Kainuun mallista ei ole sote-alueiden kokoluokaksi

Seitsemän Kainuun yhdeksästä kunnasta perusti sotekuntaryhmän, eli kansanomaisesti Kainuun mallin. Kainuun malli on malli ei kuitenkaan ole mikään suure sinänsä, se on vain malli jossa useampi toimia yhdistää voimansa yhdeksi kokonaisuudeksi. Edellinen Juha Sipilän hallitus luuli, että Kainuun malli on se lähtökohta, eli kaikki sote-alueet haluttiin Kainuun kokoiseksi.

Nyt on todellisuus se, että Suur-Helsingin alueella tapahtuu neljännes koko Suomen synnytyksistä. Jos Kainuun alue olisi perusyksikkö niin Suomeen tarvittaisiin vähintään se 18 sote-aluetta, joka Juha Sipilän vaatimuksesta saatiin tavoitteeksi edellisen hallituksen ohjenuoraksi.

Hyksin synnytykset ovat neljännes Suomen kaikista synnytyksistä eli rapiat 15 000 synnytystä vuodessa. Suomessa selviytyttäisiin neljällä sote-alueella jos synnytkset hoidetaan samalla teholla kuin Hyks sen tekee.

Kainuun mallissa hoidetaan, eli Kajaanin keskussairaalassa noin 600 synnytystä vuositasolla. Jos Kainuu olisi kokoluokkana jokin lähtökohta sotealueita tarvittaisiin sata (100), eikä 18, silti Kainuun mallia jotkut pitävät malliyksikkönä, jolla perustellaan 18 alueen mallia.

Viimeisen 10 vuoden aikana lakkautetut synnytyssairaalat:

Vammalan sairaala

Porvoon sairaala

Salon sairaala

Loimaan sairaala

Savonlinnan keskussairaala

Pietarsaaren sairaala

Länsi-Uudenmaan sairaala, Tammisaari

Raahen terveyskeskus

Kuusamon terveyskeskus

 

Tietojeni mukaan ainakin Joensuussa harkitaan synnytysten siirtoa Kuopioon, kun Joensuun synnytysmäärät laskee kuten synnytysten määrät koko maassa. Joensuun keskussairaala vastaa koko Pohjois-Karjalan synnytyksistä. Synnytykset ovat painuneet alle 1500, eli kymmenesosa Hyksin synnytyksistä.

Jos synnytyssairaalan koko määräytyisi 18 sotealueen kesken tasaisesti jokaisessa sote-kunnassa olisi keskimäärin 3333,33 synnytystä, mikä osittaa että Kainuun ja Pohjois-Karjalan maakunnat ovat aivan liian hepposia ja pieniä sote-alueiksi.

Kuopion yliopistollinen keskussairaala yhdessä pohjoiskarjalaisten kanssa eli Savo-Karjalan alueena täyttäisi juuri tuon rajan eli 3900 synnytystä vuodessa.

Silti Siun sotea pidetään täysin oikean kokoisena ja hyvin itsenäisenä maakuntana, pidetään koko Suomi asuttuna ilmeellä valhehdellaan vain itselle. Älyllinen epärehellisyys rehottaa Suomessa, mutta maalaisjärki tai matematiikka ei mene jakeluun.

Kehitys kulkee siihen suuntaan johon me emme halua katsoa, vaikka tulevaisuuteen juurikin tulisi katsoa avoimin silmin ja strategiat luoda pitkällä tähtäyksellä. Aika lyhytnäköistä on tukeutua vanhoihin kliseisiin, Kainuun mallia pitää jalostaa, sotemaakuntia pitää suurentaa.

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu