Kainuun joutsenen Nälkämaan laulu

Kainuun joutsen, eli Suomen ensoimmäinen maakunnallinen terveydenhoitomalli – Kainuun malli. Kainuun maakuntahallinto oli kuntayhtymäpohjalta vuosina 2004–2012 toteutettu kokeilu, jossa kuntien ja valtion tehtäviä siirrettiin maakuntahallinnolle. Mallin vaikutukset sote-integraatioon ja kestävyysvajeen korjaamiseen olivat positiiviset. Kokeilun kohtaloksi koitui kunnilta tuleva rahoitus. Lisäksi alueen asukasluku todettiin liian pieneksi mallin kannattavan toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Näin syntyi ajatus uudesta sotesta, jossa mallia voitaisiin jalostaa isommilla hartioilla ja isommilla määrillä hoidettavia. Kainuun väkiluku oli vuonna 2004 82 400 ja se todettiin hieman matalaksi järkevän toiminnan ylläpitämiseksi, vaikka malli todettiinkin hyväksi. Malli oli kuitenkin vain malli ja siitä haluttiin sitten se paranneltu kappale joka kattaisi koko maan. Haluttiin kissalle liivipuku, mutta ei siitä pukua tullut, mutta asian edistämistä haluttiin jatkaa. Ei tullut hommasta housuja, ei liivejä eikä takkiakaan, sillä liian moni hallitus käänsi takkinsa perustuslakivaliokunnan edessä.

Olimme tulleet tilanteeseen, että sote oli saatava hinnalla millä tahansa, ei väliä, vaikka se on kalliimpi, kuin kuvittelimme. Eikä näytä olevan muutenkaan mitään uudistusta Kainuun malliin. Paitsi hyvinvointialuehimmeli, johon ei edes pääkaupukiseutu kuulu. Olemme luomassa kahden mallin hyvinvoinnin, eli miten ihmeessä perustuslakivaliokunta tämän mallin voi hyväksyä mukisematta?

Kainuussa on tänään alle 74 000 asukasta eli lähes kymmenen tuhatta asukasta vähemmän, kuin siinä Kainuussa, jossa malli toteutettiin aluksi ja todettiin hiukan liian kapeiksi hartioiksi sotelle.

Eli kuulkaa demareiden kuiskintaa,
Sannan ja Kristan polskintaa.
Meidämpä rahoja jo jakavat nuo,
haittamaksut ja ne suljetut suot.
Meidänpä vapautta velhot on nää.
Kohta ei lanttia lanttien pääl.
Meille myös alueet sotensa toi,
Kiuru ja demarit täälläkin soi.

Taival vie hankaluuksiin vaan.
Sote on ahdas kai kilpaillaan.
Kolkattu kehitys yksityisen maan.
asiamme polkekoot paikoillaan.
”Yksityiset firmat oi vaietkaa.
Erikoislääkäritalot kaiotkaa.
Kehitystä ei tarvis. Harmeja vaan,
puolesta soten ma en henkeä saa.”

Nosta jo kintaasi soteusko uus,
taantunut aika ja vanhoillisuus.
Äänestäjä muista mi´ onnesi on,
rakkaan maasi rikkaus rikkumaton.
”Katajainen kansa kas rintaasi lyö,
näytä se ryhti ja kunniatyö.
Meidän on uudesti luotava sotemaa,
raukat vain taantuvat menojensa kaa.”

Uskomme vakaasti siihen, että 84 000 mallille askarreltu sote toimii edelleen, kun asukkaita on enää 74 000. Uskottelemme itsellemme että terveydenhoito on tasa-arvoista, kun jaetaan vain maa tarpeeksi moneen ”hyvinvointialueeseen”. Tämän kaiken jälkeen jätetään pääkaupunki pelistä pois itsenäiseksi toimijaksi, alue joka on asukasmäärältään reippaasti yli kymmenen Kainuun hyvivointialueen kokoinen. Ja sitten tämä kaikki on tismalleen perustuslakimme mukaan tasa-arvoista.

Typeryydellä ei ole mitään rajaa jos typeryys pesiytyy Suomen hallitukseen, niin kuin se nyt näyttää pesiytyneen. Kun lukee noita sote- ja aluevaalipapereita ei oikein tiedä itkeäkkö vaiko nauraa. Mihin ihmeeseen kaikki uskovat? Politiikasta on tullut uskontoon verrattavaa toimintaa, siellä uskotaan pyhään soteen, eikä osata lukea niitä arvoja joiden varassa soten tulisi toimia. Asiantuntijat ja poliitikot ovat löytäneet yhteisen kusetettavan ja se on Suomen tavallinen kansa.

Kainuun malli oli hyvä, sen pohjalta olisi pitänyt uskaltaa tehdä suuremmat alueet, niitä olisi voineet hoitaa yhdistyneet sairaanhoitopiirit ja homma olisi ollut pläkki. Mutta kepu halusi maakuntamallinsa, demarit uittivat kepun sillä änskällä hallitukseen, mutta vaihtoivat viekkaasti maakuntamallin sitten hyvinvointialueiksi. Helsinki ei saanut hyvinvointititteliä muiden kanssa. Tämähän on kohta kuin kauniit ja rohkeat, pääministeri ja valtiovarainministeri tukkanuottasilla ja Ridge, niin missä on Ridge ja Eric?

+4
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu