Julkisen talouden ahdinko

Julkisen talouden muodostavat julkisyhteisöt, joihin kuuluvat mm. valtio, kunnat ja kuntayhtymät, Ahvenanmaan maakunta sekä lakisääteiset työeläkeyhtiöt ja – laitokset ja muut sosiaaliturvarahastot. (Ahvenanmaa on kuin suuri terveysasema;)))

Valtiontalouteen kuuluvat valtion talousarvion alainen talous ja sen ulkopuoliset valtion rahastot. Valtion eläkerahasto luetaan kuitenkin sosiaaliturvarahastoihin. Kansantalouden tilinpidossa valtionhallinnon sektoriin luetaan myös mm. yliopistot, valtion sijoitusyhtiö Solidium Oy sekä Yleisradio Oy. Yleisradio Oy (valtio) kerää yleveron kautta itselleen käyttörahaa.

Valtion raha-asioiden hoito on valtionvarainministeriön tehtävä. Valtionvarainministeriö valmistelee vuosittain ehdotuksen seuraavan vuoden valtion talousarvioksi. Jos valtion tuloissa ja menoissa tapahtuu talousarviovuoden aikana merkittäviä muutoksia, laaditaan lisätalousarvio tai useampia. Tai otetaan valtiolle velkaa jopa ennakoivasti, että säästyttäisiin jatkuvilta lisätalousarvioilta (Matti Vanhanen).

Valtiovarainministeriö vastaa myös julkisen talouden suunnitelman sekä siihen sisältyvän valtiontalouden kehyspäätöksen valmistelusta tuleville vuosille. (Budjettiriihi, jonka lyhyydestä on tullut ylpeilyn aihe) Julkisen talouden suunnitelma on hallituksen päätösasiakirja, joka koostuu finanssipolitiikan linjaa, julkisen talouden kokonaisuutta ja julkisen talouden alasektoreita koskevista päätöksistä. Valtiontalouden kehys asettaa rajoitteen valtion talousarviomenoille ja tuo myös ennakoitavuutta talouspolitiikkaan. Mutta nämä raamit eivät yleensä pidä. Aina löytyy joku piilo, josta joululahjat äänestäjille vaalien alla löytyvät.

Sosiaaliturva- ja työeläkejärjestelmistä rahoitetaan keskeinen osa kansalaisten sosiaaliturvaa. Etuudet rahoitetaan ansiotuloihin perustuvilla sosiaaliturva- ja sosiaalivakuutusmaksuilla sekä yleisin verovaroin. Valtio takaa kansaneläke-, sairausvakuutus- ja yrittäjäeläkejärjestelmien riittävän rahoituksen.

Olemmeko jo jakaneet niin paljon hyvää ja sitä kautta paljon rahaa, että se jo tekee hyvinvointivaltiolle pahaa?

Olisiko jo aika puida se budjettiriihi, eikä vain kirjoittaa arvoministerien nimet alle kahvia juodessa ja häipyä sitten katsomaan uutisista kuinka nopeita oltiinkaan tällä kertaa. Mitenkään en voi uskoa, että neljässä tunnissa voidaan käsitellä, keskustella ja päättää koko vuoden valtion tulot ja menot. Pikemminkin luulen niin, että siellä vain puhutaan paskaa, eli small talkkia ja juodaan harjakaiseksi pullakahvit ja kirjoitetaan valmiiit paperit alle. Käydään juhlistamassa tämä uroteko valtion tarjoaman lounaan kanssa ja sitten himaan niin että hippulat vinkuvat. Toisin sanonen talousluvut jätetään taakse, samaan tapaa kuin koira paskansa.

Tähän on kuitenkin tultu, eikä tämä istuva hallitus ole siihen ainoa syyllinen. Näin on toimittu jo pitkään. Valtion budjetti tehdään korottamalla kaikkia lukuja määrätyn kertoimen avulla ja vot, siinähän meillä taas on valtion talousarvio valmiina. Eli kun asioiden muuttuessa talousarvionkin kuuluisi muuttua, niin se ei muutu miksikään vain kylmä indeksi nostaa loppusummaa ja matka jatkuu.

Tänään sitten kuulin ensimmäisen kerran, kun joku (Outi Honkatukija) puhui, että pääkirja pitää avata ja tavata rivi riviltä ja etsiä sieltä sellaiset kohteet joita avustetaan, vaikka asialla on ilmaston lämpenemiseen haitallinen vaikutus. Näin pitää joka asian kohdalla tehdä, mutta vain ilmastofanaatikon sana on nyt kuultu. Milloin muut heräävät vaatimaan pääkirjan täydellistä harjaamista, eli turhat kulunkit pois, ei mitään juustohöylää, vaan leikkaukset sen mukaan mitä tarpeen on.

+5
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu