääministeri Petteri Orpo, että rasismi on tuolla tokaisulla korjattu?

Suomi kuten kaikki valtiot koostuvat monista kerroksista ja lokeroituneita joukkoja on paljon. Ketä viiraa romanit, toiset eivät siedä vammaisia tai yksinhuoltajaäitejä. Jokaisella on omat peikkonsa. Demarit eivät siedä raharytkiä, vaan haluavat paapoa köyhiä. Joillekin homous on ylitsepääsemätön asia ja lyövät rumpua Raamattuun vedoten. Vihreät tuomitsevat ilmastokysymystä epäilevät denialisteiksi. Eli denialisti kieltää tosiasiat välttääkseen epämiellyttävän totuuden.

No kenellä on se ”aito” totuus hallussaan?

Ruotsalaisen kansanpuolueen ylläpitävä liima on pönkittää ruotsinkielisen alueen asioita ja kristilliset pitävät kristittyjen puolta.

Jokaisella meistä on se omahyväinen puoli, joka pitää ”meistä” huolta. Puhutaan toisinajattelijoista tai vääräoppisista. Nyt pääministeri kehottaa kaikkia ajatteleman samoin, eikä siinä mitään kyllä maailmaan puhetta mahtuu. Presidentti Mauno Koisvisto jo totesi aikoinaan, että ”Tarttis tehrä jotain”, mutta jatkoi ajatuksiaan myös näin: ”Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike”!

Petteri Orpon puheet ovat juurikin tuollaisia bernstainilaisia ajatuksia, eli tärkeintä ei ole nujertaa rasismia, vaan tärkeintä on kehoittaa kansalaisia menemään itseensä. Syyllistämällä kansa ei rasismi poistu. En tiedä poistuuko se millään keinoilla. Rasismi on ennakkoluuloa, pelkoa, tottumusta, kaverieden hyväksynnän etsimistä ym. Noihin kaikkiin tiloihin pitää olla eri lääkkeet, ei auta, että sanoo: ” Mene kammioosi ja tutkiskele itseäsi”!

Kun potilas ei halua mennä lääkärin vastaanotolle, lääkärin ihonvärin vuoksi, niin sellainen rasismi vaarantaa potilaan terveyttä. Potilas kuitenkin ajattelee, että se on lääkärin ja yhteiskunnan vika, että hän ei pääse sellaisen lääkärin vastaanotolle, jollaisen hän on itse mielessään ajatellut hyvän lääkärin olevan.

Tässä kohtaa jo potilaalle sanotaan, että mene itseesi, niin auttaako se? Vaikka pääministeri on oikeassa kehottaessaan jokaista menemään itseensä on fraasi tehoton, pelkkä tyhjä kilsee.

Rasismi on pitkään määritelty yksilöiden tai ryhmien väliseksi tahalliseksi tai tahattomaksi, ennakkoluuloihin, asenteisiin ja tietämättömyyteen perustuvaksi rasistiseksi käytökseksi, joka ilmenee vihapuheena, syrjintänä, väkivaltana tai näennäisen neutraaleina käytäntöinä. Myös tukahdutettu rasismi ja ennakkoluuloinen asenne ovat rasismia

Ei riitä, että meillä on valkoisuuden normi ja ”meitä” kehoitetaan menemään itseemme. Tuon normi on purettava ja siihen tarvitaan enemmän, kuin pelkkä kehoitus itsetutkiskelusta. Tai se, että pääministeri ilmoittaa, ”me hallituksessa olemme tätä mieltä”.

Rasismiin kuuluu usein se, että omaa ryhmää pidetään parempana, kuin toisten ryhmiä (Orpon tapauksessa hallitus). Rasismi aiheuttaa eriarvoistumista ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa. Rasismia käytetään vallan välineenä ja vallan huipulta on hyvä sanoa, että menkää pöntöt itseenne.

Kymmeniä vuosia on rasismia kitketty, mutta ennakkoluuloja on yhä edelleen. Rasismi ei poistu jos kielletään yksittäisesti joitain asioita, kuten lakritsimainoksen kuvassa oleva musta kasvo. Tai alamme vähin äänin puhumaan Brunbergin suukoista. Rasistinen tilanne voi tapahtua ilman, että se kohdistuu kehenkään tiettyyn henkilöön. Voit kuulla rasistisen vitsin tai kommentin sukujuhlissa tai kaveriporukassa, eikä läsnä ole ketään vähemmistöön kuuluvaa. Juuri tuollainen piilorasismi omassa porukassa asuu meissä suomalaisissa hyvin syvällä. On kehitetty kiertoilmaisuja, puhutaan yön timoista ym. jotta rasismi ei paljastuisi jne…

Jokainen meistä pääministerinkehoitusta noudattaen voi mennä itseensä ja pyrkiä puuttumaan rasistisiin vitseihin tai kommentteihin, vaikka ketään vähemmistöön kuuluvaa ei olisikaan paikalla. Rasismin purkaminen on siis paljon enemmän kuin itseensä käpertyminen ja vakava itsetutkiskelu. Se on enemmänkin itsensä avaamista uusille asioille. Se on myös tapa hyväksyä se, että joillakin vain on rasistisia ajatuksia. Niitä pitää purkaa yhdessä sillä yksin se ei ole onnistunut heiltä.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu